Home Винен туризъмВинени събития Divino.Taste 2023 идва! (1 – 3 декември 2023)

Divino.Taste 2023 идва! (1 – 3 декември 2023)

7 minutes read

Форумът на българското вино ще събере над 90 изби и над 600 вина

Има един период в годината, който е блокиран в календара ни и не приемаме никакви други ангажименти – уикендът на изложението Divino.Taste 2023 – най-големия форум на българското вино, който събира десетки винарни, стотици вина и до голяма степен служи като ориентир как се развива българското вино. И макар че цяла година кръстосваме винарните, изложенията и баровете и отваряме бутилка след бутилка, всеки път отиваме на Divino.Taste с голямо вълнение. Да срещнеш на едно място почти всички качествени български вина и хората, които стоят зад тях, се случва.. ами веднъж в годината. През 2023 г. датите са 1 – 3 декември, а мястото – Интер Експо Център в София.

Ако не сте посещавали фестивала досега, сега ще ви разкажем защо трябва да дебютирате тази година. Ако пък сте – в следващите редове ще се уверите защо и сега не трябва да пропускате. А нас може да ни намерите там, да си кажем Наздраве и да продължим с раздумките.

Дивино Divino 2022

Какво ни очаква на Divino.Taste 2023

11-тото издание на изложението ще се проведе от 1 до 3 декември 2023, в зала 1 на Интер Експо Център София. Под един покрив ще представят вината си рекорден брой български винопроизводители – над 90, а това означава възможност да се дегустират над 600 различни вина – една представителна картина на най-качественото и атрактивното от родната ни винарска продукция. Списък на изложителите можете да разгледате на https://taste.divino.bg/exhibitors/. Те са от всички български региони, от местни и международни сортове, млади и отлежали, изобщо една много богата картина на българското вино в момента. Безкрайно красива, според нас.

DiVinoTaste_2017 - Maryan
Щандът на Винарска изба Марян на едно от предходните издания

За нас е безценен и фактът, че зад масите на изложителите застават самите винари и/или собственици, за да представят лично и да разказват за историята и особеностите на всяко вино и за да се вслушват в мнението и реакциите на дегустиращите гости – любители и професионалисти.
DiVino.Taste е и удобна професионална платформа за директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, търговци, дистрибутори, крайни клиенти. И най-ценното е, че на чаша вино се раждат и обменят страхотни идеи, създават се нови партньорства и приятелства. Сигурни сме, че ако вече поне веднъж сте ходили на Divino, сте намерили нови винени приятели.

Villa Melnik Divino 2017
С екипа на Villa Melnik Divino 2017

Майсторски класове

Акцентът в предстоящото издание е върху винените региони – една дискусионна тема,
която вълнува винената общност. Защото за виното произходът е от огромно значение!
Освен че по традиция изложителите са разпределени в залата по региони, майсторските
класове от паралелната програма също са основно свързани с темата.

Ето някои от най-атрактивните, според нас.

1 декември, петък
17:15 – 19:15 

За българските винени региони интимно | The Bulgarian Wine Regions up Close and Personal
Марин Атанасов | Marin Atanasov

2 декември, събота

12:15 – 14:15

Енотечни вина от трезора: 10 години Вила Мелник | Enoteca Wines from the Vault: 10 years Villa Melnik
Милица Зикатанова | Militza Zikatanova

Събитието е само с покани.


16:55 – 18:45 

Виньо верде: Белите съкровища на Португалия | Vinhos Verdes: The White Treasures of Portugal

Луиш Сердейра

3 декември, неделя

12:15 – 14:15

Райнхесен: Произходът има значение | Rheinhessen: Origin Matters
Николета Дикова | Nicoletta Dicova

14:30 – 16.30

Натурално вино – що е то? | Natural Wine – What is It?
Елизабет Портева | Elizabet Porteva

16:45 – 18:45

Великите червени тероари на Италия | The Great Terroirs of Italy
Андреа Макиа | Andrea Macchia

В този линк може да видите цялата съпътстваща програма на майсторските класове,
семинари и презентации на DiVino.Taste 2023.

Дивино 2022 Divino.Taste

Екстри

На място ще има специално изграден магазин Casavino, откъдето ще можете веднага да си купите вината, направили ви най-голямо впечатление. Друго нещо, което ние правим и за което Дивино е перфектното място, е да се запознаете лично с представителите на винарните, да им вземете контактите, за да можете в бъдеще да си поръчвате директно кашони от винарната.

За дегустационни бележки или просто за да си отбележите и запазите най-впечатлилите ви вина, ще има и удобно мобилно приложение. В него винарските изби, заедно с вината им и номера на щанда, са организирани както по региони и по азбучен ред. Приложението позволява да се водят бележки за всяко вино, да се дават оценки, да се отбелязват на момента любими вина, които накрая са организирани в строен списък със запазени оценки и бележки. Приложението съдържа и карта-схема на изложението, много удобно!

Дивино

И не на последно място, ще има и гурме зона, където да хапнете между дегустациите или да си напазарувате вкусни продукти за вкъщи. Ние винаги се спираме и прекарваме много време на щанда със зехтините и други подправки на Elly’s Supreme Taste и ви го препоръчваме. На миналото изложение посетихме и майсторски клас за зехтин, организиран от тях, а какво научихме може да прочетете от тази статия.

Билети

Можете да си купите и на място, но ви съветваме да ги вземете предварително, защото до 28 ноември и цената е по-добра. Не се лъжете да си вземете само за единия ден, после ще съжалявате, че не сте успели да опитате всичко. Вземете пакетен билет за трите дни. Вижте всички варианти тук: https://taste.divino.bg/bileti/

Работно време

1 декември, петък:

14:00 до 16:00 – само за професионалисти и медии
16:00 до 21:00 – за всички посетители
2 декември, събота, от 11:00 до 20:00 – за всички посетители
3 декември, неделя, от 11:00 до 19:00 – за всички посетители

Вместо финал

Ние ще сме там. Вероятно през цялото време. Ще обикаляме по щандовете, ще се връщаме на някои, после пак ще обикаляме и така три дни. Ако ни забележите да се носим в пространството, не се колебайте да ни заговорите. И ние неведнъж сме намирали нови винени приятели на Дивино. Ако случайно ни няма, значи сме на някой от майсторските класове. Но важното е, че сме там – при виното!

Ще се видим на Divino.Taste 2023!

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image