Какво е екшън камера Xiaomi Mijia и как да я настроим

С какво снимаме, когато ни трябва нещо миниатюрно и устойчиво на външни въздействия и как да си го настроим

Мина доста време от един прекрасен рафтинг, където се радвахме на прекрасни емоции в една гумена лодка по красива река. Оттогава освен спомените ни останаха и малко снимки и клипчета от приятелите ни с екшън камерите. И понеже не навсякъде можем да носим голямата техника, помислихме и решихме да се сдобием и ние с нещо подобно, но на разумна цена.

Xiaomi Mijia YDXJ01FM Mini 4K 30fps Action Camera International Edition

Xiaomi Mijia YDXJ01FM Mini 4K 30fps Action Camera International Edition

Какво търсим в една екшън камера?

Наистина не съм специалист по малките неща. Това много сериозно, но сме обещали да напишем тази статия. Какво ме интересуваше лично мен:

 • Светлосила на обектива – иначе казано обективът да може да подържа бленда f/2.8 и по-малка;
 • Размер на камерата – колкото се може по-малък;
 • 4К видео – в съвременната техника почти всички устройства, записващи видео, поддържат 4К
 • Не на последно място – бюджет, тук може да варирате доста, ние се спряхме на вариант около 200 лв.
Анна и екшън камерата

Анна и екшън камерата

Xiaomi Mijia YDXJ01FM Mini 4K 30fps Action Camera International Edition

Това дългото име е точно на екшън камерата, която имаме. Защо се спряхме на нея? Матрицата е произведена от Sony, 4К видео, стабилизация на видеото, тъчскрийн (това също не знам как е на български), цена под 200лв (без допълнителните джаджи), красива е, малка е, чакам комплект джаджи за нея, като дойдат, ще ги опишем. Поръчана от сайт от родината си Китай – Gearbest, където приятни хора от Хонконг ни изпратиха малкото пакетче на пощата до нас. Седемте дни на доставката минават за около 2 седмици, след като пратката се губи около седмица в България. И една вметка по отношение на китайските сайтове – ами винаги, когато си харесаме нещо по-скъпо, ни гризе едно съмнение дали да го поръчаме, но пък досега не сме имали никакъв проблем, включително с Gearbest. И като се имат предвид доста по-приятните цени, предлагани от подобни сайтове, засега сме им фенове.

Първи стъпки – колко може да е трудно?

Ще се учудите колко може да е трудно да пуснете една миниатюрна екшън камера, но пък всичко е решимо. Първо камерата пристигна изцяло инсталирана на мандарин, няма как да съм сигурен в езика, не правя разлика, но японския го познавам – не беше той. Как да се справите с проблема и да направите менютата на Xiaomi Mijia на английски език? Ето моето сравнително лесно решение.

 • Зареждате батерията;
 • слагате форматирана карта;
 • връзвате камерата с компютъра;
 • изтегляте английския firmware (което е добър повод да имате и последна версия от 2018г., може да го свалите от тук);
 • записвате firmware.bin файла в картата на камерата;
 • откачате камерата от компютъра;
 • включвате я;
 • ще ви попита нещо на китайски, натискате вдясно и чакате 1-2минути;
 • като се рестартира камерата, вече е на английски.

Или поне при мен проработи така, надявам се и при вас да стане. Уточнявам, че конкретното решение се отнася за камерата Xiaomi Mijia YDXJ01FM Mini 4K. Може би ще стане и с други модели, но трябва да сте сигурни в модела и в това, че качвате подходящия драйвер.

Впечатления от екшън камерата

Еми хубава е на външен вид, не бих я използвал за снимки (не забравяйте, че аз снимам с далеч по-скъпа камера на пътуванията си). Видеото е много добро, поне на мен много ми допада. Има добър time-lapse и slow-motion. Чрез приложението My home за Андроид се връзва с мобилните устройства чрез Wi-Fi. И с радост ще покажа видео от пътувания съвсем скоро. Качеството на изработката е много добро спрямо цената. Камерата е толкова интуитивна, че дори тригодишната ни дъщеря снима с нея, най-вече тя снима или нея снимаме.

Засега едно аматьорско видео с лоша светлина, но пък приятна разходка. Разбира се, че скоро ще направим и някое от някое пътуване, по-шаренко. 
Снимка с Xiaomi Mijia в лоши условия, но от статив

Снимка с Xiaomi Mijia в лоши условия, но от статив

Та да обобщим, екшън камера точно за екшън нещица и най-вече за видео. Снимките не са ѝ силната страна. Но пък видеото е с добро качество и ако не искате да се разделите с по-голяма сума, камерата е чудесна. Истината е, че съм снимал и с други подобни, не очаквайте чудеса, но ако ще си снимате рафтинга или друго екстремно преживяване, или пък просто маймунджълъците на детето, значи сте попаднали на камерка.

Дали и вие да си купите Xiaomi Mijia?

Как да ви кажа, със сигурност има по-добри екшън камери, но за тази цена от тази сме много доволни. И си я ползваме весело и без да му мислим много. Ако имате по-голям бюджет, разгледайте и други камери в GearBest, все ще ви грабне нещо. А и тук поописах какви са радостите и неволите с тази, надявам се да ви помогна за избора. Ако нещо се чудите, пишете ни.

Анито се раздава да снима

Анито се раздава да снима

И понеже обичаме да сме откровени и нямаме нищо за криене, тук ще уточним, че камерката ни бе изпратена от Gearbest за тест с молба за ревю в нашия блог. Просто защото тези продукти явно не са изобщо познати на българския пазар, та да разкажем, че и те съществуват и какво правят, а всеки оттам нататък може да си прецени дали има нужда от такова нещо и дали иска да си купи. Избрахме си я ние (т.е. отказах първите две камери, които ми предложиха, едната бе по-скъпа) и както забелязвате, сме описали както нейните предимства, така и какви проблеми сме имали. Та не се стеснявайте да питате и да коментирате. И ако случайно ви стане интересно и цъкате на нашите линкове, скоро ще можем да напишем и за някой друг продукт.

Leave a Reply

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Subscribe  
Notify of

Copyrighted Image