Тракийската гробница в Мезек – как една легенда се оказа истина

Къде се намира глиганът от тракийската гробница в Мезек и къде да опитате истинско бутиково домашно вино

Заради такива пътувания обичаме да пътешестваме. Не, че са се случили чудеса и са валяли бонбони, но бе много хубава почивка в малко познат край на България. А всичко започна простичко, както всяко хубаво нещо. Нашата готина приятелка Гери  от градчето Любимец. Беше дъждовен уикенд и ни предстояха два дни хапване, пийване и сладки приказки. Дори с леко съмнение дали няма да ни доскучае на пътешественическите души. И така, в събота сутринта, подредени на вкусно домашно кафе и закуска, решихме, че в това дъждовно време няма как да не отидем до близката тракийска гробница в Мезек (Мезешката гробница), открита още когато районът е бил под османска власт.

Траките и Мезек

Не съм убеден, че много хора извън България знаят за тракийската цивилизация по нашите територии, но българите сме запознати с тази част от историята на Европа, поне малко. Та между V век преди Христа и I век след съществува Одриското царство – множество тракийски племена, обединени от племето Одриси. За главен град на това царство се смята Ускудама. Ускудама се е намирала някъде около сегашен Одрин. Та сегашното село Мезек се пада съвсем близо до този град.

Гробницата в Мезек – една от първите проучени тракийски могили

Тракийската цивилизация вярвала в множество богове. За видните граждани се издигали огромни гробници, след което били заривани с пръст във формата на могила. Така че съвсем нормално в близост до днешен Одрин да има такива могили на тракийската аристокрация.

Стрийт изкуството пред гробницата в Мезек
Стрийт изкуството пред гробницата в Мезек
Глигана пред тракийската гробница в Мезек
Глигана пред тракийската гробница в Мезек

Озовахме се пред тази могила в ранния следобед и се наложи да почакаме, тъй като преди нас бе влязла една група и бяха отмъкнали екскурзовода Васко да им води беседа. Решихме, че и ние искаме беседа и седнахме да почакаме. После Васко се появи, купихме билетите и любопитно се забързахме към входа на тракийската гробница в Мезек.

Андрей, Гери и Мими пред тракийската гробница в Мезек
Андрей, Гери и Мими пред тракийската гробница в Мезек

Бихме ви препоръчали да се възползвате от предлаганата беседа. Докато ни водеха беседата, минаха много хора само с билетче за вход и почти бяхме сигурни, че им бе скучно да видят празната гробница. Ако сте решили да посетите и крепостта Мезек наблизо, има комбиниран обект за двата обекта. И на крепостта беседата бе много полезна.

Когато влезеш в гробницата в Мезек
Когато влезеш в гробницата в Мезек

Откриването на Мезешката гробница, глигана и неговите крачета

За гробницата най-много се знае как е открита, не толкова кой е бил погребан вътре. Но пък историите са толкова любопитни и завладяващи, че почти забравяме за историческата фактология.

През 1903 година местен иманяр, търсещ съкровище – Ангел Чобана, намира бронзова скулптура на глиган в цял ръст в насипа над могилата. Той бил уверен, че глиганът е пълен със злато, заради голямото му тегло – 177 кг. За да провери какво има вътре, счупил три от краката му. Е, злато не открил, но заровил глигана и две от крачетата, а третото решил да занесе към Пловдив (тогава зад граница, защото село Мезек е било под османска власт), за да провери има ли някаква стойност. И така крачето останало в музея в Пловдив.

Глигана от громбицата в Мезек
Глигана от гробницата в Мезек. фотография: © 2009 Стивън Олсън (Stevan Olson) – http://culturalrealms.ning.com/profiles/blogs/the-story-of-the-mezek

Но един ден Ангел Чобана се излъгал да покаже глигана на турски офицер и така находката набързо била изнесена към Истанбул. По-късно властите успели да го убедят да продаде и двете скрити крачета срещу малка сума, за да сглобят целия глиган. Години след това българските власти се съгласили да дадат и последното краче, а в замяна получили отливка на глигана, която и до днес се пази в археологическия музей в София. А оригиналния глиган може да видите в археологическия музей в Истанбул в комплект с всичките му крачета.

В следващите десетилетия могилата край Мезек още много пъти ставала обект на „любителски“ разкопки. Входът на гробницата бил открит през 1931 година от местни овчари. Докато до новооткритата гробница в Мезек стигнат специалисти, много от намиращите се вътре артефакти били повредени или местата им сменени, така че материалът за проучване бил силно ограничен. Вътре били открити и останки от кости на кон и човешки тела, но от окислението при отварянето бързо се разпаднали. Първите и основни проучвания на гробницата са извършени от проф. Богдан Филов.

Най-дългата гробница в България

Тракийска куполна гробница Малтепе при с. Мезек
Тракийска куполна гробница Малтепе при с. Мезек – www.bulgarianheritage.bulgariana.eu

Мезешката гробница е най-дългата тракийска гробница в България – близо 30 метра. Тя е съставена от коридор (дромос), две преддверия и кръгла погребална зала с конусовиден купол. Изградена от дялани камъни, без никаква спойка помежду им. Днес по стените на гробницата можете да видите холограмни изображения на някои от предметите, намерени в нея и около нея – свещник, съдове за вода, украшения и др. В началото дори има точно обяснение как са изработени холограмите, но това не ни бе толкова интересно.

20 метровият дромос
20 метровият дромос

Гробницата е построена от каменни блокове, които не са слепени с хоросан, паснали са перфектно един към друг. Построена е на равно място и след това над нея е издигната могила с 90 m диаметър и 14-15m височина, което са около 50 000m3 земни маси (около 100 000 тона).

Преддверията на гробницата
Преддверията на гробницата

Въпреки увлекателните истории за откриването на гробницата и нейната конструкция, ние бързахме да стигнем до най-интересната и основна нейна част – погребалната зала, за която още преди да отидем бяхме чували разни легенди. Нашият екскурзовод Васко ни разказа, че в гробницата вероятно има някаква древна вентилация, тъй като дори след продължително време затворена, въздухът в нея винаги е свеж. Температурата също е постоянна, около 18-19 градуса.

Спираловидно подредените каменни блокове на купола
Спираловидно подредените каменни блокове на купола

Нулевото магнитно поле, което (може би) не е легенда

Но най-любопитната легенда, която бяхме чували, е че под купола на гробницата, на мястото, където е било положено тялото на погребания, има нулево магнитно поле. Никак не ни се вярваше, а и Васко каза, че не е чувал подобно нещо, но мисълта да го докажем или отхвърлим не даваше мира на инженерите сред нас. Така, с помощта на вградения във фотоапарата компас, пристъпихме към „научни“ измервания.

Монетите в ложето
Монетите в ложето

А резултатите с подръчните инструменти ни изумиха. Докато си говорихме по въпроса, гидът ни разказа, че гробницата, като всички нейни подобни, е ориентирана изток – запад. Компасът на камерата показа същото, докато слушахме беседата в погребалната зала. Но само на сантиметри разстояние, над погребалното ложе, посоките внезапно се промениха и компасът започна да криволичи.  Повторихме експеримента много пъти, все с един и същи резултат. Не намерихме логична причина за това, но явно е факт.

Наскоро попаднахме в обсъждане за верността на тези твърдения и сме длъжни да уточним, че ние не правим научни изследвания и не сме достоверен източник, макар и пробвали нещо си. Споделяме куриоз, на който може да се посмеете, да пробвате или да погадаете, но без да твърдим, че сме авторитети в областта.

Кой е погребан в тракийската гробница в Мезек ?

Това всъщност е основният въпрос, който вълнува историците, но от толкова любопитни истории, едва сега стигаме до него. Засега няма доказана информация кой точно е погребан край Мезек. Но от вида на гробницата и намерените в нея артефакти, се смята, че е била гробница на знатно тракийско семейство, от най-близкото обкръжение на тракийските царе. Васко ни разказа, че гробницата е действала около 70 години и вероятно в нея са извършени между 4 и 6 погребения. Но после уточни, че в това число не се броят жените, та общо броят на погребаните е по-голям.

Тракийската гробница в Мезек
Към погребалното ложе в гробницата
Лажето в гробницата в Мезек
Лажето в гробницата в Мезек

Друга много интересна тракийска гробница в Хасковска област е гробницата до село Александрово. Ако имате време, може да я посетите и разгледате.

Много се чудихме как да подходим към многото любопитни и мистериозни места, завещани ни от живелите по българските земи тракийски племена. Завещали ни повече тайни, отколкото историците са разгадали. Но пък запазените и до днес места будят интерес и пораждат много легенди. Може да не ви разкажем хилядите легенди, но имаме огромно желание да ви разходим до места с красиви гледки и любопитни артефакти, създадени от човека преди повече от 2500 години, а понякога и много повече: Всичките ни статии за тракийските находки.

Към крепостта – да де, ще я оставим за следващия ден…

Гери разбра от личен опит, че ние сме много мързеливи туристи. Радваме се на всяко нещо, което открием, и можем да загубим цял ден покрай него. Така след гробницата и една близка винарна, денят взе да не ни стига. Купихме си кашонче вино и много видове сирене и се насочихме към по-сериозното дегустиране на виното. А за другия ден оставихме още много красиви гледки и история.

Booking.com

Ако се разхождате в региона, може да се отправите към Александровската гробница. Също така и крепостта над село Мезек. А по пътя към Ивайловград може да се отбиете до „Глухите камъни

За любителите на вино ви препоръчваме любимите ни винарни в региона са Винарска изба Басареа, Винарска изба Коларово и Винарна Братанов, всичките около Харманли, където винаги спираме, когато сме наблизо.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image