Home Вино Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018 

Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018 

6 minutes read

Когато се разхождаш из подредените лозя на слънчевите хълмове край селата Карабунар и Бошуля, те обзема странно вълнение. Правите редове с прилежно поддържани лозя са сякаш излезли от учебник и все ти се струва, че „нещо не е наред“, в добрия смисъл, ако не знаеш как и защо са създадени. Но когато вече си срещнал усмихнатата собственичка Величка, родом от тези места, но прекарала голяма част от живота си в Германия, започваш да се досещаш откъде идва тази естествена подреденост, която пък нас страшно ни вълнува.  

Лозята на Вила Велис край селата Карабунар и Бошуля
Лозята на Вила Велис край селата Карабунар и Бошуля

Величка ще разбие всичките ви стереотипи за „студените германци“, включително и с вината, които излизат от „Вила Велис“. Дали това се дължи на слънчевия тероар в Пазарджишко, на перфекционизма на германските им технолози 9-то поколение, на безспирния ентусиазъм на Величка, захранван от любовта към виното и изкуството или на смесица от трите, може сами да се досетите. За „Вила Велис“ ще ви разкажеме подробно в: „Изба Villa Velis, където българската земя и германският професионализъм раждат вино от любов„, днес само ви запознаваме набързо с нея, преди да разкажем за едно от техните чудесни вина, на което се наслаждавахме наскоро. А именно Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018. 

Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018  и Мими с чаша
Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018  и Мими с чаша

Споделените делнични вечери 

В Стара Загора отскоро си „имаме“ винен бар – „Споделена“ и много му се радваме и където се запознаваме с всички нови вина. Той съвсем не е наш, но бързо се превърна в наш втори дом, където се отбиваме за по чаша хубаво вино и винен социален живот. Една от тези вечери се срещаме и заговаряме с двама чудесни млади енолози, при които пък е попаднала една от бутилките Каберне Совиньон & Сира 2018 на Vila Velis. Заговаряме се, че вече познаваме избата и с нескрито любопитство ги чакаме да споделят мнението си като професионалисти за бутилката пред себе си. Очаровани са, а за нас е огромна радост, че вино на една от избите, която ние като потребители много харесваме, е оценено и от хора, които професионално се занимават с вино.

Ние пък в това време започваме да ги „облъчваме“ да посетят избата при първа възможност и си поръчваме по чаша от същото вино.  

Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018  и Мими с чаша
Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018

Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018 

„Мирише на пушен бекон!“ – споделя един от събеседниците ни и ние не можем да сме по-съгласни с него. Ароматът на това вино ни пренася някъде на ароматно барбекю, с вкусна храна и много приятели наоколо. Примесен с ароматите на череши и червени плодове, характерни за тези сортове, е просто магически. Вечеряли сме, но пак изгладняхме.  

А тялото е заоблено, сочно и с леки нежни танини. Кара те да се наслаждаваш на всяка глътка и да искаш още и още. Ние го опитахме ей така, самостоятелно, но със сигурност нямаше да сгрешим, ако го бяхме комбинирали с вкусна сочна пържола (споменахме ли барбекюто?) или пък сухо мезе с деликатни подправки.  

Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018  и Мими с чаша
Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018  и Мими с чаша

Или пък на нас така ни се струва? 

Всъщност, ароматите и вкусовете са нещо изумително индивидуално. Ако проверите в сайта на винарната, в описанието на виното ще откриете, че има аромати на сладка ванилия, бял шоколад, евкалипт, маслина и кожа, които се преплитат с нюанси на сладко от вишна и череша. Също така нотки на доматени листа, орех и соев сос. Съветваме ви да опитате сами виното и да предположите на вас какви аромати и вкусове ви изникват, освен на хубаво червено вино, разбира се. 

Вино:Каберне Совиньон & Сира 2018
Страна:България
Сорт:Каберне Совиньон & Сира
Реколта:2018
Изба:Villa Velis
Местоположение:село Карабунар
Цена:~20 лв. от сайта на винарната*
Барик:не
Температура на консумация: 18-20°C
За пиене:супер е в момента
Къде да купимSpodelena wine bar and shop, Стара Загора
Винарната в село Карабунар

Още малко за виното 

Вината с етикет Villa Velis се произвеждат изцяло в България, от българските лозя и във винарната в село Карабунар. Точно това вино не е отлежавало в дъб и е с 14,4 % алкохол. Определено отразява многото слънце в района.  

Ако пък ви попадне вино под марката Velis Vineyards, да си знаете, че имат нещо общо. Избата Villa Velis  е част от българо-немския винен проект Velis Vineyards. Под този етикет се продават вината, произведени от българско грозде, но винифицирани в избата им в Германия. Като видни ентусиасти, се надяваме да стигнем скоро и до там, а дотогава се наслаждаваме и на чудесните им вина, които са едва от половин година на българския пазар, но си заслужават опитването.  

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image