Home Винен туризъмВинени събития Мелник – най-добрата дестинация за Трифон Зарезан

Мелник – най-добрата дестинация за Трифон Зарезан

9 minutes read

17-18 февруари в Мелнишко: отворени врати, винени турове, песни и танци и, разбира се, дегустации

След особено натоварения декември 2017, този януари се очертава да поставим рекорд по стоене в София през уикенда. Да не пътуваме 4 поредни седмици при нас е цяло чудо, а дори се очертава да станат и 5. И са наистина малко нещата, които могат да ни мотивират да тръгнем някъде в това време, което много не става за снимки. Но едно от тях е виното, и по-точно – винарските изби. Те са едно от малкото места, на чиито покани не можем да устоим. А поканата от няколко места да прекараме празника на виното Трифон Зарезан в Мелнишко е нещо, което няма начин да откажем. И така, понеже има почти месец, но ние вече се вълнуваме, споделямe какво ще има там, за да се присъедините и вие, ако решите.

Дни на отворените врати на избите в Мелнишко

Мелнишкото вино няма нужда да го хвалим, всеки си знае, че там в района има нещо магическо във въздуха, което прави гроздето и виното превъзходни. И неслучайно има толкова много винарски изби. А ние имаме честта да познаваме собствениците на вече няколко от тях и да научаваме все по-хубави неща за винарните в Мелнишко. Например, че дават един от малкото страхотни примери за сътрудничество и съвместна дейност между компании от един сектор в България. Вече сме писали за картата Винени маршрути в Мелнишко, която е създадена в сътрудничество с всички винарни в региона. Сега те пак се обединяват, за да покажат на всички колко хубаво е мелнишкото вино. Та за Трифон Зарезан тази година ще има Дни на отворените врати на избите в Мелнишко, в които участват общо 7 винарски изби – Вила Мелник, Орбелия, Рупел, Либера Естейт, Златен Рожен, Орбелус и комплекс Зорница.

Дни на отворените врати в Мелнишко - карта

Празненствата по изби

Големите празненства ще са на 17 и 18 февруари. В тези дни всички посетители ще могат свободно да разгледат винарските изби, да се запознаят с техните собственици и хората, които произвеждат виното, да зададат всякакви въпроси. И, разбира се, да дегустират вина от избата. Ще има и ритуално зарязване на лозята, въпреки че наскоро приятели от друга изба ни подшушнаха, че до февруари повечето лозя вече са зарязани и си оставят последно само едно лозе, за ритуала. Не знаем дали и в Мелнишко ще е така, ще видим.

[tdivider style=“fa-circle-o“ color=“#cc5959″]

Вила Мелник

Когато стане въпрос за Мелник, винаги се сещаме първо за тях, пазим много топли и сантиментални чувства към тези мили хора, които правят страхотни вина. С Вила Мелник дебютира нашето винено блогърство и си станахме приятели от пръв поглед, та така и до днес. И с огромна радост ще ги посетим първи на 17 февруари, а и вярваме, че при тях ще е едно от най-интересните празненства (пристрастни сме, признаваме си, но имаме слабост към тях). Празненствата ще са във винарната край[tooltip tipcontent=“Карта“] село Хърсово[/tooltip], там са им и лозята, гледката е невероятна.

Винарска изба Вила Мелник

Винарска изба Вила Мелник

Ето програмата:
10:00 Винарната отваря врати за гости
10:30 Начало на фермерски базар с местни производители
11:00 Начало на водосвета на лозята и ритуала по зарязването
11:30 – 15:00 Фолклорна програма със самодейни групи за песни и танци от региона
12:00 – 15:00 Барбекю и греяно вино
11:00 – 17:00:
• Възможност да зарежете лозята с помощта на техните опитни лозари
• Изложба на Н. Божкилов посветена на Трифон Зарезан и Мелник
• Турове из винарната с беседа за винопроизводството
• Дегустация на новите реколти бели и розета и млади червени вина
• Възможност да си закупите от прекрасните вина на Вила Мелник
• И още много изненади

Входът е свободен и всички са поканени. За последни новини, следете събитието им във Фейсбук.

[mapsmarker marker=“177″]

[info]Всичките вина на Вила Мелник са прекрасни. Ако се чудите все пак каквод а опитате опитайте единствения Мавруд в региона и Оранжевото им вино, а и Розе реколта 2017г. Няма как да обръкате с техните вина. [/info]
[tdivider style=“fa-circle-o“ color=“#cc5959″]

Винарна Орбелия

С техните вина се запознахме случайно още преди да започнем да пишем за вино, а ето, наскоро пак се срещнахме по винена линия и с радост ще ги навестим за празника. Винарската изба се намира в[tooltip tipcontent=“Карта“] село Коларово, Петричко[/tooltip]. Ето и програмата:

17.02.2018
11.00 ч. Пресъздаване на автентичен ритуал по зарязване на лозята в[tooltip tipcontent=“Карта“] с. Митиново [/tooltip]с водосвет за здраве и берекет и фолклорна програма.
12.00 ч. – 15.00 ч. Дегустация на традиционния гозби от техния край, съчетани с вината на Орбелия

18.02.2018
11.00 ч.- 15.00 ч. Дегустация на траниционни гозби и вина

И двата дни винарната бъде отворена за безплатни посещения и дегустации.
На всеки кръгъл час ще започва разходка по пътя на виното и разказ за технологията на вината на избата. През цялото време ще можете да се срещнете лично с хората, които правят вината и да им зададете всякакви въпроси. За последна информация, ето събитието им във Фейсбук.

[info]И на винарска изба Орбелия вината са уникални. Нашите фаворити са от серията Виа Аристотелис: CUVEE (Каберне Фран, Мерло, Сира 2014) и Мерло 2014, а и новото им Орбелия Мелник 55.[/info]

[tdivider style=“fa-circle-o“ color=“#cc5959″]

Винарска изба Рупел

Празненствата започват на 17 февруари от 11 ч в изба Рупел, която се намира в[tooltip tipcontent=“Карта“] с. Долно Спанчево,[/tooltip] общ. Петрич. Започва се с традиционния водосвет за здраве и берекет в чест на Св. Трифон. Следват ритуал по зарязване на лозите, тъпани и зурни, както и „Русалийски игри“. А винените дегустации ще бъдат съпроводени от музиката и гласа на певицата [tooltip tipcontent=“Видео“]Теди Еротеева [/tooltip]и нейните пирински песни. Избата ще е отворена от 11 до 18 ч. За последни новини, следетес събитието им във Фейсбук.

[tdivider style=“fa-circle-o“ color=“#cc5959″]

Винарна Орбелус

Винарска изба Орбелус

Винарска изба Орбелус

В атрактивната сграда на Орбелус попаднахме случайно през октомври 2016, докато търсехме Орбелия и се объркахме, защото имената си приличат. Но не съжалихме, че останахме и се разходихме из винарната. Орбелус е специализирана в БИО вината и продукцията им винаги е много интересна. Празненствата за Трифон Зарезан започват от 12 ч на 17 февруари пред избата в с. Кромидово. Разбира се, ще има и музика и дегустации, и разходки из винарната.

[tdivider style=“fa-circle-o“ color=“#cc5959″]

Комплекс Зорница

В луксозното имение [tooltip tipcontent=“Карта“]Зорница Фемили Естейт [/tooltip]ще можете да се насладите на дегустационен обяд с вина от България, Италия и Португалия. Цената на обяда е 80 лв, като можете да разгледате подробното меню в тяхното събитие във Фейсбук.

Отворени врати и дегустации ще има и в избите Либера Естейт, с. Хотово, и Златен Рожен, с. Капатово.

Следете събитието Дни на отворените врати в Мелнишко и нашата група We Love Wines за последна информация.

[tdivider style=“fa-circle-o“ color=“#cc5959″]

[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“2″ id=“27688″]
[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]

 

Ето къде да отседнете в района на Мелник

Booking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image