Home ПътешествияБългария Тракийската гробница в Мезек – как една легенда се оказа истина

Тракийската гробница в Мезек – как една легенда се оказа истина

11 minutes read

Къде се намира глиганът от тракийската гробница в Мезек и къде да опитате истинско бутиково домашно вино

Заради такива пътувания обичаме да пътешестваме. Не, че са се случили чудеса и са валяли бонбони, но бе много хубава почивка в малко познат край на България. А всичко започна простичко, както всяко хубаво нещо. Нашата готина приятелка Гери  от градчето Любимец. Беше дъждовен уикенд и ни предстояха два дни хапване, пийване и сладки приказки. Дори с леко съмнение дали няма да ни доскучае на пътешественическите души. И така, в събота сутринта, подредени на вкусно домашно кафе и закуска, решихме, че в това дъждовно време няма как да не отидем до близката тракийска гробница в Мезек (Мезешката гробница), открита още когато районът е бил под османска власт.

Траките и Мезек

Не съм убеден, че много хора извън България знаят за тракийската цивилизация по нашите територии, но българите сме запознати с тази част от историята на Европа, поне малко. Та между V век преди Христа и I век след съществува Одриското царство – множество тракийски племена, обединени от племето Одриси. За главен град на това царство се смята Ускудама. Ускудама се е намирала някъде около сегашен Одрин. Та сегашното село Мезек се пада съвсем близо до този град.

Гробницата в Мезек – една от първите проучени тракийски могили

Тракийската цивилизация вярвала в множество богове. За видните граждани се издигали огромни гробници, след което били заривани с пръст във формата на могила. Така че съвсем нормално в близост до днешен Одрин да има такива могили на тракийската аристокрация.

Стрийт изкуството пред гробницата в Мезек
Стрийт изкуството пред гробницата в Мезек
Глигана пред тракийската гробница в Мезек
Глигана пред тракийската гробница в Мезек

Озовахме се пред тази могила в ранния следобед и се наложи да почакаме, тъй като преди нас бе влязла една група и бяха отмъкнали екскурзовода Васко да им води беседа. Решихме, че и ние искаме беседа и седнахме да почакаме. После Васко се появи, купихме билетите и любопитно се забързахме към входа на тракийската гробница в Мезек.

Андрей, Гери и Мими пред тракийската гробница в Мезек
Андрей, Гери и Мими пред тракийската гробница в Мезек

Бихме ви препоръчали да се възползвате от предлаганата беседа. Докато ни водеха беседата, минаха много хора само с билетче за вход и почти бяхме сигурни, че им бе скучно да видят празната гробница. Ако сте решили да посетите и крепостта Мезек наблизо, има комбиниран обект за двата обекта. И на крепостта беседата бе много полезна.

Когато влезеш в гробницата в Мезек
Когато влезеш в гробницата в Мезек

Откриването на Мезешката гробница, глигана и неговите крачета

За гробницата най-много се знае как е открита, не толкова кой е бил погребан вътре. Но пък историите са толкова любопитни и завладяващи, че почти забравяме за историческата фактология.

През 1903 година местен иманяр, търсещ съкровище – Ангел Чобана, намира бронзова скулптура на глиган в цял ръст в насипа над могилата. Той бил уверен, че глиганът е пълен със злато, заради голямото му тегло – 177 кг. За да провери какво има вътре, счупил три от краката му. Е, злато не открил, но заровил глигана и две от крачетата, а третото решил да занесе към Пловдив (тогава зад граница, защото село Мезек е било под османска власт), за да провери има ли някаква стойност. И така крачето останало в музея в Пловдив.

Глигана от громбицата в Мезек
Глигана от гробницата в Мезек. фотография: © 2009 Стивън Олсън (Stevan Olson) – http://culturalrealms.ning.com/profiles/blogs/the-story-of-the-mezek

Но един ден Ангел Чобана се излъгал да покаже глигана на турски офицер и така находката набързо била изнесена към Истанбул. По-късно властите успели да го убедят да продаде и двете скрити крачета срещу малка сума, за да сглобят целия глиган. Години след това българските власти се съгласили да дадат и последното краче, а в замяна получили отливка на глигана, която и до днес се пази в археологическия музей в София. А оригиналния глиган може да видите в археологическия музей в Истанбул в комплект с всичките му крачета.

В следващите десетилетия могилата край Мезек още много пъти ставала обект на „любителски“ разкопки. Входът на гробницата бил открит през 1931 година от местни овчари. Докато до новооткритата гробница в Мезек стигнат специалисти, много от намиращите се вътре артефакти били повредени или местата им сменени, така че материалът за проучване бил силно ограничен. Вътре били открити и останки от кости на кон и човешки тела, но от окислението при отварянето бързо се разпаднали. Първите и основни проучвания на гробницата са извършени от проф. Богдан Филов.

Най-дългата гробница в България

Тракийска куполна гробница Малтепе при с. Мезек
Тракийска куполна гробница Малтепе при с. Мезек – www.bulgarianheritage.bulgariana.eu

Мезешката гробница е най-дългата тракийска гробница в България – близо 30 метра. Тя е съставена от коридор (дромос), две преддверия и кръгла погребална зала с конусовиден купол. Изградена от дялани камъни, без никаква спойка помежду им. Днес по стените на гробницата можете да видите холограмни изображения на някои от предметите, намерени в нея и около нея – свещник, съдове за вода, украшения и др. В началото дори има точно обяснение как са изработени холограмите, но това не ни бе толкова интересно.

20 метровият дромос
20 метровият дромос

Гробницата е построена от каменни блокове, които не са слепени с хоросан, паснали са перфектно един към друг. Построена е на равно място и след това над нея е издигната могила с 90 m диаметър и 14-15m височина, което са около 50 000m3 земни маси (около 100 000 тона).

Преддверията на гробницата
Преддверията на гробницата

Въпреки увлекателните истории за откриването на гробницата и нейната конструкция, ние бързахме да стигнем до най-интересната и основна нейна част – погребалната зала, за която още преди да отидем бяхме чували разни легенди. Нашият екскурзовод Васко ни разказа, че в гробницата вероятно има някаква древна вентилация, тъй като дори след продължително време затворена, въздухът в нея винаги е свеж. Температурата също е постоянна, около 18-19 градуса.

Спираловидно подредените каменни блокове на купола
Спираловидно подредените каменни блокове на купола

Нулевото магнитно поле, което (може би) не е легенда

Но най-любопитната легенда, която бяхме чували, е че под купола на гробницата, на мястото, където е било положено тялото на погребания, има нулево магнитно поле. Никак не ни се вярваше, а и Васко каза, че не е чувал подобно нещо, но мисълта да го докажем или отхвърлим не даваше мира на инженерите сред нас. Така, с помощта на вградения във фотоапарата компас, пристъпихме към „научни“ измервания.

Монетите в ложето
Монетите в ложето

А резултатите с подръчните инструменти ни изумиха. Докато си говорихме по въпроса, гидът ни разказа, че гробницата, като всички нейни подобни, е ориентирана изток – запад. Компасът на камерата показа същото, докато слушахме беседата в погребалната зала. Но само на сантиметри разстояние, над погребалното ложе, посоките внезапно се промениха и компасът започна да криволичи.  Повторихме експеримента много пъти, все с един и същи резултат. Не намерихме логична причина за това, но явно е факт.

[info]Наскоро попаднахме в обсъждане за верността на тези твърдения и сме длъжни да уточним, че ние не правим научни изследвания и не сме достоверен източник, макар и пробвали нещо си. Споделяме куриоз, на който може да се посмеете, да пробвате или да погадаете, но без да твърдим, че сме авторитети в областта.[/info]

Кой е погребан в тракийската гробница в Мезек ?

Това всъщност е основният въпрос, който вълнува историците, но от толкова любопитни истории, едва сега стигаме до него. Засега няма доказана информация кой точно е погребан край Мезек. Но от вида на гробницата и намерените в нея артефакти, се смята, че е била гробница на знатно тракийско семейство, от най-близкото обкръжение на тракийските царе. Васко ни разказа, че гробницата е действала около 70 години и вероятно в нея са извършени между 4 и 6 погребения. Но после уточни, че в това число не се броят жените, та общо броят на погребаните е по-голям.

Тракийската гробница в Мезек
Към погребалното ложе в гробницата
Лажето в гробницата в Мезек
Лажето в гробницата в Мезек

Друга много интересна тракийска гробница в Хасковска област е гробницата до село Александрово. Ако имате време, може да я посетите и разгледате.

Много се чудихме как да подходим към многото любопитни и мистериозни места, завещани ни от живелите по българските земи тракийски племена. Завещали ни повече тайни, отколкото историците са разгадали. Но пък запазените и до днес места будят интерес и пораждат много легенди. Може да не ви разкажем хилядите легенди, но имаме огромно желание да ви разходим до места с красиви гледки и любопитни артефакти, създадени от човека преди повече от 2500 години, а понякога и много повече: Всичките ни статии за тракийските находки.

Към крепостта – да де, ще я оставим за следващия ден…

Гери разбра от личен опит, че ние сме много мързеливи туристи. Радваме се на всяко нещо, което открием, и можем да загубим цял ден покрай него. Така след гробницата и една близка винарна, денят взе да не ни стига. Купихме си кашонче вино и много видове сирене и се насочихме към по-сериозното дегустиране на виното. А за другия ден оставихме още много красиви гледки и история.

Booking.com

Ако се разхождате в региона, може да се отправите към Александровската гробница. Също така и крепостта над село Мезек. А по пътя към Ивайловград може да се отбиете до „Глухите камъни

За любителите на вино ви препоръчваме любимите ни винарни в региона са Винарска изба Басареа, Винарска изба Коларово и Винарна Братанов, всичките около Харманли, където винаги спираме, когато сме наблизо.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 comments

Руси Иванов 2018/10/15 - 3:05 PM

В каква посока е входът към „гробницата“?
В никоя „гробница“ няма скелет на „погребания“!!!

Reply
Силвия Йорданова 2018/10/15 - 3:08 PM

защото не е гробница и никого не са погребвали…една от поредните заблуди

Reply

Copyrighted Image