Home ПътешествияБългария Трявна – частица от Възрожденска България

Трявна – частица от Възрожденска България

21 minutes read

Estimated reading time: 15 minutes

Крачим по калдъръма и ще си счупим краката. Около нас сергийки и дюкянчета, често с подканващи надписи на английски да си купим великолепни български сувенири, произведени в Китай. Но това си е типична гледка за всяко туристическо място. Но Трявна си има своя чар и запленява много хора.

Любима гледка от Трявна
Любима гледка от Трявна

Малкият планински град е разположен почти в центъра на България на 440 m надморска височина. И е известен най-вече със запазената си възрожденска архитектура, с множеството музеи и паметници, Тревненската художествена школа и много други. От по-значимите забележителности в Трявна са: Часовниковата кула, Старото школо, Гърбавият мост, църквата „Свети Архангел Михаил“, Даскаловата къща, Славейковата къща, музей на иконата, музей на азиатското и африканско изкуство, Райковата къща и много други. Наистина списъкът на значимите за българите обекти е сякаш безкраен. А Трявна е съвсем малък град с не повече от 10 000 души население.

Часовниковата кула в Трявна
Часовниковата кула в Трявна, Гърбавия мост и река Тревненска
Тревненска река и часовниковата кула в Трявна
Часовниковата кула в Трявна, Гърбавия мост и река Тревненска

Трявна се намира от северната страна на Тревненска планина, дял от Стара Планина, и през града тече Тревненска река. Гледката към заобикалящите планини е изключително красива и вдъхновяваща. В тази статия ще ви разходим из Трявна, ние сме били много пъти и ще добавим снимки и истории от различни сезони.

Магазинчето преди Гърбавия мост

Магазинче за зеленчуци точно до Гърбавия мост

Площад Дядо Никола

Всяка разходка в Трявна започва от площад „Дядо Никола“, на който е и часовниковата кула на Трявна и „Славейковото школо“. Тук е и кафе „Паралиите“, където може да пиете кафе на пясък. Понякога сядаме на трикраките столчета тук, понякога отиваме на друго кафене, ще ви разкажем и за него. Пролетта тъкмо беше започнала и по дръвчетата се бяха появили листенца и цветове. Настроението ни бе прекрасно, а времето топло, първите топли дни за сезона. Неделя е и влязохме и в църквата „Св. архангел Михаил“ да запалим по някоя свещ.

Площад „Дядо Никола“ в Трявна
Площад „Дядо Никола“ в Трявна

Църква „Св. архангел Михаил“ в Трявна

На площад „Дядо Никола“, срещу Старото школо е вкопаната стара църква „Св. Архангел Михаил“. Строена вероятно през XII век, но опожарена през 1798г. от кърджалиите. До нашето време се е запазила изградената през 1819г. нова църква на мястото на старата. Мими, аз и децата се спуснахме по няколкото стъпала към входа на църквата и си купихме свещи от жената, поддържаща мястото. После постояхме в двора, точно до входа беше се покрила с цвят и магнолията.

Църквата „Свети Архангел Михаил“
Църквата „Свети Архангел Михаил“
Църквата „Свети Архангел Михаил“
Църквата „Свети Архангел Михаил“ в Трявна

Старото (Славейковото) школо

(1836-1839 г)

Анна е втори клас (2023г.), а Адрианка е още в детската градина, но са силно впечатлени от всичко, което е свързано с училището. Така че влизането в „Старото школо“ е задължително, а и да си призная, на мен винаги ми е приятно.

Славейковото школо в Трявна
Славейковото школо в Трявна
Възстановена класна стая от взаимното училище
Възстановена класна стая от взаимното училище

Училището в Трявна е открито преди почти два века и е едно от първите светски училища в България (тогава все още част от Османската империя). В началото то е било взаимно и учениците се обучавали по Бел-Ланкастърския (взаимоучителния) метод, популярен в началото на XIX век в България. През 1849г. в тревненското училище е поканен да преподава Петко Славейков, който открива класно училище в тази сграда по подобие на първото класно училище (Даскалоливница) в Елена, където е работил преди това.  Славейков прави много промени в начина на обучаване на учениците и заслужено тревненското училище е по-известно като Славейковото школо.

Старото Школо в Трявна
Старото Школо в Трявна
Взаимно училище
Взаимно училище

Ако посетите старото школо, ще видите прекрасна експозиция на старинни часовници, възстановка на учебна стая, където учениците са се обучавали по взаимоучителния метод. Ние тук много се позабавлявахме и писахме всякакви букви върху пясък. В сградата се помещава и изложба на картини и пластики на Димитър Казаков – Нерон и неговия брат Никола Казаков. Картини на Димитър Казаков има в националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж и в Императорската колекция в Токио.

Часовниковата кула в Трявна, България

Сякаш всичко е събрано на този площад. Изсипваме се от „Старото школо“ и пред нас е Часовниковата кула на града.

Часовниковата кула в Трявна

Няма друг по-емблематичен ориентир в града от часовниковата кула, а и се вижда отдалеч. Кулата е построена през 1814г., малко по-стара е от прословутото тревненско школо. Висока е 21м, извисява се над по-ниските възрожденски къщи около нея и доминира над павирания площад. А той е сякаш от края на XIX век, наобиколен от стари възрожденски къщи, почти всичките автентични. В школото ни разказаха, че часовниковия механизъм, действаш и до днес, е още от построяването на кулата. А в статията на Радослав Първанов намирам, че часовниковият механизъм е поставен през 1815г.

Часовниковата кула в Трявна
Часовниковата кула в Трявна
Часовниковата кула в Трявна
Кулата с часовника в Трявна
Гърбавият мост в Трявна
Часовниковата кула в Трявна и Гърбавия мост

Гърбавия мост

Непосредствено до кулата е и друга емблема на Трявна – Гърбавия (Кивгирения) мост. Строен през 1844-1845г. от уста Димитър Сергюв, мостът свързва чаршията с площада. Построен е така „изгърбен“ (в римски стил), за да пропуска придошлите води на тревненска река, които често събаряли дървеният мост, предшественик на каменния. И оттам към старата чаршия и къщите с малки дюкянчета и разни занаятчии. А и много къщи за гости.

Гърбавият мост в Трявна
Гърбавия (Кивгирения) мост в Трявна

Улицата на занаятите

Улицата на занаятите в Трявна е улица „Петко Рачов Славейков“, запазила донякъде облика си от старите времена. Тук има много дюкянчета, продаващи автентични и недотам автентични стоки. С децата най-голямото забавление са всички захарни изделия.

Трявна и улица "Цар Калоян", точно след Гърбавия мост преди да се влее в  улица "Петко Р. Славейков"
Трявна и улица „Цар Калоян“, точно след Гърбавия мост преди да се влее в улица „Петко Р. Славейков“

Даскаловата къща и други музеи се намират из старата чаршия, но ние вече позакъсняхме и в 16:45 всичко затваряше. Но успяхме да влезем в Даскаловата къща. Прекрасен паметник на възрожденската архитектура. За къщите по улицата на занаятите ще ви оставим да разгледате сами.

Даскаловата къща в Трявна
Даскаловата къща в Трявна
Кафе на пясък в Трявна

Кафе на пясък

В Трявна да пиеш кафе на пясък е просто задължително. Има два варианта, които сме пробвали: кафе Паралиите на площада „Дядо Никола“ (там при часовниковата кула) и Възрожденското кафене пред Даскаловата къща, където момичето, донесло ни кафето, бе изключително любезно. Кафето тук има утайка, пие се с нещо сладко, като баклава или бяло сладко или халва и се седи на трикраки дървени столчета, като от едно време.

Възрожденско кафене в Трявна
Възрожденско кафене в Трявна
Кафе Паралиите в Трявна
Кафе Паралиите в Трявна

В Трявна може да се насладите на кафе на пясък на малки трикраки столчета. Ако сте любители на кафето, не го пропускайте. А ниските трикраки столчета са запазена марка на кафенетата в старата част на града. Кафенцето върви и с нещо сладко – баклава, локум или бяло сладко.

С влак до Трявна

В Трявна има ЖП гара и един от интересните варианти да стигнете до Трявна е с влак от Стара Загора, Велико Търново или Русе. Гарата е близо до централната част на града. Влакът спира също и в Дряново, друг прекрасен малък град.

Трявна през пролетта
Трявна през пролетта

Къде отседнахме ние?

В Трявна ние прекарахме няколко дни, защото имаме любимо място там. Хотел Чукара, който е разположен на склон с прекрасна гледка към Трявна точно преди село Кисийците. Хотелът си има собствена винарна, два ресторанта и прекрасен SPA център и може да се насладите на чудна планинска почивка толкова ни хареса, че сме го описали в отделна статия: Комплекс Чукара, Трявна

В града има много къщи за гости и други хотели, та ще намерите по нещо за всеки вкус:

Booking.com

Какво още?

Нали знаете, следим всякакви винени събития, едно от интересните нови събития за 2023г. ще се проведе на 28, 29 и 30 април 2023г.: „Фестивала на българските винени сортове в Трявна!“.

Старите къщи в Трявна
Старите къщи в Трявна

Препоръка: На 17km (30 мин. с кола) е и друго много приятно място – град Дряново, Дряновския манастир и пещера Бачо Киро. Тук сме писали за тях: Дряново, Дряновски манастир и пещерата Бачо Киро – увлечение по природа и история

Препоръкa: На 28km (40мин. с кола) от Трявна се намира Соколски манастир „Успение Богородично“, ако сте любители на православните манастири, не го пропускайте. (Google Maps

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image