Divino.Taste 2023 идва! (1 – 3 декември 2023)

Форумът на българското вино ще събере над 90 изби и над 600 вина

Има един период в годината, който е блокиран в календара ни и не приемаме никакви други ангажименти – уикендът на изложението Divino.Taste 2023 – най-големия форум на българското вино, който събира десетки винарни, стотици вина и до голяма степен служи като ориентир как се развива българското вино. И макар че цяла година кръстосваме винарните, изложенията и баровете и отваряме бутилка след бутилка, всеки път отиваме на Divino.Taste с голямо вълнение. Да срещнеш на едно място почти всички качествени български вина и хората, които стоят зад тях, се случва.. ами веднъж в годината. През 2023 г. датите са 1 – 3 декември, а мястото – Интер Експо Център в София.

Ако не сте посещавали фестивала досега, сега ще ви разкажем защо трябва да дебютирате тази година. Ако пък сте – в следващите редове ще се уверите защо и сега не трябва да пропускате. А нас може да ни намерите там, да си кажем Наздраве и да продължим с раздумките.

Дивино Divino 2022

Какво ни очаква на Divino.Taste 2023

11-тото издание на изложението ще се проведе от 1 до 3 декември 2023, в зала 1 на Интер Експо Център София. Под един покрив ще представят вината си рекорден брой български винопроизводители – над 90, а това означава възможност да се дегустират над 600 различни вина – една представителна картина на най-качественото и атрактивното от родната ни винарска продукция. Списък на изложителите можете да разгледате на https://taste.divino.bg/exhibitors/. Те са от всички български региони, от местни и международни сортове, млади и отлежали, изобщо една много богата картина на българското вино в момента. Безкрайно красива, според нас.

DiVinoTaste_2017 - Maryan
Щандът на Винарска изба Марян на едно от предходните издания

За нас е безценен и фактът, че зад масите на изложителите застават самите винари и/или собственици, за да представят лично и да разказват за историята и особеностите на всяко вино и за да се вслушват в мнението и реакциите на дегустиращите гости – любители и професионалисти.
DiVino.Taste е и удобна професионална платформа за директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, търговци, дистрибутори, крайни клиенти. И най-ценното е, че на чаша вино се раждат и обменят страхотни идеи, създават се нови партньорства и приятелства. Сигурни сме, че ако вече поне веднъж сте ходили на Divino, сте намерили нови винени приятели.

Villa Melnik Divino 2017
С екипа на Villa Melnik Divino 2017

Майсторски класове

Акцентът в предстоящото издание е върху винените региони – една дискусионна тема,
която вълнува винената общност. Защото за виното произходът е от огромно значение!
Освен че по традиция изложителите са разпределени в залата по региони, майсторските
класове от паралелната програма също са основно свързани с темата.

Ето някои от най-атрактивните, според нас.

1 декември, петък
17:15 – 19:15 

За българските винени региони интимно | The Bulgarian Wine Regions up Close and Personal
Марин Атанасов | Marin Atanasov

2 декември, събота

12:15 – 14:15

Енотечни вина от трезора: 10 години Вила Мелник | Enoteca Wines from the Vault: 10 years Villa Melnik
Милица Зикатанова | Militza Zikatanova

Събитието е само с покани.


16:55 – 18:45 

Виньо верде: Белите съкровища на Португалия | Vinhos Verdes: The White Treasures of Portugal

Луиш Сердейра

3 декември, неделя

12:15 – 14:15

Райнхесен: Произходът има значение | Rheinhessen: Origin Matters
Николета Дикова | Nicoletta Dicova

14:30 – 16.30

Натурално вино – що е то? | Natural Wine – What is It?
Елизабет Портева | Elizabet Porteva

16:45 – 18:45

Великите червени тероари на Италия | The Great Terroirs of Italy
Андреа Макиа | Andrea Macchia

В този линк може да видите цялата съпътстваща програма на майсторските класове,
семинари и презентации на DiVino.Taste 2023.

Дивино 2022 Divino.Taste

Екстри

На място ще има специално изграден магазин Casavino, откъдето ще можете веднага да си купите вината, направили ви най-голямо впечатление. Друго нещо, което ние правим и за което Дивино е перфектното място, е да се запознаете лично с представителите на винарните, да им вземете контактите, за да можете в бъдеще да си поръчвате директно кашони от винарната.

За дегустационни бележки или просто за да си отбележите и запазите най-впечатлилите ви вина, ще има и удобно мобилно приложение. В него винарските изби, заедно с вината им и номера на щанда, са организирани както по региони и по азбучен ред. Приложението позволява да се водят бележки за всяко вино, да се дават оценки, да се отбелязват на момента любими вина, които накрая са организирани в строен списък със запазени оценки и бележки. Приложението съдържа и карта-схема на изложението, много удобно!

Дивино

И не на последно място, ще има и гурме зона, където да хапнете между дегустациите или да си напазарувате вкусни продукти за вкъщи. Ние винаги се спираме и прекарваме много време на щанда със зехтините и други подправки на Elly’s Supreme Taste и ви го препоръчваме. На миналото изложение посетихме и майсторски клас за зехтин, организиран от тях, а какво научихме може да прочетете от тази статия.

Билети

Можете да си купите и на място, но ви съветваме да ги вземете предварително, защото до 28 ноември и цената е по-добра. Не се лъжете да си вземете само за единия ден, после ще съжалявате, че не сте успели да опитате всичко. Вземете пакетен билет за трите дни. Вижте всички варианти тук: https://taste.divino.bg/bileti/

Работно време

1 декември, петък:

14:00 до 16:00 – само за професионалисти и медии
16:00 до 21:00 – за всички посетители
2 декември, събота, от 11:00 до 20:00 – за всички посетители
3 декември, неделя, от 11:00 до 19:00 – за всички посетители

Вместо финал

Ние ще сме там. Вероятно през цялото време. Ще обикаляме по щандовете, ще се връщаме на някои, после пак ще обикаляме и така три дни. Ако ни забележите да се носим в пространството, не се колебайте да ни заговорите. И ние неведнъж сме намирали нови винени приятели на Дивино. Ако случайно ни няма, значи сме на някой от майсторските класове. Но важното е, че сме там – при виното!

Ще се видим на Divino.Taste 2023!

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Copyrighted Image