Трявна – частица от Възрожденска България

Кафе на пясък и баклава на трикраки столчета в Трявна

Може да ви се струва странно, но обичам да снимам през есента. И то не толкова заради есенните краски, а повече заради това, че „златният“ и „синият“ час са по-рано през денонощието –  октомври са около  18-19ч. Златният час не винаги е цял час и е времето преди залязването на слънцето или малко след изгрева. А синият час е леко синкавите минути, след като слънцето се е скрило зад хоризонта, или сутринта, преди слънцето да се покаже над хоризонта. Това са часовете, през които фотографите „полудяват“ и се щурат и слагат стативи навсякъде. Есенно време е най-щастливо за мен, защото през лятото тези часове са или много рано, когато спя, или много късно, когато вече съм седнал да хапвам и пийвам винце. А след едно винце никак не е времето за катерене по скалите. Затова, ето ни през есента с фотоапарат и статив, да се разхождаме и снимаме забележителности в Трявна.

В Трявна ни отведе отново фотографията, след като нескрито съм фен на Pentax и следя всички „модни“ тенденции във фотографския им бранш се отправих на тест на новата камера Pentax K1. Няма да пропусна да кажа, че бях очарован от камерата и обективите които бях взел с нея (Pentax HD Pentax-D FA 24-70mm f/2.8ED SDM WR и Pentax HD PENTAX-D FA 15-30mm f/2.8 ED SDM WR). И въпреки че бях се натоварил като едно фотографско магаренце с тежката техника, разходката бе истински приятна с хубави снимки. Някой ден, когато порасна, ще си купя такава.

Магазинчето преди Гърбавия мост

Трявна, там където искаме да ходим по-често

И така, в Трявна пристигнахме малко след обяд, за да си намерим места в механите, защото през почивните дни по обед тревненските механи се пръскат по шевовете от туристи. Чист късмет ще си е да си намерите място, а да ви обслужат като хората – още по-голям късмет. И въпреки, че пристигнахме сравнително късно за обяд, пак навсякъде бе пълно с народ и свободни маси почти нямаше. Хапнахме набързо и се отправихме към по-интересните забележителности в Трявна.

Трявна, България
Гърбавият мост в Трявна

Малкият планински град е разположен почти в центъра на България на 440 m надморска височина. И е известен най-вече със запазената си възрожденска архитектура, с множеството музеи и паметници, Тревненската художествена школа и много други. От по значимите забележителности в Трявна са: Часовниковата кула, Старото школо, Гърбавият мост, църквата „Свети Архангел Михаил“, Даскаловата къща, Славейковата къща, музей на иконата, музей на азиатското и африканско изкуство, Райковата къща и много други. Наистина списъкът на значимите за българите обекти е сякаш безкраен. А Трявна е съвсем малък град с не повече от 10 000 души население. Но за някои неща по-подробно по-надолу. Не навсякъде ни дадоха да направим един-два кадъра, човеци с големи фотоапарати винаги плашат така разпоредителките на музеите, които и без това често са в лошо настроение. А и щом в Лувъра не ми искат пари да поснимам, съм си изградил принципа да не давам и другаде.

Тревненска река и часовниковата кула в Трявна
Гледка от Тревненска река

Часовниковата кула в Трявна

Всички туристи тръгват оттук, няма друг по-емблематичен ориентир в града от часовниковата кула, а и се вижда отдалеч. Кулата е построена през 1814г., малко по-стара е от прословутото тревненско школо, но за него по късно. Висока е 21m, извисява се над по-ниските възрожденски къщи около нея и доминира над павирания площад. А той е сякаш от края на XIX век, наобиколен от стари възрожденски къщи, почти всичките автентични.

Часовниковата кула в Трявна, България

Часовниковата кула в Трявна

Часовниковата кула гледана от Тренвнеска река

Часовниковата кула в Трявна 2

Е, разбира се, на единия ъгъл има банкомат, а на другия продават пластмасови и гумени детски играчки, но това никак не помрачава атмосферата. На площада може да се насладите на кафе на пясък на малки трикраки столчета. Ако сте любители на кафето, не го пропускайте. А ниските трикраки столчета са запазена марка на кафенетата в старата част на града. Кафенцето върви и с нещо сладко – баклава, локум или бяло сладко.

imgp6591

На площада може да се насладите на кафе на пясък на малки трикраки столчета. Ако сте любители на кафето, не го пропускайте. А ниските трикраки столчета са запазена марка на кафенетата в старата част на града. Кафенцето върви и с нещо сладко – баклава, локум или бяло сладко.

Кафе на пясък в Трявна

Старото (Славейковото) школо

(1836-1839 г)

Училището в Трявна е открито преди 177г. и е едно от първите светски училища в България (тогава все още част от Османската империя). В началото то е било взаимно и учениците се обучавали по Бел-Ланкастърския (взаимоучителния) метод, популярен в началото на XIX век в България. През 1849г. в тревненското училище е поканен да преподава Петко Славейков, който открива класно училище в тази сграда по подобие на първото класно училище (Даскалоливница) в Елена, където е работил преди това.  Славейков прави много промени в начина на обучаване на учениците и заслужено тревненското училище е по-известно като Славейковото школо.

Славейковото школо в Трявна
Славейковото школо в Трявна
Възстановена класна стая от взаимното училище
Възстановена класна стая от взаимното училище
Взаимно училище
Взаимно училище
Писане върху пясък
Едно време децата се учели да пишат първо върху пясък

Ако посетите старото школо, ще видите прекрасна експозиция на старинни часовници, възстановка на учебна стая, където учениците са се обучавали по взаимоучителния метод. Ние тук много се позабавлявахме и писахме всякакви букви върху пясък. В сградата се помещава и изложба на картини и пластики на Димитър Казаков – Нерон и неговия брат Никола Казаков.

Старото Школо в Трявна
Старото Школо в Трявна

Работно време:  

Без почивен ден от 9:00 до 18:00 – Поне така пише в сайтовете, моето наблюдение е, че след септември, та чак до май, музеят работи до 16:45 или поне така бе, когато ние бяхме в Трявна.

Старото школо и църквата

Църквата „Свети Архангел Михаил“

От другата страна на улицата – срещу Старото школо е и вкопаната стара църква „Св. Архангел Михаил“. Строена вероятно през XII век, но опожарена през 1798г. от кърджалиите. До нашето време се е запазила изградената през 1819г. нова църква на мястото на старата.

Църквата „Свети Архангел Михаил“
Църквата „Свети Архангел Михаил“

Гърбавия мост

Ние не се втурнахме веднага по музеите, а вместо това се разходихме по една от най-големите забележителности на стара Трявна – Гърбавия мост. Строен през 1844-1845г., мостът свързва чаршията с площада. Построен е така „изгърбен“ (в римски стил), за да пропуска придошлите води на тревненска река, които често събаряли дървеният мост, предшественик на каменния. И от там към старата чаршия и къщите с малки дюкянчета и разни занаятчии. А и много къщи за гости.

Гърбавият мост в Трявна

Тревненска река

Гърбавия мост с изглед към часовниковата кула в Трявна
Гърбавия мост

Даскаловата къща

Даскаловата къща и други музеи се намират из старата чаршия, но ние вече позакъсняхме и както споменах в 16:45 всичко затваряше. Но успяхме да влезем в Даскаловата къща. Прекрасен паметник на възрожденската архитектура и не толкова прекрасен символ на хората, които ми се карат, че снимам, без дори да съм си извадил камерата. Тук изначално ми бе заявено, че за любителски снимки се заплаща. И така оставяме на хилядите хора със селфита, доста си направиха докато бяхме там, да разкажат повече за къщата. (В двора и зад къщата е позволено да се снима, специално питах за един приятел.)

Даскаловата къща

[dropshadowbox  rounded_corners=“false“] Даскаловата къща днес е прекрасен музей на дърворезбата. Сред най-големите забележителности в нея са резбованите тавани и слънцата, които греят от тях, в две от стаите на втория етаж. Не ги пропускайте![/dropshadowbox]

И все пак

И все пак, на свечеряване започнахме да влизаме в дюкяните. Влязохме в един кожарски дюкян да си купи моята нежна половинка кожен колан. Цените бяха много справедливи за колани, направени от естествена кожа, а и продавачът ни заяви, че ни дава 20 години гаранция. Сега се опитваме да го износим по-рано, че да ни го смени. Та дюкянджията, или собственика на бизнеса с колани, се оказа приятен човек, изпълнен с хумор бивш пилот на МиГ-23. Поне така ни заяви, но бе така категоричен и респектиращ, че не смея да се съмнявам в думите му.

Старите къщи на Трявна

Чаршията в Трявна България
Часовниковата кула по здрач
Старите къщи на Трявна
Старите къщи на Трявна

Лесно дочакахме „златния“ и „синия“ час и се насладихме на бледорозовото небе и вечерните разходки. Трявна е един от градовете в България с множество евтини и хубави варианти за пренощуване. Тук може да намерите стая в семеен хотел за около 40лв на вечер, а и много по-евтино, зависи какви ви са ви изискванията. На нас изискванията ни бяха да се приберем в нашите си легла и около 20ч. си тръгнахме от малкия планински град.Booking.com

С всяка резервация чрез връзките в блога ми допринасяте за развитието на сайта.

With every booking you make through the links on my website you are contributing to the development of my blog.

[dropshadowbox rounded_corners=“false“ margin =2px]

Препоръкa: На 28km (40мин. с кола) от Трявна се намира Соколски манастир „Успение Богородично“, ако сте любители на православните манастири, не го пропускайте. (Google Maps) [/dropshadowbox]


Copyrighted Image