Home ПътешествияБългария На винена дегустация като професионалист из българските винарски изби

На винена дегустация като професионалист из българските винарски изби

25 minutes read

Седнали сме на терасата на винарната, гледаме тъкмо раззеленилите се листа и си говорим със собствениците. Слънцето вече се скрива зад хълмовете.  Отпиваме последната реколта вино и ни разказват за пътя и до нашата чаша. Виното показва своя характер, ние не бързаме, а и сме така добре посрещнати. Последните посетители си заминават, а ние продължаваме да досаждаме и пием поредна чаша уникално добро вино. Допиваме си виното, купуваме си няколко бутилки и отиваме в близкия ресторант да хапнем добра местна кухня. След дни, месеци или години си отваряме бутилка с вино, купена точно оттук и си спомняме деня, в който сме я избрали. И пак искаме пак да посетим винарската изба, да се изкаляме в лозето, да наберем грозде и да опитаме новите реколти.

Животът е твърде кратък, за да се пие лошо вино

Андрей дегустира бяло вино във винарна Орбелия
Мими много харесва тази снимка: Андрей дегустира вино във винарна :)
Мими и Андрей в очакване да опитат следващите вина
Мими и Андрей в очакване да опитат следващите вина

Статия, не много в наш стил

Минаха години от първото ни посещение във винарна и първата ни прочетена книга за вино. Все още сме в сферата на хобито и доброто настроение и това искрено ни радва. Никакъв професионализъм не ни спира мерака да учим нови неща, да се излагаме понякога, да ни е смешно и забавно, а и леко несериозно. Но пък защо да не си поговорим за това как да ходим на местата, където се прави вино, и какво ни очаква там? Обичаме да се правим на професионалисти и ще разкажем от нашата гледна точка. Професионалистите, молим, да погледнат с усмивка на нашите мисли. 

“Anyone who tries to make you believe that he knows all about wines is obviously a fake.”

Leon Adams, The Commonsense Book of Wine

Защо да посетим винарна?

Защото обичате вино! Вероятно това ще е най-важната причина или нашата важна причина. Нашият опит показва, че най-много харесваме вината от винарни, в които сме били. Виното, преплетено и омесено със сладък спомен за едно приятно приключение, е най-доброто вино за нас. За пътешественици любители на виното това е едно от най-ценните приключения, да посетим винарна в региона, в който пътуваме.

Енологът на винарска изба Златен Рожен Федерико Ричи и аз на любимото място за снимки на Федерико
Енологът на винарска изба Златен Рожен Федерико Ричи и аз на любимото място за снимки на Федерико

Също ще можете да се запознаете с историята на мястото, с хората, които правят виното. Ще видите бъчвите, където отлежава, ще опитате новите реколти, още преди да са се появили в магазините. Ако случите на гроздобер, може и гроздето да опитате (по време на гроздобер винарските изби са изключително заети, може и да не ви допуснат).

Съдовете в винарска изба Рупел
Съдовете във винарска изба Рупел

Готови ли сте за посещение?

 • Направете резервация. Резервацията е силно препоръчителна, много изби не работят целодневно с посетители, а някои отварят само по предварителна уговорка. Със сигурност е по-добре да ви очакват и да са се подготвили за вас и вашата група приятели. Най-добре минимум ден или два преди посещението ви.
 • Най-много три изби за един ден. Може малко наслуки да казваме три. Но за нас и три са много. Съветът ни е да започвате от най-отдалечената от мястото, където сте отседнали, и свършите с най-близката. С по-добро планиране бихте могли и повече изби, но е хубаво да хапнете нещо между всяка дегустация на вино. И най-добре е да си имате шофьор, който не пие вино.
 • Такса за посещение на винарна. Проверете предварително или попитайте за цената на посещението или дегустацията. Повечето винарни предлагат различни пакети за дегустация на вино, в зависимост от интереса и ентусиазма на посетителите. Така ще имате възможност да изберете каквото е по вкуса ви.
 • Важно е преживяването.  Няма да ви поучаваме, но нашият принцип е да пътуваме бавно, да опознаваме бавно и да се наслаждаваме на всеки момент и на всички вкусове и аромати, които ще ни донесе моментът. Усещането е уникално, когато след години някое вино ви напомни за страхотно преживяване.
 • Без парфюми на дегустация! Повечето хора са отишли на дегустация, за да усетят ароматите и вкусовете на виното. Най-честата грешка на неопитните дегустатори е да се полеят обилно с парфюм. Никъде няма да ви върнат заради това, че сте се парфюмирали, но няма да усетите нищо от виното.
 • Водете си записки. Ниевинаги си водим записки какви вина дегустираме в избите. Помагат ни да се съсредоточим, да откриваме нови вкусове и аромати и след време пак да си спомняме кои вина са ни харесали и защо. В много винарни ще ви дадат напечатани бланки за дегустационни бележки. Ние си се разхождаме с тефтерчета, за да си имаме всички впечатления от различните вина и винарни на едно място. В момента използваме две различни тефтерчета, които сме намерили в България: Винен журнал на winetours.bg и дегустационен бележник от Uva Nestum, който се продава само в Uva Nestum.
Мимето по време на дегустация на вино си води бележки във Винарска изба Шато Коларово
Мимето по време на дегустация на вино си води бележки във Винарска изба Шато Коларово


 • Закусете леко преди дегустация. Не е добра идея да отидете на винена дегустация гладни, освен ако не сте се уверили, че във винарната има ресторант или че ще имате обяд сред лозята, което силно ви препоръчвам.
 • Да плюем или гълтаме? Ако сте специалист и искате да опитате повече вина, сигурно няма да пиете виното, което дегустирате и това ще бъде възприето много професионално. Ние сме слаби дегустатори и не толкова професионалисти – пием си.
 • Обуйте си удобни обувки: особено ако се уговорите да ви покажат и лозята или сте по време на гроздобер.
 • Купете си вино в края на посещението. Това е препоръка, никой няма да ви се обиди, ако не си купите. Дори може виното да не ви хареса, случвало ни си е. Но ние винаги си носим хладилна чанта или стиропорена кутия за купеното от нас вино. После отлежава в нас година или две, ако е от по-висок клас и подлежи на стареене, или пък си го изпиваме с наслада в следващите месеци. Може да видите многото статии в нашия блог какво правим с него.
 • Децата: ние посещаваме избите, придружени от нашите малки принцеси. Винарните обикновено са места, които са интересни на възрастните, но често и децата успяват да се забавляват. В една от винарните Ани дегустираше сокчета, в друга ядеше грозде, в трета играеше с корковите тапи и кучето. Ние не се колебаем да ги водим с нас и не ни се е случвало някъде да не ни приемат добре, защото сме с деца.
 • Не шофирайте пили
 • Винени фестивали и събития: много добър вариант да посетите много винарни в един ден, понякога напълно безплатно. В България има много винени събития. Препоръчваме ви Ден на отворените врати в Мелнишкия край около 14-ти февруари всяка година. Винените изложения също стават все по-чести и има периодично във всеки по-голям град.
 • Колко дълго продължава посещението във винарната?  Колкото имате желание.Ако посещавате винарна за пръв път и искате да разгледате самата изба, да научите за процеса на винопроизводство и след това да направите дегустация на вино, цялото преживяване ще продължи около час – два, в зависимост от това и вие колко сте любопитни. Ако обиколката на винарната не ви е интересна и искате само дегустация на вино (обикновено базовите дегустации са на 3 вина), сигурно ще се справите и за 30 минути. Ако сте ентусиасти, може да си изберете и по-дълги турове с повече дегустации, храна и преживявания. Ние винаги сме дълги и подробни и ако успеем да вместим посещение на една винарна в 3-4 часа, го броим за извънредно бързо. Затова и абсолютният максимум ни е 2 винарни на ден, и то с много условности.
Бъчвите на винарска изба Златен Рожен постоянно се умножават
Бъчвите на винарска изба Златен Рожен постоянно се умножават

Голямо или малко, известно или никому неизвестно

Размерът няма значение, поне при виното е така. В малките винарски изби ще намерите уют, история, лично посрещане. Ще пробвате вина, правени с лично внимание към всяка бутилка. Вероятно ще опитате къси серии вина с темперамента на избата, собственика, енолога. Ще се запознаете, може би, с човека, който е направил виното, а той има много какво да ви разкаже. В малките винарни често може да сте единствен посетител и да се насладите на един спокоен следобед.

Федерико Ричи сипва на Мимето от мерлото или сирата - дегустация на вино, винен тур във винарска изба Златен Рожен
Дегустация на вино направо от съдовете. Федерико Ричи сипва на Мимето от мерлото или сирата

Но независимо от избора ви, изживяването ще е чудесно. В големите винарни можете да видите и да научите много за технологията и производството в големи мащаби, да се нагледате на разнообразни по размер и предназначение съдове, в които се правят още по-разнообразни вина. Някои от големите и по-стари винарни са същински музеи, в такива места сме виждали уникални гигантски бъчви на над 40 години с дърворезби по тях, както и други атрактивни съдове и инструменти.

Вила Басарея, Вила Басареа, Харманли
Избата на Вила Басареа

Открийте местните сортове!

Една от задачките, които може да си поставите при посещения на винарски изби, е да откривате местните сортове грозде. Типичните за региона вина, които са влезли вече в генетичния код на местните и които пасват с местната култура и кухня. Много интересно предизвикателство е и много малки изби отделят специално внимание да възродят или запазят някой малък местен сорт грозде, от който се прави чудесно и/или интересно вино.

В България е много любопитно всичко, свързано с местните сортове и може наистина да попаднете на страхотни български сортове грозде, които ще ви запленят и ще искате да си вземете за у дома. Затова съветът ни е да търсите и този тип вина, които често са създадени с много специално внимание, а понякога и с много повече труд, което пък се отразява и на цената. Но пък ако преживяването е уникално, не си ли заслужава?

Не се колебайте да питате

Всъщност, питането си е задължително, никой не се е родил научен. А и технологиите за правене на вино се различават в много детайли, макар и основата да е една и съща. Т.е. има какво да попитате. Може да разпитате за местните сортове, които използва винарната, за особеностите на тероара и много други подробности. Но бъдете готови, че ако сте попаднали на собственика и енолога, може половин час да ви обяснява за въздуха от Беломорието (нас такива детайли много ни радват, откъде иначе ще ги научим?).

Между редовете на лозовите ,масиви на Вила Велис
Между редовете на лозовите ,масиви на Вила Велис
Гледка към лозята на изба Рупел, тук Павел ни обясняваше подробно коя планина как се казва. Чудесни спомени и перфектни моменти с Павел и Анита от Рупел

Българските винарни – нашата слабост

Основния принцип, който следваме, където и да сме: Пием местно вино. Което се оказва, че ще е от ябълки и сливи в Естония. От страхотни местни сортове в Италия и… стана ви ясно, нали? В България винарните са над 300, дори да сте заклети мераклии като нас, няма да ви стигне една година да опитате всичко, а на другата има нови реколти.

От пролетното ни посещение в Златен Рожен
От есенното ни посещение в Златен Рожен

Българското вино е чудесно, добро, експериментаторско и изключително качествено, а и безкрайно неизвестно на винения свят. Също можем да кажем, че и цените са му разумни. Избите са най-разнообразни и може да посетите SPA комплекс с петзвезден лукс (има такива и с повече от петзвезден лукс), а можете да посетите и малки бутикови/гаражни винарни, които да ви сипят от „виното на боговете“ почти буквално.

Красиви гледки и добре гледано грозде
Красиви гледки и добре гледано грозде в лозята на Вила Мелник
Тунелите, където отлежават вината на Вила Мелник
Тунелите, където отлежават вината на Вила Мелник

Скъпо или евтино вино?

Цената на виното зависи от технологията, трудоемкостта, бъчвите, бутилките, рекламата и какво ли не още. Но може да се влюбите във вино, което е в обикновена бутилка, не е лежала в бъчва и струва 10 лв и това ще е съвсем нормално. За всяко вино си има настроение и момент. Освен това, не подценявайте правилната температура на консумация и храната. Та, купете си от всички :)

Мими избира вино - винен тур и дегустация на вино във Вила Басареа, Харманли
Мими избира вино

Най-добрите книги за винените любители

И дори да си мислите, че знаете всичко за виното, винаги има какво още да се научи. И затова без колебание ви препоръчваме книгата на Яна Петкова – „А, б вино“, книга която ще е най-добрият ви водач сред сложния и любопитен свят на винените бутилки и преживявания. Може да я намерите в почти всички големи книжарници.

Организирани посещения или винен тур

Ако искате да посетите добри изби, а не сте добре запознати с избите в региона, който сте си избрали. Или предпочитате някой друг да се занимае с организирането на посещението, може да се доверите на агенция за винени турове. Ние сме ползвали и такива услуги и оттогава организаторите са ни приятели и се организираме взаимно.Ето няколко варианта за винен тур:

 • Приятелите ни Зина и Васил от Bulgaria Wine Tours са една чудесна двойка, намираща се в Пловдив, но правят турове из цяла България.
 • Гери от winetours.bg, която усилено развива сектора и често се консултираме с нея. Може да видите и много оферти за турове и преживявания на сайта ѝ.
 • Wine Tour Maker е нов проект с инициатор Краси Кодукова.

Нощувките

С Мими просто не караме пили, не го правете и вие, затова търсим да нощуваме максимално близо до винарните, които посещаваме. Предимството да сте на организиран винен тур е, че може да опитате виното и да ви возят. В последните години виненият туризъм се развива много активно и много винарни имат и хотел и/или ресторант. Има и големи SPA и вино комплекси, от които също имаме много любими.

Винарските изби в България, които сме посетили и препоръчваме

Долината на Струма и Югозападна България:

Долината на река Места и единствената винарна в този регион на България:

Сакар Планина и долината на река Марица

Източна Тракия

Розова долина

Западна Тракия

 • Винарна Вила Велис край село Карабунар (обадете се предварително);
 • Винарска изба Манастира край село Лесичово;

Вила Велис и Манастира можете да обиколите в един ден, не са далеч една от друга.

 • Винарска изба Загрей;
 • Вила Юстина;
 • Комплекс за винен и спа туризъм Старосел.

Дунавска равнина

Черноморски регион

Мими и гурме дегустация на вино в Шато Копса
Мими и гурме дегустация на вино в Шато Копса

Любими гурме дегустации в България и просто винарни с добри ресторанти:

Басейнът на Uva Nestum
Басейнът на Uva Nestum Wine and SPA

Най-добрите SPA комплекси с превъзходно вино:

Винарски изби с хотели до избата или в региона:

Винени барове с добри селекции вина и уютна обстановка

Тези списъци има да ги дописваме, както споменахме по-горе, избите в България са над 300. Ако искате да ни препоръчате някоя, може да ни пишете в Instagram или Facebook.

Статии за винарни от нашите пътувания извън България

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image