Home ПътешествияБългария Алхимията във Винарска изба Златен Рожен

Алхимията във Винарска изба Златен Рожен

20 minutes read

За пръв път се вмъкнахме в новата сграда на винарска изба Златен Рожен в село Капатово, Мелнишко, в един хладничък февруарски ден, когато всичко вътре миришеше на дърво, малко на лак и малко на вино. На входа ни посрещна мерцедес от 1969 година, а вътре – чисто новичкият, току-що отворен магазин и дегустационната зала на втория етаж. Направихме бърза дегустация на вината им, защото сигурно ни бе третата за деня, и леко опиянени и доста уморени си тръгнахме, но с приятни впечатления.

Оттогава, всеки път когато сме наблизо, не пропускаме да се вмъкнем там. Мерцедесът вече е от другата страна на входа, но е все така талисман на избата. А нашето любопитство е безкрайно и всеки път нахалстваме да ни разходят из избата, че и да опитаме от вината, които са още във ферментаторите и в бъчвите. И всеки път намираме новости, на които да се зарадваме.

Мерцедесът, който посреща всички в Златен Рожен. Автомобилът е много специален, защото е направен на същата дата, в която е роден собственикът на винарската изба
Мерцедесът, който посреща всички в Златен Рожен. Автомобилът е много специален, защото е направен на същата дата, в която е роден собственикът на винарската изба. Вече има и „Музей на ретро автомобили“ до винарната и автомобилът е сред експонатите.

Първият път, когато посетихме Златен Рожен на по-сериозна обиколка, бе през есента на 2018. Имахме късмета да налетим на сладкодумния и усмихнат консултант и продуктов директор на избата Федерико Ричи, който ни разходи и показа тъкмо ферментиращия гроздов сок, отлежаващите вина в бъчвите, някои от най-новите си творения и идеи. Оттогава сме с още по-топли впечатления от Златен Рожен, а ние обичаме да се връщаме на местата, които са ни харесали.

Винарска изба Златен Рожен
Винарска изба Златен Рожен

Така през август 2020 се разходихме отново. Тази статия ще е някакъв микс от впечатленията ни от всички бързи и по-бавни посещения в Златен Рожен. На моменти може да ви объркаме, но пък и за нас е вълнение да видим и проследим как се развива тази много харесвана от нас изба.

Дегустационната зала на Винарска изба Златен Рожен
Дегустационната зала на Винарска изба Златен Рожен

Разходка из лозята

Ако карате по магистралата точно преди Гърция, на Кулата ще видите един голям билборд на винарна Златен Рожен. Той си е на тяхно място точно до един от лозовите им масиви и съвсем до него може да се отклоните към село Капатово. Няма да се загубите, точно след 5 минути и сте на избата. Ако идвате от Гърция, ще трябва да се отклоните, преди да видите билборда. Точно около този масив преди имаше насаждения от Небиоло, но научихме, че наскоро са ги изкоренили и са ги заменили с нещо ново.

Новите насаждения на Златен Рожен
Новите насаждения на Златен Рожен
Избата на Златен Рожен в село Капатово
Избата на Златен Рожен в село Капатово

Та избата съществува от 2010 година, като постепенно и лозовите ѝ масиви, и производството, се разширяват. Едно от най-големите разраствания става в края на 2017 година, когато собствениците на Златен Рожен изкупуват лозовите масиви на друга винарска изба от региона. Това им дава възможност да разширят производството не само количествено, но и качествено. Сега притежават около 800 декара лозя, а може да са станали и повече. Те включват както местни сортове като Широка мелнишка лоза, Мелник 55 и Мелнишки рубин, така и класическите Мерло, Каберне Совиньон и Сира, и леко екзотичните за нашите ширини Небиоло, Пти вердо и Санджовезе.

Новата реколта Каберне совиньон на Златен Рожен се готви да стане на вино
Новата реколта Каберне совиньон се готви да стане на вино

При първите ни посещения все не стигахме до лозята, но през лятото на 2020 г. си направихме и тази разходка. Любопитно бе да видим старите масиви от Мелник 55 и Мелнишки Рубин, а точно до тях и нови насаждения от местните сортове.

Новите и по-старите лозя
Новите и по-старите лозя

„Рошавите“ редове с Широка мелнишка лоза също не могат да бъдат сбъркани. Огромните листа на този типичен и уникален за региона сорт се забелязват отдалеч. И точно те дават името на сорта.

Мими и Широката мелнишка лоза
Мими и Широката мелнишка лоза

Малко по-надолу от тях са съвсем младите и леко екзотични насаждения от Мурведър и Карменер. Чакаме с любопитство да пораснат и да видим какво ще дадат.

Младите лозя, гледани отгоре
Младите лозя, гледани отгоре

За тероара и виното

Първата ни среща с Федерико Ричи бе емоционална и колоритна (както и всички останали срещи с него). Той започна съвсем изначално и обясни колко важни са за него не само тероарът и сортовете грозде, но и почвите. И как в района на лозята на винарска изба Златен Рожен се срещат различни типове почви. Дори на разстояние от 100 м могат да се срещнат различни почви. И всичко това има значение какво грозде да се гледа, как да се гледа и какво вино ще стане от него. Осъзнахме по-добре думите му няколко години по-късно, когато отидохме на винено-тероарна обиколка във Винарна Пол Бланк в Елзас, Франция. Оттогава любопитството ни към лозята и тероарите е по-изострено.

Енологът на Златен Рожен Федерико Ричи разпалено обяснява колко важни са почвите за гроздето и виното
Енологът на Златен Рожен Федерико Ричи разпалено обяснява колко важни са почвите за гроздето и виното

И тук е моментът да вметнем защо Федерико Ричи е точно в Златен Рожен. Всъщност той самият разказа, че от години работи с български винарни. Но Златен Рожен са го спечелили, защото отглеждат неговия любим сорт Санджовезе, който се отглежда от малко български изби.

Сандански мискет за „Добре дошли“

Класическото начало на всяка дегустация в Златен Рожен е с ароматния Сандански мискет. Любопитното е, че е местна кръстоска между три сорта, само един от които бял. И за да сме по-точни – Тамянка, Каберне Совиньон и Широка мелнишка лоза. Винаги много любопитстваме за сортовете, особено за типично българските. И винаги се удивляваме да научаваме историята им. А санданският мискет на Златен Рожен винаги е свеж, ароматен и темпераментен като времето и хората по тези земи.

Червената чешмичка

Обиколките из технологичния сектор на винарните винаги са ни слабост. Дори сме способни да отложим дегустацията в уютната зала, за да идем при ферментаторите и съдовете за съхранение. Въпреки че сме влизали в доста винарни и теоретично знаем как е, не сме били на много места по време на кампания. Винаги е атрактивно да видиш как хубавото зряло грозде минава по пътя си.

Гроздето отива към иноксовите съдове, където под собствената си тежест ще се превърне в сок
Гроздето отива към иноксовите съдове, където под собствената си тежест ще се превърне в сок

Касетките с току-що набрано каберне совиньон бяха изсипани на лентата. Тя пък ги качва и вкарва в иноксовите съдове и гроздето под собствената си тежест се превръща в сладък червен сок. Който пък изтича към друг съд през една „червена чешмичка“, ама точно като тази, която си представяме от приказката за Тошко Африкански. Само дето тук ценната течност не се губи, ами си продължава по пътя, за да отиде за ферментация и следващите я технологични процеси. А на нас ни наляха по чаша директно от чешмичката, за да се насладим на прекрасния сок.

Много атрактивната червена чешмичка, от която тече гроздов сок
Много атрактивната червена чешмичка, от която тече гроздов сок

Най-младото вино

Много време прекарахме в отделението с ферментаторите, където протича първият етап от правенето на вино. И освен че научихме най-подробни детайли за пътя на гроздето към виното, най-важната и атрактивна за нас част бе, че гледахме и слушахме пак на по чаша вино, директно от съда.

Едва се разделихме с чашите все още ферментиращо розе от Санджовезе във винарска изба Златен Рожен
Едва се разделихме с чашите все още ферментиращо розе от Санджовезе във винарска изба Златен Рожен – септември 2018
С новия млад технолог Кирил опитваме какво има в съдовете за съхранение
С новия млад технолог Кирил опитваме какво има в съдовете за съхранение

После се отправихме надолу към избата с бъчвите. По пътя се наложи няколко пъти да прескочим друга гордост на винарска изба Златен Рожен – кучето Айра. Огромна, страшно мързелива и изключително мила.

Ани и кучето Айра
Ани и кучето Айра

Дегустации от избата

Бъчвите на Златен Рожен са се умножили всеки път, когато наминем. Някои от съкровищата от първото ни посещение вече са бутилирани, но пък се разходихме сред бъдещите планове. Да опиташ вино от бъчвата е много любопитно усещане – то хем е преминало голяма част от технологичния процес, хем има още „работа“, преди да стигне до бутилката. Хем е готово, хем не е. Кога ще стане готово, и това никой не знае.

А бъчвите продължават да се умножават
А бъчвите продължават да се умножават

Българо-италианска алхимия

В Златен Рожен динамиката е голяма и при всяко посещение ни изненадват с новости – нови насаждения, нови серии вина, нови идеи, нови хора в екипа. Преди няколко години имаха само една серия вина от средния клас с бранд Златен Рожен, плюс една премиум линия. Федерико дойде с идеи за премиум и среден клас серии със страхотни характеристики и усещане.

Серия Златен Рожен и свежите попълнения в нея

Основната и най-масова серия вина „Златен Рожен“ от 2020 г. е приятно освежена с няколко нови вина с цветни етикети, свежи аромати и на изключително достъпна цена от около 9 лв.

Новата цветна серия Златен Рожен
Новата цветна серия Златен Рожен

При последното ни посещение през лятото на 2020, от тях имаше бутилирани само три – Совиньон блан и сандански мискет (зеления етикет), Розе от Широка Мелнишка лоза и Санджовезе (оранжевия етикет) и Широка Мелнишка лоза и Мерло (синия етикет). И за трите можем да кажем че са ароматни, освежаващи, леки, пивки, страхотни за цената си.

Първото носи характера на Сандански мискет, но е по-балансирано за тези, които не обичат ароматните експлозии. Розето е свежо и плодово, а виното със синия етикет, както ние му казваме, е от онези леки и ненатрапчиви, но невероятно елегантни и ароматни червени вина, които са страхотна компания за всяка вечер или пък обяд. Ако го наречем „ежедневно вино“ може да прозвучи обидно, по-скоро го възприемете като приятната музика, която звучи по време на вкусната ви вечеря и без която атмосферата със сигурност нямаше да е същата.

Кирил ни сипва от новия Совиньон блан и Сандански мискет на Златен Рожен
Кирил ни сипва от новия Совиньон блан и Сандански мискет на Златен Рожен

В новата серия има още две вина – с лилав етикет Сира и Мерло и Широка Мелнишка лоза, които не сме опитвали, но сме страшно любопитни.

Family Reserve – вина за приятели и за всички хубави моменти

Family Reserve е продуктовата линия от среден и малко над средния клас, създадена през 2018 г. В нея откриваме алхимията между мелнишкия тероар и почви, любовта на българските собственици към качественото вино и ентусиазма на Федерико да създаде истински специални вина с неповторим характер. Определено резултатът е Златен.

Новата серия на Златен Рожен - Family Reserve, е много лимитирана, но може да се намери в някои специализирани магазини, и разбира се, в избата
Вината от серия Family Reserve на Златен Рожен

В тази серия вината определено са интересни. Започнахме с единственото бяло от нея – White Sand. Бяло, но не съвсем. Ако трябва да сме коректни, това е бяло вино от Широка мелнишка лоза. Определено много екзотично и нестандартно. Вижте по-подробните ни впечатления за него в статията ни за White Sand.

Избата на Златен Рожен
Избата на Златен Рожен

Розето от Санджовезе – Rosaspina, на аромат е доста повече цветно и билково, отколкото плодово. Свикнали сме розетата да са ни ягодови и малинови, но тук си говорим за нещо различно. Разбира се, че плодовете не са изчезнали. Просто комбинацията с останалите вкусове и аромати е наистина забележителна и различна. И за Розаспина имаме отделна статия.

Мостри от почвите са едно от първите неща, които виждате в избата на Златен Рожен
Розето Rosapina от новата серия на Златен Рожен – Family Reserve

И ето тук идва виното, което бе нашият окончателен фаворит от тази линия – SANSI. Иначе казано, купаж от сира и санджовезе. Федерико го нарича „Welcome Wine“ – сочно, вкусно, леко, подходящо за всеки повод, за добре дошли, за събиране с приятели, за пица, паста, или пък просто ей така. Виното, което знаете, че ще ви помогне да направите вечерта прекрасна, без да се натрапва и без да изисква специална храна или отношение. Но което всеки ще запомни с усмивка.

Бъчвите в Златен Рожен доста са се умножили от последното ни посещение и стават все повече, защото се готвят и все повече нови и интересни вина
Бъчвите в Златен Рожен доста са се умножили от последното ни посещение 

И нещо, което разкрива по много любопитен начин духа на региона – Мелнишки сепаж, също от серията Family Reserve. От Мелник 55 и Мелнишки Рубин. Ако се чудите защо точно от тези два сорта и точно сепаж – те растат заедно, леко омесени, в един и същ лозов масив край с. Капатово. И както живеят в хармония на лозето, така е логично да съжителстват и във виното. Вижте статията ни за Мелнишки сепаж.

Exclusive Lot

Чакахме дълго и с вълнение тази серия. За пръв път опитахме от вината през 2018 г., когато Федерико ни разходи по съдовете за съхранение да ни покаже малко и от новите неща, които е забъркал. Някои от вината опитахме директно от бъчвите, защото имаха още да постоят. Комплексни, експлозивни, богати – за специални случаи. И плод на алхимията, за която написахме по-рано.

Любимото място за снимки на Федерико Ричи - върху бъчвите в Златен Рожен
Любимото място за снимки на Федерико Ричи – върху бъчвите в Златен Рожен

Вината са страшно лимитирани – между 300 и 1500 бутилки. Ценовия им клас също е доста висок. Но са създадени за специални случаи и по нашите критерии всяко едно от тях е страхотно вино за подарък за специален повод. В момента от тази серия има Каберне Фран (300 бутилки), Мерло (900 бутилки), Сира (600 бутилки) и SYCAGY (1500 бутилки). Опитвали сме всички преди бутилирането и можем да кажем, че става въпрос за наистина вина от най-висок клас, изумителни и запомнящи се. След пускането им на пазара сме пробвали само от SYCAGY – ето тук разказваме за него. , а вкъщи имаме една бутилка Сира, която чака специален повод или настроение да бъде отворена.

Cabernet Franc Exclusive Lot от Златен Рожен
Cabernet Franc Exclusive Lot от Златен Рожен
Дегустиране великолепни вина
Дегустиране великолепни вина

И така, лимитираните серии са от Сира, Мерло и Каберне Фран и освен че са много малко, са и прекрасни вина. Имал съм удоволствието да опитам много скъпи чужди вина и се радвам, когато в България се насладя на вино, събрало българското слънце и земя и изкарало такива съвършени аромати.

Кога и къде да посетим винарска изба Златен Рожен?

В избата на Златен Рожен ще ви приемат всеки ден от 10 до 18 ч. Тя се намира в село Капатово, близо до Мелник. По пътя от магистралата към избата има табелки, та е трудно да се объркате. Ние винаги пътуваме с GPS, така че като цяло много не броим отбивките. Само следим табелите, когато наближим. Но до избата се стига лесно и се паркира спокойно.

На място можете да си изберете една от 6 вида дегустации. А и предполагам винаги ще са готови да ви организират дегустация според вашия личен вкус. Турът из избата е включен.

Дегустационната на Златен Рожен е отворена всеки ден, а могат да ви организират и ВИП дегустация в избата при бъчвите
Дегустационната на Златен Рожен е отворена всеки ден, а могат да ви организират и ВИП дегустация в избата при бъчвите
Магазинът на изба Златен Рожен и вината от серията Exclusive Lot на централно място
Магазинът на изба Златен Рожен и вината от серията Exclusive Lot на централно място

Всички са много мили и ще ви обяснят в пълни подробности и с големи усмивки къде сте и какво интересно се случва тук. Не се притеснявайте и ако сте с деца. Винаги ще се радват да ви помогнат със забавлението им.

Мими и Андрей в изба Златен Рожен
Мими и Андрей в изба Златен Рожен

И още 1-2 съвета от нас

Още за избата можете да научите от техния сайт. Силно ви препоръчваме да комбинирате посещението на избата с приятна почивка в любимия на нас Мелнишки край. На същите собственици е хотел Златен Рожен в село Рожен, на 6 км от Мелник, който е едно прекрасно място за отсядане. След дегустацията през деня, вечерта там можете да се насладите на вкусна кухня и бутилка от виното, което ви е допаднало най-много. 

Точно до избата има и ново бижу – Музей за ретро автомобили Златен Рожен

Ако пък сте още начинаещи винени туристи и не сте сигурни дали посещението във винарска изба ще ви е интересно, колкото и на нас, вижте тази статия: Защо да посетим винарска изба в България и какво ще открием в нея? С малко подготовка какво ви очаква ви обещаваме, че няма да се разочаровате. 


Винарска изба Златен Рожен

Най-хубавото при нашето хоби е, че завързваме страхотни познанства и приятелства и партньорства. Чудесен пример за това е винарска изба Златен Рожен, с които си допаднахме и развихме историйките за тях. Радваме се, че се запознахме с Маруся Осиковска, Федерико Ричи, Мария, Валентина и кучето Айра и успяхме да напишем статия за винарната в която може да ги срещнете и вие. А ние изградихме едно чудесно познанство.Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image