Home Като на гости5 звезди Wave Resort, Поморие – щастие с деца на море в България

Wave Resort, Поморие – щастие с деца на море в България

41 minutes read

„Тате, стигнахме ли вече?“ Някъде на третата минута след тръгването ни вече разговорите в колата са такива. Нетърпението да отидем на морето е огромно. Обещанието, че отиваме на много хубав хотел хем ги радва, хем не е достатъчно, за да стоят спокойно. Разбирам ги днешните деца, завързани отвсякъде с колани, за тяхна сигурност, а ние като деца, когато пътувахме към така мечтаното море, се боричкахме отзад в колата.  И другата разлика от моето детство е, че сега винаги избираме места, където да е много удобно за всички и поне една от почивките ни е с уговорката за много удобства и игри.

Ани е на пет години и половина и отдавна е почитателка на хотелите и ресторантите, въпреки че не яде много. И обещанието за хубав хотел с детски кът, много деца наоколо, басейн, водни пързалки и море винаги е добра мотивация да издържиш няколко часа в колата, докато стигнем. А Адрианка е на година и няколко месеца и е доволна, щом има вода и храна. И така в игри и закачки между предните и задните седалки, лепене на стикери и пеене на песнички, километрите бързо се изнизват, минаваме покрай Бургас, подминаваме Поморийските солници, завиваме надясно покрай табелката за къмпинг Ахелой и сме пред Wave Resort.

Wave Resort и фонтаните, гледан от стаята ни
Wave Resort и фонтаните

Набързо ни настаняват, макар да сме дошли с 2 часа по-рано от времето за настаняване (около 12 на обяд). Двете маймунки се възползват от възможността да се разтъпчат, тоест да поскачат на диваните. Пощуряват, наоколо е пълно с деца, никой от персонала не ги гледа странно и си скачат и дивеят, докато оправяме настаняването. Май около нас няма нито едни гости без деца и всички са като свикнали от шума на радващите се малчугани. Петдневният купон започва.

„Тате, стигнахме!“

Ани пощурява от щастие
Ани пощурява от щастие

Статията стана порядъчно дълга, но още по пътя ни към София ни разпитваха по телефона и по социалните мрежи и решихме да включим отговори на всичките ни зададени въпроси с малка подправка от нашето лично и много субективно преживяване. И затова прочетете ревюто на мама-блогъра Мими.

В нищото, където си имаме всичко

Обичаме да сме в нищото, но да си имаме всичко. Мястото на Wave Resort е точно такова – между Поморие и Ахелой, но извън населените места. Комплексът започва там, където свършва косата на Поморийското езеро и солниците на Поморие. Солниците се виждат от по-високите етажи и по залез са в омагьосващи цветове. А разходката сред тях е като в друг свят.

Wave Resort Поморие
Wave Resort Поморие
Поморийските солници
Поморийските солници

Комплексът е голям, просторен и през лятото работи на режим Ultra All Inclusive. Но макар този формат да предполага скупчване на повече хора на едно място, всъщност има пространство за всички. Алеи, басейни, фонтани, плаж, море.. започваме да звучим като скучен рекламен клип по телевизията с изброяване на n на брой екстри, затова нека се върнем на нашата история.

Андрей, както обикновено, разтоварва багажа, а Мими и децата „опознават“ стаята ни. Запазили сме си студио, защото сме вече много хора, но тук мащабите са впечатляващи. Широки пространства, висок таван (на първия етаж всички тавани са високи), слънце от всички посоки и тераса почти с размерите на апартамента.

Големият ни просторен хол, почти целия
Големият ни просторен хол, почти целия

Ани и Ади се нахвърлят на плодовете, които са ни оставени като комплимент за „Добре дошли, скъпо семейство Андрееви“, докато оправяме багажа и се оглеждаме. Имаме си и бутилка вино, която решаваме да оставим за по-късно следобед.

Ани и Ади в просторния ни хол в Wave Resort
Ани и Ади се нахвърлят на плодовете

Много ни е хубава стаята, но гладът и любопитството се оказват по-силни и се измъкваме, за да отидем на обяд и бърза обиколка на местните забележителности. Вземаме си за из път листчето, на което е описана цялата програма на Ultra All Inclusive пакета. Дълга е, не можем да запомним всичко от първия път, не ни се смейте. Четири ресторанта, едно бистро, един отделен food court до басейните, отделно 4-5 бара за напитки, още няколко услуги в СПА центъра, също включени в пакета. Тази статия ще е дълга, защото ние бяхме тук цели 5 дни и държим да разкажем за всичко. Доста сме подробни, както винаги.

Семейство Андрееви в стаята ни в хотела
Семейство Андрееви в стаята ни в хотела

Обяд в Wave Resort и първи впечатления

През лято 2020 нищо не е както е било преди, същото важи и за All Inclusive услугите. Със сигурност някои промени са за добро, но не това ще коментираме сега. За по-добра безопасност и хигиена, гостите нямат пряк достъп до храната и само подават чиниите си, а от персонала им поставят желаното ястие в желаното количество. Почти на всяко плато с храна има отделен човек, който разсипва. Същото важи за бара със салатите, този с предястия и сирена, десертите и т.н.

На обяд в основния ресторант на Wave Resort
На обяд в основния ресторант на Wave Resort

Вероятно пак от такива съображения, всичко, което може да се предлага пакетирано, се предлага пакетирано. Сладката и медът са в пластмасови кутийки, такива неща. Напитките също се сипват и подават от персонала.

Ресторантът е просторен, разнообразието от храна е голямо, място има за всички
Ресторантът е просторен, разнообразието от храна е голямо, място и вкусотии има за всички

Ресторантът е просторен, с много голяма закрита част и също толкова голяма тераса, а масите са на голямо разстояние. Придърпваме бебешко столче за Ади, но тя след две минути вече иска да излиза от него. Но няколко пържени картофа спасяват положението, докато успеем да огледаме всички предложения за деня и да си сервираме.

Ади на обяд, макар и поизморена
Ади на обяд, глези се, защото е поизморена

Ани не дава да ѝ сервираме, не дава дори да ходим с нея за храна. Всичко държи да прави сама – ходи си взима чинии, поисква си каквото ѝ се яде, носи си, поръчва си сокчета, навигира някак из целия ресторант. И ние не знаем как го прави, при положение че повечето от ястията са затворени под капак и освен това са нависоко. Но тя явно си чете етикетите и се оправя. А ние имаме доза спокойствие, че детето ни е самостоятелно и трябва да се справим с капризите само на най-малката. Която дори не може да говори, за да ни ги изкаже.

Най-често задаваният въпрос към нас – хубава ли е храната?

Разнообразието е много голямо – десетки най-различни топли ястия с месо, без месо, с всякакво месо, с риба, с морски дарове, паста, пица, картофи, панирани разни неща, скара. Show cooking и почти всичко се пече и приготвя на момента. На отделен бар са салатите, гарнитурите, сирената, студените предястия. На друг са плодовете, които са поне 10 вида, отделно десертите. Имат си сладкарски цех тук в хотела и си ги приготвят на място, като цяло са доста приятни. И между тях винаги има някои типично турски вкусотии – кадаиф, баклава, такива неща. И тях много вкусни ги правят. Ние си сервираме от почти всичко по малко, защото децата никога не се знае какво ще ядат.

Омлетите на закуска
Омлетите на закуска

Храната много ни радва, видимо всичко се приготвя с пресни продукти с високо качество. Да не звучи като реклама, но ние сме много капризни за храна и много бързо разпознаваме посредствената от качествената храна.

После пращаме Ани за още напитки, пък ние си вземаме по една торта и чиния с диня за десерт. На всяко хранене има по 4-5 различни торти, чийзкейкове, отделно няколко вида сладки, но тортата с шамфъстък и баклавата май ни станаха фаворити.

Да се намокрим – плажът на Wave Resort

От почти всяко кътче на Wave Resort се вижда красивият вътрешен двор на комплекса с фонтаните, басейните и морето. Минаваме покрай фонтаните, после по мостчето над основния басейн, но Ани държи да отидем до морето и първия следобед прекарваме на плажа.

Ади бърза да влезе в морето
Ади бърза да влезе в морето

Плажът тук е с мек графитеносив пясък, много подобен на този в Бургас и Сарафово, както и на плажа до Бургаските солници. Цветът му се дължи на високото съдържание на желязо. Има доста черупки от миди и малки камъчета, но децата им се радват и играят с тях, а възрастните гледат да ги прескочат и да скочат във водата.

Ани позира на плажа на Wave Resort
Ани позира на плажа
Плажът на Wave Resort
Плажът на Wave Resort

Уютната ивица с три реда чадъри е малко извън типа плажове, които сме свикнали да посещаваме в България, но има особен чар и спокойствие. На нас плажът ни допадна, чист е, имаме си всички удобства и бийч бара е буквално на ръка разстояние. Водата също е чиста, макар в следобедните часове да хващаме повече вълни, които вдигат пясъка. 

Шезлонги и чадъри на плажа са включени в пакета, също и напитките от плажния бар. През половин час изпращаме Ани за сокчета, вода, кафе. За бирата си ходим сами, че не е възпитано да учим 5-годишно дете да носи алкохол.

Плажният бар ни стана едно от любимите места в Wave Resort
Плажният бар ни стана едно от любимите места в Wave Resort
И пак плажния бар на Wave Resort
И пак плажния бар на Wave Resort

Очаквано, Ани и Ади се напъхват във водата и повече не можем да ги изкараме. Ани прескача вълните, а Ади пресипва пясък от едната в другата ръка и понякога в кофичката си. Оказа се, че нашите деца лесно се гледат на плажа и точно заради това го избрахме няколко пъти през нашия престой, макар че басейните са страхотни.

Ани се търкаля в морето и камъчетата
Ани се търкаля по плажа и не иска да я снимаме
Плажът на Wave Resort
Плажът на Wave Resort

Басейните

Официално в сайта на Wave Resort пише, че има 7 басейна, но усещането е като за поне 17. Малки, големи, плитки, дълбоки, детски, спортен, с пързалки, без пързалки.. Водата в комплекса е навсякъде – откъм входа са фонтани, след тях басейни, накрая морето. Може би и затова, а и заради неспиращия лек ветрец, е малко вероятно да ви измъчи лятната жега, та дори в най-горещите обедни часове.

Една част от басейните на Wave Resort - основния басейн, част от басейна за възрастни, спортния басейн
Една част от басейните на Wave Resort – основния басейн, част от басейна за възрастни (вляво), спортния басейн е вдясно

И на снимките, и на живо, най-атрактивен е големият основен басейн, който преминава почти през целия комплекс. С много любопитна форма, извивки и ръкави, все едно са многобройни съединени басейнчета с различна дълбочина и форма. По цялата му дължина има мостче и всеки път, когато минаваме по него, ни остава една чувство за спокойствие и чистота.

Игра в един от детските басейни
Игра в един от детските басейни
Мими при каскадния басейн, който имитира водопад и е отопляем през пролетта и есента
Мими при каскадния басейн, който имитира водопад и е отопляем през пролетта и есента

Всички басейни и като цяло всичко в комплекса е изключително чисто. Основният басейн е дълбок 145 см, което го прави подходящ за плуване, но в същото време достатъчно комфортен и за възрастни, които не умеят да плуват добре или пък просто искат да се киснат.

Зоната със забавления - детските басейни, аквапарка за деца и за възрастни
Зоната със забавления – детските басейни, аквапарка за деца и за възрастни

Топли ли са басейните?

Преди да пристигнем, бяхме чели коментари, че водата в басейните е студена. И тъй като това е много относително понятие, ще споделим нашите наблюдения, без да правим генерални заключения. Водата в басейните е малко по-студена, отколкото в морето. Не сме мерили градуси. Ако сте свикнали да ходите на топли минерални или отопляеми басейни, които обичайно са над 30 градуса, може да ви се стори студена. Но външните басейни са неотопляеми и температурата на водата зависи изцяло от слънцегреенето и това дали има вятър (който много не допринася за нейното стопляне).

Мими и децата се забавляват в басейна - Wave Resort Поморие
Мими и децата се забавляват в басейна

Друго любопитно около басейните е, че заради неправилната им форма и пространствата с шезлонги и чадъри са разпределени равномерно из цялата територия на комплекса, така че да не става пренаселено.

Басейните на Wave Resort в извънработно време
Басейните в извънработно време

Може би и затова почти липсваше явлението „запазване на места с хавлии“. Когато имаш избор от толкова много басейни, няма такова нещо като „най-хубави места“ и съответно няма борба за тях.

Вечер край Поморийското езеро

Поморийското езеро винаги ни е изглеждало като едно от най-очарователните места в България. Като цяло имаме някакъв сантимент към пясъчните коси и солниците. Тези места създават някаква неповторима мистична атмосфера, а преливащите им цветове по залез са все едно от друг свят. Усещаме влажния солен въздух с цялото си същество, а когато имаме възможност и да се потопим в солните басейни, не можем да пропуснем.

Цветовете на Поморийските солници
Цветовете на Поморийските солници

Поморийските солници са в непосредствена близост до Wave Resort и вечер, когато слънцето започне да се скрива, глъчката от забавленията утихне и ние сме приключили с ранната вечеря, не можем да се сетим за по-приятна разходка от тази по пясъчната коса. Да погледаме отраженията в солените басейни и птиците, накацали по тях. А след това, когато изпратим децата уморени в леглото и си полегнем на терасата с чаша вино в ръка, си разсъждаваме колко скрити пред очите ни места има около нас.

Wave Resort малко след залеза
Wave Resort малко след залеза

Първата ни вечер в Wave Resort бе особено романтична по много причини. От една страна, изминалият ден беше много емоционален, пък и бе първият ден от семейната ни ваканция тази година. Имаше чудесна музика на живо от амфитеатъра на комплекса (всяка вечер имаше нещо като шоу, всъщност), а ние се бяхме излегнали на леглото на терасата ни и се наслаждавахме на виното, което бяхме намерили в стаята си при пристигане.

Целият комплекс е много красиво осветен вечер - Wave resort
Целият комплекс е много красиво осветен вечер

С деца на море – там, където и децата са хора

С деца на море не е само име на забавен филм от „онези години“. Ходенето с деца на море е от онези изпитания на тялото и духа, които ти припомнят за какво точно живееш и те карат да оцениш всеки един миг от съществуването си. И мига на несравнима и непоправима радост, че прекарваш време с най-любимите си същества, и мига на неземно облекчение, в който ги сложиш да поспят на обяд.

Въпреки всички предизвикателства, ние се стараем да изграждаме семейството си на принципа „и децата са хора“ и да уважаваме тяхното мнение и желания, както и правото им на подходящи за тях и избрани от тях радости и забавление. Затова и винаги се оглеждаме за места с голям избор от детски активности, а децата сами да си избират кое им е по-интересно. Изборът им понякога ни учудва, но си е техен и се стараем да го уважаваме.

Ани и аквапарка в Wave Resort
Ани и аквапарка в Wave Resort
Ани и Ади - понякога динята е по-интересно забавление дори от игрите
Ани и Ади – понякога динята е по-интересно забавление дори от игрите

Забавления за деца в Wave Resort

В Wave Resort децата са на особена почит и голяма част от съоръженията в комплекса са не просто предвидени за ползване от деца, но и насочени именно към тях. Мястото определено е страхотно за ваканция с деца, ако по-рано не сме го отбелязали изрично.

Няколко от басейните имат детска секция, още няколко басейна са изцяло детски с дълбочина 20 – 25 см, подходящи дори за бебета. Аквапарк със съоръжения за всички възрасти, водна детска площадка.

Ани тича из водната детска площадка
Ани тича из водната детска площадка
Детските водни пързалки в Wave Resort, които станаха любими на нашите
Детските водни пързалки в Wave Resort, които станаха любими на нашите
Андрей и децата по пързалката
Андрей и децата по пързалката

Отделно има детски кът, в който можете да си оставите детето над 4г на грижите и забавленията на аниматорите. Ани, естествено, ходеше ежедневно и недоволстваше, че на обяд почиват. Игрите са разпределени по възрастови групи, всичко е много подредено. Единия ден след сутрешна игра в детския кът Ани заяви, че следобед задължително трябва да отиде пак, защото репетират за представление, което ще играят вечерта. Еми, вечерта бяхме на концерт, Ани танцуваше някакви испански танци.

Представлението Around the World, организирано от аниматорите в Wave Resort
Представлението Around the World, организирано от аниматорите в Wave Resort
Ани на детската дискотека
Ани на детската дискотека

А детската площадка вечер бе любимото място на всички деца от комплекса и понякога ставаше пренаселена, макар да е доста голяма. Но не можем да се сърдим на никого – наистина е чудесна и Ади особено много я хареса.

Ади се катери на детската площадка
Ади се катери на детската площадка
Ани вече е научена да позира като модел
Ани вече е научена да позира като модел

От по-тривиалните, но също така важни неща при почивка с деца са удобствата за деца навсякъде из хотела – столчета в ресторанта, пюрета и детско меню за най-малките, кошарки, гърнета и подобни неща за в стаите, рампи за колички навсякъде. Всъщност, това са съвсем естествени неща, но на много места липсват.

Пързалката за пораснали деца в Wave Resort и един Андрей на нея
Пързалката за пораснали деца в Wave Resort и един Андрей на нея
И един по-спокоен момент от деня в Wave Resort
И един по-спокоен момент от деня

С деца на СПА процедури

Винаги, когато си помислим за СПА процедури, първият въпрос е „какво ще правим с децата?“. Най-често решението е възрастните да ходим на масаж един по един. Но в СПА центъра на Wave Resort, който е сертифициран и за балнеолечение, ни предложиха да си направим семейна СПА сесия, продължаваща почти 3 часа и включваща солна стая, хамам, терапия с поморийска кал и масаж.

И така, как изглежда ходенето на СПА с деца?

Минутки в солната стая, началото на нашата семейна СПА сесия
Минутки в солната стая, началото на нашата семейна СПА сесия

Първа стъпка – солна стая

Солната стая е чудесно въвеждащо преживяване за подобен ритуал. Хем е неангажираща, хем децата могат да се отпуснат в непознатата обстановка, хем всички да се отпуснем и подготвим за процедурите като подишаме солен въздух. Децата не за пръв път влизат в солна стая и не за пръв път виждат солни тухли, но това не им попречи да ги оближат, за да се уверят, че наистина са от сол. И точно когато започна да им омръзва в стаята (след 15 -20 мин), ни извикаха за хамама.

Ади ближе стените на солната стая
Ади ближе стените на солната стая

Втора стъпка – хамам

Знаете, че сме фенове на баните. И най-вече на автентичните турски бани, като най-запомнящите се досега ни бяха от Будапеща и Одрин. Ходихме и на хамам в Мароко, но категорично турският хамам е по-хубав. Хамамът в турски стил, предлаган в Wave Resort, по нищо не отстъпва на автентичните преживявания в турските бани в Турция, макар да се прави в България. И категорично тук ни  глезиха повече, а ние много обичаме да ни глезят.

Мими на хамам в Wave Resort
Мими на хамам в Wave Resort

Май не казахме, че СПА и балнео центърът в Wave Resort е огромен, нещо от порядъка на 2500 кв. м. Казваме го, за да се подготвите и да добиете представа, че и хамамът в него е със сериозни мащаби. Виждали сме помещения за хамам и в други СПА хотели, но този тук наистина пресъздава автентичен турски хамам, като стария Соколу Хамам, на който сме ходили в Одрин преди доста години. С чешмички и пейки по стените, тасове за поливане и издигнат под в средата, където се правят процедури като кесе, масаж и т.н.

Хамамът в Wave Resort
Хамамът в Wave Resort

Не, че малките хамами не са автентични и интересни, но ако искате да си представите истински турски обществен хамам, ето това се доближава най-много.

Хамам в Wave Resort Поморие
Хамам в Wave Resort

Хамам за четирима

Влизаме в затопления хамам четиримата – Андрей, Мими, Анна и Адриана, а на мястото за масажи вече са ни подредили меки сини кърпи и възглавнички от четирите страни, за нас четиримата.

Ани веднага се излегна с огромна усмивка, а ние много амбициозно опитахме да сложим и Адрианка, но тя винаги е със собствено мнение и след няколко минути писъци се отказахме. Усмирихме я някак, сложихме я до едната чешма да се полива сама и се излегнахме да ни къпят.

Семейно на хамам в Wave Resort
Семейно на хамам в Wave Resort
Ади се къпе сама в хамама
Ади се къпе сама в хамама

И ето тук попаднахме в един от онези моменти на безвремие и безпространственост, когато цялото ти същество се отпуска, забравяш за всичко наоколо и се наслаждаваш на преживяването.

Мими на хамам
Мими на хамам

Започнахме с кесе, на по-модерен език пилинг, а като малки му викахме просто „търкане на кир“ и бабите ни често ни го прилагаха с цел чистота. Понякога и ние се чудим защо тази процедура някак е излязла от ежедневните хигиенни ритуали и се смята за някаква екзотика. Но няма нищо по-меко и чисто от кожа, минала през кесе и хамам. И така лежим си в някакъв полутранс, с всички мускули отпуснати, и усещаме как кесето не просто премахва баналните ежедневни нечистотии, а цялото най-често безсмислено напрежение, което по един или друг начин си създаваме всеки ден.

Ани се радва на масажа с пяна
Ани се радва на масажа с пяна

Сапуненият масаж е атракция и за очите, и за тялото, макар да не стоим много с отворени очи. Усещането е като да плаваш между облаци. Не, че плаваме често между облаци. Но плътната пухкава пяна създава усещане за лекота и спокойствие, а децата искрено се забавляват да си играят с нея. Масажът, в същото време, си е съвсем истински и малко по-късно ставаме от кърпите освежени и отпуснати и се отправяме към стаята за релакс за кратка почивка.

Релакс зона

Релакс зоната се оказа спокойна и не много посещавана от гостите на хотела. Достъпът до нея е безплатен, ако сте резервирали масаж или друга процедура. В рамките на Ultra All Inclusive пакета всеки може да ползва свободно фитнеса и сауната, както и да се изкъпе самостоятелно в хамама, ако не ползва услугите на терапевт. Ние ползвахме терапевт за хамама, но и по-късно пак се върнахме да направим по още една баня самостоятелно.

Стаята за релакс - Wave Resort
Стаята за релакс
Сауна с гледка, която можете да ползвате като част от ол инклузив пакета в Wave Resort
Сауна с гледка, която можете да ползвате като част от ол инклузив пакета в Wave Resort

Кални бани – задължителното преживяване

Едно от задължителните неща, които всеки трябва да опита, когато е близо до Поморие, е лечебната поморийска кал. Възможности има много. Ако сте ентусиасти, можете да отидете директно при източника на Поморийското езеро, да си извадите кал и да се намажете. Но Мими предпочита нещо под формата на СПА процедури, така че в Wave Resort с радост си запазихме процедура с поморийска кал. За децата бе предвидена маска и масаж и с шоколад, като Ади отново не пожела да участва, но пък Ани се възползва. И така, намазаха ни с кал, опаковаха ни в найлон и ни завиха с хавлии, за да подейства хубаво маската и ни оставиха за 15 минути.

Още малко за калта:

През целия престой по плажа на хотела минаваха прилично намазани с поморийска лечебна кал хора, които може дори да уплашат децата с леко страшния си вид. Почиващите в района на Поморие често се отдават на калолечението, но е важно да знаете, че тези процедури е хубаво да се правят повече от седмица и ако сте решили сами да се мажете с кал от близките солници, не мажете областта на сърцето.

Лежим си, намазани с кал, в СПА центъра на Wave Resort
Лежим си, намазани с кал, в СПА центъра на Wave Resort

Процедурите при Адрианка явно не бяха преминали със същия успех и докато си лежахме завити и опаковани, тя пристигна в стаята. Нямаше да е никакъв проблем да остане при нас, стига да не започваше с пакостите още с влизането. Но няма и минута след като дойде при нас, вече беше успяла да си заклещи крака в едното легло. И така маската с кал завърши малко преждевременно, но пък това са рисковете на ходенето на СПА с толкова малки деца. Все пак, няма как да не оценим възможността – в повечето СПА центрове изобщо не се допускат деца. Пък и ако децата са малко по-големи  и имат желание за процедури, нямате никакъв проблем.

Решението – масаж в семейна стая

Оказа се, че в спа центъра има стая, която спокойно може да мине за нещо като семейна. Т.е. с две кушетки за масаж и голям матрак на пода. И така, след гоненето на Ади из целия СПА център, който вече споменахме че е доста голям, решихме да променим предварителния план за осигуряване на спокойствие на родителите и да се съберем всички в тази стая. Възрастните се настанихме на кушетките, децата на матраците. И така, с периодични подвиквания „Мамааааа“ и „Татааааа“, и съответния отговор „Да, Ади“, масажът премина безаварийно и почти спокойно.

Е, ако представата ви за идеален масаж е в тъмна тиха стая с лека нежна музика, имате право. Но когато предпочитате щастието под формата на задружно и весело семейство, СПА преживяванията изглеждат така. И защо не?

Деца в хамам
Деца в хамам по-късно същия ден

За истинските и неистинските ресторанти

Същата вечер решихме да вечеряме в един от трите „а ла карт“ ресторанта в Wave Resort. Те са тематични – български, азиатски и средиземноморски. Понеже късно се сетихме за резервация, имаше места само в българския. По някаква причина той бе най-малко популярен от трите, нямаме логично обяснение защо.

Ресторант Lavanda - един от трите а ла карт ресторанта в Wave Resort
Ресторант Lavanda – един от трите а ла карт ресторанта в Wave Resort

Българският ресторант Lavanda се оказа много интересен, традиционна българска кухня с фюжън елемент. Изборът е от 3-4 вида салати, също толкова предястия, основни ястия и десерти. Всички приготвени по много интересен и вкусен начин и с чудесна презентация.

Вариация на шопска салата с невероятна презентация в ресторант Lavanda в Wave Resort
Вариация на шопска салата с невероятна презентация в ресторант Lavanda в Wave Resort

После Ани сподели, че това бил „истинския ресторант“, защото там сядаш и си поръчваш и те обслужват. Пък другия, основния ресторант на бюфет, не бил истински. Обаче на нея ѝ харесвал неистинския, защото можела да ходи сама да си избира и взема.

Ани прави леко странни физиономии на  гурмето
Ани прави леко странни физиономии на гурмето

Нов поглед към българската кухня

Ние опитахме вариации на шопска салата, пълнен патладжан, миш-маш, качамак, свинско бонфиле и пилешка кавърма. Имаше си и детско меню без гурме елементи, съвсем логично. Неведнъж ни се е случвало да седнем в изискан ресторант и да се молим за пържени картофи за Ани, въпреки че официално не се предлагат в менюто.

Андрей и предястието, или пък е още салатата
Андрей и салатата
Пълнен патладжан - ресторант Lavanda в Wave Resort Поморие
Пълнен патладжан – ресторант Lavanda в Wave Resort Поморие

Преживяването в Lavanda за нас бе едно чудесно и спокойно разнообразие за вечеря – от онези, които обичаме да си организираме периодично, за да се заредим с нови идеи, размисли и страсти. Да се потопим в един свят извън ежедневните очаквания и привички и да се усмихнем на всичко ново и нетрадиционно, което ни се изпречи.

А в Lavanda нищо не е такова, каквото изглежда. Имената на ястията в менюто ще ви прозвучат традиционно български, но пък представянето им ще ви изненада. Шопската салата е такава, но не точно. Традиционният миш-маш също. Пилешката кавърма е всичко друго, но не и късчета пиле с гъби и лук в глинен съд.

Свинско бонфиле с манатарки - ресторант Lavanda. Wave Resort
Свинско бонфиле с манатарки – ресторант Lavanda. Wave Resort

За да излезем изцяло извън рамките, от винения лист не  си избрахме българско вино, а френско. Не съжалихме за избора си, но сме длъжни да добавим, че във винения лист има чудесна селекция от български вина и почти всички сме ги опитвали по-рано. Май избрахме френското само и единствено защото ни се експериментираше с нещо непознато.

Изборът ни на вино - пино ноар от Бургундия
Изборът ни на вино – пино ноар от Бургундия
Мими
Мими и нейната пилешка кавърма

Ритуалът „ходене на море“

Не знам вие ходите ли на море и как ходите, колко отрано го планирате, за колко време, какъв тип почивка предпочитате. Като цяло повечето хора си имат някакъв ритуал за ходене на море, то си е цяло събитие. Нашият ритуал пак е някъде от опаката страна, т.е. нямаме някакви трайно установени навици за ходене „на море“. Всяка година някак стигаме до морето, но не ни е самоцел. Не сме хората с ритуалите, никак. И всяка година си казваме, че сега с децата поне трябва да почнем да ходим по-сериозно, хем те се радват, пък и да сме като нормалните семейства. Не само да ги влачим напред-назад по света и у нас, да ги мъчим и да си правим реклама на гърба им, както неведнъж са ни обвинявали. И така, лято 2020 ще ходим на море. В България. Решено е.

И ние на плажа
И ние на плажа

Къде ще ходим на море?

Въпросът за 100 000 лв при нас се изразява в намирането на подходящ хотел/комплекс, в случая в България. Място, където ще се чувстваме удобно, обгрижени, нахранени вкусно и ще е близо до морето, но е важно и да има басейн. Място, където ще ни е не само лесно да оцелеем няколко дни, а даже ще ни е приятно. Колко от вас могат с чиста съвест да кажат, че ходенето на море с две малки деца е едновременно лесно и приятно?

Предвид личните ни капризи и предпочитания, си представяме като подходящо място за ваканция на море два варианта. Първи – някакъв тип вили/луксозни бунгала/луксозни каравани или нещо подобно на Big Berry glamping в Словения, където ходихме преди няколко години. Най-близкото до това в България, което сме виждали, е вилно селище Крапец Холидей в село Крапец, много на север. Но там сме успявали да се класираме само през пролетта, защото е страхотно и повечето хора запазват още от предходната година, а ние не можем такива далечни планове да правим.

Вторият вариант, който обмисляхме, е all inclusive хотел, по възможност затворен комплекс от по-висока категория и по възможност на първа линия. Това по-лесно успяхме да открием и ето ни, на море за 5 дни в Wave Resort между Поморие и Ахелой.

Wave Resort по залез
Wave Resort по залез

Как научихме за Wave Resort?

С хотела, който е съвсем нов, работи от лятото на 2019 г., се запознахме на едно от туристическите изложения в София и бързо се сприятелихме с маркетинг отдела. Оттук и дойде общото ни убеждение, че трябва да напишем статия за Wave Resort и за това каква точно би могла да е една почивка в България. Още преди да отворят, получихме покана да ги посетим в началото на този странен летен сезон и ние без да се колебаем приехме, защото за нас е важно да ви разкажем за мястото от първо лице. А и след многобройните въпроси, изсипали се към нас по време на престоя ни и след това, се убедихме, че има нужда от тази статия. Надяваме се, че ако изберете този вид почивка, ще сме ви били полезни.

Booking.com
Слънцето залязва точно зад централната сграда на Wave Resort и гледката по залез е невероятно красива
Слънцето залязва точно зад централната сграда на Wave Resort и гледката по залез е невероятно красива
Семейство Андрееви в една напълно естествена за нас снимка - все някой реве и не иска да се снима
Семейство Андрееви в една напълно естествена за нас снимка – все някой реве и не иска да се снима

Ето и няколко препоръчани местенца за разходка в региона, любими на нашето семейство:

Да започнем с това, че за да мръднете от хотела, трябва да имате кола, да наемете такси или да се възползвате от екскурзиите, организирани в  хотела. А ние ще изброим някои от местенцата, за които сме писали и ви предлагаме като идея.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image