Мелник – най-добрата дестинация за Трифон Зарезан

17-18 февруари в Мелнишко: отворени врати, винени турове, песни и танци и, разбира се, дегустации

След особено натоварения декември 2017, този януари се очертава да поставим рекорд по стоене в София през уикенда. Да не пътуваме 4 поредни седмици при нас е цяло чудо, а дори се очертава да станат и 5. И са наистина малко нещата, които могат да ни мотивират да тръгнем някъде в това време, което много не става за снимки. Но едно от тях е виното, и по-точно – винарските изби. Те са едно от малкото места, на чиито покани не можем да устоим. А поканата от няколко места да прекараме празника на виното Трифон Зарезан в Мелнишко е нещо, което няма начин да откажем. И така, понеже има почти месец, но ние вече се вълнуваме, споделямe какво ще има там, за да се присъедините и вие, ако решите.

Дни на отворените врати на избите в Мелнишко

Мелнишкото вино няма нужда да го хвалим, всеки си знае, че там в района има нещо магическо във въздуха, което прави гроздето и виното превъзходни. И неслучайно има толкова много винарски изби. А ние имаме честта да познаваме собствениците на вече няколко от тях и да научаваме все по-хубави неща за винарните в Мелнишко. Например, че дават един от малкото страхотни примери за сътрудничество и съвместна дейност между компании от един сектор в България. Вече сме писали за картата Винени маршрути в Мелнишко, която е създадена в сътрудничество с всички винарни в региона. Сега те пак се обединяват, за да покажат на всички колко хубаво е мелнишкото вино. Та за Трифон Зарезан тази година ще има Дни на отворените врати на избите в Мелнишко, в които участват общо 7 винарски изби – Вила Мелник, Орбелия, Рупел, Либера Естейт, Златен Рожен, Орбелус и комплекс Зорница.

Дни на отворените врати в Мелнишко - карта

Празненствата по изби

Големите празненства ще са на 17 и 18 февруари. В тези дни всички посетители ще могат свободно да разгледат винарските изби, да се запознаят с техните собственици и хората, които произвеждат виното, да зададат всякакви въпроси. И, разбира се, да дегустират вина от избата. Ще има и ритуално зарязване на лозята, въпреки че наскоро приятели от друга изба ни подшушнаха, че до февруари повечето лозя вече са зарязани и си оставят последно само едно лозе, за ритуала. Не знаем дали и в Мелнишко ще е така, ще видим.

Вила Мелник

Когато стане въпрос за Мелник, винаги се сещаме първо за тях, пазим много топли и сантиментални чувства към тези мили хора, които правят страхотни вина. С Вила Мелник дебютира нашето винено блогърство и си станахме приятели от пръв поглед, та така и до днес. И с огромна радост ще ги посетим първи на 17 февруари, а и вярваме, че при тях ще е едно от най-интересните празненства (пристрастни сме, признаваме си, но имаме слабост към тях). Празненствата ще са във винарната край село Хърсово, там са им и лозята, гледката е невероятна.

Винарска изба Вила Мелник

Винарска изба Вила Мелник

Ето програмата:
10:00 Винарната отваря врати за гости
10:30 Начало на фермерски базар с местни производители
11:00 Начало на водосвета на лозята и ритуала по зарязването
11:30 – 15:00 Фолклорна програма със самодейни групи за песни и танци от региона
12:00 – 15:00 Барбекю и греяно вино
11:00 – 17:00:
• Възможност да зарежете лозята с помощта на техните опитни лозари
• Изложба на Н. Божкилов посветена на Трифон Зарезан и Мелник
• Турове из винарната с беседа за винопроизводството
• Дегустация на новите реколти бели и розета и млади червени вина
• Възможност да си закупите от прекрасните вина на Вила Мелник
• И още много изненади

Входът е свободен и всички са поканени. За последни новини, следете събитието им във Фейсбук.

[mapsmarker marker=“177″]

Всичките вина на Вила Мелник са прекрасни. Ако се чудите все пак каквод а опитате опитайте единствения Мавруд в региона и Оранжевото им вино, а и Розе реколта 2017г. Няма как да обръкате с техните вина. 

Винарна Орбелия

С техните вина се запознахме случайно още преди да започнем да пишем за вино, а ето, наскоро пак се срещнахме по винена линия и с радост ще ги навестим за празника. Винарската изба се намира в село Коларово, Петричко. Ето и програмата:

17.02.2018
11.00 ч. Пресъздаване на автентичен ритуал по зарязване на лозята в с. Митиново с водосвет за здраве и берекет и фолклорна програма.
12.00 ч. – 15.00 ч. Дегустация на традиционния гозби от техния край, съчетани с вината на Орбелия

18.02.2018
11.00 ч.- 15.00 ч. Дегустация на траниционни гозби и вина

И двата дни винарната бъде отворена за безплатни посещения и дегустации.
На всеки кръгъл час ще започва разходка по пътя на виното и разказ за технологията на вината на избата. През цялото време ще можете да се срещнете лично с хората, които правят вината и да им зададете всякакви въпроси. За последна информация, ето събитието им във Фейсбук.

И на винарска изба Орбелия вината са уникални. Нашите фаворити са от серията Виа Аристотелис: CUVEE (Каберне Фран, Мерло, Сира 2014) и Мерло 2014, а и новото им Орбелия Мелник 55.

Винарска изба Рупел

Празненствата започват на 17 февруари от 11 ч в изба Рупел, която се намира в с. Долно Спанчево, общ. Петрич. Започва се с традиционния водосвет за здраве и берекет в чест на Св. Трифон. Следват ритуал по зарязване на лозите, тъпани и зурни, както и „Русалийски игри“. А винените дегустации ще бъдат съпроводени от музиката и гласа на певицата Теди Еротеева и нейните пирински песни. Избата ще е отворена от 11 до 18 ч. За последни новини, следетес събитието им във Фейсбук.

Винарна Орбелус

Винарска изба Орбелус

Винарска изба Орбелус

В атрактивната сграда на Орбелус попаднахме случайно през октомври 2016, докато търсехме Орбелия и се объркахме, защото имената си приличат. Но не съжалихме, че останахме и се разходихме из винарната. Орбелус е специализирана в БИО вината и продукцията им винаги е много интересна. Празненствата за Трифон Зарезан започват от 12 ч на 17 февруари пред избата в с. Кромидово. Разбира се, ще има и музика и дегустации, и разходки из винарната.

Комплекс Зорница

В луксозното имение Зорница Фемили Естейт ще можете да се насладите на дегустационен обяд с вина от България, Италия и Португалия. Цената на обяда е 80 лв, като можете да разгледате подробното меню в тяхното събитие във Фейсбук.

Отворени врати и дегустации ще има и в избите Либера Естейт, с. Хотово, и Златен Рожен, с. Капатово.

Следете събитието Дни на отворените врати в Мелнишко и нашата група We Love Wines за последна информация.

 

Ето къде да отседнете в района на Мелник

Booking.com

Copyrighted Image