Home Невидими Мостчетата над река Ябланица

Мостчетата над река Ябланица

8 minutes read

И отново тук…
Има места, където намесата на човек към природата не се натрапва, а е екзотична и приветлива. И ние отново бяхме на точно такова място.

Преди три години за последно бях посетил Трънската екопътека откъм страната на река Ябланица и село Трънска Банкя и жена ми написа прекрасна статия и разказ за разходката, аз мога само да ви напомня за разказа и да кача и нови прекрасни снимки.

Андрей Андреев

Река Ябланица и ждрелото

Самата рекичка е много интересна, не е голяма, нито дълбока, а в коритото има много камъни, по които е лесно да бъде прекосена. Между тях се образуват интересни бързеи и мини водопадчета.  Натъкнахме се и на малка пещера на върха на  скалите, от която се разкриваше страхотна гледка към отсрещните склонове.

Гледка от пещерата при Ябланишкото ждрело

Гледка от пещерата при Ябланишкото ждрело

[mapsmarker marker=“120″]

Отсега предупреждавам: ако някой се страхува от високо, както и от изглеждащи нестабилни конструкции, въобще да не си прави труда да се разхожда до това място. Още първото мостче е на доста голяма височина между две скали над реката, може би около 20 метра, а може и да не са точно толкова, но си е високо. Самото то е изцяло дървено и отстрани изглежда малко плашещо и нестабилно, но като стъпих на него това чувство изчезна.

Първото високо мостче

Първото високо мостче

 Първото високо мостче

Първото високо мостче

Не се люлее в никакъв случай, минава се спокойно, достатъчно широко и здраво е. Е, като се качат четирима човека на него и ако започнат да подскачат, сигурно няма да се чувстват много спокойни, но иначе е съвсем прилично мостче. Щом стигнахме до него, след някъде около 30-40 мин след тръгването по пътеката, си помислихме, че това е всъщност края на екопътеката. Оказа се, че тя тепърва започва. В края на мостчето започват стръмни дървени стълбички нагоре по една скала, които стигат почти до върха, след което пътеката се спуска надолу. Именно там всъщност започва прекрасното на Ябланишкото ждрело, а маршрутът е страхотен за търсачи на силни усещания и планински кози.

И не се надявайте на сериозни парапети

И не се надявайте на сериозни парапети

Още причудливи парапети

Стъпала

Стъпала

Реката, всяко подхлъзване си заслужава

Реката, всяко подхлъзване си заслужава

Стълбичките се вият нагоре и надолу по скалите, от време на време преминават в песъчлива тясна пътечка, от която се ронят камъчета и водят до следващите мостчета. Прекосяваме отново реката от впечатляваща височина и на отсрещната скала ни чака същото – дървени площадки и стълби, които на пръв поглед са закрепени на магия и висят във въздуха, но в интерес на истината са напълно стабилни, ако не опитвате синхронно скачане по тях. Някъде там между мостчетата и камъните има и малко вирче, в което се влива водопад. Зад него има причудливи форми, изрязани в скалата от водата, които обаче е невъзможно да бъдат обяснени и трябва просто да се видят (за това ще помогнат прекрасните снимки).

По-интересните мостчета

По-интересните мостчета

Мостче

Реката си проправя път измежду скалите

Реката си проправя път измежду скалите

Река Ябланица и Ябланишко ждрело

Река Ябланица и Ябланишко ждрело

Река Ябланица и Ябланишко ждрело

Река Ябланица и Ябланишко ждрело

Най-хубаво цъкайте на снимките, за да ги видите на цял екран

Не запомних всички мостчета, не запомних колко бяха, нито пък колко пъти слизахме и се изкачвахме по дървените стълбички и камъните. Всичко беше толкова красиво и спокойно, че на човек въобще не му е до броене на стълби и дървета. Сигурно са били няколкостотин.

Мария Андреева

Река Ябланица

Река Ябланица

Река Ябланица

Река Ябланица

Ждрелото

Ждрелото

Малкото водопадче

Малкото водопадче

Красивото място е още почти безлюдно, почти не срещнахме хора, а и много малко продължиха до най-хубавата част на пътеката. Повечето бяха разколебани от хлъзгавите камъни и по-стръмните участъци покрай река Ябланица. Но, уверявам ви, цялата разходка си заслужава, само се пазете от жилещата коприва по пътеката.

Вижте и снимките от по-късна есен, невероятно е мястото: Ябланишко ждрелоBooking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image