Home ПътешествияБългария Хотел Топола Скайс (Topola Skies) и нашата активна семейна почивка с деца

Хотел Топола Скайс (Topola Skies) и нашата активна семейна почивка с деца

27 minutes read

На почивка сме, а правим по минимум 10 000 крачки на ден. Възрастните, а децата повече. Чувстваме се страхотно и сякаш умората е останала далеч в миналата седмица, а ние се разхождаме между подредените градинки и гледаме залеза над морето от уютните беседки на скалите. Далеч сме от тихата романтична уединена почивка на село с чаша вино. Но този път сме се отказали съзнателно от нея, за да подарим няколко дни забавление и радост на децата и да почиваме активно семейно в комплекс Топола Скайс (Topola Skies), до село Топола, между Балчик и Каварна. Все пак, с децата винаги е по-весело и емоционално.

Весели деца на басейн
Щастливи деца – наградата за всички нерви и викане около тях

All Inclusive почивка в затворен комплекс – защо я избираме?

Да, доста пъти сме писали и споменавали, че не обичаме най-препълнените и туристическите места, държим на хубавото вино и специалните моменти по отношение на храната. И все пак е важно да уточним, че не смятаме All Inclusive почивката за някакъв компромис с принципите си, иначе със сигурност не бихме отишли. Просто е един по-различен вид преживяване, което ни прави щастливи, когато е споделено с децата ни. А тях ги прави още по-щастливи. Ето накратко предимствата за нас от този формат, като се има предвид, че сме с деца на 2 и 6 г.:

  1. Множество забавления и „неща за правене“ както за деца, така и за възрастни. Повечето от тях не можем да правим през останалото време в годината, така че всички им се радват.
  2. Осигурени основни нужди от храна и напитки. Това ни освобождава време за забавления, почивка и ни спестява доста нерви в избора и осигуряването на разнообразие в менюто.
  3. Възможност за затворен комплекс, без автомобили, който ни дава голяма доза сигурност и спокойствие, както и свобода децата да се движат самостоятелно.

И така, мястото за почивката ни през 2021 г. избрахме в началото на юни, като почивахме в края на юли. Освен по гореизброените причини, се спряхме на Topola Skies заради наличието на най-разнообразни атракции. В комплекса има аквапарк, въжен парк, осигурен транспорт до плажа, затворен комплекс без автомобили и външни посетители. Бонус е и това, че е извън голям курорт и макар самият комплекс да е пълен с гости, поне около него не е пренаселено и пълно с търговски площи и интензивен трафик.

Гледки над село Топола - едно от най-спокойните места по нашето Черноморие
Гледки над село Топола – едно от най-спокойните места по нашето Черноморие

Как резервираме луксозна почивка на добра цена?

Съдействие за резервацията ни оказаха от платформата LUXURY DISCOUNTS, в която можете да откриете десетки места за настаняване от висок клас с отстъпка, както в България, така и в чужбина. Отстъпките в платформата са напълно реални и варират от 5 до над 50 %, в зависимост от мястото и сезона. През юни 2021 г. цената на нашата почивка в платформата бе около 25 % по-ниска от редовните цени на хотела. Резервацията струваше около 1600 лв за 5 нощувки за 4-ма в едноспален апартамент, в сравнение с 2200 лв редовна цена. От любопитство направихме проверка на цените и непосредствено преди почивката, няколко дни преди нашето настаняване. Тогава, логично, отстъпката бе по-малка – около 10 %. Но това е напълно обяснимо за резервации „от днес за утре“ в средата на ваканционния сезон.

По път за вечеря в Топола Скайс
По път за вечеря в Топола Скайс

По пътечките на Топола Скайс

И така, по пътечките на Топола Скайс крачките са много, колкото много са и местата, на които децата се спират и искат да останат да поиграят, докато вървим за някъде другаде.

В единия край на комплекса е инфинити басейнът, с невероятната си гледка към морето. А ние се радваме на късмета си стаята ни да е точно над него и да споделяме гледката. До него пък е амфитеатърът, който всяка вечер е сцена на детска дискотека (и понякога такава за възрастни). В противоположния край е аквапаркът – страхотно забавление за деца и възрастни с екстремни водни пързалки, детски воден замък и супер забавен басейн с вълни. По пътя към него пък са игрищата за тенис и други спортове, детският клуб и въженият парк, на който Мими не успя да се качи, защото се контузи, но пък Ани гордо успя да премине.

Разхождаме се между страхотно поддържаните градинки и общи площи и си говорим, че дори да искаш да пробваш всяко съоръжение тук по един път, почивката от 5 дни може и да не ти стигне. Така, например, не стигнахме до СПА центъра, макар че имахме включени в пакета сауна и парна баня и 30 % отстъпка за други процедури. Но пък сме сигурни, че ако бяхме хванали дъждовен ден, щяхме да се възползваме.

По пътечките на Топола Скайс Topola Skies
По пътечките на Топола Скайс. Нещо, което ни направи силно впечатление, е че всички общи части бяха приятно озеленени и изключително добре поддържани.

История без кофички и лопатки, но пак бе хубава

Връщаме се на нашата история, някъде в следобеда на 24 юли. Паркингът на комплекса е голям и уреден, а още на бариерата имат списък с пристигащите гости за деня и бързо ни ориентират къде да влезем. Самият паркинг е на стотина метра от входа на Топола Скайс, което е хубаво, за да няма трафик около оживените места. За превозването на багажа можете да поръчате пиколо с количка, но при нашето пристигане нямаше свободно и трябваше да почакаме доста, затова се справихме сами.

Още по пътя, но и след като се разтоварихме, открихме, че Мими пак има някои съществени пропуски в багажа, като слънчевите очила на Ади и кофички и лопатки за пясък. Но пък блузи с дълъг ръкав имахме всички. И така, леко подвиквайки след децата и помрънквайки помежду си, се отправихме да разгледаме комплекса. А хубавото на места като Топола Скайс е, че дори да си забравиш половината багаж, като цяло почти нищо не ти липсва, особено пък по отношение на игри и забавления.

Гледката от стаята ни - море и инфинити басейн
Гледката от стаята ни – море и инфинити басейн. Вдясно се вижда кулата за Зип линията, за която разказваме по-надолу.

Басейните

За пръв път почивахме толкова на север и тръгнахме с леко съмнение дали няма да ни е малко студено, особено в басейните. Напълно неоснователно, оказа се, защото само един от 5-те басейна бе по-хладен, а останалите с температура на морската вода, в които децата без проблем и дискомфорт стояха с часове.

Играта, наречена "опръскай камерата""
Играта, наречена „опръскай камерата“

За басейните можем да кажем още, че бяха изключително чисти и добре поддържани. Друг приятен момент бе, че бяха достъпни до доста късно вечер, макар работното време на спасителите да приключва в 18 ч. Дейностите по поддръжката явно се случваха в друго време и всеки желаещ можеше да остане в басейна и след залез, а сутрин в 8 си бяха готови за ползване.

Край басейна след залез
Край басейна след залез

Много бе удобно, че на всеки от 5-те басейна в комплекса има детска секция. Така няма струпване на семейства като нас само на едно място, пък и има разнообразие от места, че да не им доскучава на децата. И си знаем, че където и да сме, можем да пуснем и двете деца сами в басейна и ще е безопасно за тях.

Веселба в басейна - Ани
Веселба в басейна – Ани

Е, по стара  традиция запазването на места с хавлии си бе практика, но се стараем да не се вълнуваме много от такива неща.

Настилката около инфинити басейна е изкуствена трева и е достатъчно комфортна за плаж, дори да няма свободни шезлонги

Настилката около инфинити басейна е изкуствена трева и е достатъчно комфортна за плаж, дори да няма свободни шезлонги

На плаж като на плаж

Често си говорим и обсъждаме доколко гледката е важна и си струва да се плати по-висока цена за нея, но наистина създава различно усещане. Тук морската гледка е почти от всички страни на комплекса – Топола Скайс се намира на страхотно място, високо върху скалите до село Топола.

Пътечката от Топола Скайс (Topola Skies) към плажа
Пътечката от Топола Скайс (Topola Skies) към плажа

Поради тази си (отлична според нас) локация, Топола Скайс няма плаж в непосредствена близост, но пък имаше осигурен транспорт до плажа за всички желаещи гости. Бусчетата са на всеки час и дори по-често и ни отвеждаха до най-близкия плаж –  Adora Beach, малък, уютен и много живописен, с чисто и плитко море, страхотен за деца. Основният му недостатък е, че броят на чадърите е ограничен и трябва да си запазите от предния ден, за да имате гарантирано място. Иначе цените на тези съоръжения бяха нормални – 5 лв за чадър и шезлонг и малко по-високи цени за луксозните шатри.

Живописният Adora Beach от въздуха
Живописният Adora Beach от въздуха
Живописният Adora Beach от въздуха
Плаж ADORA
Плаж ADORA – най-близкият до Topola Skies, където ни отведе бусчето от комплекса

Нашата „рутина“ бе слизане на плажа с първото бусче в 9 ч. и връщане с това в 11 ч. или 12 ч., като не си вземахме чадър, защото сутрин не бе необходимо. Страхотни часове прекарахме в плацикане в топлата вода и строене на пясъчни замъци, макар да бяхме забравили строителната техника и да ползвахме подръчни средства.

И единствените семейни снимки от тази ваканция
И единствените семейни снимки от тази ваканция

От шосето до самия плаж се слиза по много приятна дървена пътечка през гората – не повече от 5 минути ходене.

Пътечката към плаж Adora
Пътечката към плаж Adora

Аквапарк емоции

„Тате, искам на аквапарка“, казва Ани. „И аз искам на някаква парка“, повтаря двегодишната Ади, без напълно да разбира за какво се говори. Всъщност, Ади се страхува от водните пързалки. Но пък е отличен воайор и винаги е на първа линия да гледа забавленията, които се случват на другите. Така бе и първите вечери на детската дискотека – не посмя да танцува, но гледаше със страхотен интерес.

Голямо удобство за по-несигурни деца като нашите е, че аквапаркът е включен в All Inclusive услугите и в него може да се влиза неограничен брой пъти за колкото време предпочитате. Едва ли щяхме да се навием да отидем за цял ден на аквапарк срещу входна такса, като не знаем децата дали изобщо ще искат да го ползват. Но пък затова харесваме All Inclusive принципа – имаш повод да опиташ от неща, за които иначе ще се колебаеш.

Аквапаркът на Topola Skies
Аквапаркът на Topola Skies

В аквапарка на Топола Скайс има няколко големи пързалки и супер атрактивен воден замък за по-малките деца. Децата под 120 см се допускат  само на замъка, което им е напълно достатъчно. Ани и Ади доста поиграха на съоръжението, макар че не се пуснаха по пързалките по много пъти. Басейните в аквапарка са дълбоки 20 см, стават дори за бебета.

Детският воден замък в аквапарк Топола Скайс
Детският воден замък в аквапарк Топола Скайс
И част от пързалките за възрастни - аквапарк Topola Skies
И част от пързалките за възрастни

Много забавна атракция за всички ни бе басейнът с вълни, който силно наподобява усещането за блъскащи се колички с пояси. И както често се случва с нашите деца – първо са много страхливи, после не можем да ги изкараме от басейна.

Ако не сте гости на хотела, можете да влезете в аквапарка и като външни лица срещу такса – цените можете да видите тук.

Още екшън в екшън парка

 В Топола Скайс няма как да ви стане скучно. Мястото е рай за всички, които обичат активната почивка с елементи на адреналин. Още преди да пристигнем, с нетърпение чакахме да опитаме екшън парка в комплекса. Той се състои от въжен парк с две степени на трудност и две стени за катерене. Дни по-рано Ани бе ентусиаст да се качи на такъв парк в Стара Загора, но се оказа по-ниска от изискването. И Мими бе ентусиаст, но не я пуснаха, този път заради възрастта. Тук обаче няма проблем, паркът е достъпен за всички над 3 г. и под 130 кг. Като децата, по-ниски от 120 см, трябва да са с придружител, който да им помага за движенията на въжето.

Екшън парк Топола Скайс
Екшън парк Топола Скайс

Кратката версия на нашето преживяване с въжения парк е, че Мими така и не успя да се качи, но пък Ани се качи и успешно премина през цялата въжена линия.

Ани по въжетата
Ани по въжетата
Много смелата Ани на екшън парка
Много смелата Ани на екшън парка
В екшън парка има и две стени за катерене
В екшън парка има и две стени за катерене

Екшън паркът е включен в All Inclusive пакета. Ако не сте гости на хотела, също можете да го ползвате срещу такса от 20 лв на човек.

И един навехнат глезен

А какво се случи с Мими?

Мими е от онези хора, които са ентусиасти за всякакви екстремни преживявания и лудости, но често ентусиазмът им превишава възможностите. Така и опитът на Мими да премине през непозволено място в комплекса (иначе казано – да прескочи ограда) завърши неуспешно, с навехнат глезен. Така и катеренето по въжения парк не се осъществи, но пък може би е било за добро.

Ако ви се случи инцидент, да си знаете, че най-близката болница е в град Каварна. В комплекса по време на нашето посещение нямаше медицински персонал и вариантът бе да извикат лекар, като посещението се заплаща. Съдействието от рецепцията включваше предоставяне на лед за травмата и предложение за бинт. Макар че има обслужващи колички из комплекса, оставиха Мими да си „докуцука“ сама до нашата част на хотела. Но и Мими явно в суматохата не се е сетила да си поиска транспорт, а Андрей бе с Адрианка в басейна и откровено не си чуваше телефона.

В комплекса има и игрища за тенис и други спортове, които също са на разположение на гостите с пакет All Inclusive - Topola Skies
В комплекса има и игрища за тенис и други спортове, които също са на разположение на гостите с пакет All Inclusive

Контузията не успя много да помрачи ентусиазма на Мими за забавления. И тя все пак реши да си изпълни намерението да се впусне и в приключението, за което ви разказваме по-долу.

Приключението Zip Line

Скачаш от кулата и изпадаш в безтегловност. Вляво е морето, под теб е зелената гора и се движиш с бясна скорост напред и надолу, докато чуваш само вятъра. Не можеш да мислиш за нищо, само се усмихваш. Или пък изразяваш емоциите си с викове от вълнение. Всичко продължава само 30  секунди, но пък адреналинът се помни дълго. А също и усещането за свобода и лекота.

Спускане по Zip Line Topola Skies
Спускане по Zip Line Topola Skies

Спускането по Зип Лайн е едно от най-атрактивните приключения в Топола Скайс. Въжената линия, която стига от комплекса почти до плажа, е с дължина 468 метра и надморска височина от 118 метра. Скоростта при спускане може да достигне до 80 км в час. Макар че според Мими това почти не се усеща, а според Андрей засилката си е сериозна.

Но и двамата сме на мнение, че спускането бе вълнуващо и приятно преживяване и трудно може да бъде определено като страшно. По линията могат да се спускат всички над 8 г. и 30 кг., а максималното тегло е 130 кг. Все пак, помислете добре, ако имате някакви здравословни проблеми.

Услугата не е включена в All Inclusive пакета, цената ѝ е 30 лв.

Още мисли за All Inclusive, обслужване, храна и разни

Макар че храната, напитките и стаите са вероятно най-скучната част от една весела семейна ваканция, са си много съществена част от нея. И съвсем естествено много от въпросите се въртят около това – хубави ли са стаите, чисто ли е, как е обслужването, хубави ли са храната и напитките.

Ние бяхме настанени в апартамент Делукс с една спалня, в блок Вита, с гледка към инфинити басейна. Апартаментът бе просторен и с хубава тераса, уютен и с удобни легла и се чувствахме добре в него. Имаше си и кухня, но когато си на All Inclusive, рядко я използваш.

За храната, като най-съществена част, можем да споделим, че ни хареса. И откъм разнообразие, и откъм начин на приготвяне и вкусови качества. Е, ако съдите по това, което ядат децата (кренвирш с шоколад, примерно), ще ви е по-трудно да се ориентирате. Но на нас поне вярвайте.

Мими бе изключително доволна, че всеки ден в менюто имаше миди и риба под някаква форма. И си изкара всичките 5 дни на морска храна. Андрей пък често похапваше от скарата, която се прави на място, която също бе разнообразна всеки ден. На All Inclusive винаги има много видове салати, студени и топли предястия. Случвало се е да се нахраним и само с предястията, които като цяло бяха разнообразни и вкусни. Сутрин на закуска се правеха омлети и палачинки на място, освен останалите готови предложения. А децата – е, те избираха храна според настроението и нивото на умора и често ни учудваха с комбинациите си. Но пък сладолед за десерт никога не пропускаха, макар понякога да се налагаше да почакат на опашка за него.

Първи на закуска с Ади
Първи на закуска с Ади

Ресторантът също бе приятен и уютен, макар този формат да не позволява много спокойствие и уединение. Но пък е отличен за бърза закуска, обяд или вечеря без излишни формалности. А след тях директно се отправяш към следващото приключение от почивката си. Едно от малкото неща, които може да се каже, че са ни липсвали, бе чашата хубаво вино с храната. Разбира се, причина за това е собствената ни страст и лудост към наистина хубавото и специално вино. Но е съвсем обяснимо предложенията в такъв по-масов формат да изглеждат по друг начин. Затова пък изпихме доста вода и бира, а вода определено е полезно да се пие.

Задължителният сладолед след обяд и вечеря
Задължителният сладолед след обяд и вечеря

За обслужването не можем да кажем някакви конкретни забележки. Като цяло нямаме оплаквания, освен закъснението с почистването на стаята в единия от дните.

Ако ви се случи инцидент като на Мими и имате нужда от лекарска помощ, да си знаете, че в комплекса няма постоянно лекар на разположение или по време на нашето посещение нямаше. Вариантите бяха да извикат лекар на място, като посещението започва от 40 евро, или да се придвижим сами в най-близката болница, която е в Каварна. Ние избрахме второто и сме много доволни от обслужването в болницата, където ни прегледа един от общопрактикуващите лекари – д-р Чобанов. Като цяло всички в болницата бяха много мили и отзивчиви. Така че да си знаете, че можете да разчитате на тях при нужда. Ако сте здравноосигурени, ще можете да ползвате правата си по здравна каса. UPDATE: След написването на тази статия, от Topola Skies ни информираха, че вече имат медицинско лице в комплекса. Но никога не е излишно да си знаете и другите варианти.

Ранна вечер в Топола Скайс (Topola Skies Resort))
Ранна вечер в Топола Скайс (Topola Skies Resort))
Топола Скайс и нос Калиакра в горния ляв ъгъл
Топола Скайс и нос Калиакра в горния ляв ъгъл

Забележителности около Балчик и Каварна

Районът около Каварна и Балчик и още по-на север ни е много любимо място за разходки и туризъм, макар че този път решихме да се възползваме максимално от удобствата на Топола Скайс. Но ако решите все пак да се измъкнете за разходка, със сигурност ще ви бъде интересно.

От комплекса се вижда нос Калиакра – изключително живописно място и едно от любимите ни наоколо. След него на север можете да се разходите още до прекрасното село Тюленово, резерват Яйлата, Дуранкулашкото блато, нос Шабла. За любимите ни забележителности по северното Черноморие всъщност можете да прочетете тази статия: От Калиакра до Дуранкулак – една пролетна разходка сред най-красивите забележителности по Северното Черноморие. Съвсем наблизо е и Балчик, където отдавна се каним да посетим Двореца и Ботаническата градина. Но все си обещаваме за следващия път.

Районът около село Топола се оказа изключително популярен за парапланеризъм
Районът около село Топола се оказа изключително популярен за парапланеризъм

Вместо финал

По време и след престоя ни чухме най-разнообразни коментари, критики, забележки, въпроси относно тази ни почивка и мястото. Дали си струва цената, дали не е много пренаселено, дали се спазват противоепидемични мерки и дистанция, дали пък комплексът не е твърде голям и шумен. Истината е, че всеки има свое разбиране за почивка. Но ние се чувствахме добре в Topola Skies и смятаме, че е чудесно място за активна семейна почивка с деца от всяка възраст. Напълно очаквано е такъв мащабен комплекс да има и много посетители, да е оживено. Но за нас стойността, която дава, е желана и отговаря на цената.

Ваканцията ни в Топола Скайс бе осъществена по покана и със съдействието на платформата за резервации LUXURY DISCOUNTS, които непрекъснато следим и за идеи за бъдещи почивки. А ние им обещахме да споделим честно и обективно преживяванията си, което и направихме в тази статия. Ако са ви останали още въпроси за комплекса или за платформата, пишете ни, с радост ще ви отговорим.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image