Home ПътешествияХърватия Перфектният семеен уикенд в Загреб, Хърватия

Перфектният семеен уикенд в Загреб, Хърватия

19 minutes read

Със специалната си атмосфера и романтика, Загреб е град, който може да развълнува всеки

Пътувайки от магистралата от Сърбия към Хърватия, с прилежно подредените поля около нея и впечатляващите такси, си градим представа за Загреб като за космополитна европейска столица. Представяме си го горе-долу като Белград, където сме били по-рано, и който много харесваме и все сравняваме с нашата си София. На влизане в града приятните подредени и широки булеварди говорят в подкрепа на тези ни представи, а влизането в центъра ни изпълва с еуфория при вида на прилежно подредените редици от красиви стари сгради с павирани улици между тях. Докато хазяинът на апартамента, който сме наели, не ни заяви, че идва често до България и е бил стотици пъти в София и Пловдив и би сравнил Загреб повече с Пловдив. В сравнение със София му приличал на малко градче. Споглеждаме се и така започва нашият семеен уикенд в Загреб, Хърватия – с леко недоумение и голямо вълнение да изследваме този така интересен град.

[info]От Сърбия до Загреб се пътува само по платена магистрала, таксата за която е около 20 евро.[/info]

Из лабиринтите на Горни град (Градец и Каптол)

Горни град е историческия център на Загреб, където се намират повечето от туристическите забележителности, сред които и множество църкви. Ние рядко делим забележителностите и още по-малко обичаме да ги подреждаме по списъци и точки. За нас цялото място си е една забележителност, носеща специална атмосфера, която е съставена от всяка една уличка, църква, тунел, стълбище или пък малко площадче с градинка.

Загреб, Хърватия

Уличките на стария Градец

[info]Градец и Каптол са били две отделни общности в средновековието и не са се разбирали много добре, но днес образуват историческата част на град Загреб.[/info]

Ние, разбира се, не стигнахме до всеки един от обектите, описани на указателните кафеви табели. Но не сме се и опитвали. За нас бе важно да усетим града, да се разходим по уличките, да повторим по тези, които са ни харесали най-много, и най-вече да си прекараме един прекрасен семеен уикенд в Загреб с двегодишната Анна. Справихме се успешно, а по-надолу сами ще разберете кои бяха местата, през които минахме най-много пъти.

[dropshadowbox align=“none“ effect=“raised“ width=“auto“ height=““ background_color=“#ffffff“ border_width=“1″ border_color=“#dddddd“ ]За първи път посещаваме Загреб, но някак си семейството ни се гордее с този град поради факта, че прадядото на Андрей е учил тук. А това е било преди повече от 100 години.[/dropshadowbox]

Църквите на стария Загреб

Църква „Св. Марк“

Църква и площад Св. Марк, Загреб

Църква и площад Св. Марк, Загреб

 

Църква Свети Марк, Загреб, Хърватия

Църква Свети Марк, Загреб

В Загреб има много църкви, една от друга по-интересни и хубави. На нас най-много ни допадна „Св. Марк“, намираща се на едноименния площад. Това е известната църква с шарения покрив, която и отвътре е не по-малко красива. Църква „Св. Марк“ се намира в Градец, и около нея са разположени едни от най-важните сгради на Хърватия – хърватския парламент и хърватското правителство, както и тези на конституционния съд и кметството на Загреб. Площадът около нея също е прекрасен и носи името на „Св. Марк“, а ние дълго време му се наслаждавахме, в различни часове на деня, както и тълпи други туристи.

[info]Съвсем близо до църква „Св. Марк“ е и може би най-доброто и популярно заведение за хранене в Загреб – Коноба Дидов Сан. За него може да прочетете по-надолу.[/info]

Малко по-надолу е църквата Св. Катерина, а видяхме и гръцка православна църква.

Църква Света Катерина, Загреб, Хърватия

Църква Света Катерина, Загреб

Загребската катедрала

Загребската катедрала Възнесение Богородично

Загребската катедрала „Възнесение Богородично“

Несъмнено най-известният храм в града е готическата катедрала „Възнесение Богородично“, която впечатлява отдалече с високите си 108 метра кули. Отвътре катедралата е не по-малко внушителна, с множеството красиви и богато декорирани параклиси от двете страни. Катедралата е построена на хълма Каптол и е най-високата сграда в Хърватия, засега.

Каменната порта – единствената запазена порта от крепостните стени

Каменната порта в Загреб, Хърватия

Каменната порта в Загреб

Много характерно място за старата част на Загреб е Каменната порта – интересно място за поклонение, което е едновременно храм и улица. Каменната порта съществува още от средновековието и е била част от укрепленията около стария град Градец.

Каменната порта в Загреб

Каменната порта, която всъщност е и храм

Мястото се смята за свещено от 1731 година насам, когато портата  пострадала тежко в поредния пожар в предимно дървения стар град. Тогава, въпреки големите щети, оцеляла невредима икона на Св. Богородица с младенеца. Оттогава в Каменната порта има параклис, където можете да седнете, да запалите свещичка и да се помолите. И тъй като през портата преминава улица, чувството да минаваш покрай хора, отдали се на молитва, е малко странно. Много от минувачите дори не осъзнават, че минават през храм, въпреки че от двете страни има знаци да се пази тишина.

Единият от входовете на Каменната порта в Загреб

Единият от входовете на Каменната порта в Загреб. Пазете тишина при преминаването през нея от уважение към молещите се

Тунелът Грич

Анна тича из тунела Грич в Загреб

Анна тича из тунела Грич в Загреб

Тунелът Грич е една от най-новите отворени за посетители атракции в Загреб, въпреки че съществува още от времето на Втората световна война. Той бе първата „забележителност“, която видяхме, тъй като имахме късмета да сме отседнали в сграда точно срещу входа му (и единственият му вход/изход, който е добре забележим и се намира на голяма улица). Ние обичаме да се пъхаме в тунели и подземия и с голям ентусиазъм решихме да изследваме тунела и няколкото му разклонения. Той е строен още през 40-те години на миналия век и след войната бил доста занемарен, но наскоро е почистен, възстановен и отворен за минувачи. А това е страхотно, тъй като той осигурява първо кратък път между различни точки на центъра на Загреб, и второ чудесно бягство от жегата навън през лятото. Отворен е всеки ден от 9 of 23.30 ч, осветен и с охрана – не се колебайте да го тествате поне веднъж.

[info]Единият край на тунела е на ул. Месничка, а другият излиза в двор на ул. Радичева, близо до улицата с баровете и заведенията. Останалите разклонения: Първите два „ръкава“ (посока Месничка – Център) водят към интересния Арт Парк, който се намира на улица Томичева. Мястото е близо до долната станция на фуникуляра (популярна, но за нас леко безполезна атракция в Загреб), но ние така и не успяхме да открием как точно се стига от влакчето до входа на тунела. Последният ръкав излиза в двор зад главната ул. Илица, който също е трудно откриваем в другата посока. Единият от изходите бе затворен.[/info]

[mapsmarker marker=“195″]

Ние попаднахме на прекрасно място, където отседнахме, апартамент в Горни град съвсем близо до входа на тунел Грич на улица Месничка. Апартаментът бе малък, в отделна постройка във вътрешен двор с паркомясто и на прилична цена. Ако сте решили да посетите Загреб вижте го като вариант: Apartment Diamond Residence.

Скритите чаровни места на Загреб

Загреб е перфектното място, ако искате да се отдадете на спокоен и романтичен уикенд с приятни разходки, кафенца, вкусна храна и спокойствие. Освен малките улички на Горни град (много от които са сравнително пусти), в района можете да се насладите и на други приятни местенца, които трудно могат да минат за голяма туристическа забележителност, но пък са чаровни и някак характерни, а и ние затова ги харесваме.

Атракции за деца на Алеята на Щросмайер, Загреб, Хърватия

Атракции за деца на Алеята на Щросмайер

Алеята на Щросмайер

Тя не само е прекрасно и зелено място за разходка, но и предлага страхотна панорама към града. Единият ѝ край е на улица Месничка, точно до входа на тунела, а другият завършва с панорамна тераса към катедралата и стълбище, което излиза близо до централния площад.

Алеята на Щросмайер

Алеята на Щросмайер

Някъде по средата на алеята е кулата на Лотршак и това е може би най-популярното място да започнете разходката си по алеята.

Лятно кино Градец

Съвсем близо, но без пряка връзка с алеята, е друго хем привлекателно, хем мъничко скрито място – терасата с лятното кино Градец зад църквата Св. Катерина. Прекрасна панорама, приятни кафененца и бонус – 3Д изображение на кит на една от сградите.

Терасата на Лятно кино Градец, Загреб

Терасата на Лятно кино Градец

 

Гледката от терасата на лятно кино Градец, Загреб, Хърватия

Гледката от терасата на лятно кино Градец

Арт Парк

Пак близо до алеята, но леко скрит по едни стълби надолу, е симпатичният Арт Парк. Ако сте фенове на пиенето на бира по парковете и живота в леко хипи стил, там ще намерите съмишленици. Ние ходихме там по друг повод, или по-точно по два други повода. Първият е, че в Арт парка има хубава детска площадка и Ани трябваше да я изпробва. И вторият, че от двете страни на Арт Парка са два от входовете на тунела Грич, който ние бяхме ентусиазирани да изучим от всички посоки. Разбира се, в парка има кафененце, от което можете да си купите бира.

Гледка от Алеята на Щросмайер към Загреб и симпатичния Арт Парк

Гледка от Алеята на Щросмайер към Загреб и симпатичния Арт Парк

 

Уличките на Загреб със Загребския небостъргач на заден план. Ако сте любители на панорамите от високо, можете да се качите на върха му, където има и кафене

Уличките на Загреб със Загребския небостъргач на заден план. Ако сте любители на панорамите от високо, можете да се качите на върха му, където има и кафене. Намира се точно на централния площад.

На зоопарк в Загреб

За нас зоопарковете са едни от най-атрактивните обекти за посещаване, а когато пътуваме с Ани, стават направо задължителни. И така, заредени и тримата с ентусиазъм, се отправихме към парка Максимир, където се помещава и зоопаркът. До него стигнахме за около 20 минути с трамвай 11 от центъра – загребските трамваи са новички и много приятни, а билетчето за тях е с приятната цена от 4 куни на човек, или малко над 1 лв.

Ани с новите ѝ приятели в зоопарка в Загреб

Ани с новите ѝ приятели в зоопарка в Загреб

Та зоопаркът се намира в красивия парк Максимир, изграден в старинноанглийски стил с много езерца и алейки, който е много посещаван и хубав и без зоопарк. Но зоологическата градина се оказа страхотно допълнение към него и една от най-любимите ни досега.

Зебра в зоопарка в Загреб

Зебра в зоопарка в Загреб

Това, което най-силно ни впечатли в загребския зоопарк, бе прекрасният начин, по който са успели да съвместят усещането за природа и факта, че това е все пак зоопарк и животните живеят в клетки. Много от обитателите, особено от птиците, всъщност си прелитаха свободно из целия парк над главите на гостите, без много видими ограждения. Патици и лебеди свободно си плаваха из рекичките и езерцата. Силно впечатление ни направиха усилията за създаване на комфорт както на обитателите, така и на посетителите  – навсякъде има зеленина, пейчици за посядане и прилично количество сянка като за летните жеги, и усещането е повече като за разходка в парк с разхождащи се свободно животни, а не толкова зоопарк.

Пернати обитатели на зоопарка в Загреб

Пернати обитатели на зоопарка в Загреб

Много приятно бяхме изненадани и от къщичките с примати, земноводни и влечуги – отново изглеждащи много приветливи и приятни. Дълго време се радвахме на маймуните и изследвахме различните видове гущери и риби. Моментът Уау бе, когато открихме „клетката“ на нилския крокодил, блажено къпещ се под свеж водопад.

Нилският крокодил в зоопарка в Загреб

Нилският крокодил в зоопарка в Загреб

Зоопаркът в Загреб не е много голям като площ, но пък можете да се любувате на животните и атмосферата в него дълго време и с радост го препоръчваме като атракция. До него се стига лесно с трамвай от центъра на Загреб.

Къде да хапнем в Загреб

Коноба Дидов Сан (Konoba Didov San – Gornji Grad)

Коноба Дидов Сан (дядов сън) в Загреб

Коноба Дидов Сан (дядов сън) в Загреб

Един от най-известните (и също така най-препоръчваните) ресторанти в Загреб е Коноба Дидов Сан (дядов сън в превод), който се намира в Горни Град, съвсем близо до църквата „Св. Марк”.

Коноба Дидов Сан е интересно място, където можете да опитате традиционните за Балканите специалитети, но и гозби в по-средиземноморски стил (включително превъзходен лаврак от Далмация), както и някои други по-странни ястия, които не сме много сигурни откъде идват, като жаби и охлюви. Със сигурност ще ви предложат традиционното местно предястие uštipak – пържени топки от тесто, които се сервират с гарнитура сирене. За основно, ако сте привърженици на балканската кухня и сте много гладни, препоръчваният от сервитьорите специалитет е Дидова Тава, която включва три пържоли от различни видове месо, с картофи и зеленчуци.

Дидова Тава - специалитетът на Коноба Дидов Сан, Загреб

Дидова Тава – специалитетът на Коноба Дидов Сан

Много вкусно и за много гладни. Ако не знаете какво точно ви се яде – сервитьорите са много компетентни и с радост ще ви помогнат. Същото важи и за виното – не пропускайте да комбинирате храната с някакво местно вино. Ние пробвахме бяло и червено вино на чаша – и двете превъзходни, от някакви местни далматински сортове, но не успяхме да запомним името.

Ако се разхождате из центъра на Загреб, няма начин да пропуснете някоя от многото рекламни табели, сочещи към Дидов Сан. Най-атрактивните са едно колело и един ретро автомобил. Мястото може да изглежда доста туристическо и една идея по-скъпо, но беше пълно и с местни, дошли заради вкусната храна.

[mapsmarker marker=“184″]

Пекарни

Ако и вие като нас не можете да понесете пълноразмерни закуска, обяд и вечеря, сигурно поне веднъж на ден ви се иска да хапнете нещо съвсем леко, за замезване. Ние много се радваме, че в повечето балкански страни са на почит пекарните. В Загреб вероятно най-известната верига е Дубравица. Много вкусни банички, сладкиши, сандвичи и страхотни салати, за тези, които не са фенове на тестените закуски. В България често ни липсва това, че няма такива хубави пекарни.

Нещо сладко

35-градусовата жега в 4 следобед доста ни изненада и бързо променихме идеята за разходка с такава за следобедно кафе и сладолед. От туристическата информация ни препоръчаха, а и ние по-рано си го бяхме набелязали, сладкарница VINCEK, на улица Ilica, на 50-тина метра от централния площад. Там ни зарадваха с богато разнообразие от сладоледи и торти и превъзходно кафе и добре си отпочинахме от жегата.

Бягство от жегата в сладкарница VINCEK

Бягство от жегата в сладкарница VINCEK

[info]Ако не знаете какво точно ви се яде, направете една разходка по ул. Ткалчичева и нейната перпендикулярна ул. Скалинска – и двете опасани от всички страни с ресторанти, кафенета и бирарии. Освен традиционните таверни, ще намерите и доста италиански ресторанти с вкусна пица и паста, а не липсват и заведения за сандвичи, бургери и бърза храна – просто трябва да си изберете (знаем, че не е никак лесно, затова винаги гледаме да ви споделяме за хубавите места, които сме посетили и пробвали).[/info]

Улица Ткалчичева е мястото, където можете да си изберете вкусна вечеря в Загреб, или пък просто бар за по биричка

Улица Ткалчичева е мястото, където можете да си изберете вкусна вечеря в Загреб, или пък просто бар за по биричка

 

Заведениеята по ул. Скалинска

Заведениеята по ул. Скалинска

И за финал ще споменем едно място където не успяхме да посетим, защото бързахме към къмпинг на границата между Хърватия и Словения, където се спасихме от августовските жеги и насладихме на спокойна почивка край река Купа. Мястото се намира на няколко минути път с кола от Загреб и се нарича Медвеград. Медвеград е красив средновековен замък, разположен високо над Загреб с прекрасна гледка. Ако сте ходили там може да ни разкажете дали е толкова красиво, колкото си го представяме.

Нашият екип в Загреб

Нашият екип в Загреб


Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image