Home Винен туризъмВино Мелник Юбилеен 1300: Тайните на редките български сортове от Вила Мелник

Мелник Юбилеен 1300: Тайните на редките български сортове от Вила Мелник

6 minutes read

Има някои вина, които дълго се чудим кога, с кого и как да опитаме. За които знаем отдавна, понякога дори вече имаме бутилка, но подходящият момент за нея все не идва. И то не защото са твърде скъпи финансово (е, често наистина са с цена над средната, но тук изобщо не говорим за някакви редки колекционерски екземпляри), а по-скоро защото знаем историята им и осъзнаваме, че заслужават повече внимание и отношение и трябва да им го отдадем.

Сортът Мелник Юбилеен 1300 говори сам с името си, макар че може и да не сте го чували, но сигурно се досещате с какво е свързан. Посветен е на 1300-годишнината от създаването на българската държава, което само за себе си говори, че явно е оценен като много специален. Насажденията от него са миниатюрни и ние знаем само за едно вино, което в момента се прави от този сорт. И то е Rare Varieties Melnik Jubilee 1300 от Вила Мелник. Затова и решаваме да си го отворим на един страхотен неделен обяд с добри приятели, на който не празнуваме нечий рожден ден или друга дата от календара, а по-скоро страстта към добрата храна, доброто вино и истинските споделени моменти.

Мелник Юбилеен 1300 от Вила Мелник и нашият обяд
Мелник Юбилеен 1300 от Вила Мелник и нашия обяд

Мелник Юбилеен 1300 – какъв е този сорт?

Сортът е кръстоска между Широка Мелнишка лоза и грузинския сорт Саперави. Създаден е в Опитна станция Сандански през 1963 г. През 1981 г. измежду всички кръстоски на Широка Мелнишка лоза, точно този сорт е избран да бъде посветен на 1300-годишнината от създаването на България и наречен с името Мелник Юбилеен 1300.

Любопитно за сорта Саперави е, че е пулпата му е червена и дава вина с непрогледен и дълбок цвят. И също така един от малкото сортове от този тип, които дават вина с потенциал за отлежаване (тази полезна информация научихме от книгата на Яна Петкова „А, Б, Вино“). Кръстоската с Широка Мелнишка лоза е селектирана заради това, че зрее рано и че има много силно обагряне. Вината са с дълбок пурпурен цвят и интензивни вкусове и аромати.

Villa Melnik Rare Varieties Melnik Jubilee 1300
Villa Melnik Rare Varieties Melnik Jubilee 1300

Villa Melnik Rare Varieties: Melnik Jubilee 1300

Отварянето на бутилката с Мелник Юбилеен 1300 е нещо като кулминацията на един страхотен обяд, който си спретнахме с приятели, поръчахме си гурме меню от чудесните MIAM и се отдадохме на блаженство и сладки разговори за храната, виното, живота и всичко останало.

Всъщност, не беше точно така, бяхме си предвидили да отворим точно тази бутилка и още с влизането я отворихме и декантирахме, че да влезе в топ форма, докато ние се суетим и се наслаждаваме на розето и салатата. Но ето че предястието привършва, сменяме чашите, сервираме основното (бавно готвен свински врат и телешки гърди, маслен боб с манатарки, печен сладък картоф с кейл) и се оставяме на аромата на виното да ни носи през пътеките на удоволствието.

Обяд с бавно готвен свински врат, печен сладък картоф с кейл и пюре от маслен боб с манатарки
Обяд с бавно готвен свински врат, печен сладък картоф с кейл и пюре от маслен боб с манатарки
Сервираме обяда
Сервираме обяда

Rare Varieties Melnik Jubilee 1300, реколта 2017, е с дълбок непрогледен пурпурен цвят и още ароматът му ни изпълва с топлина. Богат, забележителен, на зрели черни плодове, особено малини, шоколад. Тялото е обло и обемно, със зрели танини, но и невероятна плодовост и свежест. За виното знаем още, че е отлежало 12 м в български дъбови бъчви.

Мелник Юбилеен 1300 е от тези локални винени сортове, които винаги търсим и сме  щастливи да намерим и макар тази статия да е за виното от реколта 2017 г. ние сме се наслаждавали на това вино и от предната реколта и спокойно го класираме като един от интересните за нас сортове и чудесен вариант на Вила Мелник.

С какво да комбинираме? – #КомбинирайСВино

Забележителните вина като това заслужават да бъдат опитани със забележителна храна. Това бе и една от причините да изчакаме и да се подготвим, преди да отворим бутилката Мелник Юбилеен 1300. Решението ни е бавно готвени свински врат и телешки гърди, гарнирани с пюре от маслен боб с манатарки и печен сладък картоф с кейл. Невероятна красота и пълна наслада за всички сетива, едно приключение, в което благородната плодова свежест на виното допълва всяка хапка и създава усещане за цялост и истинска емоция. Бутилка, която не можем да забравим.

Страхотно вино и отлична комбинация с храна - Мелник Юбилеен 1300 от Вила Мелник
Страхотно вино и отлична комбинация с храна – Мелник Юбилеен 1300 от Вила Мелник
Вино:Melnik Jubilee 1300
Страна:България
Сорт:Мелник Юбилеен 1300
Реколта:2017 г.
Изба:Вила Мелник
Местоположение:село Хърсово, Сандански
Цена:37 лв. от винарната
Барик:12 месеца в български дъбови бъчви
Температура на консумация: 18-20°C
/декантирайте поне един час преди консумация/
Ограничена партида: 2268 бутилки

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image