Home Винарни Пътят на виното в Елзас, Франция

Пътят на виното в Елзас, Франция

26 minutes read

(Не)Кратък пътеводител из света на елзаското вино

Ще прочетете статията за около 21 minutes

Септември, навсякъде винарните бяха заети с гроздобер. А ние с Мими бяхме като бял лист, попаднал на бюрото на писател, готови да погълнат всичко за Елзас (Алзас) и виното му. Първи, който ни подхвана, бе Филип Бланк от една от по-любопитните винарни в региона – Домейн Пол Бланк (Domaine Paul Blanck), след това посетихме два ресторанта с две звезди Мишлен, докато се окаже, че хазяинът ни Ги е в братството на винарите в Амершвир и отвори две бутилки вино от 83-та и 85-та реколта и завършим с аристократичния вид и вкус на Домейн Вaйнбах (Domaine Weinbach) и собственичката на винарната Катрин Фалър. И така, под вещите разкази на хора, отделили от ценното си време, за да говорят с нас, нашият бял лист за Елзас се изпъстри с любовта ни към елзаското вино.

Кайзерсберг и лозовите масиви наоколо
Кайзерсберг и лозовите масиви наоколо

Какво трябва да знаем за Елзас?

За да не се загубите в този разказ, ще ви кажем няколко основни неща за Елзас.

  • Някои му викат Алзас, както и се произнася на френски (Alsace), на български е прието „Елзас“;
  • Елзас е бил дълги години в рамките на Германската империя и е силно повлиян във всякакви отношения от Германия;
  • Елзас е известен най-вече с белите си вина, но тук ще говорим и за червени;
  • Най-популярните градове са Страсбург и Колмар;
  • Колмар е точно в центъра на Елзаския винен път и често го наричат „Винената столица на Елзас“;
  • Елзас се намира между планината Вогези (Вож на френски от  Les Vosges) на запад и реката Рейн на изток. А пътят на виното е там, където долината на реката започва да се изкачва към планината. 

Les cépages alsaciens – Елзаските сортове

Макар и в много книги да ви разказват, че основните сортове в Елзас са три или четири, ние като лаици и профани ще отбележим повече, защото сериозните класификации са за сериозни хора, а ние разказваме каквото ни харесва.

В жълтото рено насред лозята
В жълтото рено насред лозята

И нека разказът започне от мъничкото жълто рено на Филип Бланк, който ни взе от центъра на Киенцхайм. Филип бе този, който щеше да ни разказва за “Terroirs de Grands Crus“ in English – дегустация, препоръчана ни от местната туристическа организация, но бе страшно отзивчив и ентусиазиран да опознаем Елзас и ни заведе директно на лозето. Предимството да си в Елзас началото на септември е, че може да опиташ гроздето и да видиш реколтата дали е добра.

Мими "наобикаля" и "дегустира" Gewürztraminer (Гевюрцтраминер).
Мими „наобикаля“ и „дегустира“ Gewürztraminer (Гевюрцтраминер).

За да се потопите в духа на елзаските села, трябва да си представите, че от последната къща на селото винаги започват обширни и добре подредени лозя. И така, тъкмо излезли от Киенцхайм,  паркирахме жълтото рено вече насред лозята и започнахме нашата дегустация на добре узрялото грозде, точно в началото на масива Altenbourg. Напъхани сред красивите и подредени лозя, с Филип започнахме да опознаваме елзаските сортове и да се изкачваме по хълма над селото.

Как да четем етикетите на вината от Елзас

Много важно е да започнем с леко разяснение за основните сортове и класификации на вината в Елзас. Като цяло, има няколко основни и официални сорта, които са разрешени за отглеждане, не можете да си засадите каквото и да е. А дори по някаква случайност да се озовете с лозе с неразрешен сорт, нямате шанс да го продадете като висококачествено вино. В Елзас правилото е да се пише сортът грозде на етикета. Като с по-малък шрифт може да се добави и районът на лозето, а ако тероарът е гран крю, ще обясним по-надолу какво е това, се изписва с по-забележими букви, като примерът на снимката: Шлосберг е гран крю.

Schlossberg Riesling 2018
Schlossberg Riesling 2018

Appellation d’origine contrôléeAOC

Appellation d’origine contrôlée или накратко AOC означава Контролирано наименование за произход. Ще рече, че виното, сертифицирано като AOC, идва от висококачествени сертифицирани лозя, като се упражнява контрол от независима организация както върху лозята, така и върху технологичния процес. Вината AOC могат да са едносортови или блендове. Задължително по закон се бутилират в региона, в който са произведени, в бутилка тип “флейта”. AOC винени сортове са елзаски мускат, пино гри, гевюрцтраминер, ризлинг, пино блан, силванер и единствения червен сорт пино ноар. AOC е над 70% от произвежданото вино в Елзас.

Furstentum Grand Cru и Altenbourg под него, с гледка към Киенцхайм и Амершвир
Furstentum Grand Cru и Altenbourg под него, с гледка към Киенцхайм и Амершвир

От тези разрешени за AOC сортове отделяме четири, от които могат да са и вина с етикет Grand Crus d’Alsace (Гран Крю). Това са вина от най-добрите тероари, с най добрите условия за добро грозде. Позволените сортове за Гран Крю тероарите (около 4% от елзаските вина) са елзаски мускат, пино гри, гевюрцтраминер и ризлинг. Като често в Гран Крю масив може да срещнете и насаждения от пино ноар, но то не може да носи тази “титла“ на етикета си.

Гран Крю в Елзас

Елзаски мускат, Гевюрцтраминер, Ризлинг и Пино гри са четирите аристократични сорта, които може да срещнете във всяка изба в Елзас и са единствените, които имат право да носят титлата Гран Крю. Това са четирите сорта, които трябва да опитате задължително в Елзас, независимо дали са от Гран Крю масив или не.

Филип, Мими и Андрей сред лозята на Елзас
Филип, Мими и Андрей сред лозята на Елзас, зад нас Grand Cru Furstentum

Елзаски мускат /Muscat d’Alsace

Muscat d’Alsace малко ни затрудни точно какво е. Доколкото разбрахме, за Елзаски Мускат се приемат няколко вида мускат, между които Мускат Отонел и някои варианти с дребнозърнест бял мускат (известен в България като тамянка). На масива, на който спряхме, Филип ни обясни, че това е кръстоска между шасла (Chasselas) и някой от мускатите. Но все пак резултатът винаги е подобен.

Елзаски мускат в Altenbourg
Елзаски мускат в Altenbourg
Мускат от Елзас (Muscat d’Alsace)
Мускат от Елзас (Muscat d’Alsace)

От Елзаския Мускат се правят много ароматни и свежи вина, подходящи за аперитив и не само. Мускатът в началото на септември бе почти готов да се бере и когато опитате зрънцата, ще усетите колко са ароматни още на лозето.  Като цяло, никой няма да ви уточни точно какъв мускат се напъхва за винификация. Даже тук имаше и по някоя лозичка розов на цвят мускат, всичко влиза под названието Елзаски Мускат.

Измежду белите мускати имаше и лозички с розов мускат, което грозде също влиза в беридбата
Измежду белите мускати имаше и лозички с розов мускат, което грозде също влиза в беритбата

Гевюрцтраминер/Gewurztraminer

Още няколко метра нагоре и съвсем различна почва и малко по-стръмен склон и сме на Gewurztraminer (Гевюрцтраминер). Светлорозов, все още чакащ да узрее. Гевюрцтраминер е един от разпространените сортове в Елзас, Германия, Австрия и Италия, по произход е някъде от Тирол. Няма да се подлъгвате от розовия цвят на зрънцата, от Гевюрцтраминер се правят страхотни бели вина. Това е един от основните винени сортове в Елзас и е любим на Мими.

Във Фюрстентум се гледа основно Gewürztraminer (Гевюрцтраминер).
Gewürztraminer (Гевюрцтраминер) от Furstentum

Как си представяме виното от гевюрцтраминер? Ще цитирам едно от изреченията в сайта на винарна “Пол Бланк”, което ми направи впечатление: „Vin à servir frais – T° 8-9°C – mais pas trop glacé tout de même …. sauf si vous le préfériez en sorbet!!!“ – Вино, което да сервирате охладено до 8-9°C, но не много замразено…освен ако не го предпочитате като сорбе!

Altenbourg Gewurztraminer 2016
Altenbourg Gewurztraminer 2016 от винарната „Пол Бланк“
Alltenbourg Gewurztraminer 2019 - Domaine Weinbach
Alltenbourg Gewurztraminer 2019 – Domaine Weinbach

Да, вината от Гевюрцтраминер са изключително ароматни и в Елзас често ще ги срещнете в полусладък вариант. И дори да не сте фенове на полусладките вина, не пропускайте да опитате елзаски Гевюрцтраминер, наистина много типично вино.

Ризлинг / Riesling

Елзаският Ризлинг е великолепен стил сухо бяло вино, което трябва да опитате тук. Знае се, че тук ризлинг е имало още от петнайсети век, но истински популярен в региона става след 1960г. От това аристократично и добре познато грозде в Елзас се правят запомнящи се вина, изтънчени и с много потенциал за развитие. Вина, забележителни по много начини. Ризлингът е вино, което много подробно и отчетливо предава вкуса и аромата на тероара си и цветистия и свеж аромат е съвсем различен за всяко лозе. В началото на септември ризлингът почти беше узрял, но не съвсем.

Ризлинг около Domaine Weinbach
Ризлинг около Domaine Weinbach

Ризлингът от Елзас има потенциал да старее. Имахме страхотния шанс в Амершвир да попаднем на Ги Томас, един от членовете на виненото братство на Амершвир и адски гостоприемен. Седнахме едната вечер на масата в къщата му, той беше охладил две бутилки вино, една от които имаше надпис „R 1985“, т.е. ризлинг реколта 1985г. Вино, по-старо от Мими и стояло в избата над 30 години. Макар и да не препоръчвам да си държите ризлинга 30 години. R 1985 бе с вече оранжеви нотки в цвета и аромат на сладко от орехи, но не само.

Ризлинг реколта 1985
Ризлинг реколта 1985

Да се опиташ да обясниш вино, старо колкото теб, не е лесна задача, с Ги го обсъждаме, отпиваме, обсъждаме отпиваме. Хапваме от местните сирена, които са по-скоро меки и миризливи. R 1985 е вино, което дълго ще помня, как ароматите и вкусовете са се омешали и са станали едно цяло и различно. Ризлингите от Елзас са вина, които да пазите да остареят, които с годините стават по-добри и по улегнали. Елзаски ризлинг може да отлежи ако не десетилетия, то поне 5-10 години.

Дегустация на 30+ годипно вино
Дегустация на 30+ годишно вино

Ризлинг успешно се съчета с меки сирена, домашен хляб, риба, морски дарове, охлюви … поне ние с това го съчетахме. Примерът ни е с Riesling Kastelbari 2013 Grand Cru Kastelberg от Domaine Durrmann. През престоя ни в Елзас, посетихме един от най-добрите ресторанти в региона, La table d’Olivier Nasti на Chef Olivier Nasti, отличен с две звезди Мишлен. Но по-важното е с какво ни комбинираха ризлинга. Сомелиерът бе перфектен и този ризлинг ни го поднесоха с традиционен елзаски хляб с три вида масло и след това с „риба, охлюви, скариди в едно“. Ако сте гурме настроени ви препоръчвам да прегледате и статията ни.

Пино Гри / Pinot Gris

Ще започнем с името, докато бяхме при Ги, той отвори една бутилка “T 1983”. „Т“ през онези години е означавало Токай от Елзас (Tokay d’Alsace), след 1994г., елзаския токай се е наричал „Tokay Pinot gris“, а от 2007г., за да не се бъркат с токайските вина от региона Токай в Унгария, единственото позволено наименование е „Пино Гри“. Цялата история с Токай е, което е по-скоро легенда, а не действителност, че сортът токай (пино гри) е бил пренесен в Елзас от барон Лазарус фон Швенди (1522 – 1583) някъде около 1565г. Статуя на австрийския генерал в армията на Свещената Римска Империя има в центъра на Колмар.

Токай-пино гри 1983г
Токай-пино гри 1983г

И така, Пино гри, което е доста различно от токайското, е едно от четирите Гран Крю сорта в Елзас. Вино, което често има остатъчна захарност, защото такъв е стилът в Елзас и на моменти може да си помислим, че не пием истински сухо вино. „Т 1983“ съвсем леко отстъпваше на ризлинга от 1985г. Но няма да сбъркаме, ако кажем, че и пино гри от Елзас се държи прекрасно, когато отлежи. Но лично ние бихме му се радвали много по-рано.

Pinot Gris (Пино Гри)
Pinot Gris (Пино Гри)

Но тук ще ви прехвърля към вечерята ни при Оливие Насти: „Забележителна бе и комбинацията с Пино Гри 2017 Grand Cru от масива Фюрстентум от изба Marc Tempe. Няколко часа по-рано бяхме точно в този масив, който всъщност е на съседния хълм и опитвахме узрялото Пино Гри на друга изба.“

Комбинацията с гъши дроб (Le foie gras d’oie d’Alsace en neige, crème de berawecka et tomme des montagnes) и със следващото ястие „Кремообразни яйца според сезона“ и трябва да споделя, че елзаското пино гри е най-подходящо за есенни ястия, примерно с гъби. Вината са с плътно тяло (full-bodied) и се комбинира чудесно и с много ястия, с които бихте избрали червено вино.

Други бели и прекрасни елзаски вина

Не си мислете, че другите вина не са добри, в Елзас всичко е хубаво! Даже първото вино, което отворихме, когато се върнахме в България беше Силванер 2019г. от Domaine Weinbach и веднага стана любимо на цялата компания.

Силванер / Sylvaner

Когато отворите бутилка Силванер, трябва да си представите пролетта, която е и най-добрият сезон да пиете Силванер. Леко и свежо тяло, усеща се киселинността във вкуса. Аромат на бели цветя, цитруси и мъничко свежа трева. А в сламения му цвят се усещат зелени нюанси. Силванер е добра компания на приятелски разговор, дори без храна.

Sylvaner 2019 Domaine Weinbach - Силванер 2019
Sylvaner 2019 Domaine Weinbach, Елзас, Франция

Пино Блан / Pinot Blanc

Е още едно вино, което ви говори за пролет. Аромати на праскови, цветисти нотки и понякога грейпфрут, отчетлив аромат на зелена ябълка. На вкус е свежо, с леко тяло и добре балансирана киселинност. Белият родственик на Пино Ноар също е от вината с Контролирано наименование за произход /AOC/. За някои винарни дори Пино Блан е най-продаваното им вино. Всъщност, Ризлинг и Пино Блан са съответно най-отглежданите сортове в Елзас.

Пино Гри от винарна Пол Бланк
Пино Гри от винарна Пол Бланк

Какво червено вино можем да пием в Елзас?

Елзас е типично бял винен регион, не знам дали така може да се каже, но тук огромна част от винопроизводството е на бели вина, които стават за всякакъв повод и вървят добре с голяма част от храната, за която бихте си помислили да отворите червено вино. Единственият червен сорт, позволен за AOC, е Пино Ноар.

Пино Ноар / Pinot Noir

Ще се върнем при Филип Бланк, той ни отвори няколко  вина от Пино Ноар и с потрес отпивахме от всеки, тотално различен, макар направен от една и съща реколта и по един и същ начин. Единствената разлика бе в тероара. Имаше Пино Ноар, който бих се заклел, че на вкус и аромат като мерло. Затова не спирайте да опитвате и да търсите.

Елзас – Пино Ноар
Елзас – Пино Ноар

Макар вината от червения сорт във винарна “Пол Бланк” да бяха уникални, наш фаворит в края на пътуването бе Пино Ноар от Domaine Weinbach, който до някаква степен изразява повече характера на това вино от Елзас. Тъмен червен цвят, аромат на червени горски плодове, понякога на кожа и/или ванилия. Копринени танини и отново диви плодове във вкуса. Пино Ноар от Елзас е чудесен спътник на всички храни с месо, примерът с ресторанта на Оливие Насти е:  Месо от сърна с ферментирали вишни и зеленчуци от Елзас, което ни поднесоха с Un air du Sud – Pinot noir 2017, Christophe Lindenlaub.

Un air du Sud - Pinot noir 2017, Christophe Lindenlaub
Un air du Sud – Pinot noir 2017, Christophe Lindenlaub
Месо от сърна с ферментирали вишни и зеленчуци от Елзас
Месо от сърна с ферментирали вишни и зеленчуци от Елзас

Розетата в Елзас са страхотна находка, когато ги откриете, те са винаги 100% пино ноар.

Пенливо вино? Креман/Crémant d’Alsace

Покрай всички тези тихи вина има и нещо друго забележително в Елзас, Crémant d’Alsace или Креман („t“ не се чете, нали така?). Креман се прави по традиционния метод, по който се правят и вината в Шампан. Елзаският креман е вино, с което започвате най-добрата си вечеря. Макар че в хубавите ресторанти могат да ви предложат и шампанско, не виждам защо да не се насладите на местното пенливо вино, което е също толкова добро. Събота вечер ние я започнахме с по една чаша Cremant d’Alsace Clos Liebenberg – Domaine Valentin Zusslin, от винарна на 25 км на юг от Кайзерсберг, където бяхме на вечеря.

На чаша Cremant в лоби бара на Le Chambard
На чаша Cremant в лоби бара на Le Chambard

Тук трябва да споменем, че в Елзас може да се използва местно шардоне за направата на Креман и отново е AOC. Но повечето пенливи вина са от винените сортове, за които говорихме по-горе.

Les Vendanges Tardives и Sélections de Grains Nobles

Les Vendanges Tardives преведено е „късна реколта“. Тези вина се правят само от 4-те основни сорта: Ризлинг, Пино Гри, Гевюрцтраминер и Елзаски мускат. Обикновено тези вина са сладки/десертни и е позволено да са и AOC и Grand Cru AOC.

Sélections de Grains Nobles – „селекция на благородни плодове“ отново при късна реколта. Страхотни десертни вина, нещо, което ние не опитахме, но бихме ви пожелали да дегустирате в Елзас.

Какво/как дегустираме в Елзас?

Какво научихме от дегустациите в Елзас? Най-важното, което научихме в Елзас, е какво огромно значение има тероарът, местоположението на лозето. Как почвите влияят на вкуса. И как може от две лозенца, разделени от един черен път, да се правят вина с различен характер, макар и по една и съща технология.

Мими дегустира вино във винарна Пол Бланк в ЕЛзас
Мими дегустира вино във винарна Пол Бланк в ЕЛзас

В Елзас ще усетите как реколтата влияе на виното, защото може да опитате вина от различни реколти от едно и също лозе. Така ще разберете какво е традиция във винопроизводството. А най-хубавото е, че ще видите всичко пред вас, като на длан. До където ви стига погледът, ще виждате лозови редове.

И на края Пино Ноар, червените вина на Елзас.
Дегустация на Пино Ноар, червените вина на Елзас, тук търсихме разлика между виното в обикновена бутилка и в тип „магнум“

Разнообразието в елзаските дегустации се изразява именно в различните реколти и тероари. Не очаквайте да ви покажат вина от десетки различни сортове във всевъзможни блендове и по всевъзможни технологии. Всъщност, в Елзас никой няма да ви говори за технологията на винопроизводството, освен ако много не настоявате.

Винени бутилки и чаши

Елзаските AOC вина трябва да бъдат в бутилки тип „флейта“ и тук други бутилки няма да видите. Ако се чудите защо немските и елзаските вина са в този вид бутилка, то това е от икономическа гледна точка. Понеже в миналото са били превозвани в баржи по Рейн, практиката е установила, че така най-лесно се складират.

Елзаските бутилки тип "флейта"
Елзаските бутилки тип „флейта“

Бутилките на елзаските вина са тежки и в багажа в самолета може да сложите неочаквано малко бутилки. Ориентировъчно, една бутилка със 750 мл вино тежи около 2кг.

Хайде, една снимка на мен и как се мъча с тезид ребни чашки и един страхотен ризлинг
Хайде, една снимка на мен и как се мъча с тези дребни чашки и един страхотен ризлинг

Чашите, които се свързват с Елзас, са красиви, но като цяло не подобряват вкуса на елзаското вино. Типичната елзаска чаша, която може да си купите, но не ви препоръчваме за дегустиране на хубавите вина, е с дълго зелено столче, а чашката е малка и като цяло ми се струва непрактична. Но пък са хубави и са интересен сувенир. Ние лично бихме пили виното в по-големи съвременни чаши, каквито и ни предложиха във всички винарни и по-изискани ресторанти, които посетихме.

Елзаските чаши за вино
Елзаските чаши за вино

Елзаско вино и то от добри малки винарни може да потърсите в Cellar 52, любим бар на ул. „Оборище“ 52 в София.

Къде да отседнем в Елзас?

Макар и целият винен път да е 170км, общата представа когато отидете там е, че всичко е наблизо, дори на пешеходно разстояние. Най-удачните за нас места са в центъра на този винен път, но нека да не ви подвеждаме чак толкова. Винената столица на Елзас – Колмар, е почти задължителна за посещение, а селата близо до Колмар са и нашият избор за отсядане. Всичките са красиви, тихи и спокойни, всъщност разгледайте и статията ни за Елзас и може да си харесате някое от нашите любими.

Ние избрахме да отседнем в Амершвир, винено село с добри ресторанти и изключително спокойно, на пешеходно разстояние от Киенцхайм, Кайзерсберг и още няколко села, съвсем в подножието на Вогези. Ако не си падате по селата, изберете Колмар, все пак е град, с много повече възможности и за разходка и за нощен живот. Друг сериозен претендент да ви посрещне е Страсбург и оттук можете да започнете своя винен път.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image