Винарска изба Вила Мелник

This post is also available in: English

Когато си в Мелник и искаш да опиташ от всичките вина, които можеш да намериш

Пътуваме с колата от малкото градче Мелник към село Хърсово и винарска изба Вила Мелник, през лозята и зелените хълмове. Пътят минава по билото на ниски хълмчета и открива страхотни гледки, някак си диви. Някъде долу се виждат кошари. Животните са изведени на паша и кошарите са празни. Не минаваме от тук за първи път, вече познаваме всеки завой и пропаданя на пътя, харесва ни да сме тук Хълмистия терен в подножието на Пирин ни радва с невероятни гледки, огрени от следобедното слънце. Гледки към селата Зорница и Виногради. Тоскана – това е което си представяме с тези пейзажи и въпреки че знаем, че сме в България, настроението ни се поосвежи по италиански. И изведнъж пред нас хълм, осветен от слънцето и на него беседка с хора на пикник. Това е най-страхотната беседка, на най-правилното място, мислим си и завиждаме леко на хората, настанили се в нея.

И докато подминаваме беседката, пред нас се открива поредната гледка на красиви пролетни лозя, прецизно подредени и радващи окото, а вдясно на пътя и семейната винарна, към която сме се запътили – винарска изба Вила Мелник. Толкова пъти ни е радвала тази гледка, че вече се е запечатала като традиционна отбивка от пътя, когато сме в региона.

Винарска изба Вила Мелник

Голямата бяла сграда с просторен паркинг и зашеметяваща гледка към лозята ни печели веднага. А на входа ни посрещат Милица  и нейната майка Любка Зикатанови, които с много любов развиват семейния винен бизнес. И започват да ни разказват разни по-чудновати и по-реалистични истории за виното от мелнишкия край.

Ние сме късметлии дапознаваме семейство Зикатанови и винаги да намират време за нас. А шансът да ви посрещнат и вас никак не е малък. Но дори да не са там, винаги има кой да ви разходи из винарната. Вила Мелник е една от малкото винарни в България, която е отворена за посещения през цялата сеедмица.

Винарска изба Вила Мелник
Винарска изба Вила Мелник

Винопроизводството е традиция в района на Мелник от векове и неслучайно има много винарни наоколо, но всяка със собствения си почерк и стил. Защо е така? В този район преобладаващите песъчливи почви са негодни почти за никакво земеделие. Лозята, обаче, виреят добре, пускат дълги корени и дават превъзходно грозде, узряло под стотици слънчеви часове през лятото. Така и традиционното за Мелник вино е богато и емоционално.

Лозови масиви
Лозови масиви

Застанали сме да се радваме на гледката на стотина декара лозя между Вила Мелник и село Хърсово в местността Бели Брег. Дъщеря ни се радва на топлото пролетно време и се раздава да търчи и да вика, но Милица и Любка ѝ се радват и не им е пречи, че се разсейваме с нея. Намерихме и бебе костенурка и децата (Милица и Ани) ѝ се порадваха. А жена ми продължи да слуша истории за винарството и развитието в региона.

Гледка към масива на Вила Мелник и село Хърсово
Гледка към масива на Вила Мелник и село Хърсово

На мен най-важно ми бе, че първите няколко декара са засадени с десертно грозде и есента мисля да дойда да помагам за беритбата. Или поне за яденето.

Вила Мелник работят изцяло с грозде от техните лозя. Така най-добре се следи качеството и третирането на гроздето. Експериментира се с гледането му и всичко се следи по-добре. Освен стоте декара до избата, имат и 200 до село Виногради в местността Миндало. Ако сме специалисти във Франция, ще е важно точно на кой хълм е масива, но ние сме аматьори и се доверяваме на сполучливия избор на собствениците.
Вила Мелник
Красивите лозови масиви на Вила Мелник
Какви сортове грозде се гледат в лозята на Вила Мелник: Мелник 55, Широка мелнишка лоза, Руен, Мелник 1300, Мавруд, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Пино ноар, Санджовезе, Шардоне, Вионие, Совиньон блан, Керацуда, Тамянка и Сандански мискет

Пътят на виното във Вила Мелник – от лозята до красивите винени чаши

Отправяме се към технологичната част, където виждаме, че голяма част от работата по целия процес на винопроизводство е поверена на… гравитацията. Този метод е най-щадящ за плода, но и най-енергийно ефективен. Първо, след гроздобера, няколко „сръчни баби“, почистват от развалени зърна. След това с естествена гравитация се извлича първият сок, а остатъчните джибри отиват за последващо извличане. Ферментацията протича в метални съдове, докато дойде ред за последваща обработка.

Милица обяснява на Ани за виното
Милица обяснява на Ани за виното

Не сме никак специалисти по винопроизводство и няма да задълбаваме в детайли, за да не напишем някоя глупост, но впечатление ни направиха няколко неща. Металните съдове за ферментация са български, произведени в Хасково. Пресата за джибри е някаква много специална, италианска, за да щади максимално зърната, и най-вече семките. Научихме, че начупването на семките може да бъде много лошо за крайния продукт, тъй като съдържат груби танини, които развалят вкуса. Затова е съществено важно те да останат цели.

Още метални съдове във вила Мелник
Още метални съдове във Вила Мелник

Стаичката на магиите, или поглед в кабинета на технолога

В кабинета на технолога се нагледахме на всевъзможни тръбички и епруветки. И научихме разни интересни истории за технолозите на винарната. Първият им технолог бил французин, на 64 години, и хвърлял в ужас цялото село Хърсово. Редовно заставал на центъра на селото и целувал една по една ръцете на всички жени там, за ужас на мъжете им. Той работил с Вила Мелник една година, след което кабинетът бил наследен от вечно готовата на експерименти Румяна Стоилова – автор включително и на вината от последната реколта на вилата.

Стаичката на технолог
Стаичката на технолога

Оранжевото вино – лудостта на българската Тоскана

Искахме да направим нещо лудо, и затова направихме оранжево вино…“

И така, във Вила Мелник започнали експериментите. Всъщност, този порив никак не идвал само от техноложката. Преди две години Милица казала „хайде да създадем нещо щуро и нестандартно“ и така се появило оранжевото вино – вино от бяло грозде, но по червена технология. Резултатът определено е сполучлив – екзотично, но много интересно и приятно вино, с много вкусове и дълъг финал. А и има вече няколко награди от различни конкурси. И на нас много ни хареса и си взехме за вкъщи.

Оранжевото вино na Вила Мелник
Оранжевото вино na Вила Мелник

Всяка винарна си има собствен почерк и този на Вила Мелник е пряко диктуван от вкуса на семейство Зикатанови. Правенето на съвсем леки вина си е чиста загуба на грозде, смята мама Любка. За нея е грехота да не пренесеш цялото богатство на гроздето от този край във виното. Затова дори белите вина на Вила Мелник са ароматни и много богати, за търсачи на силни емоции. Това се постига с престояване на сока с люспите в продължение на 6-7 часа след набирането в хоризонтален ротационен ферментатор. Който се върти бавно, за да извлече максимално от гроздовата каша, след което се продължава по технологията за бяло вино.

Ето как изглеждат два хоризонтални ротационни ферментатори
Ето как изглеждат два хоризонтални ротационни ферментатори

Друг аспект от експериментите в избата е и отлежаването на виното в бъчви от български дъб. Нещо, което рядко сме срещали в българските винарни – френският дъб си е класика. За нас е особено важно, че дори бъчвите са от България, чувстваме това вино някак си по-родно.

Из избата
Из избата
Бъчва от български дъб на фирмата Teres tonnellerie
Бъчва от български дъб на фирмата Teres tonnellerie

Из пясъчните лабиринти, където се крие най-хубавото вино

Най-интересната ни част бе в избите на Вила Мелник (най-любима си остава дегустирането). Цялата сграда е вкопана в песъчливия хълм. А за да се възползват от температурните предимства, се изградени подземни тунели, изкопани в мелнишката песъчлива почва. Тук температурата е постоянна, през лятото е приятно прохладно, а през зимата приятно топло.

Тунели из пясъчниците
Тунели из пясъчниците

В тунелите отлежават не само бъчвите с виното, чието бутилиране предстои, но и стотици бутилки, пазени от семейство Зикатанови и техни посетители като лична колекция за специални случаи. Всъщност, всеки може да си купи бутилка вино и да я остави там за отлежаване. Пожелаваме си следващия път и ние да оставим една или две бутилки да отлежат няколко години в тези „пещери“.

Вина отлежаващи в тунелите
Вина отлежаващи в тунелите
Една по-прохладна зала за дегустации
Една по-прохладна зала за дегустации

Дегустация с панорама и залез – перфектният финал

В Дегустационната зала е момента да разберем дали виното правено тук е нашето вино. Уютното помещение, огряно от слънцето, ни чакаше с подредени чаши и подбрани мезета. Ани, дъщеря ни, вече беше седнала на една маса и си рисуваше (на нея ѝ доскуча още след „сръчните баби“, но какво ли разбира двегодишно дете от вино, и добре, че още не разбира).

Дегустационната зала
Дегустационната зала

Тук седнахме с Любка и Милица, вече дойдоха и бащата – Никола и синът Алекса. Разказваха ни за изложения и весели случки. Чудехме се дали в това вино се усеща вкус на „зелена чушка“ или не. Това явно е сомелиерска шега, но ни хареса. Най-хубавото е, че Зикатанови имат добросъседски отношения и с околните винарни и това ни направи приятно впечатление.

Видяхме и хората, които си бяха запазили беседката за пикника да връщат кошниците, но вече без печеното агънце и с празните бутилки вино. Отново им завидяхме. А ние продължихме да пробваме от цялата серия Бергуле на вила Мелник, не най-скъпата им, но серията с последните отличия.

По залез над Бели Брег, село Хърсово

Позалисани в сладка приказка с новите ни приятели и с вино, денят неусетно се изниза, всички служители си тръгнаха, останахме само ние и семейство Зикатанови. Преместихме се на стълбите с гледка към лозята, а ние като досадни гости не си тръгваме. Обиколка по пътя на виното трае около час и половина, а ние вече 4 часа опознаваме мелнишкото вино и не само.

Залез над лозите
Залез над лозите

Посетете Вила Мелник

Днес във Вила Мелник работи голям екип от професионалисти, който се грижи денонощно за лозята, производствения процес и посетителите. Крайното решение от кой купаж ще се бутилира вино се взема след множество консултации със специалисти, но не и без изричното одобрение на семейство Зикатанови. Ако нещо не им е по вкуса – значи това не е виното на Вила Мелник.

Семейство Зикатанови и Мария и Анна
Семейство Зикатанови и Мария и Анна

Самите тях можете да намерите във вилата всеки уикенд. През седмицата вилата също е отворена за посещения, а за дегустация можете да избирате от различни пакети. Ако ви е интересно, можете да направите и разходка из лозята. Ако пък сте от конкуренцията, няма проблем да ги посетите – няма да сте първите. Отидете, разходете се, изпийте по чаша горе на беседката или в панорамната зала за дегустации, или пък направо сред лозята. За по-романтично, може да изчакате и залеза, а след това преживяване няма как да не останете с много положителни емоции от посещението във Вила Мелник.

Вила Мелник е отворена за посетители всеки ден.

Работно време – от 9 до 17 ч. (понеделник – петък) и от 10 до 18 ч. (събота и неделя). Възможно е да се уговори и друго време за посещения.

Вината на Вила Мвлник
Вината на Вила Мвлник

Вината на Вила Мелник се намират в доста ресторанти и хотели около Мелник и Сандански, в някои магазинчета в София. Можете да се свържете и директно с техния офис, за да уточните как да си купите.

Винени маршрути в Мелнишкия регион

Ако сте в Мелник и региона за по-дълго и сте любители на виното, опитайте от всичко. Класика си е да опитате домашното вино, предлагано във всяка механа, да отидете при Шестака или в Кордопуловата къща. Но ние бихме ви препоръчали и да обиколите и винарските изби на региона като следвате картата на Винените Маршрути. Ние сме били в няколко и се опитваме да ги обиколим всички, но вече ни се иска и да повтаряме. Просто не можем да пием толкова често, а и да замезваме толкова много.

Карта на Винените маршрути около Мелник
Карта на Винените маршрути около Мелник

В Региона има много места, където да отседнете. В Мелник е един от най-добрите избори, там има много механи и удобни хотели на европейско ниво. Ние обичаме и селцето Рожен, тук е тихо и спокойно и далеч от многото туристи. Освен Роженския манастир, интересна забележителност в района е и тунелът към село Любовище и водопадът над село Кашина. Ако сте любители на SPA услугите и минералната вода, се насочете към Сандански. В района има и много луксозни възможности за нощувки и дегустиране на вино и гурме храна, но за тях ще разкажем, след като ги посетим.

Вина на Вила Мелник из нашия сайт

Instagram Andrey Andreev PhotographyЩе се радваме да следите нашите истории и в профила ни в Инстаграм – @andreyandreevphotography

Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Новите ни статии може да получавате и на Viber:

Andrey Andreev Family


За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Copyrighted Image