Home ПътешествияМалта Валета – миниатюрната и очарователна столица на Малта

Валета – миниатюрната и очарователна столица на Малта

17 minutes read

Страхотна е гледката на заливчето и пристанището за яхти и лодки на между Биргу и Сeнглеа. И двете градчета са красиви с къщи от варовикови блокове и стари църкви. Спуснахме се до пристана и спирката на ферибота между Трите града и Валета. Качихме се с останалата тълпа и се настанихме аз и Ани на открито да гледаме залива и красивите сгради, а Мими с количката с Адрианка влязоха вътре, за да не им е студено.

Гледката от Биргу към Валета и яхтите в пристанището
Гледката от Биргу към Валета и яхтите в пристанището

Валета изплува пред нас, а около ферибота се плъзнаха и няколко лодки дайса, „местните морски таксита“. Фериботът спря на пристана точно под Салютната батарея и градините Горната Баррака, до които има асансьор, но за всичко ще ви разкажем след малко .

Фериботът птистига на пристана във Валета
Фериботът пристига на пристана във Валета

Дванайсет часа на обяд

Анна се разрева когато чу оръдейния салют. Адрианка ревеше от по-рано, защото не ѝ давахме да си навира главата между железата на парапета. Над оръдието се издигна пухкаво бяло облаче. Хората, застанали на терасата над батареята, се раздвижиха. Часът е малко след 12 и времето е безкрайно слънчево и приятно топло за февруари, а ние сме се озовали в парка на Горната Барракка (Upper Barrakka – Il-Barrakka ta’ Fuq. Това е най-високата точка на Валета и оттук се виждат Голямото пристанище (il-Port il-Kbir), Трите града и крепостите към тях, а се открива и гледка към самата  Валета.

Салютната батарея Във Валета
Салютната батарея Във Валета

Ще се учудите колко много истории мога да започна с това как Ани или Ади реват, плачат или са с насълзени очи. Много често и те не знаят защо. Но при нашите пътувания има плач, има усмивки, има и събудени деца в 5 сутринта, готови за разходка. Така бе и това пътуване, Ани ме будеше рано, когато небето тъкмо се обагря с цветовете на изгрева и … знаете историята, после, рано следобед много ми се спи. Но денят бе прекрасен, ние си бяхме и четиримата на остров Малта на гости на приятели.

Салютната батарея малко след залез
Салютната батарея малко след залез

Салютна батарея  и Il-Barrakka ta’ Fuq – Горната Барракка

Градините на горната Барракка са построени на една от най-високите точки на Валета, оттук се открива страхотна гледка към Трите Града (Коспикуа или Бормла, Сенглеа и Виториоса или Биргу ) и Голямото пристанище – естествен залив, образуван от плъзналите като пипала полуостровчета, на върховете на които има фортове и крепости.

Гледка към Сенглеа и Голямото пристанище
Гледка към Сенглеа и Голямото пристанище

Трите града сами по себе си са отделно място, за което трябва да отделите време и настроение в Малта, тук всъщност е била първото седалище на Малтийските рицари.

Ани и Ади чакат салюта в градините и си играят
Ани и Ади чакат салюта в градините и си играят

Ритуалът с топовния салют се изпълнява всеки ден в 12ч. на обяд. 10-15 минути преди 12ч. трябва да сте на терасата на градините на Горната Барракка (Upper Barrakka Gardens), за да видите зареждането на оръдията и салюта на едно от тях. Ние бяхме седнали на кафенето в градината и прекарахме един страхотен час в пиене на добро кафе, гонене на гълъби и изчаквайки да видим шоуто.

Ритуалът включва и зареждане на две от оръдията
Ритуалът включва и зареждане на две от оръдията

За любителите на оръдия, оръдията на батареята са реплики на английските SBBL 32-pounder, гладкоцевни, зареждани отзад оръдия, използвани в края на XIX и началото на XX век.

Биргу и форта, гледани от Горната Барракка
Биргу и форта, гледани от Горната Барракка

Валета е разположена върху планината Сиберас, която дава и името на полуострова. Естественият терен на полуострова, който рязко се изкачва от морето към възвишенията на Сиберас, придава на Валета страхотен чар, който ще видите в снимките от града.

Валета и нейното предградие Флориана са изцяло на полуострова, а от двете страни са две естествени пристанища – Голямото пристанище и Марсамшет, пристанища, където често може да видите големи круизни кораби, скъпи яхти и много лодки дайса.

Типичните за Валета фасади
Типичните за Валета фасади
Стръмните улици на Валета
Стръмните улици на Валета

Рицарите Хоспиталиери

Когато си говорим за Малта, асоциациите са винаги за рицари, средновековие, Великата обсада на Малта по времето на Рицарите хоспиталиери на Свети Йоан от Йерусалим, от които започва историята на Валета.

Официалното название на ордена на малтийските рицари е: Суверенен военен орден на хоспиталиерите на Свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта (Sovrano militare ordine ospedaliero di San Giovanni, di Gerusalemme, di Rodi e di Malta). Орденът е със странен статут, почти като държава, има си посланици в повече от 100 държави по света. В България има посолство на Малтийския орден

През 1522г. султан Сюлейман I превзема остров Родос след 6-месечна обсада, който е бил територия на Ордена на рицарите от Родос (така се е наричал (1309–1522)). Хоспиталиерите нямат дом до 1530г., когато рицарите пристигат на остров Малта, дарен им от императора на Свещената Римска Империя Карл V. По това време големият укрепен град на Малта е Мдина, но рицарите предпочитат да са близо до морето и около Голямото пристанище строят Биргу и Сенглеа и форт Сент Михаил, форт Сант Анджело и форт Сант Елмо на върха на полуострова Сиберас (все още там в днешна Валета). В продължение на няколко години, те изграждат флот и нападат мюсюлмански кораби. През 1565 г.  османците обсаждат укрепленията на рицарите на остров Малта..

 Форт Сант Анджело
Форт Сант Анджело

Цялата история на обсадата може да я прочетете, как 30-хилядна войска бива победена от под 7000 рицари и малтийско население. Османците, настанили оръдията си на високите части на планината Сиберас, обстрелвали Биргу, Сенглеа и форт Сант Анджело. И за това сега стоим на Горната Барракка и гледаме ритуалния салют на същите възвишения и отново по посока на Сант Анджело.

Правите "улици" на Валета
Правите „улици“ на Валета

Великата обсада на Малта е не само спечелена битка, тя е преломен момент в историята на средновековна Европа, когато се сломява надмощието на Османския флот. Хоспиталиерите остават на острова и тогавашният Велик магистър, Жан Паризо дьо ла Валет, основава нов укрепен град на полуостров Сиберас (1566 г.), който носи неговото име и до днес.

Валета – най-малката столица в ЕС

Валета е най-малката столица в Европейския Съюз и най-южната столица на Европа, населението ѝ е малко повече от 6000 души. Но към нея има прилепени предградия и други градове, та по-голямата част от населението на острова живее около и в непосредствена близост до Валета. Валета също е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Мими и децата на стълбите
Мими и децата на стълбите

Валета е проектиран от архитекта изпратен от папа Пий – Франческо Лапарели. Градът е с прави ортогонални улици ориентирани така, че морският бриз да минава през града и естествено да разхлажда през горещите дни. Ориентацията на улиците е от Сент Елмо към вътрешността на острова и от Голямото пристанище към пристанище Марсамшет.

Чаровните тераси на малтийските сгради
Чаровните тераси на малтийските сгради
Типичните за валета фасади
Типичните за Валета фасади

Нито Жан Паризо дьо ла Валет, нито Лапарели доживяват да видят града завършен. Великият магистър на ордена умира през 1568г., а Лапарели през 1570г. на остров Крит от чума.

Карнавалът на Малта – il-Karnival ta’ Malta

Спонтанно си купихме билети за Малта, нямахме никаква идея къде отиваме, просто видях намаление и си купихме. Оказа се, обаче, че сме попаднали на фестивала в Малта, който се провежда от 5 века. Ами, късметлии сме си ние в пътуванията. Карнавалът се провежда от управлението на Великия магистър Пиеро де Понте от 1535 г., през последната седмица преди началото на католическите Великденски пости. За 2020 се падаше в края на февруари.

Карнавалът във Валета
Карнавалът във Валета

Във Валета карнавалът е чудесен с много костюми и парад на гротескни фигури, но ми обясниха, че кулминацията на карнавала и много по-пищните представления са на остров Гозо.

Карнавалът във Валета
Карнавалът във Валета
Карнавалът във Валета
Карнавалът във Валета

Ани бе доволна да види маскирани хора, песни и танци по улиците и много настроение. Ние бяхме доволни да опитаме от сергиите с традиционни сладки неща – бадемовите бисквити (Biskuttini tal-Lewz), каноли, розови Лемингтънс и какво ли още не. Ани си хареса захарен памук и така денят мина в лепкавата сладост на сладките изкушения, сладоледи и шумотевицата на Карнавала. Обещавам, че следващия път ще отделим повече време на храната и виното. 

Мими и Ани си избират сладки нещица
Мими и Ани си избират сладки нещица
Ани и лепкавия захарен памук
Ани и лепкавия захарен памук

Общ поглед на Валета

Карнавалът ни пое и ние започнахме да обикаляме с щурата тълпа. Имаше много маскирани деца, много маскирани възрастни, маскирани бебета в колички, бебета в колички имаше и сред изпълнителите, маскирани и бутани от маскираните им майки. Отклонихме се от Republic Str., където е основното шествие, и се спуснахме по уличките, водещи към заливите.

Улиците на Валета
Улиците на Валета
Типичните фасади на Валета
Типичните фасади на Валета

Атмосферата на Валета и Малта е много автентична, стари къщи, изградени от жълтеникавия варовик, който е в изобилие на острова и дървените шарени тераси, оформящи красивия автентичен вид на малтийската столица. Уличките са стръмни и със страхотна перспектива, а много от тях са и с полегати стъпала, предизвикателство към нас с детската количка. Ани помагаше упорито и с търпение на Адрианка да катери тези стъпала.

Аз с количката с Ади по стъпалата, вероятно са удобни за рицарите с тежки доспехи
Аз с количката с Ади по стъпалата, вероятно са удобни за рицарите с тежки доспехи

Стигнахме до Градините на долната Барракка, не толкова посещавани от туристи, но също приятни за почивка и с гледка към входа към Голямото пристанище. Тук би била великолепна гледка, ако попаднете на момента, в който влиза някой от круизните кораби.

Някъде край Сент Елмо
Някъде край Сент Елмо
Катедрала Свети Пол
Катедрала Свети Пол

На самия връх на полуострова е крепостта Сант Елмо, ние минахме край нея и се насочихме към Bażilika Santwarju tal-Madonna tal-Karmnu, ако сте гледали снимки на прословутия „скайлайн“ на Валета, огромния кръгъл купол е на базиликата, точно острия връх на катедрала Св. Пол.

Bażilika Santwarju tal-Madonna tal-Karmnu
Bażilika Santwarju tal-Madonna tal-Karmnu
Базиликата
Базиликата

Гледката е от градчето Слима от другата страна на пристанището. Нямахме време да видим всичко, а и карнавалът бе в разгара си, краката сами ни отведоха до шумната лудница и за нас денят завърши със залез и красива гледка към Голямото пристанище. Полетът ни бе късно тази вечер и ние се отправихме към ферибота между Валета и Трите града.  

Валета вечер
Валета вечер
Горната Барракка вечер
Горната Барракка вечер

Храна и вино във Валета и Малта

В Малтийската кухня – от сергията за пастици до fine dining ресторант сме ви събрали малко любопитна информация за малтийската кухня. А в Малта и виното: с дъх на експерименти ви разказваме за виното в Малта.

Полет до Малта

Ако пътувате до Малта, е почти сигурно, че ще сте със самолет (другият вариант е с кораб). Летището е удобно и от него може да си хванете автобус, такси и Bolt (подобно на Uber), ние използвахме Bolt. От Валета до терминала с кола е около 15-20 минути, но ако е в пиков час, задръстванията са по-големи.

Държим да ни е удобно, когато пътуваме със самолет и сме се подготвили с децата да посещаваме летищните салони. На летището в Малта салонът е повече от прекрасен – може да го видите тук: Летищни салони: La Valette Club, Малта. Това е от препоръките ни за удобно пътуване с деца.

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image