Винарска изба Вила Мелник

Винарска изба „Вила Мелник“ е една от най-високо отличените български винарни, класирана сред 50-те най-добри винени дестинации в света“. Намира се до село Хърсово, общ. Сандански. Нещо, което силно ги отличава от останалите винарни, е акцентът върху отглеждането и винифицирането на редки местни сортове грозде като Мелник Юбилеен 1300, Руен и Широка Мелнишка лоза – чашовидна.

Във Вила Мелник е сниман и българския сериал „Вина“, излъчван по БНТ от януари 2023г.

Пътуваме с колата от малкото градче Мелник към село Хърсово и винарска изба Вила Мелник, през лозята и зелените хълмове. Пътят минава по билото на ниски хълмчета и открива страхотни гледки, някак си диви. Някъде долу се виждат кошари. Животните са изведени на паша и кошарите са празни. Не минаваме оттук за първи път, вече познаваме всеки завой и пропадания на пътя, харесва ни да сме тук. Хълмистият терен в подножието на Пирин ни радва с невероятни гледки, огрени от следобедното слънце. Гледки към селата Зорница и Виногради. Тоскана – това е, което си представяме с тези пейзажи и въпреки че знаем, че сме в България, настроението ни се поосвежи по италиански. И изведнъж пред нас хълм, осветен от слънцето и на него беседка с хора на пикник. Това е най-страхотната беседка, на най-правилното място, мислим си и завиждаме леко на хората, настанили се в нея.

Винарска изба ВИла Мелник до село Хърсово
Винарска изба Вила Мелник до село Хърсово

И докато подминаваме беседката, пред нас се открива поредната гледка на красиви пролетни лозя, прецизно подредени и радващи окото, а вдясно на пътя и семейната винарна, към която сме се запътили – винарска изба Вила Мелник. Толкова пъти ни е радвала тази гледка, че вече се е запечатала като традиционна отбивка от пътя, когато сме в региона.

Винарска изба Вила Мелник

Голямата бяла сграда с просторен паркинг и зашеметяваща гледка към лозята ни печели веднага. А на входа ни посрещат Милица и нейната майка Любка Зикатанови, които с много любов развиват семейния винен бизнес. И започват да ни разказват разни по-чудновати и по-реалистични истории за виното от мелнишкия край.

Ние сме късметлии да познаваме семейство Зикатанови и сме прекарали страхотни моменти с тях при всяко наше посещение във Вила Мелник. Шансът да посрещнат лично и вас никак не е малък. Но дори да не са там, винаги има кой да ви разходи из винарната и да ви разкаже за всичко, което се сетите и не се сетите да попитате. Вила Мелник е една от малкото винарни в България, която е отворена за посещения през цялата седмица. Можете да ги посетите в работното им време без предварителна уговорка и всички са страшно гостоприемни.

Винарска изба Вила Мелник
Винарска изба Вила Мелник

Винопроизводството е традиция в района на Мелник от векове и неслучайно има много винарни наоколо, но всяка със собствения си почерк и стил. Защо е така? В този район преобладаващите песъчливи почви са негодни почти за никакво земеделие. Лозята, обаче, виреят добре, пускат дълги корени и дават превъзходно грозде, узряло под стотици слънчеви часове през лятото. Така и традиционното за Мелник вино е богато и емоционално.

Лозови масиви
Лозови масиви

Застанали сме да се радваме на гледката на стотина декара лозя между Вила Мелник и село Хърсово в местността Бели Брег. Дъщеря ни се радва на топлото пролетно време и се раздава да търчи и да вика, но Милица и Любка ѝ се радват и не им е пречи, че се разсейваме с нея. Намерихме и бебе костенурка и децата (Милица и Ани) ѝ се порадваха. А жена ми продължи да слуша истории за винарството и развитието в региона.

Гледка към масива на Вила Мелник и село Хърсово
Гледка към масива на Вила Мелник и село Хърсово

На мен най-важно ми бе, че първите няколко декара са засадени с десертно грозде и есента мога да дойда да помагам за беритбата. Или поне за яденето.

Всяка година във Вила Мелник се организират интересни събития и празници, така че ако сте ентусиасти за гроздобер, следете страницата и сайта им, за да видите кога точно са официалните дати за ритуалния гроздобер.

Вила Мелник работят изцяло с грозде от техните лозя. Така най-добре се следи качеството и третирането на гроздето. Експериментира се с гледането му и всичко се следи по-добре. Освен стоте декара до избата, имат и 200 до село Виногради в местността Миндало.
Вила Мелник
Красивите лозови масиви на Вила Мелник
Какви сортове грозде се гледат в лозята на Вила Мелник: Мелник 55, Широка мелнишка лоза, Руен, Мелник 1300, Мавруд, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Пино ноар, Санджовезе, Шардоне, Вионие, Совиньон блан, Керацуда, Тамянка и Сандански мискет

Пътят на виното във Вила Мелник – от лозята до красивите винени чаши

Отправяме се към технологичната част, където виждаме, че голяма част от работата по целия процес на винопроизводство е поверена на… гравитацията. Този метод е най-щадящ за плода, но и най-енергийно ефективен. Първо, след гроздобера, няколко „сръчни баби“, почистват от развалени зърна. След това с естествена гравитация се извлича първият сок, а остатъчните джибри отиват за последващо извличане. Ферментацията протича в метални съдове, докато дойде ред за последваща обработка.

Милица обяснява на Ани за виното
Милица обяснява на Ани за виното

Металните съдове за ферментация са български, произведени в Хасково. Пресата за джибри е мембранна, италианска, и щади максимално зърната, като не позволява разчупването на семките и попадането на груби танини във виното.

Още метални съдове във Вила Мелник
Още метални съдове във Вила Мелник

Стаичката на магиите, или поглед в кабинета на технолога

В кабинета на технолога се нагледахме на всевъзможни тръбички и епруветки. И научихме разни интересни истории за технолозите на винарната. Първият им технолог бил французин, на 64 години, и хвърлял в ужас цялото село Хърсово. Редовно заставал на центъра на селото и целувал една по една ръцете на всички жени там, за ужас на мъжете им. Той работил с Вила Мелник една година.

Стаичката на технолог
Стаичката на технолога

Всяка винарна си има собствен почерк и този на Вила Мелник е пряко диктуван от вкуса на семейство Зикатанови. Правенето на съвсем леки вина си е чиста загуба на грозде, смята мама Любка. За нея е грехота да не пренесеш цялото богатство на гроздето от този край във виното. Затова дори белите вина на Вила Мелник са ароматни и много богати, за търсачи на силни емоции. Това се постига с престояване на сока с люспите в продължение на 6-7 часа след набирането в хоризонтален ротационен ферментатор. Който се върти бавно, за да извлече максимално от гроздовата каша, след което се продължава по технологията за бяло вино.

Ротационните ферментатори се използват и за производство на някои от най-висококласните червени вина на винарната.

Ето как изглеждат два хоризонтални ротационни ферментатори
Ето как изглеждат хоризонталните ротационни ферментатори

Един от най-атрактивните моменти от винопроизводството във Вила Мелник е отлежаването на вината в дъб и най-вече мястото, където те отлежават – тунелите, прокопани в пясъка. Но за тях след малко. Винарската изба притежава бъчви от български, френски и американски дъб, като повечето от традиционните местни сортове отлежават именно в български бъчви.

Из избата на Вила Мелник
Из избата на Вила Мелник
Бъчвите в избата на Вила Мелник
Бъчвите в избата на Вила Мелник

Из пясъчните лабиринти, където се крие най-хубавото вино

Най-интересната ни част бе в избите на Вила Мелник (най-любима си остава дегустирането). Цялата сграда е вкопана в песъчливия хълм. А за да се възползват от температурните предимства, се изградени подземни тунели, изкопани в мелнишката песъчлива почва. Тук температурата е постоянна, през лятото е приятно прохладно, а през зимата приятно топло.

Любимият ни архив с вина в тунелите на Вила Мелник
Любимият ни архив с вина в тунелите на Вила Мелник

В тунелите отлежават не само бъчвите с виното, чието бутилиране предстои, но и стотици бутилки, пазени от семейство Зикатанови и техни посетители като лична колекция за специални случаи. Всъщност, всеки може да си купи бутилка вино и да я остави там за отлежаване. Пожелаваме си следващия път и ние да оставим една или две бутилки да отлежат няколко години в тези „пещери“ – е това вече е изпълнено, скрили сме си няколко бутилки в този страхотен архив.

Тунели из пясъчниците
Тунели из пясъчниците
Вина отлежаващи в тунелите
Вина отлежаващи в тунелите

Дегустация с панорама

В Дегустационната зала идва моментът да разберем дали виното, правено тук, е нашето вино. Уютното помещение, огряно от слънцето, ни чакаше с подредени чаши и подбрани мезета. Ани, дъщеря ни, вече беше седнала на една маса и си рисуваше (на нея ѝ доскуча още след „сръчните баби“, но какво ли разбира двегодишно дете от вино, и добре, че още не разбира).

Тук седнахме с Любка и Милица, вече дойдоха и бащата – Никола и синът Алекса. Разказваха ни за изложения и весели случки. Чудехме се дали в това вино се усеща вкус на „зелена чушка“ или не. Доста се забавляваме на сомелиерските шеги. Междувременно, видяхме и хората, които си бяха запазили беседката за пикника да връщат кошниците, но вече без печеното агънце и с празните бутилки вино. Отново им завидяхме. Но да се върнем към нашата маса.

Вината на Вила Мелник

Вила Мелник правят няколко серии вина, всяка със собствено очарование. Трите най-основни са Family Tradition, Bergule и Aplauz. Имат и няколко много специални серии и отделни вина, но за тях след малко.

Винаги, когато си говорим с Любка, тя споделя, че Family Tradition ѝ е може би най-близката серия, макар да е най-бюджетна. Може би това са вината, които се доближават най-много до едновремешните спомени за домашния уют с чаша вино. Ние трябва да си признаем, че имаме най-малък опит с тези вина, все се случва да опитваме от нещо друго.

Aplauz Rose от Вила Мелник
Aplauz Rose от Вила Мелник

Bergule е средният клас вина, които ние много често избираме за домашната си трапеза, за ежедневната чаша винено удоволствие или пък за неангажираща среща с приятели. Много приятни и пивки вина, с които няма как да сбъркате. А Aplauz е виното, когато искате да се поглезите, да отделите специално внимание на виното, да го комбинирате със специално подбрана храна. А моментите с Aplauz винаги заслужават аплодисменти. Едно от най-любимите ни вина, до което често прибягваме във всеки сезон, е Aplauz Rose. Страхотно ново попълнение е и Aplauz Chardonnay sur Lie. Но всички вина от тази серия си заслужават вниманието, а червените са отделен свят, който не трябва да пропускате.

Вила Мелник и редките сортове

Най-забележителната за нас серия на Вила Мелник до момента е Редки сортове (Rare Varieties). В нея са включени няколко специални вина от редки местни сортове, които семейство Зикатанови се опитва да съхрани и възроди през годините. Това са Мелник Юбилеен 1300, Руен и Широка Мелнишка лоза – чашовидна. И трите са забележителни, комплексни, страхотни – каквото и да кажем, ще е малко. Ако търсите вино, с което наистина да впечатлите ценител, да отворите на специален повод или просто да опитате нещо, което рядко ще намерите другаде, вземете именно от тези вина.

Редки сортове: Широка Мелнишка лоза - чашовидна от Вила Мелник
Редки сортове: Широка Мелнишка лоза – чашовидна от Вила Мелник
Широка мелнишка лоза в лозето на Вила Мелник
Широка мелнишка лоза в лозето на Вила Мелник

И още едно много специално вино от Вила Мелник, което заслужава внимание, е Градушка. Неведнъж сме разказвали историята му, за градушката, която удря през юли 2016 г. и унищожава 75 % от реколтата. Но останалите плодове поемат цялата мощ на лозата и дават богато и комплексно вино, в което при всяко опитване откриваме нови и нови вкусове и аромати.

Но за вината на Вила Мелник можем да говорим цял ден и ако нямате няколко бутилки пред себе си за дегустация, докато четете, сигурно много ще ни се сърдите. Важно е да знаете, че правят страхотни вина и ако не сте опитвали досега, нека някое от техните вина да е следващото, което ще си купите.

По залез над Бели Брег, село Хърсово

Позалисани в сладка приказка с новите ни приятели и с вино, денят неусетно се изниза, всички служители си тръгнаха, останахме само ние и семейство Зикатанови. Преместихме се на стълбите с гледка към лозята, а ние като досадни гости не си тръгваме. Обиколка по пътя на виното трае около час – час и и половина с дегустацията, а ние вече 4 часа опознаваме мелнишкото вино и не само.

Залез над лозите
Залез над лозите

Посетете Вила Мелник

Днес във Вила Мелник работи голям екип от професионалисти, който се грижи денонощно за лозята, производствения процес и посетителите. Крайното решение от кой купаж ще се бутилира вино се взема след множество консултации със специалисти, но не и без изричното одобрение на семейство Зикатанови. Ако нещо не им е по вкуса – значи това не е виното на Вила Мелник.

Семейство Зикатанови и Мария и Анна
Семейство Зикатанови и Мария и Анна

Самите тях можете да намерите във винарната всеки уикенд. През седмицата избата също е отворена за посещения, а за дегустация можете да избирате от различни пакети. Ако ви е интересно, можете да направите и разходка из лозята. Ако пък сте от конкуренцията, няма проблем да ги посетите – няма да сте първите. Отидете, разходете се, изпийте по чаша горе на беседката или в панорамната зала за дегустации, или пък направо сред лозята. За по-романтично, може да изчакате и залеза, а след това преживяване няма как да не останете с много положителни емоции от посещението във Вила Мелник.

Всеки сезон може да се усети духът на винарната, тук сме ранна пролет, точно на Цветница, когато семейство Зикатанови винаги организират празник в избата, а по лозята тъкмо са прокарали младите листенца.
Всеки сезон може да се усети духът на винарната, тук сме ранна пролет, точно на Цветница, когато семейство Зикатанови винаги организират празник в избата, а по лозята тъкмо са прокарали младите листенца.
Вила Мелник е отворена за посетители всеки ден.

Работно време – от 9 до 17 ч. (понеделник – петък) и от 10 до 18 ч. (събота и неделя). Възможно е да се уговори и друго време за посещения.

Вината на Вила Мвлник
Вината на Вила Мвлник

Вината на Вила Мелник вече можете да откриете в доста ресторанти и хотели около Мелник и Сандански, в София, а и в цялата страна. Също така, присъстват в много винени магазини и някои супермаркети. Но ние винаги предпочитаме да купуваме вино директно от производителя, така че бихме ви насочили направо към техния онлайн магазин. Ако пък искате по-голяма или специална поръчка, свържете се директно с тях, много са отзивчиви.

Винени маршрути в Мелнишкия регион

Ако сте в Мелник и региона за по-дълго и сте любители на виното, опитайте от всичко. Класика си е да опитате домашното вино, предлагано във всяка механа, да отидете при Шестака или в Кордопуловата къща. Но ние бихме ви препоръчали и да обиколите и винарските изби на региона като следвате картата на Винените Маршрути. Ние сме били в няколко и се опитваме да ги обиколим всички, но вече ни се иска и да повтаряме. Просто не можем да пием толкова често, а и да замезваме толкова много.

Карта на Винените маршрути около Мелник
Карта на Винените маршрути около Мелник

Къде да отседнете?

В Региона има много места, където да отседнете. В Мелник е един от най-добрите избори, там има много механи и удобни хотели.

Ние обичаме и селцето Рожен, тук е тихо и спокойно и далеч от многото туристи. Освен Роженския манастир, интересна забележителност в района е и тунелът към село Любовище и водопадът над село Кашина. Ако сте любители на SPA услугите и минералната вода, се насочете към Сандански. В района има и много луксозни възможности за нощувки и дегустиране на вино и гурме храна, но за тях ще разкажем, след като ги посетим.

Съвсем наблизо е и единственото място в България от колекцията Relais & Châteaux и съм сигурен, че е много изискано и стилно – Zornitza Family Estate (Relais & Châteaux)

Booking.com

Вина на Вила Мелник из нашия сайт

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Copyrighted Image