Home ПътешествияРумъния Из истинската Трансилвания – селцетo Вискри, Румъния

Из истинската Трансилвания – селцетo Вискри, Румъния

5 minutes read

Много саксонски семейства, изпратени от унгарския крал Геза II през 1152г., са се преселили в слабо населените трансилвански земи. Създали села и градове, помогнали за облика на Трансилвания в миналото и в наши дни. Едно от много добре запазените села е селото Вискри.

Стояхме пред дървената порта на укрепената бяла саксонска църква и едно куче лениво ни гледаше. Позачудихме се защо обедната почивка е дълга три часа, но сигурно включва обедна дрямка, и решихме да се върнем и разходим в селото.

Село Вискри

Село Вискри се оказа много хубаво и добре запазено саксонско село някъде из Трансилвания. За нас междинна точка между Сигишоара и Бран. И може би факта, че в селото няма нито една асфалтирана улица, и отдалечеността му от главния път, допринася за запазения му автентичен вид.

[info]Вискри се намира близо до градчето Сигишоара (43км) и е място, което ви препоръчвам да посетите. Северният път към селото е асфалтиран и по-добрият избор, започва от село Бунещи. А южният път, откъм село Дачия, е неасфалтиран, но проходим от всякакъв вид автомобили.[/info]

Уличките на Вискри
Уличките на Вискри

Шарените къщи са наредени като малките костици на рибената кост, като улицата е гръбнака на селото.

Село Вискри, Румъния
Фауната в село Вискри

Но откъснатостта и липсата на поминък води до идеята на двама местни германци да създадат  „Echte Viscri Socken aus Schafwolle“ (Истинските вълнени чорапи от Вискри). В днешни дни брандът продава вълнени изделия в Германия и във Вискри, разбира се. По улицата, водеща до укрепената саксонска църква може да си купите най различни плетени дрехи и всякакви други атрибути.

Сергийка с ръчноизработени продукти в село Вискри
Сергийка с ръчноизработени продукти в село Вискри

Най-атрактивното за селото е, че английският крал Чарлз III (когато посетихме Вискри беше още принц Чарлз) се е сдобил с къща за гости и всеки може да отседне в нея. Поддържат я изключително автентична и е много хубава. За сумата, нужна за да се потопите в автентичната обстановка, преценете сами дали е голяма.

Въпреки че къщата на крал Чарлз III е доста интересна находка на такова място, най-важната забележителност на Вискри и най-автентичната си остава църквата на върха на хълма.

Бялата църква

Върнахме се при кучето, което се оказа и фотомодел. На входа на църквата продаваха пощенски картички с муцуната му, не съм сигурен, че има голям пазар. То вече не пазеше на входа, а скитореше из вътрешния двор на църквата.

Бялата църква във Вискри
Бялата църква във Вискри

Църквата във Вискри, както и цялото село, са в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Първите постройки са още от XII век, когато саксонците се заселват в района. През годините е претърпяла много трансформации и е допълнително укрепвана, като голяма част от сегашният вид е може би от XVIII век. За мен това е една от най-добре запазените укрепени църкви, които съм виждал.

гледка от църквата във Вискри
гледка от църквата във Вискри

Това, че не е най-посещаваната туристическа забележителност в района, ни позволи да се насладим на тишината и спокойствието в това чудесно село. И после да отпрашим по прашния път към Бран.

Укрепленията на бялата църква във Вискри
Укрепленията на бялата църква във Вискри

Още едно интересно място да отседнете между Брашов и Сигишоара е Count Kálnoky’s Guesthouses в село Миклошоара, отново притежание на английския крал Чарлз III. Ще се изненадате, че не е много скъпо да преспите в тези старинни стаи и да закусите там, та може дори вечеря с вино.

Booking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image