Манастир Високи Дечани, Косово

Средновековният православен манастир в Косово където почиват мощите на крал Стефан Урош III Дечански

„Понеже божественият бе обзет силно  от неизказано желание и постоянно имаше наум: „Какво да въздам на господа за всичко, що той ми даде?“, той пожела да съгради храм за слава на Христа Вседържителя и там да вложи цялото си усърдие. И обхождайки много и различни места по цялата страна, търсеше подходящото за такова дело. И намира едно място в Хвостенските предели, наречено Дечани. Щом го огледа добре, той с много сълзи благодари на бога и се обърна към велможите, които бяха с него: „Колко е страшно това място! – рече. – То не е друго, а дом божи“...» *

ПРОСТРАННО ЖИТИЕ НА СТЕФАН ДЕЧАНСКИ

ГРИГОРИЙ ЦАМБЛАК **(ок. 1365-1420)

Пред манастир Високи Дечани

Още с първите ми стъпки към входа, ме залая куче. Войниците около зеления джип с италианско знаме на него ме изгледаха поучудено и се скараха на кучето Не очаквах такова посрещане на входа на манастира, заради който обиколихме цяло Косово. Вляво от карабинерите има малка къщурка, отново в маскировъчни цветове.  Кучето се излегна пред нея и продължи да се пече на юнското слънце.

KFOR

Манастир Високи Дечани е в списъка на световно наследство на ЮНЕСКО (От 2004 г.)

KFOR

„Бихте ли ми показали вашата лична карта?“, учтиво ме помоли излезлия от къщурката войник. Но аз не бях подготвен, още след първия пропускателен пост слязох от колата за да се разтъпча от дългото пътуване, като оставих документите си в нея, а моите спътници още не бяха се появили. Но проблеми нямаше, още недоразбрали се, колата се появи и всичките ни документи бяха чинно прибрани и ни връчиха пропуск с надписи KFOR и NATO на него. Кучетата повече не помръднаха, изгубили интерес към нашата малка компания, забързала се към входа на манастира, а джипът с четиримата карабинери продължи своя патрул.

Манастир Високи Дечани / Visoki Dečani

Отвън мястото е внушително, високи стени околовръст и голяма порта, над всичко стърчи централната манастирска църква, заради която викат на манастира Високи. Някога черквата е била най-голямата сграда в Сръбското кралство (а Дечани е от името на близкото село). В съседство с манастира има спретнати и раззеленили се овощни градинки, а за фон на всичко се извисяват Албанските Алпи или по-точно красивите върхове на масива Проклетия.

Манастир Високи Дечани / Visoki Dečani

Манастир Високи Дечани / Visoki Dečani

Зад манастирските стени

Без да се бавим, минахме през дървената порта и спряхме на „прага“. Пред нас се ширна чистият и подреден двор със сновящите монаси, замислени за своите дела, нямаше други туристи, както и не се появиха никакви през целия ни престой. Църквата „Христос Пантократор“ се издига величествено със своите бяло-розови мраморни стени, изпъкваща на зеленината около нея. Достоен манастир за Крал и приличащ по нещо и на манастирите Жича и Студеница, величествени манастири на други сръбски крале.

Манастир Високи Дечани / Visoki Dečani

Строен в началото на XIV век (от 1328 г. до 1335 г.), средновековният манастир е бил величествено начинание на крал Стефан Уруш III Дечански*** (1285 г. – 1331 г.) с главен майстор на обекта францисканския монах Фра Вита от Котор (малко красиво градче сега в Черна Гора – заливът в Котор също е в списъка на ЮНЕСКО). Манастирът така и не е довършен приживе на Стефан Дечански и след смъртта си сръбският владетел е бил положен в главната църква на манастира. Строежът бил довършен от сина му Стефан Душан през 1335 година.

The church in Visoki Dečani, Църквата във Високи Дечани

В началото на 15 век игумен на манастира бил българкият писател Григорий Цамблак, родом от Търново. Той е ученик на Патриарх Евтимий Търновски, а във връзка с престоя си във Високи Дечани написва „Житие на Стефан Дечански“. В края на 17 век турците нахлуват в манастира, но без да нанесат сериозни щети.

През Първата световна война съкровищата на манастира са плячкосани от австро-унгарската армия, окупирала Сърбия през 1915 – 1918 г. През Втората световна война манастирът попада в територията на управляваното от италианците Албанско кралство, а албански националист и италиански фашисти го набелязват за разрушаване. Кралската италианска армия обаче изпраща войници, които да спасят манастира от атаката.

През войната в Косово 1998-1999 година манастир Високи Дечани е бил убежище както за сърби, така и за албанци.

The church in Visoki Dečani, Църквата във Високи Дечани

Най-впечатляващото на светата обител са фреските и стенописите, довършени през 1350 г., запазени през вековете в още от XIV век, паметник на изкуството по това време.  Църквата и целият манастир са в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство в опасност, заради недоизяснените отношения в района.

The church in Visoki Dečani, Църквата във Високи Дечани

Малката разходка в двора на Високи Дечани , весело шуртящата вода от чешмата и красивата гледка си заслужаваха цялото пътуване и всичките изминати километри и съвсем спокойно мога да класифицирам манастира като място, което трябва да се посети.

Water-fountain

Надяваме се да дойдем пак

Сбогуването беше дълго, кучетата пак ни залаяха, забравили, че са ни пропуснали, и веселите войници веднага ги успокоиха. В караулката имаше и местен „албанец“, както се определи той, но всичко беше по приятелски весело. Раздадохме сувенири и картички, снимахме се за спомен, дълго обяснявахме, кой от къде е, но най-накрая си тръгнахме, че дълъг път за Скопие ни чакаше…

KFOR

Кратки бележки по пътуването:

  • Манастир Високи Дечани е близко до град Печ (на албански Пея), в Печ също може да се посети и Печката патриаршия (ние нямахме време).
  • В Косово се влиза лесно, ние преживяхме час и малко претърсване, заради руската кола, като ни свалиха всичкия багаж и изтърбушиха цялата кола, сканираха гумите и ни гледаха лошо. На границата трябва да си купите застраховка за колата – около 30 евро.
  • В Косово официалната валута е евро.
  • Пробвайте бира Peje.
  • Ако решите да пускате картички, търсете надпис PTK, това са местните пощи.
  • Купете си вино от Дечанския манастир – невероятно е, за ракията знаем, че мирише като ракия, изля се една бутилка в багажника
  • Носете си сувенири за KFOR – много се радват.
  • По пътя между Призрен и Скопие, през планината има невроятни крайпътни заведения, не пропускайте и тях.

–––––––––––––––––––––––––

* И с това слово бързо заповяда да дойдат каменоделци и от приморските градове да доведат пред него ръководители за строежа. А сам той, след като му бе разпъната шатра, пребиваваше там, възхищавайки се от красотата на местността, защото тя е разположена на най-високите места, обрасла с всякакви дървета; местността е гориста и много плодородна, равна и злачна; отвсякъде текат най-сладки води, бликат много извори; напоявана е от бистра река, чиято вода, много преди да бъде вкусена, радва с вида си, а още повече, след като се вкуси, носи блаженство на тялото, така че никой не може да се насити на нейната сладост. От западната страна е обкръжена с високи планини и е затворена от техните стръмнини, затова е насищана със здравословен въздух; от източната страна пък се съединява с широко поле, напоявано от същата река. Такова прочее е мястото и съграждането на манастира е подобаващо и достохвално.

Житие и живот на светия великомъченик цар Стефан сръбски,

който е в Дечани, написано от Григорий монах и презвитер,

игумен на същата обител

** Григорий Цамблак  (ок. 1365-1420) – Български средновековен писател, роден в Търново. Бил е игумен в Дачанския манастир, а след това Киевски митрополит.

*** Стефан Дечански е водил война и с България, като е победил българския цар Михаил III Шишман, край Велбъжд (Кюстендил). В тази битка е починал и Михаил III Шишман – погребан в църква в днешна Македония. 

Copyrighted Image