На винена вечер в Bar White, София

This post is also available in: enEnglish

Открихме ли перфектното място с хубаво и добра кухня?

Като винени любители, изпадаме в недоумение, а и в истинска паника, когато седнем на вечеря с приятели и започнем да търсим хубавото вино в менюто на ресторанта. Дали предумишлено или просто случайно, но измежду дългите списъци с вина, почти произволно написани и наричани винени листове (но не знам защо), човек не може да попадне на вино, което хем да си заслужава, хем да е с приемлива надценка. И така, в търсене на подходящото място, където да поседнем с приятели и да не се натоварваме нито със сметка, нито с други досадни моменти, обиколихме доста заведения в София. Доскоро нямахме разумен отговор на въпроса къде да пием хубаво вино в София на добра цена, но май вече разрешихме загадката. Тук ще ви разкажем за едно, което най-после ни допадна и зарадва и да се надяваме, че сме открили нашето винено място.

Bar White, винения бар в квартал Света Троица, София

Bar White се намира в квартал „Света Троица“, на комуникативно място на кръстовището между бул. „Сливница“ и бул. „Константин Величков“. До тук може да стигнете с трамвай или автобус. Има доста варианти. За нас това е важно, защото пийваме винце и не шофираме, а с таксиметровите шофьори не сме добри приятели. Много са разговорливи и все им правим забележки за пушенето. А друг бонус на такова място, че гледката от втория етаж на бара вечер е прекрасна с минаващите оттук трамваи. Обичам да гледам живота в града.

loading map - please wait...

Bar White, Sofia 42.707795, 23.298912
Много любопитно в тази част на квартал „Света Троица“ е, че всички улички са с имена на български градове. Тук може да попаднете на ул. Пловдив, ул. Русе, ул. Мелник…
Винен бар Bar White в Света Троица

Вторият етаж на Bar White

Така, вече знаете къде да отидете в Света Троица, а ние се настанихме на една маса – Мария (възлюбената ми половинка), Анна (малката хубостница) и аз. В крайна сметка си бяхме излезли по семейно и това ни е обичайният състав. Бяхме си избрали четвъртък вечерта, защото в четвъртък са вечерите, когато се организират винени дегустации в Bar White. Почти всяка седмица има някаква дегустация. А тази вечер бе отделена за „Непознатата Италия“, а както всички се досещат, ние обичаме Италия, честичко ходим там. И много ни се искаше да научим нещо повече за вината там.

Bar White

Bar White

Успяхме ли да съчетаем виното с храна? Еми, опитахме се

Първо, освен Bar White, на същия адрес е и Pizza Gray – двете заведения са на един собственик и са страхотен тандем. Та спокойно може да поседнете в бара и да си поръчате от менюто на пицарията. Поискахме си менюто на пицарията и започнахме да го прелистваме. Започнахме доста да се чудим и в това време сомелиерът ни се притече на помощ. За дегустация ни бяха подготвили 5 италиански вина. Четири бели и едно червено. Затова аз заложих на морски специалитети, а жена ми на свежа салата и патешко.

Салата Енна

Салата Енна

Калмарите и първите няколко вина

Калмари на плоча със сигурност мога да ги препоръчам. Чудесен и превкусен избор, съчетан с бели италиански вина. Започнахме със Soave DOC 2017 – от италианската изба в региона Венето, изба Болла (Bolla). Това бяло вино си остана наш фаворит за цялата дегустация, а гроздето, използвано за него, е Гарганега и Требиано от Соаве. А Соаве е малко градче в Италия, което вече сме решени да посетим.

Калмари на плоча и Soave DOC 2017 – от италианската изба Болла

Калмари на плоча и Soave DOC 2017 – от италианската изба Болла

Второто вино бе Фраскати, което също е защитена географска област в Италия. Градчето Фраскати е на 25км от Рим. А виното бе на винарна Fontana Candida (Лацио) и виното им Terre dei Grifi с много красива прозрачна бутилка, в която имаше Малвазия, Требиано Тоскано и Греко. Много хубаво бяло вино.

Бялото вино Terre dei Grifi

Бялото вино Terre dei Grifi

Малко преди да си поръчаме и основното ястие, се запознахме и със собственика на заведението, който ни разказа и за винения лист на заведението. Обновяват го два пъти годишно, което много ни впечатли и ни зарадва. Може ли да има такова заведение в София, а ние да сме го пропуснали? Още повече, че съществува от цели 10 години, а ние едва сега го открихме. Изпихме по чаша Верментино ди Галура 2016 от изба Порфирино и преминахме към основното.

Филе лаврак

Филе лаврак

Филе от Лаврак със Совиньон блан и едно червено вино, което си подхожда с риба

Няма да ви изненадаме много с избора на лаврак за белите вина. Тук започнахме със Совиньон блан „Уинкл“ на изба Кантина Терлано, висок клас вино с плодов вкус и много красив цвят. Виното е от най-северния винен регион на Италия, почти в Австрия – Алто Адидже, където повечето винарни са в стари замъци.

Совиньон блан „Уинкл“ на изба Кантина Терлан

Совиньон блан „Уинкл“ на изба Кантина Терлан

Всички вина, за които пишем в тази статия, са със Защитено Географско Указание, което се означава на италиански с DOC (denominazione di origine controllata).

Но другото вино, което много ни хареса, бе последното Пино Неро DOC 2017 на същата изба от Алто Адидже, добре охладено и много свежо. Северното италианско Пино Неро (Пино Ноар) така хубаво си подхождаше с лаврака и бе прекрасен завършек на винените ни експерименти тази вечер.

Пино Неро DOC 2017

Пино Неро DOC 2017

Другата половинка от нашето семейство – Мимето, също бе усмихната и доволна от избора на заведение и храна тази вечер. И салатата с козе сирене, и патешкото, се оказаха чудесна комбинация с изброените вина и не усетихме как минаха 3 часа.

Порция патешко

Порция патешко

Бисквитената торта

Най-добрият десерт тук бе бисквитената торта. Ако все пак ни послушате и посетите Bar White или Pizza Gray, опитайте я. Много вкусна, свежа и лека е. Френската селска също бе превъзходна, но бисквитената им е запазена марка.

Бисквитена торта в Bar White

Бисквитена торта в Bar White

Винения лист

Както казахме, за нас той е много важен. Тук той се обновява по два пъти годишно, като се избира много внимателно и с много дегустации. Има богат избор на български вина, много от които сме опитвали и знаем, че са много добри. Вина на изби като Вила Мелник и Братанов. Както и много добри вина от стар и нов свят. А цените на вината са толкова добри, че няма да повярвате, че някъде може да са си спестили тройната надценка. Та Bar White е мястото, където да пиете добро вино, без да трябва да се разорите. И където се внимава за всеки винен детайл – чашите също бяха забележителни.

Градски транспорт до Bar White:

  • С метро: трябва да стигнете до станция „Константин Величков“ и да походите малко (около 5-10мин.)
  • С автобус: 11, 83, 309, 310
  • Тролейбус: 6 и 7
  • Трамвай: 3 и 11

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of

Copyrighted Image