Home Винарни Винарска изба Вила Басареа – духът на траките от Южен Сакар

Винарска изба Вила Басареа – духът на траките от Южен Сакар

11 minutes read

Пристигнахме във Вила Басареа в град Харманли през една дъждовна събота, прилично закъснели, след като сме се забавили порядъчно на Александровската гробница, която е само на 20 км. Но решихме преди да пийнем да се порадваме и на малка доза културен туризъм. А и да не започваме с виното от 10 часа сутринта. Бързо стопихме първоначалния период на „запознаване“ и формалности, защото домакините ни се оказаха невероятно топли и гостоприемни хора, много си допаднахме. Камен Коев, Тодор Братанов и Румяна Братанова ни бяха почакали един час повечко, но явно бяха търпеливи хора, а и храната не бе изстинала.

Запознанството ни с Вила Басареа

Камен е хем собственик, хем и технолог. Тодор е също собственик, а Румяна е половинката на Тодор, която пък бе сготвила големи вкусотийки, за да ни посрещне. И когато масата е готова, а ние бяхме намръзнали отпреди това, веднага седнахме, за да се стоплим с едни сърми и вино.

А и печена тиква с орехи за десерт с прекрасните вина на Виля Басареа
А и печена тиква с орехи за десерт

Избата на нашите весели домакини наистина е малка и не е, както очаквахме вила. В нея годишно винифицират около 70 тона грозде и е съвсем нова – първата серия е от реколта 2014. Нямат си собствени лозя, но пък това им дава възможност да избират и купуват това, което наистина харесват. А най-хубавото е че всичкото грозде е от тероара от Южен Сакар от околните села около Харманли. Ако ги попитате, ще ви разкажат кой сорт точно от кое лозе в кое село идва. Лозовите масиви са разположени южните склонове на Сакар около селата Изворово и Коларово в долината на река Марица. Позицията им е на юг, югозапад и югоизток.

И така, пристигнахме в избата, запознахме се, пък тръгнахме на обиколка по вината. Май никога в никоя изба не сме правили толкова подробна обиколка. А Вила Басареа може да е малка изба, но пък си имат доста разнообразни вина – ние пробвахме 4 бели,  едно розе, 2-3 млади червени, още толкова вина в процес на отлежаване и две бутилирани, едно от които най-новото им – Каберне Фран Резерва.

За вината на Вила Басареа

Та за подробната обиколка. Вместо „теоретичната“ част да премине през залата за ферментация и избата за отлежаване на вината, ние направо си смесихме теорията с практиката. Домакините ни бяха подготвили маса насред залата за ферментация и както казахме и прекрасен обяд с продукти от района. И започнахме да опознаваме вината на вила Басареа и сърмите от Румяна.

Залата за ферментация на Вила Басарея, винарна в Харманли, винарна в Южен Сакар
Залата за ферментация на Вила Басарея

Започнахме с шардоне от 2017, свежо и ароматно. Още недопили шардонето и си сипахме от следващия съд – вионие смесено с малко 5% тамянка. То ни стана абсолютен фаворит от белите. Накрая 100% тамянка, с още по-богати аромати. Камен разказа, че тя още не се е избистрила напълно, но пък вече я изкупуват с литри и може да не дочака бутилиране. Новата реколта розе Каберне Фран също е превъзходно, още свежо и небутилирано, дори малко съжаляваме, че не си взехме и от нея. Но съм сигурен, че като се появи бутилирана ще си поръчаме няколко бутилки.

Част от вината на Вила Басарея
Част от вината на Вила Басарея

Докато белите са почти готови, червените вина от последната реколта по това време на годината обикновено са някъде по средата на работата, все още прекалено млади за нашия вкус. Нито аз, нито Мимето сме фенове на младите вина. С тази уговорка решихме да опитаме от последната реколта Мерло и Каберне Фран. Вярно е, че може да омекнат още, а и ги пробвахме доста студени, но въпреки всичко ни допаднаха много повече от много други скъпи, бутилирани, отлежали вина, които би трябвало да минават за завършени, но ние трудно бихме ги определили като такива. Но и това е до вкус, ние само ще отбележим, че младите червени вина от 2017, които още се „правят“ във Вила Басареа, бяха много ароматни, плътни, с учудващо меки танини и само чакаме да видим в какво съвършенство ще се превърнат, когато Камен направи с тях всичко, което си е наумил.

Дегустационната зала при бъчвите на Камен и Тодор

И въпреки удобството на масата в залата за ферментация, бяхме много нетърпеливи да се преместим към официалната зала за дегустация, която е, познайте къде – в залата с бъчвите, където отлежават вината. И още, познайте какво – пробвахме от почти всичко, отлежаващо в момента.

Домашна сланинка и луканка, чудесно съчетано с хубавото вино
Домашна сланинка и луканка, чудесно съчетано с хубавото вино

Най-интересното от там – за нас на първо място бе черешовото вино. Не, не е направено от череши, черешите са за компот и сладко. Черешовото вино на Вила Басареа (да, казва се Череша) е от Каберне Совиньон, отлежаващо в черешови бъчви. Въпреки че на теория знаем, че има значение от какво дърво е бъчвата, доскоро не бяхме успявали да намерим разликата, особено пък между различните видове дъб. Но черешата ясно показа за какво става въпрос. Не сме очаквали, че само дървото може да придаде този изразен, силен, ясен черешов аромат на виното, но няма как да го сбъркате. За черешовото вино на Вила Басареа има два лагера – или го обожават, или изобщо не им харесва. Ние сме от първите.

Черешовата бъчва
Черешовата бъчва

И понеже бяхме при бъчвите, пробвахме реколта 2017 и реколта 2016, които в момента отлежават. Разбира се, по-старото бе по-меко и плътно, но и за новото нищо лошо не можем да кажем. За черешовото вино ни разказаха, че изключително бързо се променя и само разлика от един месец в отлежаването може да даде коренна разлика в крайния продукт. Другото любопитно за черешката е, че засега дава отлични резултати при отлежаване след бутилиране. Камен сподели, че си пази още няколко кашончета от първата реколта от 2014, които вече са на три години и се държат прекрасно.

Едно интересно вино, част от което е отлежавало черешова бъчва е Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea.

По-сериозните вина на Вила Басареа

Но черешката на тортата в асортимента на Вила Басареа са няколко други мното сериозни вина, които ние също не пропуснахме. Сред тях, разбира се, Image – едно от най-популярните и разпознаваемите вина на избата, бленд от Каберне Совиньон и Мерло. Както споменахме в началото, очаровани сме от серията с резервите. Вече писахме за Сира Резерва 2014, от която има само 1000 бутилки. А последното бутилирано от серията е Каберне Фран Резерва 2016 – също един от любимите ни сортове и също толкова превъзходно изпълнение. Единственият недостатък на резервите е, че все се борим със себе си. Дилемата винаги е да ги оставим ли да отлежат и да видим колко още по-хубави ще станат, или да им се наслаждаваме още сега. Ние си сложихме няколко бутилки в енотеката, ще ги видим след няколко годинки и ще кажем.

Сира РЕзерва реколта 2014
Сира РЕзерва реколта 2014

Флагманът на Вила Басареа е виното Сараток. Бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира. Сараток е подчертано висок клас вино с индивидуалност и характер. И въпреки че са го пуснали наскоро в серия от едва 400 бутилки, половината вече са изчерпани. Идеята на собствениците на Вила Басареа е да го предлатат като луксозен подарък в специална опаковка с още изненади към получателите му. И според нас това е една страхотна идея.

[info]Сараток е бленд от 50% Мерло, 30% Каберне Совиньон и 20% Сира. Отлежавало е 11 месеца в нова 300 литрова българска бъчва. След това, за да придобие виното индивидуалност и характер, внушаващ сила и мощ, то е отлежало още 7 месеца в нова френска бъчва.[/info]

Бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира - Сараток
Бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира – Сараток

И както тази статия трябваше да е кратка, а най-вероятно никой няма да стигне до този абзац, така и нашето посещение във Вила Басареа продължи над 5 часа и си тръгнахме с още 5 бутилки от техните превъзходни вина. Не сме вярвали, че ще кажем „Моля те сипи ми в тази пластмасова бутилка от вионието, направо от металния съд, защото ще си го изпием още тази вечер“. Но точно така стана, а тези дни си допиваме последните капки от него.

Тук се събрахме всички за една снимка :) Залата за дегустации във Вила Басареа, посещения във Вила Басареа, вина на Вила Басареа
Тук се събрахме всички за една снимка :)

Ако сте в района на Харманли и сте любители на виното, не се колебайте да потърсите нашите приятели от Вила Басареа. Ще ви посрещнат гостоприемно, ще ви предложат вино с изявен местен характер с местни вкусотийки за по-добро настроение. И макар че винарната е малка, хората са страхотни и могат да ви разкажат всичко, което ви интересува. А винарната се намира на една крачка от магистрала Марица.

Любими вина от Вила Басареа:

Дегустирани през 2021 г. :

Дегустирани през 2020 г. :

Дегустирани 2018 г. :

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image