Home ПътешествияБългария Изба Villa Velis, където българската земя и германският професионализъм раждат вино от любов

Изба Villa Velis, където българската земя и германският професионализъм раждат вино от любов

18 minutes read

Един ден, докато шофират из недотам добрите пътища в Пазарджишко, минавайки покрай занемарени стари лозя, Величка и Михаел изпадат в почти невероятна ситуация. За Михаел, родом от един от най-добрите винени региони на Германия – Райнхесен, тук е раят за отглеждане на лозя, а гледката на изоставени лози, незнайно чии, го хвърля в недоумение. За Величка това е домът, който е заменила преди много години за по-подредения живот в Германия и в който няма никакви планове да се завръща трайно.

Пътят между селата карабунар и Бошуля
Пътят между селата Карабунар и Бошуля

Почти 15 години по-късно двамата притежават 36 хектара лозя точно тук, две винарски изби – една в България и една в Германия, пренасят грозде през граници и правят вино, излязло от страната на чудесата. Днес сме във Вила Велис (Villa Velis) в Карабунар. Както се и досещате, кръстена е на основателката си, а сърчицето в логото съвсем буквално отразява нейната любов и страст към виното.

Величка Цее в лозята край Карабунар
Величка Цее в лозята край Карабунар
Вила Велис (Villa Velis) в Карабунар
Вила Велис (Villa Velis) в Карабунар

От Velis Vineyards до Вила Велис (Villa Velis)

Вила Велис е една от най-новите български винарни, открита официално през лятото на 2021 г. Намира се в село Карабунар, на мястото на друга вече несъществуваща винарна с хотел до нея. Днес целият комплекс е част от Вила Велис и осигурява чудесно преживяване, за което особено много спомага топлият външен басейн и ресторантът с чудесна кухня. Но за тях след малко.

Вила Велис (Villa Velis) в Карабунар
Вила Велис (Villa Velis) в Карабунар

Още неслезли от колата, двете ни деца Анна и Адриана се втурват да търчат и да търсят басейна. Вила Велис май е една от изключително малкото винарни  България, която има и детска площадка с люлки и пързалка. Малките веднага намират себеподобно, ново приятелче с което да си играят и не го оставят до късна вечер. Забравяме за тях, а те са щастливи. А ние сме на винарна…

Мими и Андрей в очакване да опитат следващите вина
Мими и Андрей в очакване да опитат следващите вина

Началото – Velis Vineyards

Вила Велис е българското продължение на винения проект Velis Vineyards, стартирал през 2009 г. В първите години Величка и Михаел решават да купят лозови масиви в Пазарджишко, където са попаднали на старите занемарени лозя. Решени са да издирят множеството собственици, за да могат да обединят парцелите и да засадят и отглеждат нови масиви според съвременните практики и технологии.  Новите лозя са от френски сортове и се отглеждат с максимално близки до природата техники.

Лозята на Величка и Михаел са тези - много добре подредените.
Лозята на Величка и Михаел са тези – много добре подредените.
Между редовете на лозовите ,масиви на Вила Велис
Между редовете на лозовите ,масиви на Вила Велис

Ако се объркахте дотук, да съберем всичко. Винарните са две: Вила Велис в Карабунар, България и Velis Vineyards в Фльорсхайм-Далсхайм (Flörsheim-Dalsheim), Западна Германия. Но хората зад тях са едни и същи – Величка Цее и Михаел Цее, много готини, с които вече се познаваме от няколкото ни посещения на винарната. Ако имате късмета да ги уцелите в Карабунар, ще разберете какво имаме предвид.

Ферментатори на избата в село Карабунар
Ферментатори на избата в село Карабунар

Как работи системата? Българско грозде от собствените лозя, тези между селата Карабунар и Бошуля, се транспортира до Германия, а там се винифицира от местните, немски технолози с дългогодишен опит и следващи съвременните местни тенденции в производството на вино. Собствениците на винарната признават, че на германския пазар има предразсъдък към виното с произход България. Но пък тяхното си е направено в Германия, само че с българско грозде, което явно не е толкова съществен проблем.

Отляво е хотелът, а отдясно е "П" образната сграда на избата Вила Велис
Отляво е хотелът, а отдясно е „П“ образната сграда на избата Вила Велис

Villa Velis – Вила Велис

Паралелно с това, обаче, се развива и идеята за направа на изцяло българско вино, отгледано и изработено в България.  Няколко години по-късно успяват да купят сградата на винарска изба съвсем близо до лозята си (които са между селата Бошуля и Карабунар) и „перфектната буря“ просто се случва. Всъщност, имаме забавни случки с бурите и Вила Велис. Макар винаги да сме ходили в средата на лятото, винаги се е появявала по някоя и друга гръмотевична буря или в най-добрия случай проливен дъжд. Точно това се случи и на самото откриване на винарната през юли 2021 г. и бе много чаровно и емоционално.  

В България – Село Карабунар е в област Пазарджик, приятна отбивка от магистрала Тракия и ако пътувате от София към Велинград, също минавате покрай винарната, ще я видите от пътя.

Село Карабунар
Село Карабунар, Величка, Мими и нашата много готина приятелка Лили

Седнали сме с Михаел и слушам внимателно за Германия, за неговото село, за всичко, което успява да ми разкаже за виното и живота във Фльорсхайм-Далсхайм. В селото има около 40 винарни, в някои от които трудно да се сдобиеш с вино. Отпиваме по глътка от виното и гледаме как децата вдигат шум.

Адрианка се радва на обзавеждането на винарната
Адрианка се радва на обзавеждането на винарната
Дегустационната зала/бистро на Вила Велис
Дегустационната зала/бистро на Вила Велис

В Германия – Фльорсхайм-Далсхайм е в Рейнланд-Пфалц, една от федералните провинции на Германия. Намира се между Франция и Люксембург от запад и река Рейн от изток. Най-големият град на провинцията е Майнц (близо до Франкфурт). Селото е в рамките на винения регион Райнхесен, който не съвпада с административните области.

Адрианка много хареса и килима на SUBCULTURA
Адрианка много хареса и килима на SUBCULTURA

Хората във винарната

Откакто се запознахме с Величка и Михаел, разбрахме, че хората за тях са изключително важни и всеки ден намират все нови и чудни личности за екипа си. И резултатът ни харесва, изключително много. Вината им започва да прави Клаус Шернер, технолог и винар в тяхното село, чиято винарна Weingut Scherner-Kleinhanß е основана през 1726г. За съжаление Клаус Шернер почива през 2021г.

Всъщност във винарната всичко е много добре премесено, като един великолепен купаж от вино, хора, изкуство и храна.
Всъщност във винарната всичко е много добре премесено, като един великолепен купаж от вино, хора, изкуство и храна.

Днес традициите във винопроизводството се поддържат от младия и изключително симпатичен Клеменс Енгел (Clemens Engel), с когото се запознавахме във винарната. А от българска страна са  технологът Гергана Генова-Млекарова и инженер-агроном Николай Ковачев. С всичките тези хора сме се виждали и запознавали из малките ни престои из винарната и винаги са били усмихнати и приветливи, което ме кара да се радвам, че пия от вината, произлезли от техния труд.

Вината отлежават във френски дъбови бъчви
Вината отлежават във френски дъбови бъчви

Вината на Вила Велис (Villa Velis) и Velis Vineyards

Знаете, не пропускаме повод да се разходим из избата и да опитаме нещо ново от ферментаторите, от бъчвите, а накрая и от бутилките. При последната си разходка се насладихме на обещаващи каберне совиньон и каберне фран от иноксовите съдове, реколта 2021. И нещо още по-забележително от бъчвите – пети вердо, което скоро ще излезе оттам. Непрогледно, плътно, ароматно, безумно вкусно и запомнящо се вино, което, сигурни сме, ще стане едно от топ вината на Вила Велис. Е, ще трябва да почакаме още малко, преди да стигне до пазара. Във Вила Велис много държат вината да се пускат в продажба когато им дойде времето, или иначе казано, след поне 9 месеца отлежаване в бутилка. Компромиси с това не се правят, макар складът им да е пълен до горе.

Дегустираме пети вердото на Вила Велис
Дегустираме пети вердото на Вила Велис, обожаваме го!

Вели, ако четеш тези редове, да ни запазиш един кашон пети вердо, ще дойдем да си го вземем!

Мими в прекрасно винено настроение
Мими в прекрасно винено настроение

Но пък не страдаме, че  ще почакаме, защото сме опитвали и крайния резултат. Совиньон блан 2021 е свеж и нежен, но не е нито в новозеландски стил, нито във френски, а в немски, както се изрази Михаел. Шардонето ще отворим тези дни, но нещо, което ни впечатли силно последния път, е розе Heaven’s Door от серията Velis Vineyards. Много вкусно и с карамелен завършек, макар да е сухо. Всъщност, същото вино го имат и в полу-сладък вариант, който доста се харесвал на германския пазар. И двете са чудесни.

Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018  и Мими с чаша
Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018  и Мими с чаша

По-рано в блога сме писали за чудесното Villa Velis Каберне совиньон и Сира 2018, перфектното вино за барбекю. Но за момента най-големите ни фаворити измежду техните вина са ризлингите, така де, ризлингите от Velis Vineyards в Фльорсхайм-Далсхайм (Flörsheim-Dalsheim). Имат два – бял и червен ризлинг (червен ризлинг е бял сорт грозде, и виното си е бяло). Ризлинга в този регион на Германия е на особена почит и техните са великолепни. Лозята се намират в Frauenberg … чакайте, с германските вина е много сложно и ще напиша, след като посетим региона.

Магазинът на Вила Велис в Карабунар
Магазинът на Вила Велис в Карабунар

На почивка и басейн във Вила Велис с деца

Преживяването тук никога нямаше да е същото, ако бяхме дошли без децата. Това е едно от най-добрите места да посетите с деца. На територията на винарната се намира и Вила Велис Хотел, върху който все още стои старото му име, но това не трябва да ви спира. В самия хотел никога не сме оставали, но пък имаме наблюдения върху ресторанта в него преди и след смяната на собствеността. Промяната е в много положителна посока и днес ресторантът се управлява от млад готвач със страхотни креативни идеи.

На почивка и басейн във Вила Велис с деца
На почивка и басейн във Вила Велис с деца

А децата изкараха един от най-веселите си дни напоследък, прекарвайки няколко часа в басейна. Басейнът е външен, но е отопляем и водата бе наистина много топла. Поради това, че се отоплява, работи чак до средата на есента.

В близост до басейна има и СПА зона, която в момента е в процес на реновиране.  

Между България и Германия

Разстоянието изглежда не пречи по никакъв начин на българо-германския винен проект. Той дори се разраства и процъфтява с отварянето на двете изби в двете държави. През пролетта на 2022 г. в село Фльорсхайм-Далсхайм (Flörsheim-Dalsheim), където са базирани Михаел и Величка, отвори и техният нов ресторант – енотека. Който пък вече е обичан и популярен сред местната винена общност, особено след като броят на добрите ресторанти в региона рязко намалял по време на пандемията. Нашата следваща цел е да стигнем именно там, за да видим как германците правят и пият вино и добра храна. Но има, всъщност, една друга задача преди това. Да научим да произнасяме името на селото Flörsheim-Dalsheim.

Вила Велис (Villa Velis) в Карабунар
Вила Велис (Villa Velis) в Карабунар

Пристигнахме във Вила Велис около обяд и си тръгнахме в 22:30 ч. Един от най-хубавите ни семейни дни напоследък и може да се каже един от най-спокойните, в който всички се забавляваха и почти нямаше нерви. Дали е заради спокойната атмосфера във винарната или заради самото вино, можем само да гадаем.

Лозята по залез
Лозята по залез

А вие следващия път, когато пътувате между София и Пловдив или пък искате да се разходите на час от тези два града, си планирайте и малка отбивка към Карабунар. Единствената ни препоръка е да се обадите предварително, за да сте сигурни, че ще ви посрещнат по най-добрия начин. Дегустации се правят само по предварителна заявка. Ако пък искате да опитате вината им, преди да ги посетите, можете да поръчате и от техния онлайн магазин.

Ето ни и нас на разходка около Карабунар
Ето ни и нас на разходка около Карабунар

Вината им може да ги откриете и в Стара Загора във винения бар „Spodelena wine bar and shop“.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image