Home ПътешествияБългария Винарска изба Вила Мелник

Винарска изба Вила Мелник

21 minutes read

Винарска изба „Вила Мелник“ е една от най-високо отличените български винарни, класирана сред 50-те най-добри винени дестинации в света“. Намира се до село Хърсово, общ. Сандански. Нещо, което силно ги отличава от останалите винарни, е акцентът върху отглеждането и винифицирането на редки местни сортове грозде като Мелник Юбилеен 1300, Руен и Широка Мелнишка лоза – чашовидна.

Във Вила Мелник е сниман и българския сериал „Вина“, излъчван по БНТ от януари 2023г.

Пътуваме с колата от малкото градче Мелник към село Хърсово и винарска изба Вила Мелник, през лозята и зелените хълмове. Пътят минава по билото на ниски хълмчета и открива страхотни гледки, някак си диви. Някъде долу се виждат кошари. Животните са изведени на паша и кошарите са празни. Не минаваме оттук за първи път, вече познаваме всеки завой и пропадания на пътя, харесва ни да сме тук. Хълмистият терен в подножието на Пирин ни радва с невероятни гледки, огрени от следобедното слънце. Гледки към селата Зорница и Виногради. Тоскана – това е, което си представяме с тези пейзажи и въпреки че знаем, че сме в България, настроението ни се поосвежи по италиански. И изведнъж пред нас хълм, осветен от слънцето и на него беседка с хора на пикник. Това е най-страхотната беседка, на най-правилното място, мислим си и завиждаме леко на хората, настанили се в нея.

Винарска изба ВИла Мелник до село Хърсово
Винарска изба Вила Мелник до село Хърсово

И докато подминаваме беседката, пред нас се открива поредната гледка на красиви пролетни лозя, прецизно подредени и радващи окото, а вдясно на пътя и семейната винарна, към която сме се запътили – винарска изба Вила Мелник. Толкова пъти ни е радвала тази гледка, че вече се е запечатала като традиционна отбивка от пътя, когато сме в региона.

Винарска изба Вила Мелник

Голямата бяла сграда с просторен паркинг и зашеметяваща гледка към лозята ни печели веднага. А на входа ни посрещат Милица и нейната майка Любка Зикатанови, които с много любов развиват семейния винен бизнес. И започват да ни разказват разни по-чудновати и по-реалистични истории за виното от мелнишкия край.

Ние сме късметлии да познаваме семейство Зикатанови и сме прекарали страхотни моменти с тях при всяко наше посещение във Вила Мелник. Шансът да посрещнат лично и вас никак не е малък. Но дори да не са там, винаги има кой да ви разходи из винарната и да ви разкаже за всичко, което се сетите и не се сетите да попитате. Вила Мелник е една от малкото винарни в България, която е отворена за посещения през цялата седмица. Можете да ги посетите в работното им време без предварителна уговорка и всички са страшно гостоприемни.

Винарска изба Вила Мелник
Винарска изба Вила Мелник

Винопроизводството е традиция в района на Мелник от векове и неслучайно има много винарни наоколо, но всяка със собствения си почерк и стил. Защо е така? В този район преобладаващите песъчливи почви са негодни почти за никакво земеделие. Лозята, обаче, виреят добре, пускат дълги корени и дават превъзходно грозде, узряло под стотици слънчеви часове през лятото. Така и традиционното за Мелник вино е богато и емоционално.

Лозови масиви
Лозови масиви

Застанали сме да се радваме на гледката на стотина декара лозя между Вила Мелник и село Хърсово в местността Бели Брег. Дъщеря ни се радва на топлото пролетно време и се раздава да търчи и да вика, но Милица и Любка ѝ се радват и не им е пречи, че се разсейваме с нея. Намерихме и бебе костенурка и децата (Милица и Ани) ѝ се порадваха. А жена ми продължи да слуша истории за винарството и развитието в региона.

Гледка към масива на Вила Мелник и село Хърсово
Гледка към масива на Вила Мелник и село Хърсово

На мен най-важно ми бе, че първите няколко декара са засадени с десертно грозде и есента мога да дойда да помагам за беритбата. Или поне за яденето.

Всяка година във Вила Мелник се организират интересни събития и празници, така че ако сте ентусиасти за гроздобер, следете страницата и сайта им, за да видите кога точно са официалните дати за ритуалния гроздобер.

[info]Вила Мелник работят изцяло с грозде от техните лозя. Така най-добре се следи качеството и третирането на гроздето. Експериментира се с гледането му и всичко се следи по-добре. Освен стоте декара до избата, имат и 200 до село Виногради в местността Миндало.[/info]

Вила Мелник
Красивите лозови масиви на Вила Мелник

[success]Какви сортове грозде се гледат в лозята на Вила Мелник: [tooltip tipcontent=“Ранна Мелнишка Лоза“]Мелник 55[/tooltip], Широка мелнишка лоза, Руен, Мелник 1300, Мавруд, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Пино ноар, Санджовезе, Шардоне, Вионие, Совиньон блан, Керацуда, Тамянка и Сандански мискет[/success]

Пътят на виното във Вила Мелник – от лозята до красивите винени чаши

Отправяме се към технологичната част, където виждаме, че голяма част от работата по целия процес на винопроизводство е поверена на… гравитацията. Този метод е най-щадящ за плода, но и най-енергийно ефективен. Първо, след гроздобера, няколко „сръчни баби“, почистват от развалени зърна. След това с естествена гравитация се извлича първият сок, а остатъчните джибри отиват за последващо извличане. Ферментацията протича в метални съдове, докато дойде ред за последваща обработка.

Милица обяснява на Ани за виното
Милица обяснява на Ани за виното

Металните съдове за ферментация са български, произведени в Хасково. Пресата за джибри е мембранна, италианска, и щади максимално зърната, като не позволява разчупването на семките и попадането на груби танини във виното.

Още метални съдове във Вила Мелник
Още метални съдове във Вила Мелник

Стаичката на магиите, или поглед в кабинета на технолога

В кабинета на технолога се нагледахме на всевъзможни тръбички и епруветки. И научихме разни интересни истории за технолозите на винарната. Първият им технолог бил французин, на 64 години, и хвърлял в ужас цялото село Хърсово. Редовно заставал на центъра на селото и целувал една по една ръцете на всички жени там, за ужас на мъжете им. Той работил с Вила Мелник една година.

Стаичката на технолог
Стаичката на технолога

Всяка винарна си има собствен почерк и този на Вила Мелник е пряко диктуван от вкуса на семейство Зикатанови. Правенето на съвсем леки вина си е чиста загуба на грозде, смята мама Любка. За нея е грехота да не пренесеш цялото богатство на гроздето от този край във виното. Затова дори белите вина на Вила Мелник са ароматни и много богати, за търсачи на силни емоции. Това се постига с престояване на сока с люспите в продължение на 6-7 часа след набирането в хоризонтален ротационен ферментатор. Който се върти бавно, за да извлече максимално от гроздовата каша, след което се продължава по технологията за бяло вино.

Ротационните ферментатори се използват и за производство на някои от най-висококласните червени вина на винарната.

Ето как изглеждат два хоризонтални ротационни ферментатори
Ето как изглеждат хоризонталните ротационни ферментатори

Един от най-атрактивните моменти от винопроизводството във Вила Мелник е отлежаването на вината в дъб и най-вече мястото, където те отлежават – тунелите, прокопани в пясъка. Но за тях след малко. Винарската изба притежава бъчви от български, френски и американски дъб, като повечето от традиционните местни сортове отлежават именно в български бъчви.

Из избата на Вила Мелник
Из избата на Вила Мелник
Бъчвите в избата на Вила Мелник
Бъчвите в избата на Вила Мелник

Из пясъчните лабиринти, където се крие най-хубавото вино

Най-интересната ни част бе в избите на Вила Мелник (най-любима си остава дегустирането). Цялата сграда е вкопана в песъчливия хълм. А за да се възползват от температурните предимства, се изградени подземни тунели, изкопани в мелнишката песъчлива почва. Тук температурата е постоянна, през лятото е приятно прохладно, а през зимата приятно топло.

Любимият ни архив с вина в тунелите на Вила Мелник
Любимият ни архив с вина в тунелите на Вила Мелник

В тунелите отлежават не само бъчвите с виното, чието бутилиране предстои, но и стотици бутилки, пазени от семейство Зикатанови и техни посетители като лична колекция за специални случаи. Всъщност, всеки може да си купи бутилка вино и да я остави там за отлежаване. Пожелаваме си следващия път и ние да оставим една или две бутилки да отлежат няколко години в тези „пещери“ – е това вече е изпълнено, скрили сме си няколко бутилки в този страхотен архив.

Тунели из пясъчниците
Тунели из пясъчниците
Вина отлежаващи в тунелите
Вина отлежаващи в тунелите

Дегустация с панорама

В Дегустационната зала идва моментът да разберем дали виното, правено тук, е нашето вино. Уютното помещение, огряно от слънцето, ни чакаше с подредени чаши и подбрани мезета. Ани, дъщеря ни, вече беше седнала на една маса и си рисуваше (на нея ѝ доскуча още след „сръчните баби“, но какво ли разбира двегодишно дете от вино, и добре, че още не разбира).

Тук седнахме с Любка и Милица, вече дойдоха и бащата – Никола и синът Алекса. Разказваха ни за изложения и весели случки. Чудехме се дали в това вино се усеща вкус на „зелена чушка“ или не. Доста се забавляваме на сомелиерските шеги. Междувременно, видяхме и хората, които си бяха запазили беседката за пикника да връщат кошниците, но вече без печеното агънце и с празните бутилки вино. Отново им завидяхме. Но да се върнем към нашата маса.

Вината на Вила Мелник

Вила Мелник правят няколко серии вина, всяка със собствено очарование. Трите най-основни са Family Tradition, Bergule и Aplauz. Имат и няколко много специални серии и отделни вина, но за тях след малко.

Винаги, когато си говорим с Любка, тя споделя, че Family Tradition ѝ е може би най-близката серия, макар да е най-бюджетна. Може би това са вината, които се доближават най-много до едновремешните спомени за домашния уют с чаша вино. Ние трябва да си признаем, че имаме най-малък опит с тези вина, все се случва да опитваме от нещо друго.

Aplauz Rose от Вила Мелник
Aplauz Rose от Вила Мелник

Bergule е средният клас вина, които ние много често избираме за домашната си трапеза, за ежедневната чаша винено удоволствие или пък за неангажираща среща с приятели. Много приятни и пивки вина, с които няма как да сбъркате. А Aplauz е виното, когато искате да се поглезите, да отделите специално внимание на виното, да го комбинирате със специално подбрана храна. А моментите с Aplauz винаги заслужават аплодисменти. Едно от най-любимите ни вина, до което често прибягваме във всеки сезон, е Aplauz Rose. Страхотно ново попълнение е и Aplauz Chardonnay sur Lie. Но всички вина от тази серия си заслужават вниманието, а червените са отделен свят, който не трябва да пропускате.

Вила Мелник и редките сортове

Най-забележителната за нас серия на Вила Мелник до момента е Редки сортове (Rare Varieties). В нея са включени няколко специални вина от редки местни сортове, които семейство Зикатанови се опитва да съхрани и възроди през годините. Това са Мелник Юбилеен 1300, Руен и Широка Мелнишка лоза – чашовидна. И трите са забележителни, комплексни, страхотни – каквото и да кажем, ще е малко. Ако търсите вино, с което наистина да впечатлите ценител, да отворите на специален повод или просто да опитате нещо, което рядко ще намерите другаде, вземете именно от тези вина.

Редки сортове: Широка Мелнишка лоза - чашовидна от Вила Мелник
Редки сортове: Широка Мелнишка лоза – чашовидна от Вила Мелник
Широка мелнишка лоза в лозето на Вила Мелник
Широка мелнишка лоза в лозето на Вила Мелник

И още едно много специално вино от Вила Мелник, което заслужава внимание, е Градушка. Неведнъж сме разказвали историята му, за градушката, която удря през юли 2016 г. и унищожава 75 % от реколтата. Но останалите плодове поемат цялата мощ на лозата и дават богато и комплексно вино, в което при всяко опитване откриваме нови и нови вкусове и аромати.

Но за вината на Вила Мелник можем да говорим цял ден и ако нямате няколко бутилки пред себе си за дегустация, докато четете, сигурно много ще ни се сърдите. Важно е да знаете, че правят страхотни вина и ако не сте опитвали досега, нека някое от техните вина да е следващото, което ще си купите.

По залез над Бели Брег, село Хърсово

Позалисани в сладка приказка с новите ни приятели и с вино, денят неусетно се изниза, всички служители си тръгнаха, останахме само ние и семейство Зикатанови. Преместихме се на стълбите с гледка към лозята, а ние като досадни гости не си тръгваме. Обиколка по пътя на виното трае около час – час и и половина с дегустацията, а ние вече 4 часа опознаваме мелнишкото вино и не само.

Залез над лозите
Залез над лозите

Посетете Вила Мелник

Днес във Вила Мелник работи голям екип от професионалисти, който се грижи денонощно за лозята, производствения процес и посетителите. Крайното решение от кой купаж ще се бутилира вино се взема след множество консултации със специалисти, но не и без изричното одобрение на семейство Зикатанови. Ако нещо не им е по вкуса – значи това не е виното на Вила Мелник.

Семейство Зикатанови и Мария и Анна
Семейство Зикатанови и Мария и Анна

Самите тях можете да намерите във винарната всеки уикенд. През седмицата избата също е отворена за посещения, а за дегустация можете да избирате от различни пакети. Ако ви е интересно, можете да направите и разходка из лозята. Ако пък сте от конкуренцията, няма проблем да ги посетите – няма да сте първите. Отидете, разходете се, изпийте по чаша горе на беседката или в панорамната зала за дегустации, или пък направо сред лозята. За по-романтично, може да изчакате и залеза, а след това преживяване няма как да не останете с много положителни емоции от посещението във Вила Мелник.

Всеки сезон може да се усети духът на винарната, тук сме ранна пролет, точно на Цветница, когато семейство Зикатанови винаги организират празник в избата, а по лозята тъкмо са прокарали младите листенца.
Всеки сезон може да се усети духът на винарната, тук сме ранна пролет, точно на Цветница, когато семейство Зикатанови винаги организират празник в избата, а по лозята тъкмо са прокарали младите листенца.

[info]Вила Мелник е отворена за посетители всеки ден.

Работно време – от 9 до 17 ч. (понеделник – петък) и от 10 до 18 ч. (събота и неделя). Възможно е да се уговори и друго време за посещения.[/info]

Вината на Вила Мвлник
Вината на Вила Мвлник

Вината на Вила Мелник вече можете да откриете в доста ресторанти и хотели около Мелник и Сандански, в София, а и в цялата страна. Също така, присъстват в много винени магазини и някои супермаркети. Но ние винаги предпочитаме да купуваме вино директно от производителя, така че бихме ви насочили направо към техния онлайн магазин. Ако пък искате по-голяма или специална поръчка, свържете се директно с тях, много са отзивчиви.

Винени маршрути в Мелнишкия регион

Ако сте в Мелник и региона за по-дълго и сте любители на виното, опитайте от всичко. Класика си е да опитате домашното вино, предлагано във всяка механа, да отидете при Шестака или в Кордопуловата къща. Но ние бихме ви препоръчали и да обиколите и винарските изби на региона като следвате картата на Винените Маршрути. Ние сме били в няколко и се опитваме да ги обиколим всички, но вече ни се иска и да повтаряме. Просто не можем да пием толкова често, а и да замезваме толкова много.

Карта на Винените маршрути около Мелник
Карта на Винените маршрути около Мелник

Къде да отседнете?

В Региона има много места, където да отседнете. В Мелник е един от най-добрите избори, там има много механи и удобни хотели.

Ние обичаме и селцето Рожен, тук е тихо и спокойно и далеч от многото туристи. Освен Роженския манастир, интересна забележителност в района е и тунелът към село Любовище и водопадът над село Кашина. Ако сте любители на SPA услугите и минералната вода, се насочете към Сандански. В района има и много луксозни възможности за нощувки и дегустиране на вино и гурме храна, но за тях ще разкажем, след като ги посетим.

Съвсем наблизо е и единственото място в България от колекцията Relais & Châteaux и съм сигурен, че е много изискано и стилно – Zornitza Family Estate (Relais & Châteaux)

Booking.com

Вина на Вила Мелник из нашия сайт

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image