Свежото розе на Ува Нестум, реколта 2019

Не е задължително да пътувате до морето, за да пиете розе с морски дарове, но ние понякога така правим. Отваряме широко вратите на терасата, слагаме маса и два стола, сядаме и си отваряме студеното розе. Сипваме го в чашите, които веднага се запотяват, „завъртаме“ ги, за да разкрием аромата на розето и се потапяме в нашия си винен свят.

Лятна идилия с вино на терасата
Лятна идилия с вино на терасата

Долината на река Места

Преди седмица ни пристигнаха две бутилки розе от единствената винарска изба край Гоце Делчев и в българската част на река Места – Ува Нестум. Може да не сте го смятали за винен регион, но там се правят страхотни вина, които трябва да опитате. Ние сме обикаляли лозята покрай хотела Uva Nestum Wine and Spa и сме посещавали избата, в която ги правят, затова сегашния избор ни довлича и спомен от този регион и тероар. Защото почти точно преди една година стояхме на терасата на хотела и пиехме розе на Ува Нестум реколта 2018г. (не помня дали не беше Каберне Фран и Рубин)

Ува Нестум розе, реколта 2019
Ува Нестум розе, реколта 2019

Сира, каберне совиньон и рубин – кратки бележки

Приятен избор за розе с много свеж български полъх на рубин във виното. Ароматът на което е изразително плодов, на ягода може би, свеж и изключително приятен. Мими смята, че е праскова или кайсия. От „кухнята“ ни подсказаха, че трябва да търсим банан, и май го открихме. Цветът е в тон с модата – сьомга. Вкус: интензивен, на ягоди и свежи пролетни плодове с приятен финал.

Цвят на бледа сьомга (така пише в книгите за вино), бистро и искрящо - UVA Nestum Rose
Цвят на бледа сьомга (така пише в книгите за вино), бистро и искрящо – Uva Nestum Rose
Мими дегустира вино, но повече държи чашата за снимка
Мими дегустира вино, но повече държи чашата за снимка

Без колебание това ни е едно от любимите розета и през този сезон. За храна, както споменахме, морски дарове и риба ни звучат чудесен избор. А за място, където да го изпиете, ви препоръчваме да е Долината на Места, но ако си отворите бутилка на морския бряг, няма да сбъркате изобщо.

Uva Nestum Wine and SPA

Ува Нестум е не само винарна, а цялостна концепция за хармония и спокойствие. Откакто познаваме мястото, обичаме да се отбиваме и да прекараме няколко дни с мисъл само за нас си и за децата, а за децата мястото е великолепно. А виното бе един чудесен повод да си спомним за хотела. 

Обичаме да споделяме хубавите моменти с хубаво вино
Обичаме да споделяме хубавите моменти с хубаво вино, макар и далеч от Uva Nestum този път
Вино:Uva Nestum Rose
Страна:България
Сорт:Сира, каберне совиньон, рубин
Реколта:2019
Изба: UVA Nestum Wine & Spa
Местоположение: Гоце Делчев, Долината на Места
Цена:ок. 24 лв, продава се само на място в избата
Барик:Не
Температура на консумация: 10-12°C

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image