За виното и пътуванията ни през 2017 г.

This post is also available in: enEnglish

Коркови тапи, вместо магнити – новата ни страст

Каква цел имате, когато посещавате нова държава, град, село? Какво ви радва и какво искате да видите? Без съмнение, първо е важна цялостната обстановка. Красиви старинни сгради и романтика, нови небостъргачи и просперитет. Всичко си има своя чар, но и всичко води до близкия ресторант, за да опитате от местните специалитети. Поне нас там ни отвежда и е една от най-важните забави в нашите пътувания.

Залез над лозите край Мелник, България

Залез над лозите

и вино – нашата любима комбинация

Към кулинарния туризъм много добре се вписва и винения туризъм. Пък и ако сте в южните европейски райони, едни от местата с най-много традиции са старите винарни. Все пак, цяла южна Европа е наследник на Римската империя. И ако сте забелязали, грозде за вино се гледа там, където са стъпвали римляните. Та така е в Европа, наследници сме на една огромна империя и погледнато от тази гледна точка, тези, които не пият вино, май са варвари.

Гледка към масива на Вила Мелник и село Хърсово

Гледка към масива на Вила Мелник и село Хърсово

За съжаление, не съм излизал много от границите на Римската империя. Забавно звучи, но така ме е отвел живота, че основно в този район пътувам. Но повече мечтая да посетя някоя страхотна винарна в Чили, отколкото да се пека на хавайски плаж. Нямам обяснение на тези мои страсти, звуча като алкохолик, а не като почиващ.

И така, понеже не сме варвари и обичаме да дегустираме, не само вино, а и храна и преживявания, всичките ни пътувания са с много добавки. Можем да останем и в някое малко спокойно селце с дни, само за да усетим месната кухня и дали местните вина са по наш вкус. Бавни туристи сме си и винаги ни се учудват как можем да пътуваме толкова бавно. А хората за един ден обикалят Париж.

Когато говорим за вино, Италия е една прекрасна дестинация

Историите ни с вино са много. Когато бяхме в Болоня в малкото ресторантче на Анна-Мария, ни почерпиха с Ламбруско – прекрасно пенливо червено вино. Не точно като шампанизираните. Нежни балончета и прекрасен вкус. И в столицата на италианската кухня разбрахме колко прекрасна комбинация е паста и Ламбруско. Но там всичко е прекрасно и се надяваме скоро да видим пак Болоня.

На по чашка Ламбруско при Анна-Мария и с Анна-Мария, Анна и Мария в Болоня, Италия

На по чашка Ламбруско при Анна-Мария и с Анна-Мария, Анна и Мария

Едно пътуване с кола из Южна Италия ми напомня колко много съм можел да видя. През далечната 2014г. се ожених. Мимето и аз си направихме хубав меден месец из градчета и селца като Матера, Алберобело, Модика, Неапол и много други перли и рубини в короната на Южна Италия и Сицилия. Но един горещ ден се озовахме в градчето Мандурия. И, еми подминахме го, а в района е известен с виното си.

За виното в Мандурия разбрахме чак 2017г., когато се разходихме из Саленто на токчето на италианския ботуш. И тези няколко юнски дни се насладихме на прекрасна морска кухня и на вино от Негроамаро и Примитиво (Зинфандел). Как ми се искаше да съм знаел, когато съм в Мандурия, сигурно никога няма да стигна пак там.

В балканските ни преживявания винаги има намесено вино

В Хърватия, пък, в Риека бяхме седнали на брега на реката в един уникален ресторант (Коноба Небулоза). Тук ни зарадваха с пенливо розе, което бе чудесна комбинация с Патешко конфи. Няма как да забравим тази вечер, въпреки, че Анна яде пържени картофи, но пък кое ли дете яде гурме.

Ани и картофките в Коноба Небулоза, Риека, Хърватия

Ани и картофките в Коноба Небулоза

В Словения пихме бяло вино с газирана вода, не бих казал, че го харесах, но винаги пробваме. Но пък в Бела Крайна попаднахме на една къща за гости, в която, през ужасно топлия августовски ден, ни сервираха Belokranjsko Belo с домашни гозби. Благодарим ти Наташа!

В България виното е едно от най-хубавите, а винарите са супер хора

И това ни отвежда и до преживяванията в България. Тук има над 300 винарни, което си е доста тема за туризъм. И понеже за винен туризъм в България пишем често, вижте какви статии сме написали. Но няма как да не сложим акцент.

Винарска изба Вила Мелник, България

Винарска изба Вила Мелник

На невероятните гледки от винарната на Вила Мелник, ако не сте ходили, посетете я, много обичат туристи, да ги посрещат, разбира се. А ако сте в Еленския балкан, комбинирайте еленски бут с вино от винарна Марян. Пепи, още чакаме да ни кажеш кога ще дегустираме вино с еленски бут! И една от любимите ни разходки по следите на мавруда и рубина с приятелите ни Васил и Зина – Бендида, Загрей и Юстина. Тази пролет пак сме при вас :)

Един много хубав ден, към края на гроздобера, бяхме на гости на приятели в Благоевград. На тях малко им бе омръзнало да обикалят града и решихме да видим какво вино се прави в района. И те не бяха ходили до местните винарни. И това бяха едни прекрасни 5 часа във винарната до село Смочево. В Меди Вали се запознахме и с Роси, много усмихнат човек. А пък Ани разхвърля коркови тапи из цялата дегустационна зала и седя на бъчва.

В избата на винарна Меди Вали, Смочево, България - Винен туризъм в България

В избата на винарна Меди Вали

И всичко това се случва само заради виното, и как да не обичаш винен туризъм. Та съветът ни е, когато сте на път и ви се отдаде възможност, посетете и местната винарна, няма да съжалявате. Поне ние никога не сме сбъркали с тази идея. Е, разбира се, в Ирландия ще е бира или уиски…

Бъдещите ни планове

Няма как, в Естония, където ще сме юни месец на 2018г., ще ни се наложи да търсим плодово вино. Или пък можете да ни посъветвате още нещо?

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andrey Andreev PhotographyJulieta Nikolova Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Julieta Nikolova
Guest
Julieta Nikolova

Прекрасно. И около Сливен има хубави вина.

Andrey Andreev Photography
Guest

Със сигурност, даже сме си набелязали някои, само чакаме да стане по-зелено, за по-свежи снимки :)

Copyrighted Image