Home ПътешествияГърция Древна Олимпия  – родното място на Олимпийските игри, Пелопонес, Гърция

Древна Олимпия  – родното място на Олимпийските игри, Пелопонес, Гърция

17 minutes read

Това пътуване, което ни доведе до древна Олимпия, започна с първа спирка Делфи и историята за делфийските оракули. Така и преди почти 3000 години повелята на делфийския оракул е подсказала на цар Ифит от града-държава Елида (Елис) на полуостров Пелопонес през 776 г. пр. Хр. да проведе игри в чест на боговете. За тези игри пише и Аристотел и днес те се смятат за първите Олимпийски игри, в началото на които основните опоненти са били от Елида и съседния град-държава Пиза.

Мария и Андрей на разходка из светилището Олимпия
Мария и Андрей на разходка из светилището Олимпия

И така  след Делфи пътят ни отведе до Патра, третият по големина град в Гърция, през който минахме. Пътувахме по северозападната част на полуострова и стигнахме до селцето Древна Олимпия. Древна Олимпия е много добре поддържано туристическо местенце, точно до античното светилище Олимпия, но тук е пълно с ресторанти, заведения за бързо хранене, хотели и сувенирни магазини. Подминахме го и спряхме на паркинг. Оттук поехме пеша в дъждовния ден към светилището Олимпия.

Макет на Светилището Олимпия в Пелопонес, Гърция
Макет на светилището Олимпия в Пелопонес, Гърция

Светилището Олимпия

Първите игри в Елис са били по време на фестивал в чест на Зевс, бога на гръмотевиците, и са се случвали, както и днес, на всеки четири години. След години на нестабилност и войни през 464г. пр. Хр. градът държава Елида поема контрола на региона и в чест на тази власт решават да построят голям храм на Зевс. Храмът е възложен на местния архитект Либон, който започва строителството на храм в Дорийски стил през 460г. пр. Хр.

Днес стоим пред сградата, която определено е била величествена, но тук виждаме само една изправена колона и както оставят децата блокчетата от Лего след себе си, наоколо нахвърляни огромни късове от колоните на храма на Зевс. Спомен от величието на  това място.

Но въпреки че храмът е бил най-важното място в древна Олимпия, най-забележителното се криело в него – едно от античните седем чудеса на света. Знаете ли кои са Седемте чудеса на античния свят?

Седемте чудеса на античния свят

Позволяваме си да се отклоним от темата за Олимпия и да обсъдим какво са Седемте чудеса на античния свят. Това е списък с най-забележителните обекти през античността, чийто автор е Антипатър от Сидон, който е бил главен библиотекар в Александрийската библиотека.

Според този списък, седемте чудеса са: Пирамидите в Гиза (2575 – 2465 г. пр. Хр.), Египет; Висящите градини на Семирамида (8 – 6 век пр. Хр.), областта се намира в днешен Ирак; Храмът на Артемида в Ефес (550 г. пр. Хр.) – построен по заповед на цар Крез, сега в Турция; Мавзолей в Халикарнас (353-351 г. пр. Хр.) – Гробницата на цар Мавзол – владетелят на Кария. Намира се в Халикарнас, град Бодрум в днешна Турция; Родоският колос (292-280 г. пр. Хр.) – Масивна статуя, посветена на бог Хелиос. Намирала се е в залива на о. Родос; Александрийският фар (280 г. пр. Хр.) – Фарът се е намирал в Александрия и е издигнат от Сострат Книдски и статуята на Зевс Олимпийски – построена от древногръцкия скулптор Фидий, която се намирала в Олимпия.

Изображение как би трябвало да изглежда статуята на статуята на Зевс Олимпийски в музея на Олимпия
Изображение как би трябвало да изглежда статуята на статуята на Зевс Олимпийски в музея на Олимпия

Майсторът скулптор и статуята на Зевс Олимпийски

В днешно време единствено пирамидите са се запазили от античните чудеса на света. Историята на статуята на Зевс завършва в Константинопол, където е изгубена, открадната или разрушена. Но започва през V век пр. Хр. с изработването ѝ от атинския скулптор Фидий. Фидий е много известен за времето си скулптор, роден в Атина около 500г. пр. Хр. и създал едни от най-значимите за тези години скулптури. Единственото копие на негова скулптура, запазено и до днес, е на скулптурата на Атина от Акропола в столицата на Гърция.

Западния фронтон на храма на Зевс, на който е изобразена битката между кентаврите и лапитите в Тесалия, която е спечелена от лапитите.
Западния фронтон на храма на Зевс, на който е изобразена битката между кентаврите и лапитите в Тесалия, която е спечелена от лапитите.

Повлияни от величието на статуята в Атина, хората от Елида канят Фидий да направи и статуята на Зевс в Олимпия. Хронологично Храмът на Зевс се строи около 460г. пр. Хр., а статуята на Зевс е около 430 г. пр. Хр. Според пътеписите на тогавашните пътешественици е била малко по-висока от статуята на Атина (12m). Зевс е бил седнал на трон и е оставял впечатлението, че ако се изправи, главата му ще пробие покрива на храма. Статуята е била покрита със злато и слонова кост. Като методът за обработка на слоновата кост от Фидий остава загадка. Предполага се, че или е нагрявал костта, за да стане по-мека и податлива на обработка, или я е накисвал в оцет или бира, преди да работи с нея.

Руините на храма на Зевс
Руините на храма на Зевс

Тук оставям връзка към една много по-подробна статия за статуята на Зевс и храма в National Geographic History, броят от ноември-декември 2023г.

Ако храмът на Зевс в днешните руини на древна Олимпия се намира в центъра на светилището, ателието на Фидий се намира точно пред него, от западната част. Днешните останки са от ранна християнска базилика и не можете да си направите конкретен извод за това как е изглеждало, но тук археолозите са открили много инструменти и артефакти, които са подсказвали как са работили скулптурите по онова време.

Какво ще видите в Олимпия

Като в съвременното кино, и при нас историята не върви праволинейно, връщам ви още в началото. На касите за билети, където плащаме 12 евро на човек, в които се включва дремна Олимпия, и няколко музея. А през зимата тези 12 евро са 6 евро. Нас специално ни валя проливен дъжд точно на входа, стояхме под чадърите и гледахме към руините и се надявахме да спре. Спря и се отправихме по стъпките на древните олимпийци.

Пътеката минава покрай гимназион – мястото, където са тренирали древните олимпийци. Ще спрете пред кръглия в план Филипейон, мемориал в чест на Филип Македонски, построен след битката при Херонея, която печели Филип Македонски и с която Елада се прекланя пред него.

До Филипейон е и храмът на Хера, кралицата на гръцките богове и съпруга на Зевс. Този храм е по-стар от храма на Зевс. А на олтара на Хера се пали и олимпийския огън.

Олимпийският огън

Ако гледате внимателно запалването на Олимпийския огън в нашето съвремие, ще видите, че се прави отново на мястото на олтара на Хера с помощта на огледала. След което го пренасят ритуално до стадиона в Олимпия, където вече го поемат спортистите.

Стадионът на Олимпия и игрите

Да, стигнахме и до Игрите и стадиона на Олимпия. В Древна Гърция Олимпийските игри са били най-известните от така наречените Панхеленските игри – те са 4 на брой през 4 или 2 години, така че да има всяка година по едни игри – Олимпийски игри, Питийските игри в Делфи, Немейските в Немея и Истмийските игри в Истмус. През първите 200 години в Олимпийските игри са участвали повече спортисти от полисите близко до Олимпия, което се потвърждава, от това, че победителите са били от Пелопонес.

Излизаме на стадиона на Олимпия, който е можел да побере 20 хиляди души. Първата дисциплина на игрите е била бягане на разстояние един стадий, пообърках се колко трябва да е дължината му, май Олимпийския стадий е 192m (в Делфи стадионът бил около 177m, та различен стадий).

На XIV-те Олимпийски игри е било въведено и „двоен стадий“ Δίαυλος, така де около 400m. На следващите (720 г. пр. Хр.) е въведено бягането на 4.8km или 12.5 стадия – Δόλιχος. Следват пентатлон (дълъг скок, хвърляне на копие, хвърляне на диск, надбягване и борба), бокс (някаква древногръцка версия), надбягване с колесници (потърсете и за скандала с Нерон) и така нататък…

Жените и Олимпийските игри

Древните олимпийски игри имали доста любопитна и консервативна политика по отношение на жените. Те не само че не били допускани до състезания, но на омъжените жени било забранено дори да ги гледат. Дори влизането на територията на светилището в дните на игрите можело да им осигури смъртно наказание.

Мими в Олимпия
Мими в Олимпия

За сметка на това, неомъжените били малко по-привилегировани. За тях имало специални зрителски места на стадиона. А на всеки 4 години се провеждали и специални игри в чест на богинята Хера, в която се състезавали именно жени (неомъжени). Тези игри, обаче, били по друго време на годината и не съвпадали с Олимпийските. Не става ясно дали на тях са били допускани мъже.

Не е много ясно и кога игрите са се провели за последен път. Предполага се, че е по времето на римския император Теодосий I, който забранява езическите култове.

Археологическия музей на Олимпия

Не знам дали човек може да е подготвен с всички исторически и митологични факти за Олимпия. И 100 пъти да отида, ще откривам нещо ново, а ние имахме само един ден, дъждовен септемврийски ден. От Олимпия се отправихме в един друг дъждовен период през този ден към Археологическия музей. Задължително място, където да се насладите на красивите статуи и фрески от Олимпия.

Може би най-важната статуя е намерената през 1877г. „Хермес с детето Дионис“ на скулптора Праксител. Праксител, наред с Фидий, е един от най-добрите скулптори на Класическия период. Това е единствената запазена статуя от него, а другите статуи, които може да видите, са реплики от римско време. Ако сте били във Ватиканските музеи: „Афродита Книдска“, Лувъра: „Артемида“.

Историята, изобразена на статуята, е Хермес, на когото Зевс е поверил малкия Дионис, държащ нещо лъскаво, към което детето се протяга. Изключително обърканата гръцка митология, от която не смея много да разказвам в случая е: Зевс, както обикновено, се влюбил, в случая в Села, дете на тиванския цар Кадъм и Хармония. Но подлъгана от Хера, поискала да види Зевс в цялото му величие и гледката я убило. По това време била бременна с Дионис. Дионис бил изпратен с Хермес при нимфите в Крит. Бебето започнало да плаче и за да го успокои, Хермес му показал блестящ предмет.

„Хермес с детето Дионис“ на скулптора Праксител
„Хермес с детето Дионис“ на скулптора Праксител

Няма как да пропуснете и статуята на Нике от Пеоний. Посветена е на крилатата богиня на победата Нике и е от около 421 г. пр. Хр. И двете статуи за от пароски мрамор, който е от остров Парос и е бил високо ценен от древните гръцки скулптори.

От Пароски мрамор са и Нике от остров Самотраки и Венера Милоска (от остров Милос)

Гърция и свещените ѝ места

Ако сте любители на този тип културен туризъм, има няколко изключително важни места, които може да посетите в Гърция. Светилището Олимпия, за което разказахме по-горе. Древното светилище Делфи. Останките от древно светилище на остров Делос до Миконос, където според митологията са родени боговете близнаци Артемида и Аполон. До Делос може да се стигне и с круиз, но ние не успяхме да слезем, защото ни предупредиха, че е трудна обиколка за 4 годишно дете. Също ви препоръчваме и Акропола в Атина.

Къде да отседнете?

В нашето проучване не успяхме да си харесаме нещо между Патра и Древна Олимпия. В Древна Олимпия има хотели и множество ресторанти, мястото е приятно, и ще ви даде възможност да обиколите всичко. А Патра е голям град с хубав нощен живот и много приятни ресторанти и барове, но е на 2 часа шофиране от Олимпия.

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image