Home Невидими Водопад Зелената Скала и Деветашката пещера – Крушунски водопади

Водопад Зелената Скала и Деветашката пещера – Крушунски водопади

6 minutes read

Водопадчета:

Водопад Зелената скала / The green rock waterfall

Професия: директор на водопад

Като малък, когато ме питаха какво искам да работя, бях си заучил моя „смешна“ реплика – директор на водопад, и винаги много сме се радвали на безумната ми професия. То пък кой ли водопад си има директор, но край село Крушуна попаднахме на оживени паркинги с коли и павилионче, където един чичко събира пари за вход към водопада, а и има и работно време на водопадите. Щом има служители и работно време, няма как да няма директор.  Ех, някой ме е изпреварил с мечтаната ми детска професия, и то точно на красивите Крушунски водопади .

Гъмжилото

Наближихме село Крушуна, не съм бил там от няколко години и ме учудва сериозния трафик в тази посока, явно красивите водопади са станали мечтано място за почивка на много хора. Спряхме да пийнем по една лимонада на селската кръчма, преди да се вмъкнем в тълпата.

Лимонадките

Още непристигнали и почнахме да се тълпим, да паркираме, да си вземем билетчета, да се покараме с продавача на билети, не ние де, тези пред нас, не им разбрах проблема, но и те май… И с върволицата хора, покрай скарите за кебапчета и кюфтета, се покатерихме към водопадите. Те за щастие не бяха се променили:

Крушунския водопад / Krushuna waterfall

Крушунски водопади

Крушунски водопади / Krushuna waterfall

Най-голямата травертинова каскада Крушунски водопади се е образувала от рекичка, извираща от пещерата Крушунска Маара (от турски mağara). Трябва да спомена, че думата травертинова буди сериозна почуда в бедния ми речник, но бърза проверка открива, че травертин е скала, която се образува от отлагането на калциев карбонат (варовикът примерно), която образува красивите прагове на водопада. Такива примерно са и в местността Памуккале в Турция. Сложно ми звучи, но пък е много красиво. А красивото винаги привлича и много народ и в този слънчев ден навсякъде бяха плъзнали хора – и ние с тях.

Крушунския водопад / Krushuna waterfall

Водопад Зелената скала

Водопад Зелената скала / Waterfall The green rock

Водопад Зелената скала / The green rock waterfall

След няколко почти несполучливи опита за снимки се оттеглихме пораженски от водопада и се зарекохме, че ще дойдем в делничен ден. Малко преди да излезем от заградената територия, има разклон към един по-самотен водопад, но и най-високия в района – водопад Зелената скала. Не толкова известен и в сянка от Крушунските водопади, водопадът остава встрани от туристическите маршрути, пълни със спирки за кебапчета и бири, за което се оказахме много доволни. Под веселите зелени пръски, на сянка нагазихме в леденостудената вода и се поплацикахме. Водопадчето е високо около 20 м и извира от Урушка маара, друга една пещера.

Водопад Зелената скала / The green rock waterfall

Водопад Зелената скала / The green rock waterfall

След доволно намръзване се върнахме към обичайните туристически гледки и поехме към Деветашката пещера.

Деветашка пещера

Деветашка пещера / Devetaki cave\Деветашката пещера / Devetashka cave

 Вече сме по стъпките на Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер и другите велики актьори, нарушили спокойствието на нашите злощастни прилепи, докато снимат филма Непобедимите 2.  От 1950 г. пещерата е използвана като засекретен военен обект, в който са складирали петрол, и днес могат да се видят постаментите на цистерните. До пещерата е водил и железопътен път за доставките на петрола.

Деветашката пещера / Devetashka cave

През април месец 2013г. платен вход за пещерата нямаше, но по последна информация вече се раздават билетчета.

Ловеч

ловеч / Lovech

Покритият мост в Ловеч/ Bridge in Lovech

Няма как да не споменем и за финал и Ловеч, случайно или не точно на Лазаров ден се оказа, че има и Събор на народното творчество „Цветница в Ловеч“, събрал още от събота сергийки с грънци и сръбска скара. Като цяло скарата ни преследваше през целия ден.Booking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image