Home ПътешествияБългария Розобер – Казанлък (село Розово и село Енина)

Розобер – Казанлък (село Розово и село Енина)

3 minutes read

Розобер – Казанлък (село Розово и село Енина)

”…Като пристигнах на градината, метнах чувала на един клон от крушата, препасах престилката, като забих здраво двата й края около кръста си и навлязох в първия ред. Трябва да се бърза, че от изток почна да се източва тънка розова ивица, а над нея жълта, по-широка. Първият ред започваше с два пъти по-висок храст от бели рози. Надигам се да настигна високите цветове, краката ми потъват в калната и студена земя, извадя единия, другият потъне. От дъжда и сутринната роса по ръцете ми се стича вода и чувствам как лази чак около кръста ми. Докато обера високия храст, няколко пъти се одрасквах до кръв. Окалях се до колене. Превръзката на палеца ми паднала и раната почна да ме боли, но бързам и навлизам вече в третия ред. Поглеждам тревожно на изток, защото розите трябва да се оберат, преди слънце да изгрее.

Чудомир, Розобер

Край село Розово

Залисани от хубавите момичета в шарени български носии, засуетили се между редовете рози, забравяме, че ако това бе наистина розобер, щеше вече да е приключил. Слънцето припича розовите лехи, а всички ние, туристи с фотоапарати, се щураме из уханните розови масиви. Радваме се на събитието и изпълваме с весела глъч полето. Весело стадо азиатски  туристи притичва от розоберка на розоберка и се снима с всички.  Картината се е попроменила от чудомирово време, но все още е пълна с цветове и мирис на рози. Една традиция, с която сме известни из цял свят и един продукт, силно свързан с нашата малка държава – розовото масло.

Розоберачки

И малките розоберачки

А ние, засмени фотографи, се радвахме на носиите най-много и леко негодувахме срещу голямата тълпа. Миналата година, когато валеше дъжд, почти никой не беше дошъл на ритуалния розобер в село Розово.

Из розовите храсти край Енина

И въпреки неподходящото за розичките време на деня решихме да направим една серия снимки за спомен от тази магия – розобер и от казанлъшките розоберачки. Благодарим на Гергана и Ванеса за търпението за тези прекрасни кадри.

Розови масиви край Казанлък

Радостни розоберачки

Розохвъргачки

Розоберачки

розоберачки

Ванеса

Ванеса

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 comment

Plamen Petkov 2015/06/10 - 9:28 AM

Много бърз! :))) Якички са де :)

Reply

Copyrighted Image