Home Винен туризъмВинени събития Хайде на Трифон Зарезан в Мелник! Отворени врати в някои от любимите ни винарни

Хайде на Трифон Зарезан в Мелник! Отворени врати в някои от любимите ни винарни

6 minutes read

За събитието за 2020г. вижте: Месецът на виното – къде да празнуваме Трифон Зарезан 2020?

Допиваме отворените през празниците бутилки вино, наслаждаваме им се дори дни след отварянето и се сещаме за някои от любимите си винарни в България. За Коледа отворихме една много специална бутилка от серията Rare Varieties на Вила Мелник от сорта Мелник 1300 и прекрасното усещане от нея още ни държи. Не можем да сбъркаме мелнишките вина и винаги, когато имаме случай, им се наслаждаваме. Затова и когато наближи февруари и Трифон Зарезан, бързаме да проверим какво ще се случва в Мелнишко по това време. Защото там на Трифон Зарезан винаги е празнично и интересно, най-вече защото винарните обявяват Дни на отворените врати в Мелнишко и можете да ги разгледате подробно отвътре и да се запознаете със собствениците и технолозите им, които обикновено са също толкова прекрасни хора, колкото и вината, които правят.

Любимото място за снимки на Федерико Ричи - върху бъчвите в Златен Рожен
Наздраве с технолога на изба Златен Рожен Федерико Ричи

И понеже миналата година си прекарахме чудесно там точно по време на тези празненства, побързахме да проучим какво се готви тази година, та ето:

Отворени врати в 9 винарни

Миналата година отворените врати бяха в 7 винарски изби, днес участващите са 9, което е чудесна новина. Ето и точен списък:

Последните две са „новите“ от тази година, от които и ние, признаваме си, също нямаме още впечатления. Дори вината им не сме опитвали, срам, срам..

Гледка към лозята на винарска изба Рупел - Трифон Зарезан 2018
Гледка към лозята на винарска изба Рупел – Трифон Зарезан 2018

Кога?

Дните на отворените врати в Мелнишко тази година са от 14 до 17 февруари – цели 4 дни. Очаквайте и традиционно зарязване на лозята, турове на винарните, дегустации, фокус върху местната култура и фолклор и разбира се – местните вино и храна.

Андрей зарязва лозята - Трифон Зарезан във Вила Мелник
Андрей зарязва лозята във Вила Мелник

Къде ще е най-интересно?

Не се наемаме да отговорим на такъв труден въпрос, защото в Мелнишко винаги и навсякъде е интересно, особено пък по празници. Също така трябва да признаем, че миналата година не успяхме да посетим всички 7 винарни, защото бяхме само за ден, така че не можем да правим класации.

Трифон Зарезан във Вила Мелник
Културната програма във Вила Мелник на Трифон Зарезан 2018
Тунелите, където отлежават вината на Вила Мелник
Тунелите, където отлежават вината на Вила Мелник

Добрата новина сега е, че отворените врати са цели 4 дни и ако имате възможност да си вземете почивка през всичките, или поне 3 от тях, ще можете да обиколите всички участващи винарни и да прецените къде ви харесва най-много.

А в някои винарни сме ходили и по няколко пъти и извън отворените врати и силно препоръчваме да не ги пропускате. Вижте нашите статии за Вила Мелник и Златен Рожен.

Къде да отседнем в Мелнишко?

Разбира се, има много хотели в Мелник, но ние най-много обичаме да отсядаме в малкото село Рожен, точно под Роженския манастир. А там едно от прекрасните и много уютно място е хотел Златен Рожен. Да, правилно се досещате, че вероятно е на същите собственици като винарска изба Златен Рожен и вечерта след обиколката по винарните в хотела можете да се насладите отново на техните вина (не се съмняваме, че ще ви харесат).

От нашите любими вина за 2019 г.

И така сте в региона да ви кажем, кои са ни любимите вина и ако решите да ги опитате:

  • Златен Рожен –  Family Reserve Sansi – Санджовезе и Сира;
  • Златен Рожен – Family Reserve Rosaspina
  • Вила Мелник – Мелник Юбилеен 1300 – вино, което няма къде другаде да опитате;
  • Вила Мелник – Серията Aplauz, а пък вино според вкуса ви;
  • Орбелия – Via Aristotelis – Мерло
  • Орбелия – Via Aristotelis – Мерло и Рубин

Решихме да споделим основно вина, които не са от специфичните сортове за региона, задължително опитайте всички вина от местни сортове.

[info]Всичко за Дни на отворените врати в Мелнишко 2019 може да следите в събитието във Фейсбук.[/info]

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image