Събитието, което не можем да пропуснем – Августиада 2023, Стара Загора

Августиада в Стара Загора бе едно от първите винени изложения, на които сме ходили, още съвсем в началото на нашия винен ентусиазъм. Оттогава ни остава едно от любимите, а тази година имаме повод да сме още по-щастливи, че се провежда в града, в който живеем. И съвсем искрено можем да заявим, че се гордеем, че Стара Загора си има Августиада, а ние сме част от всичко това.

Августиада 2023 ще се проведе от 15 до 17 септември на открито на Античния форум в Стара Загора.

Но защо толкова се вълнуваме и с какво Августиада е толкова интересна?

Какво е Августиада 2023?

Фестивалът Августиада ще се проведе за единадесета година в Стара Загора и отново ще събере на едно място винопроизводители от цялата страна, както и чуждестранни такива. Очакваме да видим и щандове с вкусна храна, а не само с вино, и изобщо една много добра идея за прекарване на следобеда. Едно от най-привлекателните неща е „сцената“ на Августиада. В някои от предходните години изложението се провеждаше на античната улица в Регионалния исторически музей Стара Загора. А през 2023 година ще е дори по-мащабно и цветно – на открито, върху хилядолетните останки от римски улици и сгради на Античен форум – Стара Загора.

Античния форум в Стара Загора и Римската улица
Античния форум в Стара Загора и останките от римските улици
Античния форум в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора

Най-интересното на Августиада 2023

  • За нас, а и за повечето посетители, безспорно най-интересното ще е изложението на най-различни вина от България и Балканите и не само. ЧЕХИЯ ще бъде международен акцент на Августиада 2023. И ние очакваме с нетърпение да научим кои са изложителите.
  • По време на фестивала ще се проведе майсторски клас Наградените вина на Балканския винен фестивал 2023.
  • Фестивалът ще бъде съпроводен с богата и разнообразна културна програма.
  • Конкурс „Царица на Августиада“. Безспорно в Стара Загора има много красиви момичета, като от тях една ще бъде избрана за посланик на Августиада. Победителката ще бъде избрана в първия ден от фестивала.
  • Пълната програма на събитието можете да видите на сайта на Августиада.

Ще забележите, че програмата стартира с Конференция Августиада. Която, макар да звучи скучно, всъщност включва много интересни теми. Една от тях гласи:

Как да продаваме повече български храни и напитки в Европа: Ползи от ЗНП и ЗГУ
Лектор: Мария Андреева, Агенция за регионално развитие – Стара Загора

И да, лектор Мария Андреева е именно тази Мария Андреева, един от създателите на този сайт. Мими е пряко ангажирана с един международен проект за подпомагане на производителите на храни и напитки със защитен произход и ще говори по темата.

Старозагорската опера
Старозагорската опера
Царица на Августиада 2017
Царица на Августиада 2017

Разни организационни въпроси

Августиада 2023 (програма) започва още на 15 септември, петък, с конференция, а след това дефиле на винарни, готвачи, музикални и други групи, с участието на кандидатките в конкурса за Царица на Августиада.

На изложението за вино и кулинарни продукти ще можете да отидете от 18 до 23 ч в петък, от 12 до 22 ч. в събота и до 17 ч в неделя. Входът е 10 лв на човек за един ден и 15 лв за трите дни. Цената на майсторския клас е 30 лв на човек. Билети за изложението можете да си купите на място.

Ние, разбира се, ще сме на Августиада и ще се радваме да се разходим заедно, да дегустираме и да си кажем Наздраве. Ако ни забележите, не се колебайте да ни заговорите. Ако не ни забележите, а сте там, пишете ни, ще се намерим.

А ако не сте от Стара Загора, имате отличен повод да разгледате и останалите забележителности в града.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Copyrighted Image