Home Винен туризъм Събитието, което не можем да пропуснем – Августиада 2023, Стара Загора

Събитието, което не можем да пропуснем – Августиада 2023, Стара Загора

5 minutes read

Августиада в Стара Загора бе едно от първите винени изложения, на които сме ходили, още съвсем в началото на нашия винен ентусиазъм. Оттогава ни остава едно от любимите, а тази година имаме повод да сме още по-щастливи, че се провежда в града, в който живеем. И съвсем искрено можем да заявим, че се гордеем, че Стара Загора си има Августиада, а ние сме част от всичко това.

Августиада 2023 ще се проведе от 15 до 17 септември на открито на Античния форум в Стара Загора.

Но защо толкова се вълнуваме и с какво Августиада е толкова интересна?

Какво е Августиада 2023?

Фестивалът Августиада ще се проведе за единадесета година в Стара Загора и отново ще събере на едно място винопроизводители от цялата страна, както и чуждестранни такива. Очакваме да видим и щандове с вкусна храна, а не само с вино, и изобщо една много добра идея за прекарване на следобеда. Едно от най-привлекателните неща е „сцената“ на Августиада. В някои от предходните години изложението се провеждаше на античната улица в Регионалния исторически музей Стара Загора. А през 2023 година ще е дори по-мащабно и цветно – на открито, върху хилядолетните останки от римски улици и сгради на Античен форум – Стара Загора.

Античния форум в Стара Загора и Римската улица
Античния форум в Стара Загора и останките от римските улици
Античния форум в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора

Най-интересното на Августиада 2023

  • За нас, а и за повечето посетители, безспорно най-интересното ще е изложението на най-различни вина от България и Балканите и не само. ЧЕХИЯ ще бъде международен акцент на Августиада 2023. И ние очакваме с нетърпение да научим кои са изложителите.
  • По време на фестивала ще се проведе майсторски клас Наградените вина на Балканския винен фестивал 2023.
  • Фестивалът ще бъде съпроводен с богата и разнообразна културна програма.
  • Конкурс „Царица на Августиада“. Безспорно в Стара Загора има много красиви момичета, като от тях една ще бъде избрана за посланик на Августиада. Победителката ще бъде избрана в първия ден от фестивала.
  • Пълната програма на събитието можете да видите на сайта на Августиада.

Ще забележите, че програмата стартира с Конференция Августиада. Която, макар да звучи скучно, всъщност включва много интересни теми. Една от тях гласи:

Как да продаваме повече български храни и напитки в Европа: Ползи от ЗНП и ЗГУ
Лектор: Мария Андреева, Агенция за регионално развитие – Стара Загора

И да, лектор Мария Андреева е именно тази Мария Андреева, един от създателите на този сайт. Мими е пряко ангажирана с един международен проект за подпомагане на производителите на храни и напитки със защитен произход и ще говори по темата.

Старозагорската опера
Старозагорската опера
Царица на Августиада 2017
Царица на Августиада 2017

Разни организационни въпроси

Августиада 2023 (програма) започва още на 15 септември, петък, с конференция, а след това дефиле на винарни, готвачи, музикални и други групи, с участието на кандидатките в конкурса за Царица на Августиада.

На изложението за вино и кулинарни продукти ще можете да отидете от 18 до 23 ч в петък, от 12 до 22 ч. в събота и до 17 ч в неделя. Входът е 10 лв на човек за един ден и 15 лв за трите дни. Цената на майсторския клас е 30 лв на човек. Билети за изложението можете да си купите на място.

Ние, разбира се, ще сме на Августиада и ще се радваме да се разходим заедно, да дегустираме и да си кажем Наздраве. Ако ни забележите, не се колебайте да ни заговорите. Ако не ни забележите, а сте там, пишете ни, ще се намерим.

А ако не сте от Стара Загора, имате отличен повод да разгледате и останалите забележителности в града.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image