Home Вино White Sand – „Белият пясък“ от Златен Рожен

White Sand – „Белият пясък“ от Златен Рожен

4 minutes read

Колкото и да се опитваме да нямаме предразсъдъци, когато чуем за бял пясък (White Sand), си представяме море, някакъв райски бял плаж, като Мраморния плаж на остров Тасос. И дори да знаем, че виното с това име идва не точно от морето, някак не успяхме да устоим и в един пролетен, почти летен ден, си го натоварихме в колата и го отнесохме при пясъците, вълните и чайките.

И не открихме по-подходящо място за отваряне на бутилка с „бял пясък“ от приветливата бяла веранда пред бялата каравана на приятели, които не бяхме виждали отдавна, но пък ентусиазмът ни за съвместни приключения съвсем не бе стихнал. Отворихме бутилката и пуснахме духа на белия пясък да напълни следобеда с аромати, спомени и мечти.

White Sand - Белия пясък от винарна Златен Рожен
White Sand – Белия пясък от винарна Златен Рожен

White Sand от винарна Златен Рожен – Откъде идва „белия пясък“?

Това е името на едно чудесно вино от винарна Златен Рожен, на цвят бяло, по произход – не точно. Не сме се задълбочавали в историята на името, но най-вероятно е обвързано с родното си място и тероара, а именно песъчливите почви в Санданско-Петричката котловина.

White Sand от серията Family Reserve e едно прелюбопитно вино, направено изцяло от традиционния за региона сорт Широка мелнишка лоза по технологията Blanc de Noir, тоест бяло вино от червено грозде. Винаги сме намирали вината от този стил за много интересни и определено са разпознаваеми. С леки и свежи плодови аромати, но в същото време обемни и по-плътни, напомнят за произхода си.

Винаги с огромен ентусиазъм опитваме такива вина, не са много често срещани, но има няколко български изби, в които сме попадали на чудесни разновидности. Не сме писали за всички, но ако ви е любопитно, пишете ни да ви дадем идеи и за други. Сега за пясъка.

Мими дегустира White Sand от Златен Рожен - бяло вино от Широка мелнишка лоза
Мими дегустира White Sand от Златен Рожен – бяло вино от Широка мелнишка лоза

Дегустационни бележки за White Sand

Цветът е бял, искрящ, почти прозрачен, цвят на бяло злато с леки зеленикави нотки. Ароматите са повече цветисти, отколкото плодови. Бели цветя, авокадо, бял пипер и масло. Усещането в устата е заоблено, плътно, но сочно.

Цвят на бяло злато със зеленикави нотки, които може и да не се виждат добре на морския фон - White Sand вино от Златен Рожен
Цвят на бяло злато със зеленикави нотки, които може и да не се виждат добре на морския фон

С какво да комбинираме White Sand?

Като привърженици на качеството пред количеството, ние бихме се наслаждавали на „белия пясък“ и самостоятелно, може би със салата или леки сирена. Чудесна идея е и за начало на по-мащабни събития и старт на вечерта. В този морски ден, за който ви разказахме, ние го комбинирахме със сьомгова пъстърва на барбекю, без почти никакви подправки. И някак си, без усилие и без напрежение, събрахме на едно място пясъците на югозападна България със соления въздух на Арапя и пъстървата, отгледана някъде другаде из България.

Наздраве от нас с White Sand
Наздраве от нас с White Sand
Вино:White Sand
Страна:България
Сорт:Широка мелнишка лоза
Реколта:2018
Изба: Златен Рожен
Местоположение:село Капатово, общ. Петрич
Цена:17,90 лв от винарната
Барик:не
Температура на консумация: 10-12°C

Вината от серията Family Reserve са с винтова капачка, което ги прави изключително удобни и лесни за съхранение и отваряне. А защо са с такава капачка, вижте на сайта им.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image