Из истинската Трансилвания – селцетo Вискри, Румъния

Много саксонски семейства, изпратени от унгарския крал Геза II през 1152г., са се преселили в слабо населените трансилвански земи. Създали села и градове, помогнали за облика на Трансилвания в миналото и в наши дни. Едно от много добре запазените села е селото Вискри.

Стояхме пред дървената порта на укрепената бяла саксонска църква и едно куче лениво ни гледаше. Позачудихме се защо обедната почивка е дълга три часа, но сигурно включва обедна дрямка, и решихме да се върнем и разходим в селото.

Село Вискри

Село Вискри се оказа много хубаво и добре запазено саксонско село някъде из Трансилвания. За нас междинна точка между Сигишоара и Бран. И може би факта, че в селото няма нито една асфалтирана улица, и отдалечеността му от главния път, допринася за запазения му автентичен вид.

Вискри се намира близо до градчето Сигишоара (43км) и е място, което ви препоръчвам да посетите. Северният път към селото е асфалтиран и по-добрият избор, започва от село Бунещи. А южният път, откъм село Дачия, е неасфалтиран, но проходим от всякакъв вид автомобили.
Уличките на Вискри
Уличките на Вискри

Шарените къщи са наредени като малките костици на рибената кост, като улицата е гръбнака на селото.

Село Вискри, Румъния
Фауната в село Вискри

Но откъснатостта и липсата на поминък води до идеята на двама местни германци да създадат  „Echte Viscri Socken aus Schafwolle“ (Истинските вълнени чорапи от Вискри). В днешни дни брандът продава вълнени изделия в Германия и във Вискри, разбира се. По улицата, водеща до укрепената саксонска църква може да си купите най различни плетени дрехи и всякакви други атрибути.

Сергийка с ръчноизработени продукти в село Вискри
Сергийка с ръчноизработени продукти в село Вискри

Най-атрактивното за селото е, че английският принц Чарлз се е сдобил с къща за гости и всеки може да отседне в нея. Поддържат я изключително автентична и е много хубава. За сумата, нужна за да се потопите в автентичната обстановка, преценете сами дали е голяма.

Въпреки че къщата на принца е доста интересна находка на такова място, най-важната забележителност на Вискри и най-автентичната си остава църквата на върха на хълма.

Бялата църква

Върнахме се при кучето, което се оказа и фотомодел. На входа на църквата продаваха пощенски картички с муцуната му, не съм сигурен, че има голям пазар. То вече не пазеше на входа, а скитореше из вътрешния двор на църквата.

Бялата църква във Вискри
Бялата църква във Вискри

Църквата във Вискри, както и цялото село, са в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Първите постройки са още от XII век, когато саксонците се заселват в района. През годините е претърпяла много трансформации и е допълнително укрепвана, като голяма част от сегашният вид е може би от XVIII век. За мен това е една от най-добре запазените укрепени църкви, които съм виждал.

гледка от църквата във Вискри
гледка от църквата във Вискри

Това, че не е най-посещаваната туристическа забележителност в района, ни позволи да се насладим на тишината и спокойствието в това чудесно село. И после да отпрашим по прашния път към Бран.

Укрепленията на бялата църква във Вискри
Укрепленията на бялата църква във Вискри

Още едно интересно място да отседнете между Брашов и Сигишоара е Count Kálnoky’s Guesthouses в село Миклошоара, отново притежание на английския принц Чарлс. Ще се изненадате, че не е много скъпо да преспите в тези старинни стаи и да закусите там, та може дори вечеря с вино.

Booking.com

Copyrighted Image