Home ПътешествияБългария Гостоприемството, виното и храната във Вила Яна и BETTERHALF Garage Wines, с. Змейово, Стара Загора

Гостоприемството, виното и храната във Вила Яна и BETTERHALF Garage Wines, с. Змейово, Стара Загора

21 minutes read

Заглавията на историите не са достатъчни, не можеш да събереш цялата емоция от едно място в един ред заглавие. Особено за места като мястото на Яна и Николай Далаков. Няколко пъти се опитвам да започна тази история, но тук са толкова много приятни истории преплетени, че няма как да я започна, без да пренебрегна друга. Всеки път, когато имаме уговорка, среща или само резервация за Вила Яна, цял ден се настройвам за това, че вечерта ми ще завърши прекрасно и не искам нищо през деня да ме настрои отрицателно. И всеки път е различно и всеки път е хубаво.

Градината на Вила Яна
Градината на Вила Яна

Къде?

Вила Яна е всъщност домът на Яна Югова и Николай Далаков, построен през 2003-та година, но сега е превърнат в истински великолепна къща за гости с 5 стаи. Къщата е в село Змейово, на 6км от гр. Стара Загора. А гаражите зад нея са се превърнали в малка и чудесна винарна – BETTERHALF Garage Wines. Както казва Николай, винарната е кръстена на по-добрата му половинка. Но някъде там в нея се правят и едни други вина  – Dalakov Wines.

Вила Яна в село Змейово, Стара Загора
Вила Яна в село Змейово, Стара Загора
Из винарнта Betterhalf
Из винарнта Betterhalf

Гаражните вина” се появяват за пръв път в средата на 90-те в Бордо, когато група малки винопроизводители решават да избягат от традиционния стил за производство на вина с високи танини, изискващи дълго отлежаване, преди да са годни за пиене. Вместо това, те искат да правят по-дръзки и плодови вина, които отразяват не толкова тероара, колкото личното им виждане за качествено вино. Тези производители стават известни като “гаражисти”. След като Робърт Паркър оценява едно от тях по-високо от “Петрус” през 1995 г., течението придобива огромна популярност и се разраства по цял свят. Днес изразът “гаражни вина” се свързва с вина на малки производители, в лимитирани серии, в малки съдове и отразяващи личното виждане на винаря.

Вила Яна е място за истории

Седим с Яна и Николай на двора, поредна уникална вечер с петстепенно меню за гурме душите ни и великолепна комбинация с вината на избата „в гаража“. Седим, говорим си, обсъждаме Тоскана, Франция, Щатите, виното им и храната. И обявявам на Николай Далаков, че не може така, вече ще напишем за тях и няма да ги пазим само за нас. Защото от няколкото ни посещения, винаги се връщаме с приятни истории.

История първа

Мими, Николай, Яна и Андрей
Мими, Николай, Яна и Андрей

Пролет е, ние се озоваваме в село Змейово, на 6км от Стара Загора, за да посетим винарна Betterhalf, която точно в този ден е обявила отворени врати. Настанили сме се в дегустационната зала, дегустираме вина, говорим си с Мими, оставаме последни и ни привикват на масата на Деси и Ники, които са гости на вилата вече втори ден. Заговаряме се и идва време за вечеря. Ние не знаехме, но красивата къща приема гости и решаваме да останем и за вечеря, която е под формата на дегустационно меню, подготвено от домакина. Решаваме да опитаме, Деси и Ники ни стават приятели. Влюбваме се в къщата за гости. Тръгваме си с вино от избата. По някое време научаваме, че Деси и Ники са дошли в района с цел да ходят на местен фестивал, но така и не излезли от вилата целия уикенд.

Първата ни вечеря при Николай и Яна
Първата ни вечеря при Николай и Яна, още не знаем какво да очакваме, нямахме никаква идея къде сме се озовали, вилата работи от по-малко от месец. В чиниите, буябес – марсилката рибена супа за крале
Николай Далаков
Николай Далаков

История втора

Николай Далаков приготвя вечерите, всеки път са различни, 5-6 степенни менюта. Съобразява се с качествените продукти на пазара. Яна е винаги наоколо и кара всички да се чувстват добре. Ние сме за втори път и сме започнали с пенливо вино от Македония, което Николай е донесъл при скорошно пътуване. Има още 4-ма гости във вилата и сядаме на една маса. Вечерта е дълга, топла, изумителна. Менюто на Николай този път е 5 степенно. Към всяко ястие е подбрано подходящо вино от двете серии BetterHalf и Dalakov Wines.  На масата сме всички, Ники и Яна също. Те са душата на Вила Яна, а всяка къща трябва да има душа.

Мими,а в чашите е великолепно верментино
Мими,а в чашите е великолепно верментино
През топлите месеци вечерите са на двора
През топлите месеци вечерите са на двора

История трета

Пилот от Колумбия и съпругата му българка, които сега живеят в Майорка, и децата им. Яна рисува една от картините си. А Далаков е в кухнята. Седим и пилотът ми обяснява как се прави телешко месо, увито в кърпа на огън „Lomo Al Trapo“. Взимате кърпа, намокряте я, осолявате я, омотавате я върху тендерлойн стека, завързвате, мятате в жарта докато кърпата изгори.

Вината на Betterhalf Garage Wines и на Dalakov wines са точно на място и винаги много добри.
Вината на Betterhalf Garage Wines и на Dalakov wines са точно на място и винаги много добри.

Виля Яна и гостоприемството

Вила Яна е семейната къща на семейството на Николай и неговата супер мила, и по неговите думи по-добра половинка Яна. Често засичаме и някое от вече порасналите им деца Ники и Стефан, мъничкото и сладко кученце Дио или пък някой техен семеен приятел. Стаите са просторни, като малък апартамент са, уютни и пълни с изкуство. Картини на Яна или на някой от многобройните им приятели художници, скулптури, хубави книги.

BAMBOO ROOM
BAMBOO ROOM, във вила Яна

Баните са с размерите на стая за живеене, отново пълни с картини и красиви детайли. Всичко ви кара да се чувствате уютно, добре и изключително приятно.

PURPLE ROOM
PURPLE ROOM

Всяка от петте стаи е различна, тематична, със собствен дух и настроение. Определено си струва да отиде човек няколко пъти и да ги усети всичките.

Бамбуковата горичка във Вила ЯНа, гледана от въздуха
Бамбуковата горичка във Вила Яна, гледана от въздуха
Бамбуковата горичка във Вила Яна
Бамбуковата горичка във Вила Яна

В сърцето на къщата има малка горичка от бамбук, И аз искам да си направя такава. Яна ме закача, че за 15 години ще имам и аз много приятна бамбукова горичка. Сред бамбука се крият две японски вани, точно пред парната баня, а срещу тях е и сауната. Убеден съм, че зимата няма да искам да изляза от тук. Ще сме гости на вилата при първи сняг (Нали, Яна?).

Място, където да избягаш

Вила Яна не е нито хотел, нито ресторант. Тя е място за преживявания и най-хубавият начин да я преживеете е да влезете и да не излезете от там през целия си престой, особено ако сте само за 1-2 дни. Преживяването започва още след пристигането следобед, с кафе или пък чаша вино и приятен разговор. Плавно преминава във вечеря, която всеки ден е различна, според настроението на Николай и това какви хубави продукти е намерил в този ден. Не очаквайте меню по списък – просто седнете на масата и се наслаждавайте. Разбира се, ако имате някакви алергии или предпочитания, ще ви попитат и можете да ги споделите. Ние нямаме и безкрайно се наслаждаваме на “сляпата” вечеря, когато чиниите идват една след друга, без да знаем какво следва, но винаги са страхотни.

Входът на Вила Яна, повечето картини тук са на домакинята, Яна Югова
Входът на Вила Яна, повечето картини тук са на домакинята, Яна Югова
Кътът с книги ни е един от любимите
Кътът с книги ни е един от любимите

Между стените на красивите и просторни стаи е вълшебно, закуската на сутринта също. В зеления двор и дневната, пълна със стотици книги и десетки картини, цари безвремие. Само веселият чихуахуа Дио и приятелката му – черната котка, раздвижват атмосферата от време на време. В бамбуковата горичка можете да правите йога или да се потопите в тишина, а точно до нея са сауната и парната баня. Нямаме търпение да дойдем тук зимата.

Яна и една от последните ѝ картини
Яна и една от последните ѝ картини

А изкуството из цялата вила е цял един нов свят. Идвали сме четири пъти и пак има какво да разгледаме. На малко места ще видите по-добър музей от този. А тук можете да останете.

Избата – BETTERHALF Garage Wines

Сигурни сме, че картините и рисунките по стените на избата помагат виното да стане по-хубаво и да придобие душа. Най-малкото, защото в тях вече е вложена душата на създателите на това място. Стените разказват историята и теорията на виното – от видовете вина, начините на производство, пътя от гроздето към бутилката. И няма как тази история и душа да не премине през съдовете за ферментация и съхранение, през глинените квеври.

BETTERHALF Garage Wines
BETTERHALF Garage Wines

Сега за квеврите. BETTERHALF е една от много малкото български изби, в които се прави вино в квеври. Това са традиционни глинени съдове с форма, наподобяваща амфора, с произход Грузия. Заради специфичната им форма, течността в тях се намира в непрекъсната циркулация, което осигурява естествено филтриране. Обичайно квеврите могат да се вкопаят в земята или в пясък, но тук те са свободностоящи и в цялата си прелест. Може би по-голямата част от вината на избата се правят именно в квеври.

BETTERHALF Garage Wines
BETTERHALF Garage Wines
Глинените съдове - квеври в BETTERHALF Garage Wines
Глинените съдове – квеври в BETTERHALF Garage Wines

Самите вина на BETTERHALF ние открихме още много преди да посетим избата и винаги много са ни допадали. Нашият личен фаворит е Верментино и никога не можем да му се наситим. Но също толкова вълнуващи са и всички останали, повечето от които бели – тамянка, совиньон блан, шардоне, комбинацията от четири вида мискет от серията Dalakov Wines. Розетата са бледи и ефирни, червените са сочни, плодови и безумно вкусни, като отлежаването в дъб е рядкост. Обожаваме и небиолото, и пино ноар, и мавруда им. Но за да не превърнем статията в изброяване на всички вина на избата, ще ви кажем само да не пропускате възможност да ги опитвате, всичките. После ни пишете кои са вашите лични фаворити.

Кога и как да ги посетим?

Вила Яна и изба BETTERHALF са домът на Яна и Николай. Затова и ако искате да им отидете на гости, трябва предварително да се обадите, както ако искате да посетите само избата, така и ако искате да останете.

Яна и Николай винаги са много усмихнати
Яна и Николай винаги са много усмихнати

И точно защото Вила Яна е едно цялостно вълшебно преживяване, политиката на вилата е да приема гости само с нощувка. Можете да запазите по телефона (+359 888 67 88 11), имейл (info@luxuryvillayana.com) или направо през Booking.com. И носете поздрави от нас!

Какво да видите наоколо, няколко идеи:

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image