Гледки с люляци от село Заселе, Вазова екопътека

Пролетта ми е любим сезон за разходки, все още не е много топло, а е много по-топло от предходния сезон. Когато живееш в България, има толкова прекрасни и почти диви места, където можеш да се разходиш, че понякога е трудно да си избереш. Този път се отправяме към едно малко село в Искърския пролом – село Заселе, кацнало над скален венец Скакля – шеметна карстова пропаст, в която е оформен водопадът Скакля. Както добре знаем, тук е било и едно от любимите места за разходки на големия писател Иван Вазов и тук той е срещнал първообраза на главния герой от разказа „Дядо Йоцо Гледа“. Ще се опитам да ви пресъздам гледките от и около село Заселе и да ви отведа в света на зеленото и люляците.

Люляци в Стара Планина

Злио Камик и гледка към Гара Бов

Как видяхме локомотива „Баба Меца“

Не обичам да давам непроверена информация, но се надявам да съм прав, че тази красива местност, на която се спряхме, е прословутата „Злио Камик“. Опитах се да открия в мрежата къде точно е, Google maps упорито ме насочва към това място. Надявам се в коментарите да ме подкрепите или отхвърлите предположението ми.

[mapsmarker marker=“100″]

От София за около час се стига до село Церово (само на 50km от столицата) и както винаги съм казвал, много по-лесно и по-приятно е да се повозите на влака, отнема пак един час. Но ако сте с кола, в края на село Церово има отбивка, стръмно изкачваща се в планината към село Заселе. Тръгваме по пътя към Заселе и още от начало се любуваме на красивата природа край нас. По пътя, на един завой, виждаме една малка чешмичка и още стотина метра нагоре малка необособена отбивка, на която спираме. Спускаме се по черен път, още 50 m, избрахме да е пеш, дошли сме да се разхождаме, а не навсякъде с колата, и стигнахме до зелена поляна с пейка в края й. Тук, предполагам, е Злио Камик, т.е. отвесната скала под пейката. Заставаме на пейката и пред нас се открива усмивката на село Гара Бов и река Искър.

 

Злио Камик

Злио Камик

Злио Камик и гледка към село Гара Бов

село Гара Бов

село Гара Бов

село Гара Бов

село Гара Бов

Тук изчакахме и най-големия парен локомотив в България – Баба Меца, достойно място, където първообраза на Дядо Йоцо е чакал железницата и Нова България.

Композицията с локомотив Баба Меца

Композицията с локомотив Баба Меца

Локомотивът Баба Меца свири

Локомотивът Баба Меца свири

Баба Меца на Гара Бов

Баба Меца на Гара Бов

Довиждане полянке!

Една от най-хубавите пейки на света!

Водопад Скакля, Вазовата екопътека

Постояхме така час – два на вятъра и дружно се отправихме към края на Вазовата екопътека или началото на водопада Скакля. До Скакля може да стигнете от две места. Едното е от село Гара Бов. За да не се загубите, докато намерите пътеката, на сайта на екопътеката има добро описание: “От Гара Бов към махала Скакля маркираната пътека пресича моста над река Искър, продължава по шосето в посока Мездра и след около 300 м. се отклонява вляво по течението на река Скакля.“ Оттук ще стигнете до подножието на водопада, не толкова тежък преход, дори смело ще заявя – лек. Но от подножието на водопада нагоре си е стръмен, труден, но и безумно красив маршрут. Поне ви остава да се върнете спускайки се.

Втория вариант е да подходите от село Заселе, и оттам до началото на водопада си е като разходка в парка, но парк с прекрасни гледки и много люляци. Водопад Бовска Скакля се намира по поречието на Заселска река и е с обща височина около 120m, но най-големият му пад е от 85m. Застанеш ли на ръба на скалата, внимавай да не те е страх от височини.

Гледка от скалите под село Заселе

Край селото

Люляци

Люляци

Люляци на Вазовата екопътека

Заселска рега

Заселска рега – началото на водопада

[mapsmarker marker=“101″]

Бовска Скакля, част от Вазова екопътека

Бовска Скакля, част от Вазова екопътека

Бовска Скакля

Бовска Скакля, част от Вазова екопътека

От село Заселе

Какво се вижда от село Заселе

Скакля нито е най-височкия водопад, нито е постоянен. Най-подходящото време за посещение на водопада е пролетта, най-пълноводен е, а през лятото съвсем пресъхва. След като се насладите на водопада, може да се спуснете по пътеката към село Гара Бов, но ако сте дошли с кола, трябва да се върнете за нея, а това не е лесно. А може да откриете други полянки и хубави гледки около село Заселе, или да хапнете там.

Гледки на село Заселе

Бих ви препоръчал да хапнете в комплекс Божилово, на 1 km по черен път от центъра на село Заселе. Приятно и добре сготвена семейна храна, мили домакини и разбира се отново страхотни гледки.

село Заселе

село Заселе

[mapsmarker marker=“102″]

село Заселе

село Заселе

Село Заселе

село Заселе

Боб с наденица

Боб с наденица

И за финал може да разгледате и пътеката „Под Камико“ водеща от село Гара Бов към село Бов и още няколко водопада.

С всяка резервация чрез връзките в блога ми допринасяте за развитието на сайта.

With every booking you make through the links on my website you are contributing to the development of my blog.Booking.com

Copyrighted Image