Home Винен туризъмВинарни Да откриеш Кокорко: Винарна Ялово и традиционните български сортове

Да откриеш Кокорко: Винарна Ялово и традиционните български сортове

18 minutes read

Време за четене: 16 minutes

Разхождаме се с Димитър между лозята, някъде между гъмзата и димята сме. Лозичките са млади, тази година ще им е първата реколта и ще опитаме вино от тях в близко бъдеще. Димитър е енолог на винарна Ялово, а ние сме примерът как може да прекараме седем часа във винарна и на гостоприемните домакини да им е неудобно да ни изгонят в пролетната неделя. Но денят ни завършва чудесно, сред лозите, които държахме да видим, с местни сортове някъде по склоновете между град Килифарево и село Ялово на 15-тина километра от Велико Търново.

Разходка измежду младите лози на Винарна Ялово
Разходка измежду младите лози на Винарна Ялово

За да имаш хубаво лозе, гледката от него трябва да е хубава, така си говорим с Димитър. Щом гледката е хубава, значи лозето е на хубаво място, проветриво и с добро изложение. А тук гледката е хубава.

Гледката от лозето на винарна Ялово
Гледката от лозето на винарна Ялово

Сградата на училището в село Ялово

„Превъртаме“ деня отначало, когато паркирахме колата в центъра на село Ялово до сградата на някогашното училище, било училище в началото на XX век. Хубава каменна едноетажна сграда с три класни стаи за ученици от региона. Сега е преустроена, а дворът е пролетно зелен. Посреща ни Антон Танев, заедно с Димитър Димов са собственици на винарната, и ни кани вътре. Димитър е на лозето,  точно сега е време за пръскане, но и него чакаме да се присъедини. Неделя е, няма други хора освен нас и двете ни деца, а ние започваме да разпитваме за виното, както правим обикновено.

Пред винарна Ялово
Пред винарна Ялово

Имам някаква симпатия към сградите на стари училища, които са изоставени, и всеки път се радвам, когато са намерили някакво нова „работа“ на тези здания, направени с толкова ентусиазъм, както са се правили училищата преди десетилетия. Тук всичко е преустроено за нуждите на бутиковата винарна.

Сградата на винарна Ялово и чудесния зелен двор пред нея
Сградата на винарна Ялово и чудесния зелен двор пред нея
Избата на винарна Ялово
Избата на винарна Ялово

Каменната постройка е от най-хубавите, на които сме попадали. Едната „класна стая“ сега е зала за дегустации на по-големи групи, другата е бар с открита кухня, но най-важната, заедно с помещението под нея, е превърната в изба, като е премахнат дървения под. А на децата най-много им хареса зеления двор с масата, подготвена за нас (хубаво е да се обаждате предварително, за да ви очакват) и люлката до нея.

Станала ми любима - стаята с бар и открита кухня
Станала ми любима – дегустационната зала с бар и открита кухня

Винарна Ялово

Винарната е малка и прави много малки, къси серии вино. Всъщност методите за виното са занаятчийски и се използва повече ръчен труд. Основните служители на винарната са нейните собственици и виното, излязло от тях, си е изцяло повлияно от техните виждания, което го прави изключително интересно. Димитър е страстен почитател на „изгубените“ български сортове и голяма част от разговорите ни се въртяха около тях и как ходи по изоставените лозови масиви в България да открива сортове, които са забравени или почти изчезнали. Тук се прокрадна и идеята да дегустираме почти изчезналия сорт кокорко, от който са направени 20-тина бутилки.

И децата намериха нещо да се забавляват на обиколката
И децата намериха нещо да се забавляват на обиколката

Обиколката на винарната винаги ни е доставяла удоволствие и винаги започваме с нея, съветваме ви и вие да се разходите сред ферментатори, каци и бъчви и да видите „пътя на виното“ специално в тази винарна. „Пътят“ навсякъде е подобен, но си има малки нюанси, които може да изострят любопитството ви. Тук много неща ни направиха впечатление, но от по-любопитните са двете дъбови каци, където ферментират някои от вината. И си спомних как и ние на село правихме вино в еднотонна каца в мазето на къщата, когато бях дете.

Залата със съдовете за ферментация
Залата със съдовете за ферментация
Каците
Каците

Като любители на хубавото вино и страстни ентусиасти да сме посетили винарните, от които пием вино, сме ви написали малко „съвети“ какво ви очаква и какво може да ви очаква при посещение на винарска изба в България, и не само: На винена дегустация като професионалист из българските винарски изби.

Под сенчестите дървета в Ялово

Докато довършвахме обиколката, децата играеха на двора на „училището“, а Антон ни направи мезе за дегустацията. И дойде време да тръгнем да търсим тайните на бутилките, пълни с вино. Макар и малка, винарна Ялово прави доста разнообразни вина, пелин и великолепно пенливо вино.

Мястото ни за дегустациите
Мястото ни за дегустациите

Още в началото на разходката ни по пътя на виното в Ялово се почувствахме изгубени в превода. Често се сблъскваме с озадачаващи ни етикети на вината, това е защото хем не сме никак специалисти, че да се ориентираме в тънкостите, хем сме понаучили оттук-оттам някакви неща, които ни карат да задаваме много въпроси. А винарните използват разнообразни методи за обозначаване на продукцията си. Някои се водят по италианските термини, други се мешат с френски термини, минали през английския. Понякога може да е много объркващо за хора като нас. Не, че има значение, когато виното е хубаво, но ние сме си любопитни и обичаме да си врем носа в детайлите.

Вината на винарна Ялово
Вината на винарна Ялово

Та Димитър е учил във Франция и е силно повлиян оттам. Затова на етикета на няколко вина от Ялово може да видите думата асамблаж. 

Асамблаж (от френски – assamblage)– смесване на вина с регионален произход. Асамблаж във Франция се използва за вината с наименование за произход. В България за смесване на вината по-често се използва думата „купаж“, която пък във Франция се използва в съвсем различен смисъл. И за да не се объркаме повече, няма да говорим за сепаж.

В допълнение, на няколко бутилки едносортови вина от енотечни серии забелязахме името “Кюве” и общата ни култура бавно започна да потъва в земята от срам, защото някак си асоциирахме думата Cuvee с бленд. “Кюве” в буквален превод означава „съдържание на един съд“ и от българските винарни (а и извън Франция като цяло) често се използва в смисъл на „купаж“. В Ялово кюве е в смисъла, придаван му в Шампан – за обозначаване на най-финото и качествено вино или специална партида. И след като веднъж се изгубихме и после се намерихме в превода, (докато пишехме статията пак се изгубихме и не знам дали се намерихме), продължихме към най-интересната част.

Готови сме да дегустираме
Готови сме да дегустираме

Взехме един бял асамблаж, червен асамблаж, едно засукано вино, едно вино от новооткрит сорт и едно резерва и седнахме под сянката на дърветата в двора.

Децата нападнаха храната
Децата нападнаха храната

Дълга дегустация със запомнящи се вина

Асамблаж – Мискет / Ркацители 2019: Беше обедно време и след дългата обиколка в теорията на виното си мислехме за нещо освежаващо. Асамблаж от Мискет и Ркацители, реколта 2019 бе чудесният избор на Димитър и Антон. С блед сламеножълт цвят и аромат на цветя и свежи плодове, като зелена ябълка и бяла праскова. Сочно, с много освежаваща киселинност и изразено усещане за лимон и зелена ябълка. Алкохолът е 12,7 %, а виното е чудесна идея за горещите летни дни и следобеди, самостоятелно или със салата. Или пък с брускета със сладко от ябълки и канела, с което ни почерпиха във винарната.

Асамблаж – Мискет / Ркацители 2019
Асамблаж – Мискет / Ркацители 2019

Засукано – Шардоне / Мискет / Совиньон блан 2019: Засукано за направа, може би, но леко и пивко, за всеки пролетен и летен повод. С блед златист цвят и аромати на плодове и нещо сладко. Приятна умерена киселинност и средно тяло, вкусове на ябълка, грейпфрут и може би някакъв друг цитрус, лека остатъчна сладост, алкохолно съдържание 13 %. Това е едно от най-новите вина на винарна Ялово, още го няма дори в онлайн магазина им, но пък винаги можете да отидете във винарната, да опитате и да си вземете за вкъщи. Като цена това ще е и едно от най-достъпните от тази винарна.

Засукано – Шардоне / Мискет / Совиньон блан 2019
Засукано – Шардоне / Мискет / Совиньон блан 2019

Кокорко 2019: Това вероятно е едно от най-редките вина, които сме опитвали. Тук ще поместим само кратките дегустационни бележки, а за гроздето Кокорко и защо е толкова интересно, обясняваме малко по-надолу.  Бледо, почти прозрачно вино, цвят на бяло злато. Аромат на бели цветя, пресни летни плодове (праскови и кайсии), но и някаква сладка нотка, може би като на печени ябълки.

Мими дегустира Кокорко 2019
Мими дегустира Кокорко 2019

Изключително интересно съчетание на аромати, а и на вкусове. Обемно и сочно тяло, с вкусове на ябълка и още някакъв леко кисел плод. Любопитното е, че по характеристика виното Кокорко 2019 е с ниска киселинност, но е изключително свежо и сочно. Като усещане напомня на вината от вионие, но не точно. Определено ни накара да се ококорим, интересно вино е, а още по-интересно е гроздето, от което се прави.

Адрианка също си води дегустационни бележки
Адрианка също си води дегустационни бележки

Асамблаж – Каберне Совиньон / Памид / Рубин 2018: Вече споменахме, че българските сортове са страст на Димитър. Рубинът е един от най-любимите на винарна Ялово и присъства в много от вината им, особено от енотечните и колекционните серии. Точно този асамблаж е с плътен, почти непрогледен цвят, с интензивни аромати на мармалад от червени и черни плодове и дъб. Плътно, със средна киселинност, дълъг финал и отчетливи танини, които ни напомнят, че е най-добре да го консумираме с храна и то нещо месно. Технологията на този асамблаж е любопитна. Най-напред се започва с каберне совиньон и рубин, които се събират и от тях с е източва гроздов сок за направата на розе. Върху останалата мъст се добавя памид и така сместа ферментира заедно за направата на този асамблаж. За памида сме говорили и по-рано, че е традиционен български сорт, който самостоятелно трудно дава добри червени вина, но пък е чудесен за розе и за баланс в комбинация с други сортове. Този асамблаж е пример за това.

Асамблаж – Каберне Совиньон / Памид / Рубин 2018
Асамблаж – Каберне Совиньон / Памид / Рубин 2018

Рубин резерва 2018: Рубинът е от Пловдивско, никой не отрича, че там се отглежда най-хубавият рубин в България. Винарна Ялово много харесват този сорт и активно работят с него. Рубин Резерва 2018 е с плътен цвят и аромати на узрели черни плодове, дъб, капучино, черен пипер. Елегантно и динамично тяло с пикантни нотки и сочен дълъг финал. Гроздето е ферментирало в дървена каца, а виното е отлежало 12 месеца в дъб. Едно чудесно вино от енотечната серия на винарна Ялово, от което си взехме бутилка и за вкъщи.

Рубин резерва 2018:
Рубин резерва 2018:
Мими и Рубин резерва 2018:
Мими и Рубин резерва 2018:

Пенливо вино на винарна Ялово

Пенливото вино на Ялово също е едно от нещата, които трябва непременно да опитате. Много малко винарни в България правят естествено пенливо вино, а такива, които да имат реколта 2009г. са още по-малко, а виното не отстъпва на скъпите си събратя от Франция. От разсейване или глупост не си купихме пенливо вино, ще трябва да се върнем за някоя бутилка.

Пенливо вино на винарна Ялово
Пенливо вино на винарна Ялово

За сортовете и хората

Избързахме да ви разкажем за вината, а за сортовете оставихме накрая, за да не ви отегчим, ако не ви е страст да търсите местните сортове. Ние винаги, когато пътуваме, пием вино от местни производители и ако има, от местни сортове. Димитър пък е човек, който търси местни сортове, търси и открива такива, които са почти загубени. Като например белия сорт Кокорко.

Лозето на винарна ЯЛово
Лозето на винарна ЯЛово

В новите лозови масиви са посадили вече памид, гъмза, димят… все сортове, разпространени в България преди години и с типичния български генетичен материал. Историите покрай сортовете не спираха през целия ни разговор, времето дори не ни стигна (седемте часа), ще се върнем отново да си поговорим с Димитър и Антон.

Енологът Димитър Димов
Енологът Димитър Димов

Кокорко

За този почти изгубен български сорт до момента само бяхме чували, но не бяхме виждали човек, който да работи с него, нито пък бяхме опитвали вино от него. Димитър случайно намерил няколко лозички кокорко в едно лозе с мискет и от тях ще захване още и ще получи ново лозенце с хубавото бяло грозде с висок добив и интересен вкус. Като цяло, в момента лозички с кокорко могат да се намерят разпръснати сред други масиви, няма сериозни масиви с кокорко. Не успяхме и да открием много информация за този поизчезнал сорт, но научихме, че расте на големи гроздове с дребни зрънца с малки точици по тях. И също, че е бил наричан с най-различни имена като Кваси Брада, Мокри Брада, Момина сълза и др.

Децата въобще не скучаха, явно градинката на училището бе любимо място на децата в селото и от време на време се появяваше някое младо лице на оградата да попита дали може да потичат и да се полюлеят на люлката. А жената на Антон (не ѝ научихме името, че мина набързо) донесе невероятно вкусен здравословен пай със сирене и ядки.

Адрианка облизва сладкото на филиите
Адрианка облизва сладкото на филиите

Малко насоки

Ако искате да посетите винарната от Велико Търново, пътят е около 15км (20 минути), като минавате през град Килифарево. От Дряново пък е около 25 минути, пътят е по-усукан и се минава по-бавно, макар и километрите да са почти същите (на нас ни изскочи заек по пътя). И в Дряново, и във Велико Търново имате чудесни възможности за туризъм и да отседнете. Препоръчваме ви да опитате и хотела на Антон – Park Hotel RAYA Garden в парк Света Гора във Велико Търново, не сме отсядали в него, но се надяваме скоро да го направим.

Менюто във Винарна Ялово, което могат да ви приготвят, ако се обадите малко по-рано
Менюто във Винарна Ялово

Също ви препоръчвам да се обадите предварително и да се уговорите за престоя си, а ако сте по-голяма група, може да обсъдите и меню към виното. Може да отидете с такси от Велико Търново до Ялово, за да не карате пили.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image