Home Винен туризъмВинарни Мидени черупки на 50 км от морето и вина, които нямат аналог – изба Usiglian del Vescovo, Тоскана

Мидени черупки на 50 км от морето и вина, които нямат аналог – изба Usiglian del Vescovo, Тоскана

6 minutes read

Да попаднеш на изба с хубаво вино в Тоскана не трудно, трудното е да откриеш и отсееш онези най-вълнуващи местенца с любопитна история и леко налудничав характер, от които ще си тръгнеш не само с прекрасно вино и впечатления, но и с въпроси, които ще продължиш да си задаваш още години напред. За целта винаги помагат добрите познанства с хора от бранша и винаги е добре, когато някой местен тоскански енолог те заведе лично някъде. И така в една дъждовна септемврийска сутрин се срещаме с Федерико Ричи във винарна Usiglian del Vescovo край градчето Сан Миниато, известно като столица на трюфелите в Тоскана.

Тази история е част от епичното ни пътуване из винарните и храната на Тоскана, за която имаме написани много истории. Ако ви влече виното, прочетете статията „Тоскана на виното и виното на Тоскана“. Ако искате да се ориентирате около основните забележителности, прочетете „Истории от Тоскана – една есенна обиколка с кола между хълмовете“. Всичко останало за Тоскана можете да откриете тук: Тоскана

Както споменахме, за голяма част от винените си пътувания из Тоскана се консултирахме с Федерико Ричи. И нямаше как да е иначе – той е един от известните агрономи и енолози не само в България, но особено в родната си Тоскана. Страстта му към почвите и лозите е заразителна и винаги е безкрайно удоволствие и приключение да се оставиш в ръцете му, за да се разведе из някоя винарна. И въпреки натоварения му график, успяхме да се срещнем в Usiglian del Vescovo, на която също е консултант.

Ние, Федерико Ричи (до Мими) и Франческо, собственика на Usiglian del Vescovo
Ние, Федерико Ричи (до Мими) и Франческо, собственика на Usiglian del Vescovo

Usiglian del Vescovo – извън утъпканите пътеки

Usiglian del Vescovo е изумителна винарна, с изумителна локация, още по-изумителни почви и, както вече се досещате, напълно изумителни вина, които разбиват всички очаквания. Винарната е разположена на хълм близо до селцето Сан Миниато. На територията на винарната е имало земеделско селище още преди 1000 години, а някои от сградите за работници от миналия век са там и днес.

Старите сгради в Usiglian del Vescovo, някога приютявали местни земеделски общности
Старите сгради в Usiglian del Vescovo, някога приютявали местни земеделски общности

Лозята са на около 250 м надморска височина, засадени върху почви, обсипани с пясък и древни мидени черупки. Да, мидени черупки, а не фосили. Колкото и странно да звучи.

Биологично отглежданите лозя на Usiglian del Vescovo
Биологично отглежданите лозя на Usiglian del Vescovo
Слоевете мидени черупки в почвата в Usiglian del Vescovo
Слоевете мидени черупки в почвата в Usiglian del Vescovo

Федерико ни вмъква в тунелите под винарната, издълбани в меката скала, в които отлежават вината. И ни разказва невероятната история на мястото. Преди 6 милиона години Средиземно море се оказало затворено от океана и започнало да пресъхва и да образува солени басейни, подобни на днешното Мъртво Море. След няколко стотин хиляди години, обаче, връзката била възстановена и Атлантическият океан отново отворил Гибралтарския проток. При това уникално явление океанът нахлул с такава сила и вдигнал огромна вълна, която изтласкала към днешната територия на винарната плътен слой пясък, фосили и миди, които днес виждаме в почвата. Именно затова те са там днес.

В тесните тунели, прокопани в земята
В тесните тунели, прокопани в земята
В тунелите отлежават безценни съкровища
В тунелите отлежават безценни съкровища

Вината, които ти оставят повече въпроси, отколкото отговори

Върху тези „морски“ лозя са засадени Санджовезе, Шардоне, Вионие, Сира, Мерло, Каберне совиньон и др. И какво е учудването ни, когато ги опитваме!?!

Опитваме от младото вино, което още ферментира в бетоновите съдове. В Тоскана бетонът е изключително популярен за правене на вино
Опитваме от младото вино, което още ферментира в бетоновите съдове. В Тоскана бетонът е изключително популярен за правене на вино

Всяко от вината на Usiglian del Vescovo блести със своя собствена лудост. Първото, което опитваме, е Ginestraiо – сепаж от вионие и шардоне. Кръстено е на билката метличина, която расте из лозята на винарната. Собственикът Франческо ни разказва, че си го представя като сутрин в пролетна роса. И наистина ухае на пролетни цветя, липа и свежест. Изненадата идва във вкуса – много минерален и леко солен.

Вълнуващо вино! Розето Pink Panther е не по-малко диво. 100 % санджовезе, ферментирало в дъб, отлежало в глинени амфори. А замисълът му е да пресъздава (и го прани успешно) закуска на скалите над морето. Нещо сладко, нещо ароматно, и нещо много минерално и морско. Il Grullaio пък на тоскански диалект означава докторът, който лекува лудите и глупаците. И е истина, че самото вино може да те докара до лудост. С плодов и леко сладък нос, но с плътно, минерално тяло, с вкус на мента и евкалипт. 100 % мерло, което наистина те хвърля в размисли.

Шантавите вина на Usiglian del Vescovo, чийто вкус си спомняме и до днес
Шантавите вина на Usiglian del Vescovo, чийто вкус си спомняме и до днес

И понеже не можехме да останем цял ден във винарната, си взехме още няколко бутилки за вкъщи, да си дегустирами на спокойствие. Несъмнено една от най-запомнящите се тоскански винарни, излизаща извън всякакви очаквания.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image