24 часа в Пловдив – най-хубавите места в града

This post is also available in: English

Пловдив е един от градовете, където ходим рядко, незнайно защо. Чудесен е като град, дава огромни възможности за туризъм, но някак все остава встрани от пътешествията ни. Този път обаче решихме да поправим това и да посветим уикенда си (или по-точно полу-уикенда) на него. В този кратък трип в Пловдив ни се събраха едва около 24 часа, които се оказаха крайно недостатъчни дори за хора, които не са си поставили за цел да обиколят всички интересни места като Капана, Стария град и др. (Препоръчваме да отделите повече време в Пловдив)

Главната

Главната в Пловдив няма нужда от представяне. Стъргалото, както този тип места се наричат по други краища на страната ни, се простира от площада пред пощата, та чак до Пешеходния мост, който може и друго име да си има, но едва ли някой го знае.

"Главната" в Пловдив
„Главната“ в Пловдив

Тази дълга и широка улица, изпълнена с магазини, кафенета, закусвални, обикновени будки за фрешове или кафе, и театър има на нея, сигурно пази тайните на стотици хиляди пловдивчани и гости на града – на един от някоя бурна нощ по дискотеките, на друг от някоя по-спокойна и романтична вечер, а трети може и да нямат спомен, но със сигурност всеки, който някога, по някакъв повод е бил в Пловдив, е минал по нея.

Статуята на Мильо на Главната в Пловдив
Статуята на Мильо на Главната в Пловдив

И до ден днешен Главната е място, което се изпълва с хора и емоции всяка лятна вечер, където и в 23 часа е трудно да се разминеш. През летния ден гледката е малко по-различна, защото Пловдив е един мноого топъл град и мераклиите да се разхождат под жаркото слънце не са много.

Главната гледана от Данов Хълм
Главната, гледана от Данов Хълм
Главната в Пловдив
Главната в Пловдив

Градът на римляните

Главната е толкова известна, че за нея има отделна статия в Уикипедия. Славата ѝ е заслужена – не само заради всичките емоции и спомени, които носи, и далеч не само заради кафенетата и магазините, които привличат млади и стари по цялата ѝ дължина. Днешната пешеходна зона лежи върху пистата на Античния Римски стадион. Самият стадион пък е основна атракция и централна част по протежението на Главната в Пловдив. Всички любители на историята и древната култура могат да слязат до останките от стадиона, да поседнат на някоя от античните „пейки“, да прочетат и послушат за историята на мястото, а отскоро за туристите там вече се прожектира и филм. За уморените пешеходци точно над стадиона има и кафене с чудесна гледка към останките от античната история.

Античен стадион на Филипопол
Античен стадион на Филипопол

Улица „Княз Александър I Батенберг“, а след нея се намира улица „Райко Даскалов“ (известна като Долната или Малката Главна )

В същото време Главната, чието официално име дори пловдивчани ще се затруднят да посочат, е истински музей на открито на архитектурата от началото на 20 век. Голяма част от къщите са строени в началото на 20-ти век, архитектурата има елементи на класицизъмсецесион и постмодернизъм. Повечето сгради в момента са с реставрирани фасади и при наличие на добро въображение, може успешно да се върнете преди сто години а да помечтаете за времената, когато не е имало автомобили, телефони, компютри, телевизия, и всичкият социален и културен живот е протичал тук – на Главната.

Улица „Княз Александър I Батенберг“
Улица „Княз Александър I Батенберг“
Улица „Княз Александър I Батенберг“
Улица „Княз Александър I Батенберг“

Главната е и отправна точка към другите забележителности на Пловдив – реновирания арт квартал Капана, Стария град, Цар Симеоновата градина и др. Ако обаче вече сте направили бърз тегел под жаркото слънце и сте изгладнели, е време за почивка и закуска, защото Главната е дълга и уморителна. Така направихме и ние и се впуснахме в търсене на хубав ресторант, удобен и за деца.

Фонтанът при Копчетата
Фонтанът при Копчетата
Джумая джамия
Джумая джамия

Капана – артистичното сърце на Пловдив

За „Капана“ разказът ни трябва да започне от името му. Всеки знае какво е капан, но името не идва от „приспособление за лов на животни“. В Османската империя „капан“ често са наричали места за търговия. Думата „kapan“ се е ползвала за везна за големи товари, a с името „Капан“ са били кръщавани места, където има такава везна и тя обикновено е била в търговската част на града. Сегашния пловдивски квартал се е образувал между две пазарни пространства, притиснати отвсякъде с дюкяни и наречени „Ун капан“ (un –тур. брашно) и „Буюк капан“ (Büyük – голям).Така и целия квартал получил името Капана.

Квартал с името „Ункапани“ има и в Истанбул, Турция
Улица Златарска, една от най-важните улици в Капана
Улица Златарска, една от най-важните улици в Капана

Та още през XV век Капана е бил занаятчийския квартал, образувал се около Куршумхан (на мястото на хана през 1930г. са построени Халите). Куршумхан е бил най-големият хан в града и името му е идвало от оловните плочи, които покривали хана (олово – тур. kurşun). А улиците носели и носят имената на занаятите, развили се на тях: Златарска (сега на нея има популярни ресторанти и кафенета), Железарска, Кожухарска…

За Капана винаги се грижат да изглежда добре :)
За Капана винаги се грижат да изглежда добре :)

През 2013-2014 година Капана бе превърнат в квартал на творческите индустрии с идеята в него да се провеждат културни фестивали. Едно време Капана бил леко занемарено място, където едва се разминаваш от коли по тесните улички. Девойки от Пловдив разказват истории, че неведнъж им се случвало да си харесат обувки в някой магазин в Капана, да се приберат до вкъщи, за да си вземат пари, и после да не могат да открият магазина. Днес, по наши наблюдения, Капана изглежда подреден, чист и приятен, и не е невъзможно да се загубиш, но пък ще бъде едно приятно загубване сред кафенета, бирарии, работилници за палачинки и лимонада и други занаятчийници.

Улица Златарска привечер
Улица Златарска привечер

На обяд в Капана в Пловдив

Туристическите форуми упорито ни насочваха към ресторант „Хемингуей“, намиращ се около началото на Главната, срещу „копчетата“. Дали заради слънцето и жегата или заради моментно настроение, на пръв поглед „Хемингуей“ не ни вдъхна доверие и решихме да търсим друго място за обяд. Малко прибързано, защото в последствие „Хемингуей“ ни стана едно от любимите заведения. Погледнахме пътьом още едно-две от уличните заведения, докато накрая не се озовахме зад джамията, в китния квартал Капана, който в момента е чаровна пешеходна зона, свободен от коли и пълен с приятни местенца за пиене на бира, лимонада, кафе и кой каквото му душа иска.

Ако сте ценители на хубавото вино и искате да опитате от по-добрите български вина може да опитате мавруд и рубин от региона или просто да обиколите винарните около Пловдив

Ресторант „Амстердамъ“ се оказа чисто и приятно място, на една малка пешеходна уличка, хем в Капана, за чийто лабиринт се носят легенди, хем на 20 метра от Главната. Ресторантът ни направи отлично впечатление с прекрасното обслужване, интересното меню , и вкусното изпълнение на храната. Мястото се оказа перфектно и за деца поради липсата на автомобили по улицата и нашата лудетина имаше възможност да се развихри и да обикаля по цялата улица, без някой да я гони и държи за ръка. Така направихме дълъг обяд, починахме си мъничко и продължихме пловдивската обиколка.

Кафенетата из Капана
Кафенетата из Капана

След уморителната разходка в жегата, бяхме твърдо решени да изпием по един фреш или лимонада и се настанихме удобно на оранжевите столчета в една от сладкарничките. Момичето ни показа кои торти са правени същия ден, увери ни, че на място ще ни изцеди лимонадата, и бързо ни спечели за клиенти.

Капана ни хвана в капана си и дълго време не можахме, или по-точно не искахме да излезем от чистите малки павирани улички. Коментирахме помежду си, че тази част на Пловдив ни прилича на украинския град Лвов – където установихме, че сигурно можем да откараме в пиене на кафе и ядене на шоколад поне седмица. Може да се сравни още със Старата чаршия на Скопие и идентичния на нея район в Битоля – все места, пълни с енергия и история и даващи много мегдан за въображението.

По залез в Стария град

Старият град е една от основните забележителности на Пловдив, заедно с останките от римско време. Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ е разположен върху 3 от хълмовете на Пловдив – Небет тепеДжамбаз тепе и Таксим тепе. Смята се, че Пловдив е един от най-старите градове в Европа – съвременник на Троя и Микена, по-стар от Рим и Атина. В него се заселили хора още преди 8000 години. В античността е бил град на траките, изградили светилище на северния хълм Небет Тепе.

Археологически разкопки на върха на Небет Тепе
Археологически разкопки на върха на Небет Тепе
Гледка от Небет тепе към Данов Хълм, Бунарджикът и в далечината Младежкия хълм
Гледка от Небет тепе към Данов Хълм, Бунарджикът и в далечината Младежкия хълм
Гледки от Небет Тепе
Гледки от Небет Тепе

Античният театър

Античният театър в Пловдив е разкрит по време на археологическите разкопки през 1978 – 1979 г. и е един от най-добре запазените театри в света

Античния театър на Филипополис
Античния театър на Филипополис
Освен сцена за поети, музиканти и певци, античният театър в Пловдив е бил и място за провеждане на борби с животни и гладиаторски битки. За това говорят някои специфични особености в конструкцията му. Открити са следи от обезопасителни съоръжения пред първия ред и трите стълбища, които пресичат подиума.
Античният театър в Пловдив
Античният театър в Пловдив

Град на много епохи

Първите крепостни стени са издигнати по времето на Филип II Македонски (342 г. пр. Хр.). От римския период на града са запазени редица археологически обекти като Античен форум, Античен стадион, Античен театър. След завладяването на града от Филип Македонски остава името му Филипопол, популярно в древния свят. Гръцкият писател Лукиан не без основание възкликва: „…Това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му…“.Римската епоха (II-IV в.) е своеобразен „златен век“ в развитието на античния град. Археологическите проучвания са разкрили останки от някогашните бляскави обществени сгради. Античните, средновековните и възрожденски паметници съжителстват в неповторими ансамбли на територията на историческото Трихълмие.

Днес характерна част на древния град са къщите от епохата на българското възраждане, които пазят блясъка на живота и културата от преди 200 години.

Старият град в Пловдив
Едно от най-известните места в България, Хисар Капия, къщата на Димитър Георгиади и Куюмджиевата къща
Старият град в  Пловдив
Старият град в Пловдив
Старият град в  Пловдив
Из уличките на Стария град в Пловдив
Старият град в  Пловдив
Старият град в Пловдив

За Стария град може да разказваме много. Но колкото и да напишем, няма как да споменем всяка забележителност в него, всяка къща и всеки музей, един от друг по-интересни. За туристите, които се увличат по подобни градове и забележителности, препоръчваме да си отделят достатъчно време. Може би дори цял ден или повече, за да се насладят на Стария Пловдив. За да усетите атмосферата още по-добре, може да останете и в някой от множеството хостели в старата част. Пловдив е може би градът с най-много хостели в България, за всеки вкус.

Катедрален храм Успение Богородично, Пловдив
Катедрален храм Успение Богородично, Пловдив
Старият град в Пловдив
Старият град в Пловдив

Детската железница

Ако сте отишли в Пловдив с дете, една от най-забавните атракции е детската железница на Младежкия хълм. Мини влакчето се движи по истински релси, минава по истински мостове и под истински тунели. Едно време е имало и истински спирки, на които желаещите слизали и се качвали. Днес началната гара е само една, а пътуването продължава 10 минути в посока до спирка „Панорама“. След това закачат локомотива в обратната посока и влакчето се връща. По време на пътуването звучат детски песнички и децата искрено се забавляват, особено по-малките. Билетчето е скромните 1 лв. Важно! Детската железница работи от сряда до неделя. Разписанието на влакчетата вижте тук. (Ако не знаете как да стигнете до там, намира се на Младежкия хълм – тук.)

Детската железница в Пловдив
Детската железница в Пловдив

Още статии за Пловдив

Античният театър в Пловдив

Пловдив! Нашето любимо място, където да останем няколко дни

септември 1st, 2018 Мария Андреева Мими и Андрей в чуденка какво да правим и какво да видим в Пловдив за незабравимо преживяване Невинаги сме на едно мнение с Мими какво да видим и какво да правим, не можете да си представите понякога колко спорим. Но така си е, човещинка и семеен живот, а вече и децата имат мнение по въпроса.…

На Главната за вечеря

Уморени от разходки, влакчета и кафенета, дойде време за вечеря. Този път решихме да дадем втори шанс на „Хемингуей“, може би защото нямахме сили да търсим друго място. Ресторантът не ни разочарова и всичко бе отлично приготвено, към обслужването също нямаме забележки. Като се прибрахме в София, питахме познати дали знаят други интересни заведения в града. Всички ни препоръчаха точно това. (Къде се намира)

Тарама в ресторант Хемингуей, Пловдив
Тарама в Хемингуей
Храним бебе Анна, тя си яде сама де, голямо момиче е , на годинка и половина ! - ресторант Хемингуей Пловдив
Храним бебе Анна, тя си яде сама де, голямо момиче е , на годинка и половина !

Да похапнем и в Капана

Едно от най-модерните места за вечеря в Капана е “Паваж” на улица “Златарска”. Мястото винаги е препълнено с местни и с чужденци, а ястията са им вкусни. Ако няма в момента място, може да си оставите телефонния номер и веднага като се освободи ще ви се обадят. Гордеят се със свинските си ребра и с телешките бузи и вероятно точно това ще ви препоръчат да ядете. „Паваж“ е място, което си струва да посетите поне веднъж и да им пробвате айрана.

Ресторант Паваж в Капана, Пловдив
Ресторант Паваж в Капана, Пловдив
Вечеря в Паваж - вкусни домашни кюфтенца
Вечеря в Паваж – вкусни домашни кюфтенца
Анна вечеря в Паваж в Пловдив
Анна вечеря в Паваж в Пловдив

Колко време да останем в Пловдив?

Ако сте решили да отидете в Пловдив като турист, направили сте правилен избор. В допълнение ще ви препоръчаме да си отделите достатъчно време, със сигурност няма да ви доскучае. Старият град може да ви „изяде“ дълги часове. Но от него ще излезете спокойни и обогатени с впечатления за културата и историята на Пловдив. Капана също може да ви държи с часове наред, особено ако сте уморени. Ако предпочитате по-лежерния туризъм, по кафетата и ресторантите, може и цял ден да откарате само там. От Главната несъмнено ще ви заболят краката, но приятно. А ако се уморите, винаги може да поседнете на някоя околна пейка, или пък в Цар Симеоновата градина. Разхождайки се из града, несъмнено ще откриете още много интересни неща, до които ние не успяхме да стигнем за един ден.

Лятно кино в Пловдив
Лятно кино в Пловдив

Тук ви разказахме как си прекарахме прекрасни 24 часа в Пловдив, но бихме ви посъветвали са си предвидите поне няколко дни, или пък няколко ходения по един-два дни. Друго хубаво нещо на града е, че е пълен с хотели и хостели с отлични условия.  Ако пътувате с автомобил, препоръчваме да не отсядате в Стария град или на Главната. Там паркирането може да е затруднено.

Знаем, че това не са всички хубави места в Пловдив, но за тази разходка имахме само 24 часа, защото Мимето все е заета. Но две години по-късно си спретнахме пълен уикенд тур край някои от най-интересните места в Пловдив.

Какъвто и вариант да изберете, Пловдив едва ли ще ви разочарова. През зимата там е далеч по-топло и приятно от останалите български градове. В летните жеги трябва да избягвате обедните часове, но вечер става много приятно. Ако останете повече дни, няма да съжалявате, нито ще ви доскучае. Ако пък бързате и имате само ден като нас, със сигурност ще поискате скоро пак да се върнете.


Booking.com

Още статии за Пловдив

Античният театър в Пловдив

Пловдив! Нашето любимо място, където да останем няколко дни

септември 1st, 2018 Мария Андреева Мими и Андрей в чуденка какво да правим и какво да видим в Пловдив за незабравимо преживяване Невинаги сме на едно мнение с Мими какво да видим и какво да правим, не можете да си представите понякога колко спорим. Но така си е, човещинка и семеен живот, а вече и децата имат мнение по въпроса.…
ВИнени бутилки

Къде да опитаме Мавруд и Рубин – винени истории край Пловдив

декември 10th, 2017 Андрей Андреев Обиколка на няколко винарни с приятелите ни от Bulgaria Wine Tours Запознахме се с Васил и Зина в Капана, Пловдив. Няма как да не се запознаем с такива симпатични хора, особено по време на винени дегустации. Зина е от Дания, а Васил си е от Пловдив и двамата се занимават и развиват Bulgaria Wine Tours.…

Веднъж месечно изпращаме на нашите приятели и последователи email с най-интересните статии, събития и новини около нас. Абонирайте се, за да го получавате и вие!

View previous campaigns.

Instagram Andrey Andreev Photography

 В нашия профил в Instagram. споделяме още повече снимки и емоции от пътуванията и другите ни случки, затова, ако ви е интересно, следвайте ни и там. 

Copyrighted Image