Home ПътешествияБългария Пловдив – най-хубавите места в града

Пловдив – най-хубавите места в града

46 minutes read

В Пловдив обичаме да ходим. Чудесен е като град, като хора и като възможности да прекарате чудесен ден или два, може и повече. 24 часа обикновено се оказват крайно недостатъчни дори за хора, които не са си поставили за цел да обиколят всички интересни места като Капана, Стария град и др. И ние препоръчваме да отделите повече време в Пловдив. Но дори да се отбиете само за една вечеря и разходка по главната ще бъде фантастичен начин да почувствате Пловдив и неговия „айляк“.

Нощна гледка от Небет тепе в Пловдив, забележителности в Пловдив, ресторанти в Пловдив, какво да видим в Пловдив
Нощна гледка от Небет тепе в Пловдив

Не познаваме човек, който да е отишъл в Пловдив и да не ни е споделил, че много му е харесало. Независимо дали предпочитате нощния живот или обикалянето по музеи, или пък просто да си пиете вино на спокойствие, в Пловдив все ще ви е хубаво.

Hissar Kapia (Хисар Капия)
Хисар Капия – едно от най-известните места в Пловдив

Първи срещи с Пловдив – „Главната“

Ако отивате за пръв път или не сте ходили отдавна, винаги е добра идея да се запознаете с града с нещо не много ангажиращо – като разходка из центъра и красивия квартал Капана. По Главната улица винаги е хубаво – пълно с живот по всяко време, особено вечер.

Анна паднала с тротинетката на „Главната“ в Пловдив
Анна паднала с тротинетката на „Главната“ в Пловдив

Главната в Пловдив няма нужда от представяне. Стъргалото, както този тип места се наричат по други краища на страната ни, се простира от площада пред пощата, та чак до Пешеходния мост, който може и друго име да си има, но едва ли някой го знае.

Главната улица в Пловдив
По главната улица в Пловдив винаги е приятно за разходка
Мими, Ани и Ади на главната улица в Пловдив
Мими, Ани и Ади на главната улица в Пловдив

Тази дълга и широка улица, изпълнена с магазини, кафенета, закусвални, обикновени будки за фрешове или кафе, и театър има на нея, сигурно пази тайните на стотици хиляди пловдивчани и гости на града – на един от някоя бурна нощ по дискотеките, на друг от някоя по-спокойна и романтична вечер, а трети може и да нямат спомен, но със сигурност всеки, който някога, по някакъв повод е бил в Пловдив, е минал по нея.

Главната в Пловдив
Главната в Пловдив

И до ден днешен Главната е място, което се изпълва с хора и емоции всяка лятна вечер, където и в 23 часа е трудно да се разминеш. През летния ден гледката е малко по-различна, защото Пловдив е един мноого топъл град и мераклиите да се разхождат под жаркото слънце не са много.

Главната гледана от Данов Хълм
Главната, гледана от Данов Хълм

Забележителности по Главната

Не, че можете да ги пропуснете, но и ние да ги отбележим. Няма как да не видите шарения надпис Together, слоганът на Европейската столица на културата 2019. Наистина е много свеж и неслучайно всички се снимат с него, та дори и ние.

Надписът Together - Символ на Пловдив 2019 Европейска столица на културата
Надписът Together – Символ на Пловдив 2019 Европейска столица на културата

Статуята на Мильо

И точно до него е друга любима на нас забележителност – статуята на Мильо. Ако не знаете кой е Мильо – той е същинска градска легенда. Бил слабоумен, но добродушен човек, който бил живата забележителност на Главната през 60-те и 70-те години на миналия век. Починал през 1983 или 1984 г. – и до днес никой не знае, но Мильо е останал градска легенда и си е заслужил мястото на Главната. Историите за него са много, но по-добре да питате някой местен да ви ги разкаже.

Статуята на Мильо на Главната в Пловдив
Статуята на Мильо на Главната в Пловдив

Градът на римляните – Римския стадион

Главната е толкова известна, че за нея има отделна статия в Уикипедия. Славата ѝ е заслужена – не само заради всичките емоции и спомени, които носи, и далеч не само заради кафенетата и магазините, които привличат млади и стари по цялата ѝ дължина.

Днешната пешеходна зона лежи върху пистата на Античния Римски стадион. Част от самия стадион е видима и достъпна за посетители на площад „Джумаята“. Именно там са открити за пръв път останките от стадиона през 1923 г. Едно от необичайните неща около него е, че се е намирал в рамките на крепостните стени на града. Стадионът е бил с дължина около 200 метра, а както е характерно и за други подобни съоръжения в древността, високопоставените зрители имали и свои запазени места, надписани. Днес всички любители на историята и древната култура могат да слязат до останките от стадиона, да поседнат на някоя от античните „пейки“, да прочетат и послушат за историята на мястото. За уморените пешеходци точно над стадиона има и кафене с чудесна гледка към останките от античната история.

Античен стадион на Филипопол
Античен стадион на Филипопол

Улица „Княз Александър I Батенберг“, а след нея се намира улица „Райко Даскалов“ (известна като Долната или Малката Главна )

В същото време Главната, чието официално име дори пловдивчани ще се затруднят да посочат, е истински музей на открито на архитектурата от началото на 20 век. Голяма част от къщите са строени в началото на 20-ти век, архитектурата има елементи на класицизъмсецесион и постмодернизъм. Повечето сгради в момента са с реставрирани фасади и при наличие на добро въображение, може успешно да се върнете преди сто години а да помечтаете за времената, когато не е имало автомобили, телефони, компютри, телевизия, и всичкият социален и културен живот е протичал тук – на Главната.

Улица „Княз Александър I Батенберг“
Улица „Княз Александър I Батенберг“
Улица „Княз Александър I Батенберг“
Улица „Княз Александър I Батенберг“

Джумая джамия

И на няколко крачки от Римския стадион няма как да пропуснете Джумая джамия, която датира някъде от 14 или 15 век, но и за това се спори. Освен архитектурна забележителност, тя си е и напълно действаща джамия и можете да влезете да я разгледате, стига да се съобразявате с правилата. Ако сте жена, покрийте прилежно тялото си с наличните на входа роби и при всички случаи си събуйте обувките на влизане. Иначе, отвътре джамията е много внушителна и красива.

Джумая Джамия в Пловдив отвътре
Джумая Джамия в Пловдив отвътре
Джумая джамия
Джумая джамия

Главната е и отправна точка към другите забележителности на Пловдив – реновирания арт квартал Капана, Стария град, Цар Симеоновата градина и др. Ако обаче вече сте направили бърз тегел под жаркото слънце и сте изгладнели, е време за почивка и закуска, защото Главната е дълга и уморителна. Така направихме и ние и се впуснахме в търсене на хубав ресторант, удобен и за деца.

Фонтанът при Копчетата
Фонтанът при Копчетата, който също е на Главната

Капана – артистичното сърце на Пловдив

Въпреки че Главната не е свършила, щом стигнете до джамията, сигурно ще се изкушите да кривнете по уютните павирани улички на квартал Капана, който започва точно там. Капана сигурно е най-популярният район на Пловдив в последните години. Преди години наистина бе доста неприветливо място, но след ремонта, в момента е прекрасен и става все по-хубав. Много се радваме на кафенцата и ресторантчетата на всяка крачка, а и множеството работилнички и магазинчета за ръчно изработени неща също създават уют. А графитите, които са се появили на много стени, правят Капана изключително шарено и весело място.

Очарователният квартал Капана в Пловдив
Очарователният квартал Капана в Пловдив

За „Капана“ разказът ни трябва да започне от името му. Всеки знае какво е капан, но името не идва от „приспособление за лов на животни“. В Османската империя „капан“ често са наричали места за търговия. Думата „kapan“ се е ползвала за везна за големи товари, a с името „Капан“ са били кръщавани места, където има такава везна и тя обикновено е била в търговската част на града. Сегашния пловдивски квартал се е образувал между две пазарни пространства, притиснати отвсякъде с дюкяни и наречени „Ун капан“ (un –тур. брашно) и „Буюк капан“ (Büyük – голям).Така и целия квартал получил името Капана.

[info]Квартал с името „Ункапани“ има и в Истанбул, Турция[/info]

Улица Златарска, една от най-важните улици в Капана
Улица Златарска, една от най-важните улици в Капана

Та още през XV век Капана е бил занаятчийския квартал, образувал се около Куршумхан (на мястото на хана през 1930г. са построени Халите). Куршумхан е бил най-големият хан в града и името му е идвало от оловните плочи, които покривали хана (олово – тур. kurşun). А улиците носели и носят имената на занаятите, развили се на тях: Златарска (сега на нея има популярни ресторанти и кафенета), Железарска, Кожухарска…

Графитите, които правят Капана много свеж и весел
Графитите, които правят Капана много свеж и весел

През 2013-2014 година Капана бе превърнат в квартал на творческите индустрии с идеята в него да се провеждат културни фестивали. Едно време Капана бил леко занемарено място, където едва се разминаваш от коли по тесните улички. Девойки от Пловдив разказват истории, че неведнъж им се случвало да си харесат обувки в някой магазин в Капана, да се приберат до вкъщи, за да си вземат пари, и после да не могат да открият магазина. Днес, по наши наблюдения, Капана изглежда подреден, чист и приятен, и не е невъзможно да се загубиш, но пък ще бъде едно приятно загубване сред кафенета, бирарии, работилници за палачинки и лимонада и други занаятчийници.

Улица Златарска привечер
Улица Златарска привечер

Ако сте решили да отседнете в Пловдив и да направите кулинарна вечер, както и ние харесваме да правим в Пловдив, можем да ви препоръчаме да отседнете в Капана. Там сме отсядали в много приятен и луксозен апартамент с гараж (паркирането е почти невъзможно в Капана).

Старият град на Пловдив

Третото задължително място за разходка в Пловдив, но не трето по важност, е Стария град. Всъщност, ако сте отседнали в някой от многото хостели или къщи за гости там, сигурно разходката ще започне именно оттук. И веднага ще усетите атмосферата на Възраждането. Старите къщи и калдъръмените улички са просто омагьосващи, а зад тях се крие толкова много история. Ако искате да изследвате всички вълнуващи кътчета на Стария град, е добре да се ориентирате предварително.

Вечер в Стария град в Пловдив
Вечер в Стария град в Пловдив

Съветът ни е, не се разхождайте само по главните улици. Разбира се, че те са много красиви и по тях се намират най-популярните забележителности, но има и още толкова много места. Искате или не искате, със сигурност ще минете през Хисар Капия – една от трите порти на акропола на древен Пловдив.

Хисар Капия – пътят към Далечния изток

Хисар Капия, най-известната забележителност в Стария град в Пловдив
Хисар Капия, най-известната забележителност в Стария град в Пловдив

Хисар Капия – така популярното наименование идва от турски – хисар е крепост, капия е врата. Портата в сегашния си вид е от периода на Второто Българско царство, като къщите, издигнати около нея, са използвали за основа каменния зид на крепостната стена. Основите на портата са от римско време, когато на това място била източната порта на древния Филипопол, от която тръгвал пътят към Далечния изток.

Хисар Капия в Стария град в Пловдив, на тази снимка Мими беше бременна с Адриана
Хисар Капия в Стария град в Пловдив, на тази снимка Мими беше бременна с Адриана
Хисар Капия в Стария град в Пловдив
Хисар Капия в Стария град в Пловдив

Храм „Св. Св. Константин и Елена“

И след като минете през портата, малко по-нагоре ще се озовете пред църквата „Св. Константин и Елена“. Ако сте тук през уикенда, има голяма вероятност да налетите на една или повече сватби.

Мястото на църквата се свързва с християнството от ранните му векове. Точно тук през 304 г. били обезглавени 38 християнски мъченици по волята на Диоклециан Август. По-късно през 4-ти век, след като Константин Велики признава християнската религия и разрешава строежа на храмове, тук е построен първият християнски храм в града. По времето на Османската империя на мястото има само малка църквичка, а днешният храм е от 1832 година.

Църквата "Св. Константин и Елена"
Църквата „Св. Константин и Елена“
църквата "Св. Константин и Елена"
Църквата „Св. Константин и Елена“
Дворът на църквата и камбанарията
Дворът на църквата и камбанарията

А на отсрещния ъгъл е красивата сграда на Етнографския музей. Със сигурност няма да пропуснете и уличните музиканти, които винаги си стоят на ъгъла и допринасят за чудната атмосфера.

В долния край на Хисар Капия, някъде скрита между сградите и малко невидима, остава Южната кръгла кула, датираща от ранновизантийския период. Някога тя, заедно с прилежащите крепостни стени и капията, формирали част от защитата на стария Пловдив. Укрепленията датират от 5-6 век, но били многократно доизграждани и реконструирани и през Средновековието.

Южната кръгла кула
Южната кръгла кула

Старият град е разположен на три тепета

Старият град е една от основните забележителности на Пловдив, заедно с останките от римско време. Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ е разположен върху 3 от хълмовете на Пловдив – Небет тепеДжамбаз тепе и Таксим тепе. Смята се, че Пловдив е един от най-старите градове в Европа – съвременник на Троя и Микена, по-стар от Рим и Атина. В него се заселили хора още преди 8000 години. В античността е бил град на траките, изградили светилище на северния хълм Небет Тепе.

Археологически разкопки на върха на Небет Тепе
Археологически разкопки на върха на Небет Тепе

Ако Стария град вече ви е омагьосал и нямате търпение да се потопите още по-дълбоко в тайните му, малко по-късно ще ви разкажем как. Ако пък просто обичате да се разхождате, не пропускайте да се качите до най-високата точка – Небет Тепе, откъдето се разкрива и най-хубавата гледка към Пловдив.

Гледка от Небет тепе към Данов Хълм, Бунарджикът и в далечината Младежкия хълм
Гледка от Небет тепе към Данов Хълм, Бунарджикът и в далечината Младежкия хълм
Гледката от Небет тепе към Пловдив
Гледката от Небет тепе към Пловдив

Небет тепе е не само точка от Стария град на Пловдив, но и една от най-старите части на града изобщо. Там са разкрити останки от първото праисторическо селище на Трихълмието, което датира от IV-III хил. пр. н.е. И днес можете да видите останките от праисторически сгради на хълма.

Гледки от Небет Тепе
Гледки от Небет Тепе
Останки от антични сгради на Небет тепе
Останки от антични сгради на Небет тепе

Античният театър

Античният театър в Пловдив е разкрит по време на археологическите разкопки през 1968 – 1979 г. и е един от най-добре запазените театри в света . На Мимето ѝ бе много любопитно, че той е разкрит едва през 70-те години на 20 век. Защо ли си е мислела, че винаги се е знаело за него и си е бил част от пейзажа на Пловдив? Та днес сигурно си знаете, че Античния театър не е само исторически обект, но и сцена на много концерти и фестивали. А през останалото време можете да го разгледате и като туристи.

Античния театър на Филипополис
Античният театър на Филипополис и подготовка за поредния концерт. През лятото тук има великолепни концерти и постановки.

Античният театър е разположен на южния склон на Трихълмието, в седловината между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Формата му е полукръг с радиус 82m и включва 28 реда с мраморни седалки. Сцената е с формата на подкова с диаметър почти 27m (26,64m). Театърът е построен в края на I-ви век след Христа и е завършен по времето на император Домициан, последния император от династията на Флавиите.

Античният театър в Пловдив
Античният театър в Пловдив

[info]Освен сцена за поети, музиканти и певци, античният театър в Пловдив е бил и място за провеждане на борби с животни и гладиаторски битки. За това говорят някои специфични особености в конструкцията му. Открити са следи от обезопасителни съоръжения пред първия ред и трите стълбища, които пресичат подиума.[/info]

Античният театър в Пловдив
Античният театър в Пловдив

Град на много епохи

Първите крепостни стени са издигнати по времето на Филип II Македонски (342 г. пр. Хр.). От римския период на града са запазени редица археологически обекти като Античен форум, Античен стадион, Античен театър. След завладяването на града от Филип Македонски остава името му Филипопол, популярно в древния свят. Гръцкият писател Лукиан не без основание възкликва: „…Това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му…“.Римската епоха (II-IV в.) е своеобразен „златен век“ в развитието на античния град. Археологическите проучвания са разкрили останки от някогашните бляскави обществени сгради. Античните, средновековните и възрожденски паметници съжителстват в неповторими ансамбли на територията на историческото Трихълмие.

Старият град в Пловдив
Едно от най-известните места в България, Хисар Капия, къщата на Димитър Георгиади и Куюмджиевата къща

Днес характерна част на древния град са къщите от епохата на българското възраждане, които пазят блясъка на живота и културата от преди 200 години.

Старият град в  Пловдив
Старият град в Пловдив
Старият град в  Пловдив
Из уличките на Стария град в Пловдив
Старият град в  Пловдив
Старият град в Пловдив

Музеи и къщи в Стария Пловдив

Когато се разхождате между красивите цветни къщи в Стария Пловдив, не се ли чудите кой е живял в тях и как са изглеждали в разцвета си преди 200 години? Много от тях са били дом на богати местни фамилии, други пък са били обществени сгради. Днес повечето от тях са превърнати в галерии, кафенета, ресторанти, къщи за гости, работилници и какво ли още не. Но някои все пак са запазени или реставрирани в първоначалния си вид, за да ни покажат как е изглеждал животът в Пловдив през 18 и 19 век.

Къщи в Стария Пловдив
Къщи в Стария Пловдив

Хиндлияновата къща (Къща Хиндлиян)

Тя ни е любимата измежду всички подобни, които видяхме в Пловдив. Огромната къща някога е била дом на богатия арменски търговец Степан Хиндлиян. Къща Хиндлиян е една от най-добре запазените къщи в Стария Пловдив, включително почти цялото обзавеждане, което датира от 19 век.

Невероятната къща на Степан Хиндлиян в Стария Пловдив
Невероятната къща на Степан Хиндлиян в Стария Пловдив

Още с влизането в къщата, ще бъдете поразени. Богатите декорации по стените и луксозните мебели разказват историята на важен човек и неговото семейство. По стените ще видите рисунки на известни места в Санкт Петербург, Стокхолм, Лисабон, Атина, Александрия и Константинопол. Разказват, че Хиндлиян изрисувал върху стените в дома си всички места по света, от които е бил впечатлен по време на пътуванията си.

Стаята на родилката. За да се опази хигиената на раждащата жена, на никого не било позволено да влиза при нея. Само ѝ подавали храна през прозореца
Стаята на родилката. За да се опази хигиената на раждащата жена, на никого не било позволено да влиза при нея. Само ѝ подавали храна през прозореца
Стая за кафе в къща Хиндлиян
Стая за кафе в къща Хиндлиян

Голяма забележителност в Хиндлияновата къща е банята, която била изключително луксозна за времето си. Освен, че в нея имало тръби за топла и студена вода, пред банята имало и помещение за почивка – идентично на сегашните стаи за релакс в СПА центровете. Когато влезете в банята, ще се уверите, че тя може да конкурира всеки съвременен СПА център.

Банята в Хиндлияновата къща
Банята в Хиндлияновата къща
Банята в Хиндлияновата къща
Банята в Хиндлияновата къща

Хиндлияновата къща е наистина огромна и всяка стая има своя история. На такива места винаги е най-добре да ходите с екскурзовод, който да ви разкаже повече, а не само да гледате. По принцип в в Хиндлияновата къща можете да поискате беседа, която се доплаща, но на практика не е много сигурно дали тя ще се осъществи. По време на нашето посещение се оказа, че наличните екскурзоводи не са много и бяха заети, та винаги помага да си имаш личен екскурзовод, както бяхме ние.

Хиндлияновата къща
Хиндлияновата къща

Балабановата къща

Тя е друга важна забележителност в Стария Пловдив, която разказва за живота на богатите хора през 19 век. Къщата първоначално била собственост на търговеца и застраховател Хаджи Панайот Лампша, а след това сменила още няколко собственици. Последният бил търговеца на дърво Лука Балабанов, от когото е останало и името на къщата. Красивата голяма къща била разрушена през 1935 година, но възстановена през 70-те години в сегашния си вид. Автентичното обзавеждане не е запазено, но сегашното датира отново от края на 19 век и пресъздава живота по онова време.

Балабановата къща в Стария Пловдив
Балабановата къща в Стария Пловдив

Днес къщата е не само музей, но и център за изкуство и култура. В нея редовно се провеждат различни събития, включително камерни концерти.

Интериорът на Балабановата къща
Интериорът на Балабановата къща
Зала за хранене в Балабановата къща
Зала за хранене в Балабановата къща

Балабановата къща и Хиндлияновата къща споделят общ двор и лесно можете да отидете от едната в другата. А ако сте там в горещ летен ден, не пропускайте да утолите жаждата на чешмичката пред входа на Балабановата къща. Въпреки общия двор, в двата обекта се влиза с отделна такса вход, а разрешението за снимане се заплаща допълнително.

Етнографски музей

Сградата му е една от най-големите забележителности в Пловдив и ако не сте я виждали лично, то със сигурност сте виждали много нейни снимки. Тя се намира в непосредствена близост до Хисар Капия и на отсрещния ъгъл на църквата „Св. Константин и Елена“. Освен да влезете в сградата, не пропускайте да седнете и на някоя от пейките в двора и да ѝ се насладите отвън.

Красивата сграда на Етнографския музей в Пловдив
Красивата сграда на Етнографския музей в Пловдив

Самият музей е по-традиционен и ако го посетите след Хиндлияновата и Балабановата къща, може дори да ви изглежда леко скучен. Но и той е важен обект и разказва историята на живота в района в продължение на хилядолетия.

Етнографския музей в Пловдив
Етнографския музей в Пловдив

Стария град на Пловдив предлага перфектната атмосфера за развиване на всякакви занаяти. Из целия град ще намерите работилнички, ателиета и магазинчета за ръчно изработени неща. А при повече късмет, може да станете свидетели и да демонстрация на някой позабравен занаят.

Улицата на занаятите

Улица Стръмна е една много мъничка и уютна уличка в сърцето на Стария град, но много малко хора я откриват, дори да я търсят нарочно. Името ѝ е съвсем заслужено, тъй като почти цялата дължина на улицата е съставена от стълби. Къщите по ул. Стръмна са били реставрирани през последните години с цел тя да се превърне в Улица на занаятите, където местните майстори да показват позабравени занаяти и традиции.

По ул. Стръмна - Улицата на занаятите
По ул. Стръмна – Улицата на занаятите

Как се шият народни носии

На ул. Стръмна можете да откриете единствения останал майстор терзия в България, който шие автентични носии по изцяло традиционна технология. Това е Иван Тонев, знаменосецът на сдружение „Хайдути“, което цели да опази българските традиции и история. Той шие изцяло на ръка и използва тъкани, също изработени по традиционна технология. В къщата на ул. Стръмна 1А можете да видите и филм за традиционните български носии, както и трейлъра на исторически филм, който от сдружението подготвят. А ако обичате сувенирите, можете да си купите тениска със снимка на хайдути или ръчно изработена вълнена чанта.

Ателието, където се изработват традиционни носии
Ателието, където се изработват традиционни носии

В съседната къща работи ковач, а малко по-нагоре по улицата е едно от най-атрактивните места – пекарната. Там можете да видите как се прави ръчен хляб и да опитате изпечени на място вкусотии като кексчета и разни други тестени неща. Чудесна е и домашната им бъзонада.

Красоти с плъсти

В същата къща е и цветното магазинче, от което можете да си купите всякакви текстилни красоти – килимчета, шалове, шапки и разни украшения. Част от тях са изработени по традиционния метод с плъсти – вълната се смесва само със сапун и гореща вода и след продължителна ръчна обработка, се получава изключително здрава и водонепропусклива материя.

Ръчно изработени кукли, чанти и други красоти
Ръчно изработени кукли, чанти и други красоти

На ул. Стръмна има и други занаятчийници, но си имайте едно наум, че може и да не работят всички, когато минавате оттам. Някои си вземат почивка през уикендите или пък през лятото, а други отварят за посетители само по определени случаи.Може да видите какви събития има на улицата на занаятите и в страницата им във Facebook.

Къщата на дестилацията

Това за много българи не е нещо невиждано, но пак е интересно. В Къщата на дестилацията можете да видите традиционно оборудване за производство на ракия и друг алкохол, както и да пробвате от продукцията, която собствениците на къщата произвеждат. А това включва ракия и няколко вида ликьори, всички много приятни.

Къщата на дестилацията
Традиционно оборудване за производство на спиртни напитки в Къщата на дестилацията

За Стария град може да разказваме много. Но колкото и да напишем, няма как да споменем всяка забележителност в него, всяка къща и всеки музей, един от друг по-интересни. За туристите, които се увличат по подобни градове и забележителности, препоръчваме да си отделят достатъчно време. Може би дори цял ден или повече, за да се насладят на Стария Пловдив. За да усетите атмосферата още по-добре, може да останете и в някой от множеството хостели в старата част, които много често са в стари автентични къщи.

Старият град в Пловдив
Старият град в Пловдив

Малко встрани – Пеещите фонтани и Цар Симеонова градина

Едно от най-очарователните места в Пловдив, както за гости, така и за местни, е езерото с пеещите фонтани. Ако не го търсите целенасочено, може и да го пропуснете, защото не е по протежението на основните улици за разходка. Но всъщност е съвсем в центъра, трябва само да прекосите централния парк (Цар Симеонова градина) и в другия ѝ край ще се озовете до красивото езеро, което е атракция и през деня, и през нощта.

Езерото с пеещите фонтани в Пловдив
Езерото с пеещите фонтани

В летните дни децата обичат да се къпят на фонтаните в единия му край. А истинското представление е всеки четвъртък, петък и събота от 21 ч., когато започва програмата с музика и светлини в езерото.

Детската железница

Ако сте отишли в Пловдив с дете, една от най-забавните атракции е детската железница на Младежкия хълм. Мини влакчето се движи по истински релси, минава по истински мостове и под истински тунели. Едно време е имало и истински спирки, на които желаещите слизали и се качвали. Днес началната гара е само една, а пътуването продължава 10 минути в посока до спирка „Панорама“. След това закачат локомотива в обратната посока и влакчето се връща.

Детската железница в Пловдив
Детската железница в Пловдив

По време на пътуването звучат детски песнички и децата искрено се забавляват, особено по-малките. Билетчето е скромните 1 лв. Важно! Детската железница работи от сряда до неделя. Разписанието на влакчетата вижте тук. (Ако не знаете как да стигнете до там, намира се на Младежкия хълм – тук.)


На винено пътешествие около Пловдив

Пловдив е особено известен винен регион и супер идея, ако ви се прави винена разходка. В самия град има няколко винени бара, ако не ви се ходи много далече. Ако пък искате по-специална винена разходка, имате много варианти да посетите винарска изба в близост до града. Около Пловдив има винарни от всякакъв тип – съвсем малки „гаражни“, по-големи индустриални, както и от нашите любими – бутиковите винарни, които залагат над качествената продукция в ограничени количества и серии. И които са много отворени към посетители.

Вкусът на Пловдив

За нас това е първият въпрос при всяко пътуване, независимо къде отиваме. Определено държим да изследваме местата с традиционна кухня, но и най-обичаните места от местните. В град като Пловдив, където е пълно с туристи (и съответно заведения), може да е предизвикателство да откриете най-хубавите места. А ние сме събрали любопитни и любими ресторанти в статията ни: „Кулинарна разходка в Пловдив“, където може да откриете нашите препоръки за „вкусa на Пловдив“.

Хотел „Хеброс“ – най-автентичния хотел на Стария град

Хотел Хеброс, Пловдив
Хотел Хеброс, Пловдив

Къде да отседнем в Пловдив? Най-честият въпрос, който си задават гостите на Пловдив. Едно от любимите ни места е хотел „Хеброс“ на Улица Константин Стоилов – на крачка от най-емблематичните забележителности на Пловдив: Хисар Капия, Хиндлияновата къща, Балабановата къща. Ако се ориентирате добре измежду уличките, ще стигнете до Античния театър за 5 минути пеша. Популярният сред младежите арт квартал „Капана“ пък е на 200m.

Стая в Хеброс може да си запазите от резервационната система на сайта на хотела. Също може да ги намерите в Booking.com.

Статията ни за хотела: НОЩ В МУЗЕЯ: ХОТЕЛ ХЕБРОС, ПЛОВДИВ

Още варианти къде да отседнем в Пловдив

Най-горещо съветваме всички да не ходят в Пловдив само за ден, а да останат поне една вечер, ако може и повече. Вечерните разходки и залезите в Пловдив са преживяване, което винаги си заслужава. Прекрасно е да останеш поне за един уикенд в Пловдив или за 2-3 дни по някое друго време. Сигурно и цяла седмица да останете, няма да съжалявате. Но със сигурност поне една нощ в Пловдив е задължителна, за да усетите романтиката на града.

Не пропускайте възможността да гледате залеза от Небет Тепе
Не пропускайте възможността да гледате залеза от Небет Тепе

Ако не знаете къде да отседнете в Пловдив, вариантите са много. По центъра, Стария град и Главната има много хостели и къщи за гости, а и традиционни хотели. Но ако сте с кола, паркирането в тези райони е много трудно и задължително платено, та преценете си.


Booking.com

Ако сте с кола и предпочитате да се настаните на по-спокойно място със сигурен паркинг, можем да ви препоръчаме да отседнете в Капана, където сме отсядали в много приятен и луксозен апартамент с гараж (паркирането е почти невъзможно в Капана).

Как да стигнем до Пловдив

Хм, тази секция обикновено я пишем основно за чуждите туристи, но пък може би на всеки ще са полезни няколко съвета.

С кола

С кола е лесно от почти всяка точка на България – все пак Пловдив е ключов град, втори по големина. Затова и няма да изпадаме в дълбоки подробности. Но ако отивате с кола, помислете предварително къде ще я паркирате, особено ако планирате да нощувате в центъра. Намерете си хотел с паркинг или вижте къде има платен частен паркинг наблизо.

С автобус

С автобус никога не сме пътували и не обичаме, но със сигурност има редовни автобуси от много градове в България. Но единственият съвет тук, който можем да ви дадем, е да си проверите на местната автогара. И също, ако се каните да вземете автобуса, проверете колко време пътува. Да не се окаже, че е колкото влака, а влакът е доста по-евтин и в много отношения по-удобен.

С влак

Любимият транспорт на Андрей. Истината е, че ако искате да се настаните в центъра на Пловдив и да ви е близко и лесно до всички забележителности, влакът е супер идея. ЖП гарата е близо до центъра, а някои влакове са доста удобни и на много атрактивни цени.

ЖП гарата в Пловдив е наскоро реновирана
ЖП гарата в Пловдив е наскоро реновирана

От София до Пловдив с влак се пътува 2ч 30 мин и е сравнително удобно. Вярно е, че в повечето влакове няма климатик и лятото ако са пълни, може да е доста задушно. Но пък в първа класа обикновено хората са далеч по-малко и е много по-комфортно, а разликата в цената е нищожна.

Андрей се радва на влака за Пловдив
Андрей се радва на влака за Пловдив

Във влака на връщане към София имаше и вагон-ресторант, в който можете да поседнете на комфортни масички и да пийнете бира или нещо друго на народни цени. Все пак признаваме, че по някои маршрути пътуването с влак е наистина много по-дълго, отколкото с друг транспорт, затова е важно и да си прецените времето. Но от София до Пловдив с влак е чудесна идея.

Кога да отидем в Пловдив?

Нашият отговор е – във всеки удобен за вас момент, дори да имате само един свободен ден, освен ако не сте в Силистра. Ако живеете сравнително близо (например в София като нас), или ви е на път, винаги е добра идея да отскочите или да поспрете за почивка и хапване. Ние сме го правили многократно, ако имаме няколко свободни часа на път от Стара Загора за София или обратно.

Чуждите туристи винаги се вълнуват в какъв сезон да отидат, точно в кой период, тъй като не могат като повечето българи да си позволят да ходят често. Та ако наистина сте отдалече, например от Силистра, да си знаете, че в Пловдив климатът е доста по-различен. Юли и Август е много горещо и задушно през деня, особено ако искате да обикаляте и да се разхождате повече навън. Пролетта и есента е може би най-приятно, а и тогава има постоянно някакви събития, та сигурно ще ви е интересно. И зимата в Пловдив е чудесна, сняг рядко има (това го пишем специално за хората от Силистра и други райони в Северна България). Та ходете когато можете, в Пловдив винаги е хубаво.

6 септември, освен деня на Съединението на България, е и Деня на Пловдив. Именно там са най-големите празненства по случая. 

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 comments

Бати Злати 2024/05/04 - 12:28 PM

Много се смях, че снимките от Старият град на Пловдив са с авторски права… Колко хиляди души ги снимат на ден? Те имат ли авторски права?

Reply
Вера 2018/10/15 - 3:05 PM

Здравейте! Пише ви една пловдивчанка, станала шопкиня по неволя :) Благодаря ви за хубавите снимки към този пост: напълнихте ми сърцето…. Обхванали сте наистина различни места, които носят духа на града. Места, които бих ви препоръчала, са:
1. Ресторант СМОКИНИ (имат страница във Фейсбук)
2. Сладкарница „Скалата“: тортите отдавна не са със вкуса от детството ми, но мястото е уникално, защото самата сладкарница е разположена в изкопана скала! Намира се на метри от Община Пловдив, всички я знаят;
Желая ви много пътувания и поводи за писане :)

Reply
Andrey Andreev Photography 2018/10/15 - 3:05 PM

Здравейте,
Спомням си и аз „Скалата“ не знам защо не съм се сетил да я посетим отново. Благодаря много за подсещането. Аз в Пловдив винаги съм бил турист, но това не пречи да го харесвам много.
За Смокини също съм си го набелязал, чудесно, че още един човек ми го препоръчва. Благодаря ви много :)

Reply
Jana T 2017/01/09 - 6:00 PM

Bravo, mnogo hubaw post .-)

Reply
H.G.K. SPELT 2016/08/30 - 12:23 PM

Plovdiv 7000 yrs, I visited this wonderfull city with and without my tourists groups many times.
Due to circumstances I have not visited downtown for a few years (my guides did the work)
I have a nice old Nikon Coolpix 8400 but even when I had the best camera in the world I never
will reach your proffesionality and creativity>
Andrey, many years I am following you, sorry I did not contact you earlier.

Thanks for your pictures
Terra Bulgaria
Henk Spelt, Harderwijk, Holland

Reply

Copyrighted Image