Home ПътешествияГърция Акрополът в Атина – Гърция

Акрополът в Атина – Гърция

15 minutes read

Това лято бе пълно с приключения в Гърция. И наистина Гърция може да ви заплени не само с плажове, а и с купища история и красиви места. Вече втора година правим круиз из Егейско море, който всеки път ви препоръчваме, като достъпен и супер готин. И покрай круиза събрахме истории за някои от най-любопитните места. Но какви истории за Гърция ще разказваме, ако не сме видели Акропола?!

Пристигнахме в Атина

Не за пръв път съм в Атина, едно време имаше директен влак от София до Атина, с който бях се озовал в столицата на Гърция, малко след някои от Олимпийските игри, но вече този маршрут не съществува и сега е доста по-удобно със самолет да стигнеш до Атина. От тогава посещавам няколко пъти Атина през следващите години  и винаги е приятно и интересно, макар че този голям и космополитен град е извън любимото спокойствие и уют на малките градове, което търся. Но този път решихме да се разходим организирано тук, а и бяхме с двете деца.

От София до Атина има различни авиокомпании, които да хванете – ние сме ползвали Aegean (Егейските авиолинии), те са националния гръцки превозвач и най-голямата авиокомпания, много приятен полет беше. Всъщност, точно с този полет стигнахме до Атина за първия ни круиз, който започна от тук. А на следващата година хванахме круиза от Солун, а в Атина се възползвахме от организираната екскурзия с български водач, с която да посетим Акропола.

И така, пристигнахме всъщност в Пирея, най-голямото пристанище на Атина. Смъкнахме се, малко безразборно и се качихме на автобуса. На кораба имаше и други българи и бяха ни осигурили водач на български език. Дамата беше колоритна и запълваше всяка секунда тишина с разкази за Атина и живота там. Но в тази статия няма да се развихрим из цяла Атина, а ще се качим на Акропола.

Обстановката – юли, някакви нечовешки жеги. Доброволци от Червен Кръст има навсякъде и раздават вода. Слънцето прежуря, макар, че е още рано. Автобусът спира в подножието на хълма на Акропола. Денят е такъв, че има много круизни кораби и тълпата за Акропола е зашеметяваща. Някак си се промъкваме бързо и влизаме. Но винаги е добре да предвидите, че може да се наложи да чакате повече, а сенки има, ама не достатъчно.

Може би е добра идея да си купите онлайн билети. Тук ви оставям линк към една опция за купуване на билети (не е тествана, но тук погледнах цените). Трябва да знаете, че може да намерите билети на повечето популярни сайтове за билети за атракции, та използвайте тези, на които се доверявате вие. Граждани на ЕС до 25 години са с безплатен вход на Акропола.

Акропол

Думата „акропол“ не е запазена точно за това място, Атинският акропол е просто най-известният акропол. От старогръцки „Акропол“ – Ἀκρόπολις в превод означава „град върху хълм“ (акрополис). Ако пътувате из Гърция ще срещнете и други акрополи: Микена, Коринт, но най-известният е този в Атина и ако някъде е споменато само „Акропола“, вероятно имат предвид този, построен на хълма в Атина.

Кекропс

Всъщност там, на малкото плато на хълма, е била Атина, когато е била създадена от митичния гръцки цар Кекропс или поне това е една от легендите за създаването на Атина. Съществуват няколко легенди за създаването на Атина. Но тук ще „скицираме“ най-известната, според която Атина е основана от митичния цар Кекропс. Кекропс бил роден от земята и бил смятан за прародител на атиняните. Той бил избран от боговете да бъде цар на града и да определи кой от тях ще бъде негов покровител. Посейдон, богът на морето, и Атина, богинята на мъдростта и войната, се състезавали за благоволението на Кекропс. Посейдон ударил земята с тризъбеца си и оттам бликнал извор със солена вода. Атина пък дарила Кекропс с маслиново дърво. Кекропс избрал маслиновото дърво като по-ценен дар и така Атина станала покровителка на града.

След Кекропс, Атина е управлявана от различни царе и династии. От известните царе на града е Егей, който, ако сте се интересували от гръцките митове, ще знаете как Егейско е получило името си.  След него е синът му, Тезей, който обединява града и го превръща в мощна сила в Гърция. Тезей е известен с многобройните си подвизи, включително убийството на Минотавъра в лабиринта на Крит.

През VI век пр.Хр. Атина става република и започва да се развива като демокрация. Един от най-значимите дейци на тази епоха е Солон, който въвежда редица реформи, които укрепват демокрацията в Атина. Солон също така насърчава изкуството и културата и Атина започва да процъфтява като център на гръцката култура.

И така достигаме до V век пр. Хр., когато Атина достига своя „Златен век на Перикъл“, когато са построени по-значимите сгради от комплекса на Акропола.

Разходка из Акропола

След като минете през входа за посетители, ще се изкачите и ще минете през „Пропилеи“. Пропилеите са монументалният вход, построен по време на Перикъл. Те са украсени със скулптури и релефи, изобразяващи сцени от гръцката митология и история.

След като преминете през Пропилеите, ще се озовете на платото на Акропола. От дясната си страна ще видите храма на Атина Нике. Този малък храм е построен в йонийски стил и е посветен на богинята на победата.

Отляво на Пропилеите се намира Ерехтейонът. Този храм е построен в дорийски и йонийски стил и носи името на Ерехтей, един от царете на Атина, по-късно обожествен. Храмът е известен със своите уникални колони, които са с различни размери и форми. Твърди се, че храмът е на мястото, където Посейдон, в състезанието си с Атина за господството над Атика, по времето на цар Кекропс, е ударил скалата, за да накара морската вода да тече.

В центъра на платото се намира Партенонът. Този величествен храм е посветен на богинята Атина Партенос. Партенонът е построен в дорийски стил и е един от най-известните паметници на древната гръцка цивилизация.

Партенонът
Най-големият храм на Акропола – Партенонът

Освен тези основни забележителности, на Акропола могат да се видят и други руини, включително:

Малкият Партенон – храм, посветен на богинята Атина

Останките от храма на Хефест – бог на огъня и металургията

Останки от храма на Зевс – цар на боговете

Останките от храма на Асклепий – бог на медицината

С деца на Акропола

Както започна нашата история, ние бяхме с Анна и Адриана на разходка из Атина, като деца на 8 и 4 години, които още не са се сблъсквали с гръцката митология и история не съм сигурен колко интересни бяха разказите за Атина, Посейдон, Перикъл и други такива.

Но пък бяха впечатлени от размерите и всичко и ние не спирахме да им обясняваме някакви неща, които сметнахме за интересни. Но и се опитвахме да опазим хилядолетните сгради да не бъдат изкачени от тях. Убеден съм, че разходката ги впечатли и сега, като гледаме снимки или попаднем на история свързана с Атина, те си представят мястото по-реалистично.

Покрай Акропола

Освен топ известните забележителности на Акропола, покрай него ще видите и други антични структури в подножието му, построени по-късно. Театър на Дионис (сегашните останки са от римско време), Одеона на Херод и великолепна гледка над цяла Атина.

Едно от местата с великолепна гледка към Акропола е хълма Ареопага.

От Акропола може да се спуснете към старата част на Атина и да се насладите на разходка из уличките ѝ. Или пък да се отбиете в Новия музей на Акропола разположен на югоизточния склон. С изграждането на музея Гърция се надява да си върне и мраморните статуи от Партенона, които в момента са във Великобритания, но този спор още не е решен.

Къде да отседнете и да сте близо до Акропола? Може би в живописния квартал Плака в подножието на Акропола ще намерите уютни местенца, където да отседнете и много фамилни ресторанти. Но Атина е голям град и има и метро, та може да потърсите точно каквото ви харесва и по-далеч от Акропола.

Booking.com

И все пак, не забравяйте и варианта да сте с круиз из Егейско море!

Може да ви хареса също

Copyrighted Image