Home Винен туризъмВинарни Poggio Alloro – вино и страхотна храна с гледка към Сан Джиминяно

Poggio Alloro – вино и страхотна храна с гледка към Сан Джиминяно

8 minutes read

Средновековните кули на Сан Джиминяно ту се скриват, ту се показват зад облаците и дъжда, завладели Тоскана в края на септември. Този на вид сив следобед, обаче е по-цветен и вълнуващ от много други следобеди. Защото в него участват още над 10 страхотни тоскански вина, прекрасен обяд с продукти от фермата, на чиято територия се намираме, и гледка към едно от най-обичаните места в Тоскана. Гледката от терасата на Fattoria Poggio Alloro е умопомрачителна, настроението – също.

Тази статия е част от цяла поредица от статии за Тоскана, написана след посещението ни през септември 2022 г. Още за вината на Тоскана и различните региони и апелации можете да научите тук: Тоскана на виното и виното на Тоскана

Лозовите масиви край Сан Джиминяно
Лозовите масиви край Сан Джиминяно и средновековното градче в далечината
Еко ферма и винарна Fattoria Poggio Alloro
Еко ферма и винарна Fattoria Poggio Alloro

Верначия от Сан Джиминяно (Vernaccia di San Gimignano) – единственото бяло DOCG вино на Тоскана

В Тоскана се правят общо 11 вина с етикет DOCG, отговарящи на най-високите критерии за контролиран и гарантиран произход. От тях повечето са червени и базирани на Санджовезе, но има и изключения. Единственото бяло DOCG вино е Vernaccia di San Gimignano. Сортът Верначия е характерен именно за хълмовете около живописното средновековно селце Сан Джиминяно, в което не един и двама туристи са се влюбили. Виното от този сорт става и първото DOC вино на Италия при създаването на съвременната система за класифициране през 1966 г. През 1993 г. е „повишено“ в DOCG и така до днес.

Лозови масиви с Верначия от Сан Джиминяно, Тоскана
Лозови масиви с Верначия от Сан Джиминяно
Гроздето Верначия от Сан Джиминяно - Fattoria Poggio Alloro
Гроздето Верначия от Сан Джиминяно – Fattoria Poggio Alloro

Гроздето Верначия се споменава за пръв път в документи от 13 век, а в литературата е увековечено във втората част от „Божествена комедия“ на Данте Алигери. През първата половина на XX век популярността му намалява за сметка на по-високодобивните сортове Требиано и Малвазия, но все още пази своето заслужено място. Вината от Верначия като цяло са много сухи, с високи киселини и деликатни аромати, с лека горчивина накрая. Леки и нежни, определяни от някои критици като „трапезни вина“. Истина е, че са отлична компания за всеки следобед и не е нужна храна, за да се насладиш на една свежа Верначия. Щом отлежи в дъб, обаче, сортът показва съвсем друго лице, което не ти позволява да го пуснеш. Тялото става плътно и минерално, плодовете се разгръщат и можеш дълго да изследваш ароматите и комбинациите с храна.

Fattoria Poggio Alloro – еко ферма и винарна в сърцето на Тоскана

Мястото, където избрахме да опитаме Верначия, е винарна Poggio Alloro. Отново препоръчана ни от Федерико Ричи, който е и техен консултант. Poggio Alloro всъщност е немалка еко ферма с хотелска част и ресторант, с невероятна гледка към Сан Джиминяно. В стопанството се произвеждат около 300 000 бутилки вино на година, включително Верначия, Кианти и Кианти Резерва. Също така отглеждат говеда от породата Кианина, от която се прави неповторимият стек „Фиорентина“. Имат още маслини, нар, шафран, зеленчукова градина и малко кокошки.

Еко ферма и винарна Fattoria Poggio Alloro
Говедата от породата Кианина, от които се прави прочутият стек Фиорентина
Маслиновите горички на ферма Poggio Alloro
Маслиновите горички на ферма Poggio Alloro

Ресторантът им е чудесен и предлага неповторима гледка към Сан Джиминяно. Прекарахме там часове наред, наслаждавайки се на вината и храната, докато кулите на Сан Джиминяно ту се показваха, ту се скриваха от погледа ни зад облаците в дъждовния ден.

Кулите на Сан Джиминяно, обвити в облаци в дъждовния ден.
Кулите на Сан Джиминяно, обвити в облаци в дъждовния ден.

Poggo Alloro бе една от малкото винарни, които посетихме в Тоскана, където дегустацията на вина по подразбиране е предвидена да се комбинира с храна. Не, че е задължително, но мястото много предпазполага. Ние се настанихме във външната част на ресторанта, добре скрити от дъжда под навеса, но наслаждаващи се на освежения въздух. И веднага ни предложиха паста, сирена, месни деликатеси и десерт, освен вината. Семпла, но прекрасна храна. Доскоро ресторантът е бил в гида Мишлен, но по някаква причина от пандемията насам не е. Вярваме, че този пропуск може да бъде поправен.

Виното на Poggio Alloro

И понеже, както казахме, времето много предразполагаше да останем дълго, броят дегустирани от нас вина стигна десетина и май не остана нещо, което да не сме опитали. Ето фаворитите ни.

Le Mandorle – Vernaccia di San Gimignano DOCG Riserva. Верначия, отлежала в дъб 2 години. Изненадваща разлика с другата Верначия. Плътно и минерално тяло, невероятно вкусно, абсолютно удоволствие е да имаш това вино.

Верначия Le Mandorle от Poggio Alloro, която си грабна моментално
Верначия Le Mandorle от Poggio Alloro, отлежала 2 години в дъб, която ни грабна моментално

Chianti DOCG Riserva “Amico” – отново вкусно и плътно вино, което ще запомним. Би вървяло отлично със стек „Фиорентина“.

Chianti DOCG Riserva “Amico” - Poggio Alloro
Chianti DOCG Riserva “Amico” – Poggio Alloro
Пенливите вина на Poggio Alloro
Пенливите вина на Poggio Alloro

Poggio Alloro имат и чудесни пенливи вина, и не на последно място – десертно. Предвид много ограничения ни багаж, си тръгнахме само с две бутилки – Le Mandorle (Верначия, отлежала 2 г. в дъб) и десертното Vinsanto 2016, от грозде Малвазия и Требиано, отлежало 5 г. в дъб.

Научете и за останалите вина и винарни от Тоскана, които посетихме, от тази статия: Тоскана на виното и виното на Тоскана

А за останалите забележителности в Тоскана сме писали и тук: Истории от Тоскана – една есенна обиколка с кола между хълмовете

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image