Home Статии До Пирот и обратно – една приятна разходка за ден от София

До Пирот и обратно – една приятна разходка за ден от София

13 minutes read

В Пирот сме ходили толкова много пъти и все още за нас е най-добрата идея за еднодневна разходка от София – Пирот и Погановски манастир, че пътеписът вече не е удобна форма да ви разкажем за този чудесен малък град. Всяко ходене е свързано със своя история – веднъж стигнахме до там по непознат селски път, почти без гориво в колата, след като по-рано за малко да ни арестуват на границата. Друг път е по-спокойно и разходката се изразява в приятен обяд с плескавици и кебапчета. А последния път открихме, че в Пирот има и много приятен етнографски музей. Разбира се, разходката винаги може да се съчетае и с пазар в Пирот, откъдето и ние понякога се прибираме с вкусен сръбски каймак. В каквото и настроение да сте, Пирот винаги е една от най-добрите идеи за еднодневна разходка през уикенда от София.

Места за отсядане – Пирот.

Погановски манастир
Красивата църква на Погановския манастир

Погановски манастир

За нас Погановският манастир „Св. Йоан Богослов“ е някак естествена и задължителна спирка по пътя към Пирот. След като минем границата и подминем Димитровград, където не знам защо, но рядко спираме за разходка, започваме да следим за отбивката вляво от пътя. Табелката е за село Суково, като има и означение за Погановския манастир. Самият манастир се стига след няколко километра, а колите паркираме до кръчмата срещу манастира. Пресичаме по леко нестабилното мостче над реката и сме в красивия и спокоен двор на манастира.

Църквата на Погановския манастир в Сърбия

Тук е мястото да уточним, че манастирът е спокоен само в определени дни и часове. Ако сте решили да го посетите през събота или неделя, най-добре е да сте там преди 9 ч местно време (10 ч българско), защото скоро след това започват да пристигат автобуси с български туристи и атмосферата става доста задушевна.

[mapsmarker marker=“196″]

При едно от последните ни посещения там – през ноември 2014 г., се озовахме в манастира във влажен и хладен ден.  Посрещна ни свещеникът Теофил, който се оказа много дружелюбен човек, разказа ни за перипетиите, които е имал в София. Беше много впечатлен от метрото, въпреки че не е успял да уцели спирката си. Но беше впечатлен. А и храмовете в София бяха се запечатали в паметта му. Много весели приказки.

Старата църква

Старата църква

Историята на манастира

До преди около 100 години Погановски манастир е бил в пределите на България и подчинен на Българската православна църква. За манастирската църква се спори дали е построена около 1395 или около 1425 година. Надпис в нея гласи, че изписването й е приключило през 1495 година. От 1871 година манастирът е в пределите на Българската екзархия и след Освобождението влиза в границите на България, до 1920 година. След това, по силата на Ньойския мирен договор, преминава в Сърбия и в момента е на подчинение на Нишката епархия. Манастирът остава един от най-посещаваните от българи в Сърбия, затова се погрижете да сте там по-рано.

Църквата

Ако сте любители на разходките сред природата, около Погановския манастир има множество пътечки, по които можете да поемете и да се отдадете на спокойна разходка в гората или пикник на някоя полянка. На нас все ни се случва да сме там есента или ранна пролет, когато времето не е много подходящо за това.

Суковски манастир

Преди да стигнете Погановския манастир, минавате покрай мост над река Ерма с табелка, отвеждаща ви към стария български православен Суковски манастир „Успение Богородично“. Вероятно вече са ремонтирали църквата, но ние попаднахме на строителна площадка, затова нямам много впечатление от мястото. Но църквата е стара и хубава и се надявам след реставрацията  да е станала още по-хубава. Нас хубавичко ни почерпиха монасите със сладки неща и така не съжалявахме, че сме се отбили.

[mapsmarker marker=“216″]

 

Към Пирот – по по-дългия път

Ако пък, като нас, обичате да се щурате из селските пътища и да разговаряте с местните хора, селата около манастира дават чудесна възможност за това. При едно от първите си посещения – в далечната 2011 година, ни се случи точно това. Любопитството ни накара да тръгнем към Пирот не по основния път, т.е. да се върнем на главния път и оттам да продължим, а да караме по селското пътче, отвеждащо към село Поганово и другите малки селца в района. Това, както по-късно установихме, е вероятно най-дългият път към Пирот, но пък спокоен и много приятно селски. Поснимахме се покрай наредените бали сено, откъснахме си плодове от едно ябълково дърво и се порадвахме на есенното слънце в пълно спокойствие.

[info]От средата на 2017г. може да стигнете до Пирот и по новата магистрала, но така ще изпуснете Погановския и Суковския манастири, а те си заслужават да бъде видени. [/info]

Река Ерма

Река Ерма от моста на Погановския манастир

Бали сено

По сръбските села можете да се порадвате и на екзотичния автопарк – мъничките стари автомобили са в пълно движение, а марката Юго никак не е изчезнала. Местни жители пък гордо ни разказаха как пътят им вече е много хубав – има асфалт.

Къде да хапнем на обяд в Пирот

Едно от любимите ни преживявания в Пирот и един от мотивите ни да посетим това приятно градче безспорно е възможността за вкусен обяд. Сръбската плескавица е класика и едно от любимите ни ястия и никога не пропускаме да си поръчаме по една – понякога обикновена, някога с кашкавал, друт път люта, или пък на каймак. Обичаме всичките видове еднакво. Може би тук е мястото да споменем, че ако сте вегетарианци, възможностите за обяд в Сърбия може да ви се сторят твърде ограничени и никак да не споделите нашето удоволствие от местната храна. За съжаление, безмесните ястия са силно ограничени и са по-скоро гарнитури. Но пържени картофи навсякъде има.

В Пирот има много места, където да хапнете вкусно и цените са доста по-народни от тези в София. На нас любимото ни е  Krčma „Ladna Voda“, Nikole Pašića 47, Pirot (в неделя не работи). В студените сезони и малка кръчмичка, но през лятото изкарват и маси в двора и сигурно е много приятно. Кръчмата се намира в двора на автентична къща-музей, за която ще разкажем малко по-късно. Едно от големите предимства на „Ладна Вода“ е, че можете да платите с карта. За нас недостатък е, че се пуши вътре, но това е във всички сръбски кръчми.

Друга много приятна кръчма е Лане Моеul. Vojvode Misica 42. В петък и събота вечер там често има жива музика и е много весело (но и доста шумно), ако сте любители на балканските ритми.

[info]Отсядали сме само веднъж в околностите на Пирот и тогава решихме да се почувстваме повече като у дома, отколкото като на хотел. Може да пробвате от сръбското гостоприемство в покрайнините на Пирот в „Вила Лола и Никола“. Надявам се, че са свършили с ремонта на терасата и сега е по-хубаво. [/info]

На разходка из пиротските забележителности

Пирот все ни изглежда като малък град, но според статистиката в него живеят близо 40 000 души, което не е толкова малко. Градът изглежда спокоен, чист и приятен и има доста места, където любопитните туристи като нас могат да се разходят.

Крепостта (Калето)

Пиротската крепост се нарича още Момчилов град или Момчилово кале. Смята се, че е построена през XIV в. от местния български владетел Момчил Войвода. Самата крепост е добре запазена до днес, но от доста години е затворена и в нея не се влиза. Но можете да се изкачите по пътечката на хълма над нея и да се насладите на прекрасната гледка към Калето и Пирот.

Калето в Пирот

Калето в Пирот

 

Музей на Понишавието (Старата къща)

Едва през лятото на 2016 година, при една кратка почивка по пътя за Мостар, Босна и Херцеговина, решихме да влезем в етнографския музей в Пирот, който се намира точно до кръчма „Ладна Вода“. В музея бяхме посрещнати от мил гид, говорещ чудесен български, който ни разказа много за къщата и околностите преди над 100 години.

Къщата, превърната днес в музей, всъщност била завършена през 1848 година. Тя била дом на местния богат търговец Христо Йованович, известен като Мале Ристе, защото бил много дребен човек. Интересна птица бил този Мале Ристе – богатеел от търговия, но не за сметка на всичките си клиенти, а мамел турските войници като им продавал едно и също масло по няколко пъти. Та, като богат човек, Мале Ристе, който бил от едно от околните села, решил да си направи голяма къща в покрайнините на Пирот. По това време вдигането на голям християнски дом било немислимо и търговецът се разбрал с турската управа, че къщата може да бъде вдигната, ако той разреши тя да се използва и като конак, където да пренощуват турски минувачи когато си поискат. Така почти целият горен етаж на къщата е построен в този стил, а част от автентичните мебели от онова време са запазени и изложени.

Мале Ристе

Но Мале Ристе бил опърничав човек и имал сложни отношения с турците. Въпреки тяхната доминация, той успявал да ги накара да му се кланят и подчиняват в определени моменти. Така, например, в голямата къща построил за себе си малка стаичка с много нисък таван. Само в нея приемал посетителите си. Така турците нямали избор, освен да се привеждат и да се съобразяват с неговите правила, когато го посещават в дома му.

На първия етаж на къщата има етнографска експозиция на предмети от бита и културата на сърбите от онова време. Типичен занаят в района бил грънчарството и особено правенето на стомни, като в музея ще видите най-различни интересни и украсени експонати.

Из пиротския парк

Паркът в Пирот е много чаровен, разположен в коритото на река Нишава. От двете му страни има алеи за велосипеди и ролери, всъщност, придвижването с велосипед е на голяма почит в Пирот.

Пирот

Пирот

На пазар в Пирот

Чували сме, че е много популярно да се ходи специално в Пирот на пазар. Ние не сме от хората, които се връщат с пълни торби, защото предпочитаме да се насладим на местните вкусотии на място. Е, понякога си вземаме по 1-2 опаковки сръбски каймак от магазина, за да си направим плескавица с него вкъщи. Друг път се прибираме със стекче бира, пиво Jelen ни е много приятно. Дрехи, прах за пране и подобни неща рядко си купуваме, но трябва да признаем, че именно от Пирот купихме тоалета за изписването на нашата дъщеричка Анна през 2014 година.

Иначе, пазарът в Пирот е забележителност. В почивните дни, освен сергиите, се появяват множество отделни автомобили със зарзават и кой каквото друго си е произвел и се опитва да продаде. Можете да намерите всякакви плодове и зеленчуци според сезона, както и яйца. Но ние досега не сме се престрашили да си купим нищо.

Темски манастир „Свети Георги“

През една от нашите любопитни разходки се насочихме по поречието на река Темещица към село Темска и манастира край него. Пътчето бе тясно, селско и видяхме сърничка. Но приятно ни отведе до многогодишните дървета, пазещи сянка пред входа на манастира. Влязохме в красивия и много подреден двор на манастира и приветливо ни посрещна стара монахиня, може и игуменката да бе. Тя се зарадва на Ани, а ние спокойно се разходихме покрай и в църквата, в манастира нямаше много посетители.

Темски манастир „Свети Георги“ в Сърбия

Темски манастир „Свети Георги“

Темския манастир „Свети Георги“ съществува още от XVI век и е бил много развит и е служел като културен център на района. Тук е написан и Темския ръкопис „Из душевного обреда в’ неделных днех слова избрана. На прости язык болгарскій“. Тогавашният игумен на манастира, Кирил Живкович от Пирот, го завършва на 13 юли 1764 година. В ръкописа е описал български диалектни слова от Белоградчишко-трънски или торлашки диалекти. Този ръкопис сега се пази в библиотеката в Ниш.

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

12 comments

Devora Dzhambova 2016/02/28 - 7:14 PM

Много приятен пътепис и много хубави снимки! Благодаря! :)

Reply
Andrey Andreev 2016/02/28 - 8:28 PM

Благодаря много, трябва скоро да направя нови снимки от тази дестинация :)

Reply
Марио 2015/08/08 - 8:01 AM

Поздравления

Reply
joca 2013/12/22 - 3:05 AM

Pozdrav iz Pirota za tebe

Reply
Андрей Андреев 2014/09/15 - 9:27 PM

Thank you :)

Reply
Vik 2013/02/25 - 9:09 AM

В Карнобат изградиха много по-хубав парк!Ние вчера посетихме Пирот-в неделя почти нищо не работи!Няколко кафета,2 сладкарници и едвам намерихме къде да хапнем!!!!

Reply
Андрей Андреев 2013/02/25 - 11:31 AM

В Карнобат паркът е чуден, той е съвсем обновен и центърът му са го направили екстра. И всичко е много красиво осветено вечер. Но и там няма супер много места за хранене, но пък е и по-малък град. То по принцип тази традиция всичко да работи в неделя в много държави не я спазват :) Има едно заведенийце до Димитровград (Цариброд), което съм посещавал в неделя и работи и е хубаво: http://goo.gl/maps/AGAty
Трябва да направя пост и за Карнобат, за Маркели, за църквата и за новия център:)
Усмихнат ден!
Андрей

Reply
тина 2012/10/03 - 5:31 AM

отивам на екскурзия до пирот – въпреки че преди 15 години често съм посещавала този град – но този път отивам със свекървата защото тя не е излизала от българия и за нея пирот е париж хахахах ще се възползваме от съветите на андреи харесаха ми и снимките дано нямаме изпълнения с митничарите че те не са от наи любезните – зависи от настроението им

Reply
Petya 2012/07/06 - 8:42 PM

Много хубав пътепис и страхотни снимки!

Reply
tom 2012/02/21 - 2:31 PM

Паветата не вярвам да са като за ролери.

А и не виждам снимките на жените в сеното :-/

Reply
Виктория 2011/11/07 - 2:00 PM

много хубаво :-)

Reply
Veselin 2011/11/04 - 3:14 PM

Много ми хареса статията, благодаря за което и мисля да се възползвам и от съветите ви!

Reply

Copyrighted Image